Hogyan javítsuk meg az eldugult WC-t?

Ezzel a kellemetlenséggel időről időre minden háztartásnak szembe kell néznie. Ha a WC csésze megtelik vízzel és mindeféle gusztustalan tartalommal, nem kell rögtön szerelőt hívni! A problémával egyedül is meg tudnak birkózni! 

Az eldugult WC tisztítás WC pumpával

Csak minél hamarabb meg kell találni a megfelelő megoldást a WC tisztítására. 

Gyors segítség a WC pumpa!

Nem számít, hogy ételtől, papírtól vagy bármi mástól dugult-e el a toalett, a WC pumpa mindig gyors segítséget nyújt! Nyomást hoz létre, melynek köszönhetően az adott tárgy tovább halad, a járat megtisztul és szabaddá válik az út a szélesebb lefolyóhoz. 

A WC pumpa használatakor sose próbálják meg kétszer lehúzni a WC-t abban a reményben, hogy a víz nyomása megoldja a problémát. Ha ugyanis a WC csészét teljesen megtöltik vízzel, akkor számolniuk kell azzal, hogy a nyomás hatására a WC csésze környéke is beszennyeződhet. Amennyiben a pumpa nem képes megfelelően nagy nyomást létrehozni vagy nem illeszkedik a lefolyó nyílásába, akkor tekerjenek köré egy öreg rongyot! 

Enzimatikus termékek

Nem segített a WC pumpa? Akkor egy kicsit bonyolultabb tisztításra lesz szükség! Ki kell szivattyúzni a vizet a WC csészéből! Ha olyan szerencsések, hogy a víz elfolyik, csak lassan, akkor várják ki azt az időt! Amennyiben a vízszint nem csökken, muszáj lesz szivattyúzniuk pl. egy tömlő segítségével (mint az akváriumok esetében).

WC tisztító

Miután a WC csésze kiürült használjanak enzimatikus tisztítószert. Egy fél kg-os csomagot kb. 3000 forintért vásárolhatnak meg. Ez a termék lebont minden természetes anyagot, de a játékokat és textíliákat nem!

Nátrium-hidroxid

Egy kilogramm ebből a szerből elég olcsó. Kb. 600 Ft-ba kerül, de vigyázzunk, mert nagyon toxikus! Jól fontolják meg, hogyan bánnak ezzel a vegyszerrel! Vigyázzanak, hogy ne lélegezzék be, ill. a szemek védelme is fontos! Nyissák ki az ablakokat, öreg ruhát vegyenek fel, óvják szemeiket és tegyenek egy nedves rongyot szájuk és orruk elé! Vigyék fel az anyagot a problémás helyre és öntsék le forró vízzel!

Nátrium-hidroxid a WC tisztítására

Ha nem kezd el szökni, akkor biztonságban vannak! Csináljanak mindent a használati útmutató alapján. Ez a vegyszer lényegébben mindent felold. Amennyiben féltik az egészségüket, akkor inkább hívjanak szakembert erre a feladatra! 

Házi készítésű tisztító

Fél liter vízre, lesz szükségük, melyet fel kell forralni. Ez után tegyék félre pár percig, mivel a forrásban lévő víz kárt tehet a kerámiában. Ez eldugult lefolyóba szórjanak egy bögre szódabikarbónát és két bögre ecetet. Ezt a keveréket öntsék le forró vízzel és hagyják hatni egy éjjelen keresztül. A WC-nek így ki kell tisztulnia. Amennyiben ez a módszer nem válik be, akkor mechanikus megoldásra lesz szükség! 

Duguláselhárító spirál 

Ezzel a segédeszközzel a makacs dugulástól is megszabadulhatnak. Bármilyen háztartási kellékekkel és műszaki eszközökkel foglalkozó üzletben megvásárolhatják. Több féle méretben és átmérővel kapható. 

Duguláselhárító spirál eldugult WC-hez

Ez a spirál akár 5 méter mélyre is elér, tehát nem csak a lefolyó nyílásánál lévő dugulást tudjuk vele eltávolítani! 1500 forinttól vásárolható meg, de otthoni használatra tökéletesen elegendő! 

Fém vállfa

Nincs kéznél semmi használható és idejük sincs különféle házi receptek kipróbálására? Akkor valószínűleg egy széthajlított drót vállfa segítségével tisztíthatják meg a WC-t a leggyorsabban. A drót stabil, de elég hajlékony is ahhoz, hogy a lefolyó mélyebb részeit is elérjék vele. Ez a legegyszerűbb módszer a dugulás megszüntetésére. 

Ez a duguláselhárító spirál egy nagyon egyszerű mása. 

Folyékony szappan

Amennyiben igazán nincs a közelükben semmi használható vagy esetleg vendégségben kerülnek ilyen kellemetlen szituációba, akkor a folyékony szappan is segíthet, melyet az eldugult terült köré kell önteni. 

Ha a víz nem folyik el, akkor próbáljanak meg szappanos vizet készíteni. A csúszós környezet és a víz nyomása segíthet a problémán. Ha nem sikerül megoldani a helyzetet, akkor meg kell próbálni legalább a WC kefével kialakítani egy kis mechanikus nyomást. Ez a legrosszabb pillanatokban is segíthet! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.01.2020
A cikk értékelése:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?