Hogyan mossuk a konyharuhát, hogy olyan legyen, akárcsak az új?

A konyharuha az egyik leghűségesebb társunk a háztartásban. Segítségükkel tisztén tarthatjuk a konyhát, eltüntetik a paradicsomlevet, a kiömlött tejet, de ha szükséges, akkor akár előkének is használhatóak. Amint látjuk, életük folyamán sok mindenen keresztül mennek. Csak akkor lesznek tiszták és újszerűek, ha rendszeresen törődünk velük. Nem kell megijedni, elég elsajátítani pár trükköt, melyek segítenek ennek a fontos segédeszköznek a tisztán tartásában. 

Hogyan mossuk a konyharuhát? 

Sok háziasszonynak van az a rossz szokása, hogy adddig használ egy konyharuhát, amíg az nem lesz már majdnem fekete. Ne essenek ebbe a hibába! Inkább legyen otthon elég konyharuhájuk, hogy minidig legyen kéznél egy másik, akkor is, ha a koszosakat kimossák. 

Konyharuha

Hogyan mossuk a szennyezett konyharuhákat? Természetesen nem szabadna őket a ruhákkal együtt mosni, mivel zsírosak és magasabb hőmérsékleten kell őket mosni. Mosás előtt áztassák be őket! A konyharuhák fehérítésére 2 kanál szódabikarbónára, 2 kanál napraforgó olajra és 1 csésze mosóporra lesz szükségük. Ezt a keveréket öntsék hozzá kb. 5 liter forrásban lévő vízhez. Tegyék bele a konyharuhákat, majd hagyják a vizet kihűlni. Ez után vegyék ki őket és mossák ki mosógépben 60 fokon. Ezzel a trükkel a rendkívül koszos konyharuhákat is fehérré varázsolhatják! 

Amennyiben van elég idejük, akkor a foltokra szórjanak szódabikarbónát és öntsenek rájuk ecetet is. Így egyszerűen megszabadulhatnak a foltoktól és időt is spórolhatnak. 

A konyharuha kifőzése lábasban

Amennyiben házban laknak és elegendő hellyel rendelkeznek, akkor biztosan találnak helyet egy nagyobb lábasnak. Abban a konyharuhákat időről-időre kifőzhetik. A forrásban lévő vízhez reszeljenek mosószappant, helyezzék bele a konyharuháka és hagyják egy órát főni. Ez után frissek és illatosak lesznek a konyharuhák! Ez egy régi trükk, mellyel egyszerűen eltávolíthatjuk a foltokat. A konyharuháink olyanok lesznek, akárcsak az újak! 

Próbálják meg kimosni a konyharuhát a mikróban

Most mosták ki a konyharuhákat, de a kecsup és lekvár foltok nem tűntek el? Akkor próbálkozzanak a mikrohullámú sütővel. Így eltávolíthatják a foltokat nagyobb erőfeszítés nélkül! 

Nedvesítsék be a konyharuhákat, szappanozzák be és tegyék őket egy zacskóba, de ne zárják be! Tegyék a mikrohullámú sütőbe és közepes hőfokon 1,5 percig melegítsék a konyharuhákat. Ez után óvatosan vegyék ki őket, de vigyázzanak, mert forró! A konyharuhákat öblítsék ki tiszta vízben. Lám, a foltok már el is tűntek! 

A konyharuha mosása és szárítása, hogy olyan legyen, akárcsak az új

Mivel mossuk a konyharuhát, hogy puha és illatos legyen? 

Felejtsék el az öblítőt! Az miatt a konyharuhák kevésbé szívnák be a nedvességet, ráadásul mivel a konyhában használják őket, ezért nem is egészséges! Mosás előtt öntsenek a mosógép dobjába 1 - 2 csésze ecetet, amely nem csak fertőtlenít, de a kellemetlen szagot is eltávolítja! Egy másik lehetőség, hogy öblítő helyett pár csepp esszenciális olajat teszünk a mosáshoz (pl. levendulásat), melynek köszönhetően kellemesen puhák lesznek a konyharuháik. 

Pár extra tipp

  • Szeretnek vasalni? A konyharuháknak ez tökéletes! Ezzel csak jót csinálnak nekik és az illatuk is sokkal jobb lesz. 
  • Nyáron szárítsák kint a konyharuhákat! A Nap természetes úton kifehéríti őket, ráadásul fertőtlenítő hatása is van! 
  • Sose dobják őket a szennyes ruhák közé nedvesen. A kellemetlen penésztől nagyon nehéz megszabadulni!
  • A konyharuhákat is körültekintően kell kiválasztani! A szintetikus anyagok könnyebben rojtozódnak és nem olyan jó a nedvszívó képességük. A legellenállóbb a klasszikus pamut. 
  • Önöknek milyen trükkök váltak be? Osszák meg velünk is tippjeiket, tapasztalataikat és ötleteiket! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.02.2020
A cikk értékelése:
(92.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.