Hogyan mossunk környezettudatosan? Próbálják ki a természetes bio termékeket, a szódabikarbónát vagy a mosótojást!

Úgy döntöttek, hogy minden olyan felesleges dolgot el szeretnének távolítani életükből, amelyek káros hatással vannak a környezetre? Próbálják meg lecserélni a klasszikus, vegyi mosószereket és öblítőket kíméletesebb, természetbarát változatra. 

Bio termékek mosáshoz - mosótojás

Napjainkban egyre többet hallhatunk a bio mosószerekről, amelyek nem csak a ruhával bánnak kíméletesen, de a bőrünkkel és a természettel is. 

Miért térjünk át az öko mosásra?

Az természetbarát mosás több szempontból is eltér a klasszikustól. Nem kifejezetten a konkrét készítményekre gondolunk. A megfelelő eljárás a fontos, máskülönbel előfordulhat, hogy nem lesznek elégedettek a végeredménnyel. A megszokott mosószerek vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a foszfátok, fehérítők és színezékek. Mosás során ezek az anyagok a ruhákban maradnak, így később a bőrünkkel is érintkezésbe kerülnek. Amennyiben el szeretnék kerülni vagy meg szeretnék szüntetni a bőr allergiás reakcióját, akkor a természetbarát mosószerek kitűnő lehetőséget jelentenek az Önök számára! 

Hogyan mossunk környezettudatosan?

A természetes mosószer használatával még nem értük el célunkat! Éppen ellenkezőleg, itt kezdődik minden! A környezettudatos mosás nem csak időt, de elhatározottságot és a szabályok betartását is követeli. Amennyiben eldöntötték, hogy változtatni szeretnének, akkor a következő fontos szempontokra is figyeljenek:

 • Vízkeménység – az otthoni vízkeménységet tesztcsíkkal ellenőrizhetik. Kemény vízben nehezebb a mosás és sok természetbarát mosószer nem képes a víz lágyítására. Alacsony hőmérsékleten vagy szappankivonat esetében az oldódás sokszor lehetetlen. 
 • A mosógép karbantartása – a mosás eredményességét az is befolyásolja, hogy milyen állapotban van a mosógép. Használjanak természetbarát készítményeket vagy ecetés szódabikarbóna oldatot a vízkő eltávolítására. Mosás után hagyják nyitva a mosógépet és a mosószeradagolót, hogy megakadályozzák a penész kialakulását! 
 • A ruhák szennyezése – még mielőtt mosásba raknák a ruhákat válogassák őket szét szín és a szennyezettség mértéke szerint. A környezetbarát mosószerek nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, amelyek eltávolítják a makacs foltokat mosás közben. A szennyezett részeken használjanak epeszappant vagy kimondottan foltokra kifejlesztett természetbarát tisztítót. 
 • Mosószer és öblítő – a boltok polcain több mosószert, mosógélt, mosódiót vagy szappanpelyhet is találhatnak. A klasszikus öblítőt általában ecettel helyettesítik, ami eltávolítja a maradék mosószert vagy szappant, ráadásul fertőtleníti és tisztítja is a mosógépet. 
 • Fehérítő – annak érdekében, hogy a fehér továbbra is fehér maradjon foszfátmentes mosószert is használhatnak. Az oxigén alapú fehérítőszereket keressék, amelyek eltávolítják a foltokat és meggátolják az elszíneződést. Meleg vízben szódává, vízzé és oxigénné alakul. Nem tartalmaz klórt, sem egyéb olyan anyagokat, melyek látható fehérítést végeznek. 

Csökkentsék a szemét mennyiségét!

A tiszta és illatos ruháink nem csak vegyi anyagokkal történő mosás után lehetnek. Ezek az anyagok károsak a bőrünknek és a természetnek is. Ha valóban komolyan szeretnék venni a természetbarát mosást, akkor egy nagyon fontos lépés azon speciális boltok felkeresése, ahol természetbarát mosószereket, bio termékeket csapolnak a vásárlók által hozott üvegekbe, tégelyekbe. A nagy változások is kis lépsekkel kezdődnek. 

Top 5 környezetbarát mosószer

BIO termékek mosáshoz

A természetbarát mosószerekről már hallottak. Ismerik a mosódiót, a mosópelyheket, a szódabikarbónát vagy a mosótojást? 

 • Csapolt mosószer – megkíméli a környezetet és a pénztárcájukat is. Csapolhatnak bio mosószereket, mosóport, öblítőt, fehérítőt, illatanyagokat. Mivel az árból le van vonva a csomagolás díja, ezért akár 15 - 20%-ot is spórolhatnak! 
 • Tölthető mosótojás – ásványi eredetű pelleteket tartalmaz. Azok ionizálják az oxigénmolekulákat a vízben és a turmalin golyócskák feloldják a szennyeződéseket. Természetes lágyító hatása van. 
 • Mosódió – a Sapindus mukorossi fa termésének hélyáról van szó, ami természetes szaponátot - szaponint tartalmaz. Ez az anyag mosás során szappanként funkcionál. Ez a leginkább környezetbarát megoldás. 
 • Szódabikarbóna – kitűnő és sokoldalú természetbarát tisztító, amely elnyeli a szagokat. 
 • Szappanpehely – kézi mosáshoz vagy mosógépben történő mosáshoz is megfelelő. Feloldódik a vízben, ezért mosógél is készíthető belőle. 
 • Mosógél – nagyon hatékony környezetbarát megoldás. Szappanpehelyből vagy 1l víz, 150g mosószóda és 175g lereszelt szappan keverékéből készíthető el. A vizet töltsék fel 10 literig. A végtermék gél állagú. Egy mosáshoz 250 ml-re lesz szükségük. 
 • Természetbarát mosószerek és gélek – ugyanúgy használhatóak mint a klasszikus, foszfát tartalmú mosószerek. Kímélik a ruhákat, a bőrt és a környezetet. 

A természetbarát mosás nem csak egy trend, ami egy szezonra szól. Ez a változás nagy jelentőséggel bír az Önök számára vásárlóként, de a természet és a környezet, amiben élnek is hálás lesz érte! 


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.09.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig. Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez nagyon fontos az ún. párazáró tetőfólia használata. Olvassanak tovább és tudjanak...

Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?

A bidé a fürdőszoba részét képezi és használata nem csak modern, de higiénikus is! Mi is tehát az a bidé és milyen előnyei vannak? Cikkünkből megtudhatják! 

A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek! A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek!

Kényelmesebben szeretnének zuhanyozni és szívesen spórolnának is a vízen? Cikkünkből megtudhatják, hogyan működnek a termosztátos csaptelepek és miért nem csak a fürdőszobában kellene...