Hogyan lehet megszabadulni a mókusoktól a kertben vagy a padláson?

A mókusok nagyon aranyos kis állatoknak tűnhetnek, de a valóságban igencsak sok meglepetést rejtegetnek. Ha megtelepednek a kertben vagy a padláson, nagy károkat okozhatnak.

Európai mókus

Ezért összefoglaltunk néhány módszert, amellyel hatékonyan, de erőszakmentesen megszabadulhat a mókusoktól.

Hogyan okoz kárt egy mókus?

Bár a mókusok elsősorban a fák koronájában, a sűrű bokrokban és esetenként a fák üregeiben tanyáznak, a házak padlásán is könnyen megtelepedhetnek. Nagyon kicsik és képesek jól kihasználni a tetőn lévő repedéseket és lyukakat.

Mivel a mókusok rágcsálók, csillapíthatatlan igényük van arra, hogy mindent megrágjanak, fészkük építése során különböző lyukakat hoznak létre, és nos, ez károsítja a házat, a bútorokat. Könnyen átrághatják az elektromos vezetékeket is! Dióval táplálkoznak, ezért előfordulhat, hogy néhány dió eltűnik a kertből, majd gyakran a padláson elrejtve megtalálhatjuk őket.

A mókusok letelepedésének megelőzése

Ha a mókusok még nem költöztek be, és szeretné megakadályozni, hogy ez megtörténjen, van néhány óvintézkedés, amely segíthet. Ideális esetben időt kell szakítania arra, hogy megkeresse a tetőn, garázsban, műhelyben vagy más épületben lévő lyukakat és alaposan befoltozza azokat. Emellett akadályozza meg, hogy a padlásról bejuthasson a mókus a házba!

Mókus a háztetőn

Ha vannak fák az udvaron vagy a kertben, rendszeresen metsze meg az ágaikat, és győződjön meg róla, hogy nincsenek túl közel a tetőhöz. Ha van madáretetőd, akkor jobb, ha távolabb helyezi el a fáktól/tetőtől. A mogyorók nagy vonzerőt jelentenek a mókusok számára.

Ultrahangos riasztók

Ha a mókusok már beköltöztek, akkor próbálkozhat ultrahangos riasztókkal. Ezek egyszerű elven működnek - olyan hangokat adnak ki, amelyeket az emberek nem hallanak, de a mókusok számára nagyon kellemetlenek.

Probléma akkor merülhet fel, ha a mókusok hozzászoknak a riasztóhoz. Ennek elkerülése érdekében vásároljon olyan riasztót, amely változtatja a hang frekvenciáját. A fényjeleket kibocsátó riasztók szintén hatékonyak. Ha egy mókus meglátja őket, szinte mindig elszalad.

Kedvelt riasztók


Vegyi és természetes riasztók

A vadászkellékeket árusító boltokban különféle spray-ket lehet kapni, amelyek egy ragadozó, leggyakrabban róka vizeletét tartalmazzák. Ha ezt az riasztószert olyan helyekre fújjuk, ahol a mókusok fészkelnek, akkor hamar elmenekülnek, hiszen önfenntartási ösztönük azt súgja nekik, hogy ragadozó fenyegetheti őket.

Bár ez nem egy bevált módszer, de azért sokan ajánlják az ammóniába áztatott kendőket is. Ha ezeket leterítjük a padláson, a sajátos illat elűzi a mókusokat. Miután a mókusokat sikerült kiűznie, kapcsolja be a padláson a ventilátorokat, és jól szellőztessen ki, mivel az ammónia káros lehet az emberekre és a háziállatokra.

Mókus csapdák

A csapdákhoz hagyományos, nem túl nagy méretű ketrecet használjon - a leggyakoribb méret 15 x 15 x 45 centiméter. Nagyobb ketrecekben a mókus megijedhet és megsérülhet. Használja csalinak kedvenc rágcsálnivalóikat - mogyorót, diót, almaszeleteket vagy kenyeret.

Mókus csapda

Helyezze a ketrecet egy "biztonságos helyre", például a padlás egyik sarkába. Sokkal nagyobb az esélye, hogy egy mókus besétál oda, mintha a padlás közepére tenné a ketrecet. Ha a mókus csapdába esik, akkor engedje ki a természetbe, legalább 5 km-re a házától. Valaki azonban inkább 1 km-t ajánl.

Elengedéskor jobb, ha vastagabb kesztyűt húz vagy zsinórral nyissa ki a csapdát. A biztonság kedvéért azonban ellenőrizze otthon, hogy van-e mókusfészek a kicsinyeivel. Ha ez a helyzet, vigye magával ezt a fészket is.

Mókus a kertben

A mókusok inkább a kertet kedvelik, mint a padlást, ezért a fákat rendszeresen meg kell metszeni. Ezen kívül az is segíthet, ha a fa törzsét legalább 1,8 méter magasságig alufóliával csomagolja be. A mókusok nem tudnak felmászni ezen a felületen, ezért inkább máshová költöznek.

A fák rágcsálása mellett előszeretettel ássák ki a hagymákat is. Ezeket egyszerűen úgy védheti meg, hogy valami nehéz tárgyat, például egy vödröt helyez rájuk, vagy egy halom levéllel takarja le őket. A mókusokat vonzzák a tulipánok, a kardvirág és a kukorica.

Összefoglalás

A mókusok befogásakor nincs hatékonyabb és megbízhatóbb módszer a ketrecnél. A mókusok hozzászokhatnak a különböző riasztókhoz, vagy ha rossz helyen alkalmazza őket, akkor nem lesz semmilyen hatásuk a mókusokra. Ideális, ha különböző eljárásokat kombinál. A csapdákkal együtt használjon riasztó anyagokat is, hiszen ezzel nagyobb lesz a siker valószínűsége.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 02.12.2022
A cikk értékelése:
(88.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?

Még egy rövid vihar alatt is becsaphat a házba a villám, és komoly károkat okozhat a tévében, a routerben, a számítógépben vagy a konyhai készülékekben. Ma tanácsokat adunk azt illetően,...

Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.

A tojáshéj változatos felhasználásával fokozatosan Ön is rájön, hogy nem kell eleséget vásárolnia a tyúkoknak, tápot a növényeknek, sem drága és vegyszerekkel teli...

Tanácsok, hogyan tegyük világosabbá a sötét nappalit, előszobát vagy konyhátTanácsok, hogyan tegyük világosabbá a sötét nappalit, előszobát vagy konyhát

Ha úgy érzi, hogy nem fér el otthonában, minden túl szűkös és sötét, nem kell azonnal költözni! Néha tényleg csak néhány apróságon kell változtatni!