Hogyan készítsünk kovászt? Hogyan kell gondozni és etetni?

Kovász - egykor dédanyáink otthonában mindennapos dolog, ma újra felfedezett trend. A kovászos kenyér nem okoz puffadást, könnyebben emészthető, nem okoz gyomorégést, és alacsonyabb a glikémiás indexe.

Hogyan készítsünk kovászt kenyér és más péksütemények keszítéséhez?

És az még csak az előnyök egy része! Miért ne cseréljük hát le az élesztőt kovászra? 

Kedvelt könyvek kovászos receptekkel


Mi az a kovász?

A kovász egy olyan előtészta, amelyet kenyér, péksütemények és sütemények sütéséhez használnak. Az élesztőhöz, a szódabikarbónához vagy a sütőporhoz hasonlóan használják, és az a szerepe, hogy a pékáru szépen megemelkedjen tőle. A kovászt könnyen el lehet indítani otthon, vagy kaphat egy darabot valakitől, aki tapasztalt a kovászolásban. Csak vízre, lisztre és egy darab almára van szükség az elkészítéséhez. Mindössze 14 nap alatt már el is készül egy erős és jó minőségű kovász!

Miért süssünk saját kovászos péksüteményeket?

Manapság, amikor a boltokban mindig rengeteg friss pékáru kapható alacsony áron, furcsának tűnhet, ha valaki önként vállalja, hogy otthon süt, és időt szán a kovász indítására és táplálására. Tényleg ennyi pozitívuma van a kovásznak a hagyományos élesztős kenyérrel szemben? Döntse el Ön:

 • könnyebben emészthető, mint az élesztős sütemények
  nem okoz puffadást
  nem okoz gyomorégést
  lúgos, így segít a savas szervezeten
  alacsonyabb a glikémiás indexe
  segít fenntartani az egészséges emésztőrendszert
  elősegíti a bélmozgást
  segít fenntartani az egészséges bélrendszert
  segít javítani a bőr állapotát és az allergiát
  nem okoz fáradtságot
  fokozza az immunitást
  nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, adalékanyagot és vegyszert.
  a sütés relaxációt és lelki nyugalmat eredményez

Kovászos kenyerek házi kovászból

Hogyan készítsünk kovászt lépésről lépésre?

A kovász elindítása egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy első ránézésre tűnhet. Csak idő és egy ki türelem kell hozzá. Először szükségünk lesz: 

 • teljes kiőrlésű rozslisztre
  kenyér rozslisztre
  almára
  vízre
  egy zárható fedelű üvegedényre 2 méretben (lehetőleg 0,7 és 1 literes)

És kezdhetjük is a kovászolást! Az első napon tegye az almát, a vizet és a lisztet az edénybe, majd minden nap adjon hozzá egy bizonyos mennyiségű lisztet és vizet, amíg az edény meg nem telik, és a 14. napon a kovász már kész is!

Az első 4 napban naponta kétszer, reggel és este dolgozunk a kovásszal, az 5. naptól a végéig pedig csak naponta egyszer. Hogy lássa a fejlődését, és nyomon követhesse, hogyan emelkedik a kovász, minden egyes alkalommal, amikor hozzáteszi a hozzávalókat, jelölje meg az aktuális szintet egy filctollal.

 • 1. nap: Reggel keverjen össze 30 g vizet (kb. 2 evőkanál) és 15 g teljes kiőrlésű rozslisztet (kb. 1 evőkanál) egy üvegedényben. Vágja az almát kisebb darabokra, és adjon hozzá körülbelül 3-4 darabot a keverékhez. Alternatívaként mag nélküli szőlő is használható. Keverje meg a keveréket, és fedje le - az új hozzávalók hozzáadása után mindig fedje le az üveget a fedővel. Este adjunk hozzá egyenlő mennyiségű vizet és lisztet - 30 g vizet és 15 g teljes kiőrlésű rozslisztet, majd keverjük össze.
 • 2. - 3. nap: Mindkét napon ugyanannyi hozzávalót adjon a kovászhoz. Reggel és este adjon hozzá 30 g vizet és 15 g teljes kiőrlésű rozslisztet. Keverje össze, és fedje le az üveget.
 • 4. nap: Reggel "költöztesse" a keveréket egy nagyobb méretű tárolóba. A keverékből 60 g-ot tegyen a nagyobb üvegbe (ügyelve arra, hogy az alma vagy a szőlő a kisebb üvegben maradjon), és adja hozzá a hozzávalókat. De mostantól kezdve keverje bele a kenyér rozslisztet. Tehát reggel és este adjon hozzá 30 g vizet és 30 g kenyér rozslisztet.
 • 5. - 14. nap: Az 5. naptól kezdve naponta csak egyszer adjuk hozzá az összetevőket, és mindig ugyanannyit - 30 g vizet és 30 g kenyér rozslisztet. A 14. napon a kovász készen áll a felhasználásra.

Kovász indítása és etetése

Így otthon is készíthet egy jó, erős kovászt, mindössze egy almából, kétféle lisztből és vízből.Tehát a 14 napos kovász már kész, most mi lesz? A 14. napon már használhatja is a kovászt. Süssön kovászos kenyeret és más pékárut - zsemlét, kiflit, bagettet, édes zsemlét, édes kiflit, kovászos zsemlét, fánkot, kiflit, palacsintát, süteményt, muffint, süteményt, sőt kekszet és házi pizzát is! A lehetőségek tárháza végtelen, és recepteket nemcsak az interneten, hanem számos, kifejezetten a kovásszal foglalkozó könyvben is találhatunk.

Mielőtt azonban sütni kezdene, egy fontos dolgot nem szabad elfelejtenie. Vegyen egy kis üvegbe egy darabka kovászt, akár 2 evőkanál is megteszi, és tartsa a hűtőben. Ezt az kovászt tovább táplálja, és a következő sütéshez is lesz miből felhasználnia. Ez azt jelenti, hogy amikor legközelebb kovásszal akar sütni, nem kell újra végigcsinálnia a 14 napos folyamatot, amikor újra kell indítania a kovászt. Csak minden alkalommal meg kell egy kis kovászindítót tartani, és folyamatosan "etetni" kell.

A kovász gondozása

Nem ér véget az első kovász "termesztésével" - kivéve, ha egyszer fel szeretné használni az egészet a péksüteménybe. Ha továbbra is kovászt akar használni, akkor jól kell vigyázni rá, elvégre ez egy élő organizmus. A tovább nem táplált és feldolgozni kívánt kovászt 7 napon belül fel kell használni! Egyébként a hűtőben tároljuk, és időnként megetetjük.

Minden alkalommal, amikor 1 evőkanálnyi kovászt elveszünk, 1 evőkanál vizet és 1 evőkanál kenyér rozslisztet adunk vissza. Keverje meg a kovászt, és hagyja a hűtőszekrényben, lefedve, körülbelül 10-12 órán át. Ezután visszatehető a hűtőszekrénybe, ahol 7 nap áll rendelkezésre, hogy újra felhasználja, ellenkező esetben ugyanígy pótolja. A kovásznak tehát a hűtőszekrény polcán van a helye egy befőttesüvegbe zárva, és 7 naponta vagy amikor elfogy, után kell tölteni!

A leggyakoribb hibák és problémák kovászolásnál

 • Amikor a hozzávalókat kanállal adagolja a kovászhoz, ügyeljen arra, hogy ne érintse meg a keveréket az ujjaival, mert így baktériumokat juttathat a kovászba.
  Télen ügyeljen arra, hogy hol tárolja a kovászt. Az ablakban megfagyhat. A kovásznak szobahőmérsékleten kell növekednie, és ha a házban van, akkor tárolhatja a melegebb hőmérsékletű készülékek közelében, de nem a radiátor mellett.
  Amikor az első kovászt elindítja, azt gondolhatja, hogy az indító egy hét etetés után készen áll - elvégre az edény már majdnem tele van, és alig várja, hogy megsüsse az első kenyerét. Használhatja ezt a kovászt is, de lehet, hogy nem lesz elég kész, és a kenyér nem lesz jó. 14 nap elteltével a kovász eléri a kívánt állapotot.
  A türelmetlenség fontos lépések kihagyásához is vezet, mind az indítóanyag gondozása, mind maga a sütés során, ahol a sorrendiség betartása nagyon fontos. Minden lépést és ajánlást be kell tartani, ha garantáltan el akarjuk kerülni a zűrzavart és a kudarcot.
  Idővel a kovászunk kevesebb buborékot képezhet, ami azt eredményezi, hogy a tészta nem lesz szép levegős. Segíthet, ha a kovászt átrakjuk egy másik edénybe, hozzáadunk egy evőkanál vizet és lisztet, majd az új edényben folytatjuk.

Hogyan süssünk kovászból?

A kovásszal való sütés időigényes folyamat. Az "alap", "starter" vagy "tésztaindító" létrehozásával kezdődik. Mindezek a szavak azt jelentik, hogy veszünk egy evőkanálnyi kovászt, a recept szerint összekeverjük a vizet és a lisztet, majd szobahőmérsékleten 10-12 órán át erjedni hagyjuk. Ezután a többi hozzávalót is belekeverjük. A kenyér általában lisztből, vízből, sóból és magából a kovászból készül, vagy pedig magvakat, köménymagot stb. adnak hozzá. Ez még nem a folyamat vége, a kenyér még nem kész a sütésre!

Hogyan süssünk kenyeret kovászból?

A jól összegyúrt tésztát 2-3 órán át pihentetjük, és 2-3 alkalommal átgyúrjuk. Amíg kel, fóliával vagy konyharuhával letakarjuk. Végül a tésztát egy keményítővel megszórt konyharuhára borítjuk. A tészta 10-12 órán át kelesztjük, amíg készen áll a sütésre. A sütőben a kenyeret két különböző hőmérsékleten sütik. Először is magasabb, körülbelül 250 °C-os hőmérsékletet alkalmaznak, amikor a gőzöléshez egy további tálca vizet helyeznek a sütőbe. 10 perc elteltével ezt a tálcát eltávolítják, és a hőmérsékletet 200-220 °C-ra csökkentik. Süssük a kenyeret még körülbelül 20 percig. Sütés után a kenyeret szeletelés előtt hagyni kell kihűlni!

Ha azon tűnődik, hogyan lehet ezzel időben lépést tartani a munkahelyén, a válasz a gondos tervezés. Jelöljünk ki két napot a sütésre! Kezdje reggel, dolgozza ki az alapot, mielőtt munkába indul. Vacsora után a tészta gyúrásának szentelheti idejét, ami összesen legfeljebb 3 órát vesz igénybe. Ezután a kenyeret egy kenyérsütő formába helyezi, és hagyja pihenni. Másnap reggel, mielőtt munkába indulna, jelöljön ki körülbelül 1 órát, hogy előmelegítse a sütőt, és 30 percig süsse.

Ne menjen el a kedvük és próbálják újra!

Sok kezdőt elbátortalaníthatnak az első kudarcok. Nem sikerül elindítaniuk az első kovászt, vagy nem sikerül elsőre tökéletes kovászos kenyeret sütniük. Azonban fontos megjegyezni, hogy még azok is, akiknek a legtöbb tapasztalatuk van a kovásszal, valahol kezdték, és még nekik is volt néhány malőrjük az elején, mielőtt egy ízletes, lágy kenyeret készítettek volna.

A kezdőket elriaszthatja a bizonyos időközönként elvégzendő konkrét lépések száma és a teljes elkészítés időigénye. De miután megsütötte az első ropogós kenyerét, Ön is beleszeret a kovászba, és rendszeres fogyasztás mellett Ön is észreveszi majd az egészségre gyakorolt előnyöket, a jobb emésztést és a fokozott immunitást.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 13.02.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?Hogyan válasszunk inhalátort gyermekek és felnőttek számára?

Az inhalátort használhatja a megfázás vagy köhögés rövid távú megelőzésére és kezelésére, illetve asztma hosszú távú kezelésére. Mai cikkünkben pár tanácsot olvashatnak a választást...

Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!Hogyan rendezzük be a garázst és tároljuk a szerszámokat a műhelyben? Mai cikkünkből megtudhatják!

Garázsok - a felesleges és a lényeges eszközök tárolására szolgáló rakodóhelyeket úgy is kialakíthatjuk, hogy könnyen eligazodjunk benne. Csak a megfelelő bútorokat kell használni, ki...

Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?Hogyan válasszunk horgászbotot? Melyik bot a legjobb?