Hogyan mossuk a függönyt, hogy ragyogóan fehér legyen?

Önt is zavarják a megszürkült függönyök, melyek már régen elveszítették eredeti ragyogásukat? Már egyáltalán nem úgy néznek ki, mint a boltok polcain található darabok?  Ne küszködjenek velük, de ne is dobják ki őket a szemétbe! 

Fehér függönyök a nappaliban

Próbáljanak ki pár házi praktikát, melyek a cikkünkben találhatóak! 

Függönymosás mosógépben vagy kézzel? 

A függöny mosása különleges odafigyelést igényel. Finom anyagból készült, amely könnyen tönkremehet, így a nem megfelelő bánásmód következtében, akár véglegesen is károsodhat. Ezért bánjanak vele óvatosan! Mossák kézzel vagy mosógépben (ebben az esetben alacsony fordulatszámon és 30 - 40 °C-on). Egy egyszerű mosás következtében sajnos nem lesznek hibátlanul fehérek a függönyök. Hogyan járjunk el tehát a függöny fehérítésénél? 

 

Fehérítésre használhatnak olyan vegyi készítményeket, mint a fehérítők, melyeket bármelyik drogériában megvásárolhatnak. Általánosan véve igaz, hogy minél drágább egy készítmény, annál hatékonyabban fehérít. Nagyon kedvelt termék pl. a Vanish Oxi Actin függönymosó. Ezen kívül bevált termék még a Jaso, mely világosító hatással bír, ill. a Savo fehérítő is. 

Készítmények függöny fehérítésére

Házi praktikák a tökéletesen fehér függönyökért

  1. Konyhasó - Engedjenek a kádba forró vizet, majd hagyják benne feloldódni a sót. 3 liter vízhez 1 kanál sót adjanak hozzá! Amikor készen vannak, áztassák a keverékbe a függönyt kb. 2 - 3 órára! Végül mossák ki!

  2. Ecet - Ez a nagyon sokoldalú segítő is fehérítő hatással bír. Elég, ha közvetlenül a mosáshoz adjuk hozzá. Fél csésze ecetet tegyenek a függöny mosására szánt vízbe és már készen is vannak! 

  3. Sütőpor / szódabikarbóna - a felhasznált mennyiség minden mosásnál különbözik. A függöny méretétől és tiztaságától is függ (hozzávetőlegesen 3 - 4 csomagra lesz szükség). Keverjék össze a sütőport / szódabikarbónát vízzel! Amikor ezzel készen vannak, akkor kb. 15 percre vagy fél órára áztassák a függönyt ebbe a keverékbe! Végezetül elég a függönyt kivenni és hagyni megszáradni. 

  1. Aszpirin - Nem csak fájdalom ellen jó, de a foltokkal is megbirkózik! Hihetetlen, ugye? Oldjanak fel kb. 5 tablettát a vízben, majd a függönyt áztassák bele 1 órára!
  1. Tojáshéj - Ki gondolná, hogy a tojáshéjat erre is fel lehet használni? A folyamat igazán egyszerű! Egy vastagabb anyagból készült zsákocskára lesz szükségük. Ellenállónak kell lennie, hiszen közvetlenül a mosógép dobjába fogják tenni. A zsákba szórjanak tojáshéjat és kb. 2 szelet citromot. Indítsák el a mosást! 

Bónusz tipp a merészebbeknek: keverjenek össze egy üvet tintát nagyobb mennyiségű vízzel (pl. a kádban) és tegyék bele a megszürkült függönyt! Hagyják pár órát hatni! A függönyök fehérebbek lesznek, mint valaha! A tintával történő fehérítés furcsán hangzik, de valóban működik! Mi is kipróbáltuk! 

Reméjük, tanácsaink Önnek is segítettek! Mindenképpen írják meg kommentben, hogyan járnak el Önök a függönyök fehérítése során! Melyik módszerrel találkoztak már? 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.08.2019
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk? A fürdőszoba felújítása saját kezűleg. Mi minden vár ránk?

Nem egy háztulajdonos találta már szemben magát ezzel a rémálommal! Valamikor a sokkal egyszerűbb megoldások is népszerűek voltak, de napjainkban kifinomultabb kivitelezésre vágyunk! A...

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...