Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Nem vagy egyedül! A szárnyas gazember ellen Magyarország-szerte küzdenek a kertészek. Az eper, a cseresznye, a bodza és még a szőlő is veszélyben vannak. A szarkáknak igazán igényes ízlése van.

Szarka pár a fán

öbbféleképpen is védekezhetünk ez ellen az első pillantásra ártalmatlan kismadár ellen. Cikkünkben elmondjuk, hogyan óvhatjuk meg termést hatékonyan és egyszerűen.

Hogyan ismerhető fel a szarka?

Hacsak nem tartja magát madárszakértőnek, valószínűleg még sosem foglalkozott sokat a szomszédságában élő kismadarakkal. Legalábbis addig nem, amíg fel nem eszik az összes termést. A szarka egy kis termetű madár, körülbelül 20 cm-es. Az emberek gyakran összetévesztik a rigóval, de a különbség a rigó és a szarka között igen jelentős. A szarka sokkal kisebb, acélkék színű, szárnyán fehér foltokkal. Kellemetlen rikácsoló hangot ad ki, amely már messziről hallható.

Milyen szarka riasztók léteznek?

Számtalan tipp és trükk létezik arra vonatkozóan, hogyan szabaduljunk meg a kertben élő szarkáktól. Némelyik drága és inkább a nagy gyümölcsösökben érdemes megfontolni. Más termékek szinte semmibe sem kerülnek és egy kis kertbe éppen megfelelőek. Összességében a szarkák elriasztásának módszerei mechanikus, biológiai és akusztikus módszerekre oszthatók. A mechanikus védelmet hálók, CD-k vagy madárijesztők jelentik. A biológiaiakat főleg nagy gyümölcsösökben vagy szőlőültetvényeken használják, mert ehhez valódi ragadozó madarakra van szükség. Az akusztikus riasztók közé pedig a madárriasztók sorolhatók, amelyek hangjától a szarkák félnek.

Szarka a fán

CD és PET palack

A leggyakoribb trükk, amely olcsó és hatékony, a régi CD-k vagy PET-palackokból készült házi készítésű madárijesztők használata. Csak akassza fel a CD-ket egy fára vagy kötélre. Napsütéses napokon visszaverik a fényt, amitől a madarak félnek. A gyümölcs biztonságban lesz. A műanyag palackok hasonló módon működnek. Akassza fel őket egy fára és a szélben keltett hangjuk garantáltan elriasztja a kártevőket. Néhány kertész azonban azt állítja, hogy néhány nap után a madarak hozzászoknak a riogatáshoz és már nem félnek. A kipróbálásáért azonban nem kell fizetni semmit!

Háló és függöny

A nagy gyümölcsösökben gyakori, hogy a fákat sűrű hálóba burkolják. A háló megakadályozza, hogy a madarak felfalják a termést és a fa számára is biztonságos, mivel alatta sok fényt kap a növekedéshez. Ha van kedve, otthon is használhat hálót. Mi a helyzet a talaj közelében termő gyümölcsökkel? Az eper madaraktól való védelmére gyakran használnak függönyt. Egyszerűen letakarhatják a gyümölcssort egy függönnyel, amelyet a földhöz rögzítenek cövekekkel és a régi, felesleges szövet funkcionális eperhálóként szolgál majd.

A jól bevált madárijesztő

Biztosan mindenkinek ismerős a klasszikus madárijesztő, amely a kukoricamező közepén áll. A saját otthonában is készíthet egy hasonlót, nagyobbat vagy kisebbet. Mindössze egy hosszabb botra, régi ruhákra és öreg CD-kre vagy üvegekre van szüksége. Felszerelheti műanyag zacskókkal is, amelyek a madarak számára kellemetlen hangot adnak a szélben és állítólag a fényvisszaverő elemek riasztóként működnek. Győződjön meg róla, hogy a madárriasztó stratégiailag úgy van elhelyezve, hogy az egész kertet védje. Ráadásul a madárijesztő elkészítése szórakoztató is és a gyerekek is bevonhatóak a munkába.

Madárijesztő

Ragadozó madár utánzat

A városban sétálva sok épületben ragadozó madarak makettjei láthatók. A galambok elriasztására használják. De használható szarkák ellen is! A ragadozómadarak elhelyezhetők a tetőkön, az erkélyeken lévő cserepekben, sőt még a fákon is. Csak ki kell próbálni, melyik a legjobb hely. Előnye, hogy ezeket a madárijesztőket egész évben a helyén hagyhatja és nem kell a cseréjükkel foglalkoznia, mint a CD-k, üvegek vagy hálók esetében.

Hanghatások

Ha a madarak elriasztásának vizuális formái nem működnek, próbálja máshogy. Hanghatásokkal! Különböző típusú madárijesztőket árulnak, amelyek olyan hangot adnak ki, mint a ragadozó madarak. Még olyan ragadozómadár-utánzatokat is vásárolhat, amelyek hanghatásokkal vannak ellátva. A napelemes madárriasztó is nagyon hatékony. A nap tölti fel és úgy működik, hogy ultrahangot bocsát ki, amelyet az ember nem hall, de az állatok számára kellemetlen. Ennek eredményeképpen egyetlen állat sem lép be a madárijesztő által lefedett területre. A növényt nemcsak a madaraktól, hanem a rágcsálóktól és más kártevőktől is védi.

Élő ragadozók a kertben

Az utolsó lehetőség, ami működik, az egy ragadozó madár a kertben. Ez a madárriasztási lehetőség nagyon drága és elsősorban nagy gyümölcsösökben vagy szőlőültetvényekben alkalmazzák. A ragadozómadarak hosszabb időre bérelhetők, és segítenek megvédeni a gyümölcsöt az érés idején. Valószínűleg nem akar sólymokat bérelni, de ha véletlenül kiszúr egy ragadozó madarat a kertjében, ne kergesse el. Nem fog fájni és jót fog tenni a kertnek. A macskák a kártevők ellen is jól működnek. Ha van egy a kertjében, a madarak és a rágcsálók száma természetesen csökkenni fog.

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.05.2022
A cikk értékelése:
(87%)

További cikkek a kategóriában:

Kerti világítás - milyen lehetőségeink vannak? Napelemes, érzékelős, LED világításKerti világítás - milyen lehetőségeink vannak? Napelemes, érzékelős, LED világítás

Hogyan válasszuk ki a megfelelő világítást a kertbe? A világítótestek vásárlásakor figyeljen a rögzítés módjára, a fény erősségére vagy a külső hatásokkal szembeni ellenállóképességre!

Mit tegyünk az öreg bútorokkal? Eladás, ajándékozás vagy felújítás?Mit tegyünk az öreg bútorokkal? Eladás, ajándékozás vagy felújítás?

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...