Hogyan spóroljunk a vízzel a háztartásban? Mennyit fogyaszt a mosógép?

A víz már sosem lesz olcsóbb. A jövő csak drágulást tartogat. Spórolással nem csak a természetet óvhatják, de a vízszámlát is csökkenthetik. 

Vízcsap a konyhában

Ráadásul nem is kell korlátozniuk a víz használatát, mivel tippjeink segítségével megtanulhatnak gazdaságosan gondolkozni. 

A megfelelő mosogatás

A vízspórolást az edények mosogatásánál kell kezdeni, hiszen ezt a tevékenységet naponta töbsször elvégezzük, így sok vizet fogyasztunk. Nincs útmutató azt illetően, hogyan mosogassunk megfelelően, de a számok megmutatják, hogy milyen irányba kell haladni. Mosogatásra általában 40 - 200 liter vizet fogyasztunk el. 

Az edények elöblítése a mosogatóban

Mosogathatunk mosogatóban, amit felengedünk vízzel, elmossuk benne az edényeket majd elöblítjük őket. Ezzel a felére csökkenthetjük a mosogatásra elhasznált víz mennyiségét. Amennyiben azt gondolják, hogy állóvízben nem higiénikus mosogatni, akkor a mosogatógép a megfelelő megoldás. Az a legspórolósabb lehetőség. Ugyanannyi edényt mindössze 15 liter vízzel tisztít meg!

Szerezzenek be egy perlátort

Ha nem tudnak leszokni a folyóvízzel történő mosogatásról, akkor vásároljanak egy perlátort. Ez az eszköz úgy segít a spórolásban, hogy levegővel dúsítja a vizet. 

Perlátor a konyhai csapra

Ez azt eredményezi, hogy kevesebb vízzel, de ugyanolyan effektíven mosogathatnak. Ha ivásra engednek vizet, akkor a perlátor tevékenysége jelentéktelen, míg kézmosásnál és mosogatásnál akár 85%-al is csökkentheti a vízfogyasztást. Ez egy nagyon hatékony spórolást szolgáló eszköz. 

A környezetünkben lévő víz felhasználása

Ha családi házban laknak, akkor az esővíz felhasználásával is könnyedén spórolhatnak vizet. Ez a víz ugyan nem iható, de egy esővízgyűjtő segítségével elegendő vizet gyűjthetnek össze öntözéshez. 

Felfogott esővíz öntözésre

Csővezetékek segítségével az esővizet akár a WC leöblítésére is használhatjuk. Ezzel meglehetősen sok vizet spórolhatunk meg. Miért fizessünk a vízért, ha használhatjuk azt is, amelyik ingyen van.

Spórolás zuhanyzás közben

Nap mint nap zuhanyzunk és ha minden családtagot figyelembe veszünk, akkor ez elég nagy vízfogyasztást eredményez. Még mindig jobb zuhanyozni, mint fürdeni! A zuhanyzáshoz 60%-al kevesebb vízre van szükségünk, mint a kád felengedéséhez. 

Spóroló zuhanyrózsa

Ha spórolós zuhanyrózsát használnak, akkor a klasszikus zuhanyzással szemben a harmadára csökkenthetik a vízfogyasztást.

Borotválkozás pazarlás nélkül

A spórolós borotválkozás is jó mód arra, hogy kevesebb vizet fogyasszunk. Érdemes vizet engedni a mosdóba, amiben mindig kiöblíthetjük a borotvát. Így nem kell megállás nélkül folyatnunk a vizet. 

Cseréljék ki a tömítést

A csöpögő csap is problémát jelenthet, hiszen akár 170 liter víz is kicsöpöghet egy olyan csapból, amely percenként 10 csepp vizet enged át. 

Csepegő csap a fürdőszobában

Ez kb. annyi, mint amennyit egy háromtagú család naponta elhasznál a WC öblítésére. A csöpögés első jeleinél cseréljék ki a tömítést, hiszen ezzel sok pénzt spórolhatnak. 

Ön tudja, mennyi vizet fogyaszt a mosógép? 

A legtöbb vizet a háztartásban a mosógép fogyasztja, ezért tudni kell, hogyan spórolhatunk a segítségével. Amennyiben öreg mosógépük van, akkor pazarolják az elektromos áramot és a vizet is. Ezek a modellek akár 90 liter vizet is elhasználnak egy mosásra. Azt sem veszik figyelembe, hogy tele pakolták-e vagy csak két nadrágot mostak benne. 

Modern, spórolós fehér mosógép

A modern mosogépek 5 kg ruha mosására 50 liter vizet használnak. Amennyiben egy intelligens modellt választanak, amely a ruha mennyiségéhez igazítja a víz mennyiségét, akkor akár 40%-kal több vizet spórolhatnak, mint e nélkül a funkció nélkül. 

Inspirálják a gyerekeket

Egy háztartás vízfogyasztását csak úgy lehet csökkenteni, ha a spórolásban az összes családtag részt vesz. Tehát a gyerekeket is ugyanúgy bele kell vonni! Ők legtöbbször a felnőttek példáját követik. Egy spórolós szülőtől könnyen eltanulják a gyerekek a megfelelő szokásokat. 

Vízzel játszó gyermek

A gyerekek nagyon érzékenyen szemlélik azt is, hogy egyes országok nem rendelkeznek elegendő vízzel. Olyan esetről is hallottunk már, hogy a szomjazó lakosok a katonák mosóvizét fogták fel. 

A gyerekek számár ugyanis a spórolás nem pénz kérdése. A spórolás szükségességét sokkal jobban megértik úgy, ha elmagyarázzuk nekik, hogy vannak olyan helyek, ahol az emberek nem tudnak inni, amikor szomjasak. Ebből megértik, hogy a vízzel spórolni kell! Ezzel a módszerrel nem csak spórolásra, de felelősségteljes viselkedésre is nevelhetik a gyermekeket.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.01.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?