Hogyan lehet az ablakokat téli és nyári üzemmódba állítani?

Hallott már arról, hogy a műanyag ablakok nyári és téli üzemmódba állíthatók? Nos, ez pedig így igaz! Az ablaktömítések ellenőrzése és olajozása mellett minden évben érdemes az ablakokat újra beállítani vagy szezonális üzemmódba helyezni.

A műanyag ablak nyári vagy téli üzemmódba állítása

A szezonális beállítás nem csak az ablakok hosszabb élettartamát biztosítja be, hanem számos más előnye is van, amiről talán nem is tudtak!

Miért érdemes beállítani az ablakokat?

Az ablakok beállításának legfőbb oka, hogy a megfelelő ablakbeállítással télen fűtési költséget takaríthat meg otthonában. Az ablakok téli beállítása szigeteli a házat, kevesebb hideg levegő jut be otthonába, és fordítva, a lakásból sokkal kisebb mennyiségben szökik ki a meleg levegő.

Nyáron úgy kellene átállítani az ablakokat, hogy ne szigeteljenek túlságosan, és a forró napokon bebiztosítsák a levegő mozgását a szobákban. Így a helyiség nem lesz párás vagy fülledt, és Önt sem veszi majd körül nehéz levegő, amikor bent tartózkodik. Ráadásul nyári üzemmódban az ablakok egy kicsit megpihenhetnek a téli nagy szorításból.

Rögzítés

Az ablakok téli vagy nyári üzemmódba állításának teljes folyamata az ablakok szélén található pántok megfelelő beállításából áll. Ehhez azonban olyan ablakokra van szükség, amelyek minőségi vasalatokkal rendelkeznek. Ezek gondoskodnak az erősségről, a tartósságról, és hosszabb élettartamot biztosítanak az ablaknak.

Hogyan lehet téli vagy nyári üzemmódot állítani a műanyag ablakokat?

A pántoknak köszönhetően az ablakot nyári vagy téli üzemmódra állíthatja. Egyébként is ajánlott a pántok rendszeres ellenőrzése és meghúzása, legalább évente 2 alkalommal. Ráadásul az ablak néhány hónapos használat után lejjebb "ül", és mindenképpen meg kell majd húzni. A pánt meghúzásával nagyobb nyomás keletkezik, és az ablak eléri eredeti magasságát.

Az Ön ablakait is be lehet állítani?

Az ablakok beállításakor nem kell aggódni, ez egy egyszerű, mindössze néhány percet igénylő művelet. Egyes esetekben csak a kezére lesz szükség, más esetekben pedig egy imbuszkulcsra, amely szinte minden "barkácsoló" készlet része kell, hogy legyen. Először is meg kell tudni, hogy az ablakai egyáltalán beállíthatók-e.

Az ablakok beállítása gyártó alapján

Minden ablaknak van nyári és téli beállítása? Nem, ez sajnos nem így van. Egyes gyártók nem adják meg ezt a lehetőséget, vagy nem szükséges az üzemmódot megváltoztatni rajtuk, de másoknál ajánlott. Melyek ezek?

  • Hesta - egy olyan ablakgyártó, amely nem biztosítja az ablakok nyári vagy téli üzemmódba állításának lehetőségét.
    Slovaktual - olyan ablakokat gyárt, amelyek a fent említettekhez hasonlóan, a kurbli elforgatásával állíthatók.
    Rakystav - olyan ablakokat árul, amelyek pántjai a nyári és téli beállításhoz igazodnak, de ha minden rendben van az ablakkal, akkor nem kell semmit sem változtatni.

A gyártó miatt a beállítás módja kicsit eltérő lehet. Ha nem tudja, hogy melyik gyártótól származnak az ablakai, és ezért nem tudja, hogy szezonális üzemmódba állíthatók-e, maga az ablak adhat támpontot. Nyissa ki az ablakot, és ha az ablakszárny oldalán van egy négyzet alakú nyílás, vagy van egy ovális alakú lyuk, akkor az ablak "beállítható".  

Hogyan állítsuk be a nyári és a téli üzemmódot?

Az ablak kinyitása után keresse meg a pánt helyét (általában a fogantyú melletti peremen). Átalakításkor ne feledje, hogy az ablakok gyárilag mindig nyári üzemmódra vannak állítva. Ez főleg abban az esetben fontos, ha téli üzemmódról nyári üzemmódra alakítja az ablakot.

  • A téli üzemmódhoz az oldalsó csavart pontosan 90°-kal kell elfordítani, de vigyázat, nem kell elsőre egy mozdulattal elvégezni ezt a feladatot! Ennek során összpontosítson a vonalra, amely megmutatja, hogy hány fokot kell még fordulnia. Ha téli üzemmódra váltott, akkor ezt egy egyszerű teszttel megtudhatja, az ablak kilincse nehezebben mozog nyitás/zárás közben. Ezzel az ablakot jobban a gumihoz nyomja, ami jobb szigetelést eredményez.
    Az ablakot a téli üzemmódhoz hasonlóan nyári üzemmódba is állíthatja. Egyszerűen csak elfordítja a csavart, ahogy a téli üzemmód beállítása előtt volt. Vagyis 90°-kal a másik irányba. A nyári üzemmód helyes beállításával a kilincs könnyebben fog elfordulni. A teraszajtót is ugyanígy át lehet állítani.

A párásodás árulkodó jel

A harmatpont megmondja, hogy helyesen állította-e be az ablakot - különösen télen. Egy ablak akkor van jól beállítva, ha csukott állapotban nincs rajta harmat, pára. Ahol a pára megjelenik, ott a pánt nem elég szoros az adott részen. Nyissa ki az ablakot, húzza meg a pántot, és ellenőrizze újra.

Tapasztalatok

Sokan úgy gondolják, hogy ez a beállítás teljesen felesleges, és hogy csak kitaláció. Hogy valóban így van-e vagy sem, azt nem tudjuk biztosan megmondani. Egyes gyártók azonban, ahogyan azt Ön is olvashatta, megerősítik az ablakok beállításának lehetőségével kapcsolatos tényt, és a hozzászólásokból tudjuk, hogy egyesek ezt a gyártó álláspontjának ismerete nélkül alkalmazzák.

Főleg az idősebb generáció az, amelyik rendkívül óvatos a karbantartással és az eljárások betartásával kapcsolatban, amikor különböző dolgokat használ. Tehát, hogy végez-e ilyen átalakítást, ez csak Önön múlik! Mindenesetre évente legalább egyszer ellenőrizze a műanyag ablakok állapotát! Ha szükséges, húzza meg, rögzítse az ablakokat, amelyek az idő múlásával és a használat során hamar kilazulnak.


Komentáre

15/10/2023 13:54
Tibor

Sok helyen lehet ilyen "téli-nyári átállításról", de ilyen NINCS!!! NINCS ilyen funkciója az ablaknál. Az ablak vagy jól zár, vagy rosszul. Ennyi a különbség. Nincs más üzemmódja!!!
Félrevezető ez.

Hozzászólás írásaKözzétéve: 14.11.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?