Hogyan mossunk környezettudatosan? Próbálják ki a természetes bio termékeket, a szódabikarbónát vagy a mosótojást!

Úgy döntöttek, hogy minden olyan felesleges dolgot el szeretnének távolítani életükből, amelyek káros hatással vannak a környezetre? Próbálják meg lecserélni a klasszikus, vegyi mosószereket és öblítőket kíméletesebb, természetbarát változatra. 

Bio termékek mosáshoz - mosótojás

Napjainkban egyre többet hallhatunk a bio mosószerekről, amelyek nem csak a ruhával bánnak kíméletesen, de a bőrünkkel és a természettel is. 

Miért térjünk át az öko mosásra?

Az természetbarát mosás több szempontból is eltér a klasszikustól. Nem kifejezetten a konkrét készítményekre gondolunk. A megfelelő eljárás a fontos, máskülönbel előfordulhat, hogy nem lesznek elégedettek a végeredménnyel. A megszokott mosószerek vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a foszfátok, fehérítők és színezékek. Mosás során ezek az anyagok a ruhákban maradnak, így később a bőrünkkel is érintkezésbe kerülnek. Amennyiben el szeretnék kerülni vagy meg szeretnék szüntetni a bőr allergiás reakcióját, akkor a természetbarát mosószerek kitűnő lehetőséget jelentenek az Önök számára! 

Hogyan mossunk környezettudatosan?

A természetes mosószer használatával még nem értük el célunkat! Éppen ellenkezőleg, itt kezdődik minden! A környezettudatos mosás nem csak időt, de elhatározottságot és a szabályok betartását is követeli. Amennyiben eldöntötték, hogy változtatni szeretnének, akkor a következő fontos szempontokra is figyeljenek:

 • Vízkeménység – az otthoni vízkeménységet tesztcsíkkal ellenőrizhetik. Kemény vízben nehezebb a mosás és sok természetbarát mosószer nem képes a víz lágyítására. Alacsony hőmérsékleten vagy szappankivonat esetében az oldódás sokszor lehetetlen. 
 • A mosógép karbantartása – a mosás eredményességét az is befolyásolja, hogy milyen állapotban van a mosógép. Használjanak természetbarát készítményeket vagy ecetés szódabikarbóna oldatot a vízkő eltávolítására. Mosás után hagyják nyitva a mosógépet és a mosószeradagolót, hogy megakadályozzák a penész kialakulását! 
 • A ruhák szennyezése – még mielőtt mosásba raknák a ruhákat válogassák őket szét szín és a szennyezettség mértéke szerint. A környezetbarát mosószerek nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyek eltávolítják a makacs foltokat mosás közben. A szennyezett részeken használjanak epeszappant vagy kimondottan foltokra kifejlesztett természetbarát tisztítót. 
 • Mosószer és öblítő – a boltok polcain több mosószert, mosógélt, mosódiót vagy szappanpelyhet is találhatnak. A klasszikus öblítőt általában ecettel helyettesítik, ami eltávolítja a maradék mosószert vagy szappant, ráadásul fertőtleníti és tisztítja is a mosógépet. 
 • Fehérítő – annak érdekében, hogy a fehér továbbra is fehér maradjon foszfátmentes mosószert is használhatnak. Az oxigén alapú fehérítőszereket keressék, amelyek eltávolítják a foltokat és meggátolják az elszíneződést. Meleg vízben szódává, vízzé és oxigénné alakul. Nem tartalmaz klórt, sem egyéb olyan anyagokat, melyek látható fehérítést végeznek. 

Csökkentsék a szemét mennyiségét!

A tiszta és illatos ruháink nem csak vegyi anyagokkal történő mosás után lehetnek. Ezek az anyagok károsak a bőrünknek és a természetnek is. Ha valóban komolyan szeretnék venni a természetbarát mosást, akkor egy nagyon fontos lépés azon speciális boltok felkeresése, ahol természetbarát mosószereket, bio termékeket csapolnak a vásárlók által hozott üvegekbe, tégelyekbe. A nagy változások is kis lépsekkel kezdődnek. 

Top 5 környezetbarát mosószer

BIO termékek mosáshoz

A természetbarát mosószerekről már hallottak. Ismerik a mosódiót, a mosópelyheket, a szódabikarbónát vagy a mosótojást? 

 • Csapolt mosószer – megkíméli a környezetet és a pénztárcájukat is. Csapolhatnak bio mosószereket, mosóport, öblítőt, fehérítőt, illatanyagokat. Mivel az árból le van vonva a csomagolás díja, ezért akár 15 - 20%-ot is spórolhatnak! 
 • Tölthető mosótojás – ásványi eredetű pelleteket tartalmaz. Azok ionizálják az oxigénmolekulákat a vízben és a turmalin golyócskák feloldják a szennyeződéseket. Természetes lágyító hatása van. 
 • Mosódió – a Sapindus mukorossi fa termésének hélyáról van szó, ami természetes szaponátot - szaponint tartalmaz. Ez az anyag mosás során szappanként funkcionál. Ez a leginkább környezetbarát megoldás. 
 • Szódabikarbóna – kitűnő és sokoldalú természetbarát tisztító, amely elnyeli a szagokat. 
 • Szappanpehely – kézi mosáshoz vagy mosógépben történő mosáshoz is megfelelő. Feloldódik a vízben, ezért mosógél is készíthető belőle. 
 • Mosógél – nagyon hatékony környezetbarát megoldás. Szappanpehelyből vagy 1l víz, 150g mosószóda és 175g lereszelt szappan keverékéből készíthető el. A vizet töltsék fel 10 literig. A végtermék gél állagú. Egy mosáshoz 250 ml-re lesz szükségük. 
 • Természetbarát mosószerek és gélek – ugyanúgy használhatóak mint a klasszikus, foszfát tartalmú mosószerek. Kímélik a ruhákat, a bőrt és a környezetet. 

A természetbarát mosás nem csak egy trend, ami egy szezonra szól. Ez a változás nagy jelentőséggel bír az Önök számára vásárlóként, de a természet és a környezet, amiben élnek is hálás lesz érte! 


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.09.2020
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...

Hogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbakHogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbak

Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára? Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára?