Hogyan javítsuk a sérült bútort?

Bútort mindig úgy választunk, hogy tartós legyen és sokáig gyönyörködhessünk benne. A bútor szépségét elronthatják a karcolások, repedések. Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés - hogyan javíthatnánk meg a sérült bútort? 

Van megoldás! Összegyűjtöttünk Önöknek pár tippet, melyek segítenek megjavítani a különböző felületű bútorokat, így megmenthetik kedvenc darabjukat! 

Fényes felületű bútorok javítása

A fényes felületű bútorok nagyon népszerűek, de elég egy kis figyelmetlenség és maradandó nyom marad rajtuk! A legjobb, ha akril felületű bútort választunk, mert azon a legkönnyebb elsimitíni a hibákat. 

Elég egy vízzel teli spriccelő, mellyel benedvesítjük a sérült részt. Ez után óvatosan átdörzsöljük csiszolópapírral és felvisszük a felületre a csiszolópasztát. Egy rongy segítségével kifényesítjük a felületet. Végül a bútort klasszikus, takarításkor használt készítménnyel fényesítjük. 

Az akril ugyanis elg vastag és egyenletes színű. Egy kis csiszolás nem tesz kárt benne!

A furnér javítása

Amennyiben a furnér sérül, akkor a gitt a megoldás! Használat előtt próbálják ki, hogy egyezik-e a szín. Pl. egy nem szembetűnő részen. Ez után a gitt használata már egyszerű!

A gittet finoman csiszolják át csiszolópapírral (p 240 vagy 280) és lakkozzák le. Ez a legjobb módja a préselt falap javításának, melynek felülete gittel van kezelve. 

Nagy segítség kis karcolásokhoz

A furnér, műanyag, problémás fa felületek, laminált lapok és préselt falapok javítására a puha viasz a legmegfelelőbb! A boltokban bútorjavító viaszként találhatják meg! 

Bútor javítás viasszal

A sérült bútor javítása viasszal

A karcolások eltüntetése viasszal

Több színben kapható, ráadásul keverni is lehet a színeket, így elérhetik a megfelelő árnyalatot. Egy darab bútorjavító viasz kb. 600 forintba kerül. Csak kevésbé terhelt felületek javítására alkalmas!

Használata egyszerű - a viasszal befedik a repedést, majd kifényesítik a felületet. Ez a javítási módszer nem hosszantartó!

A laminált padlót is meg lehet menteni!

A laminált padló megsérülhet a házi kedvencek miatt, a székektől vagy apró kavicsoktól. Javítása egy picit komplikáltabb. Be kell hozzá szerezniük egy alap szettet a laminált felületek javítására. Ez a szett minden fontos dolgot tartalmaz, beleértve a spatulát és a színeket. Kb. 5 000 Ft-ba kerül. A használati útmutató alapján vigyék fel a különböző pasztákat, pigmeteket a felületre. Simítsák őket el és szárítsák meg a felületet. Végezetül fényezzék ki a megjavított részt!

Lyukak a bútoron

A bútorokon nem csak karcolások jelenhetnek meg, de akár lyukak is! Ez történhet akár egy szú ténykedése vagy egy leesett tárgy miatt. Az apró lyukak helyrehozására viaszgittet használhatunk. Az oldott viaszt a  lyukba kell nyomni majd ki kell fényezni a felületet. 

Amennyiben mélyebb lyukakról van szó, akkor szúrjanak beléjük néhány fadarabot. Vizezzék be őket, így azok megduzzadnak. Ezek után elég lecsiszolni és átlakkozni!

Szú által okozott sérülések

A klasszikus fa bútorok több generációt is kibírnak, ha nem kezdi meg őket a szú. Vegyszerekkel harcolhatunk ellenük a leghatékonyabban. Ilyen készítményeket már 4 000 forintért vásárolhatunk. Ecset vagy fecskendő segítségével egyszerűen használhatóak. A vegyszerek előnye, hogy nem csak kiűzik a kártevőket, de védelmet is nyújtanak ellenük! 

Az ecet is egy jó alternatív megoldás. Télen a fagy segítségével szoktak megszabadulni a betolakodóktól. Ez a fa bútorok megújításának klasszikus módja.

Gyors tippek a bútorok javítására

Az apró karcolásokat, melyek kevésbé látható helyen találhatóak, mint a cipősszekrény vagy a szekrények alsó része eltávolíthatjuk úgy, hogy óvatosan lecsiszoljuk, majd barna cipőkrémmel kenjük be. Általában ez a leggyorsabb és legpraktikusabb módja a sérült fa felület javításának. 

Ha a bútor klasszikus fából, mint a bükk, tölgy, cseresznye, stb. készült, akkor javítására vásárolhatnak retusáló stiftet fa felületekre. Ez kb. 1500 forintba kerül, ráadásul gyorsan eltávolítja a fa bútorokon keletkezett karcolásokat! 

Filc a bútorok javítására

A kisebb karcolások és ütések elfedésére a dióbél is kitűnő közönséges dióból, pekándióból vagy brazildióból. Ez a javítási módszer nem hoz tökéletes eredményt, de a dióból származó olaj remekül beszínezi a karcolás nyomát. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 20.12.2019
A cikk értékelése:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!Magaságyás raklapokból vagy akár műanyagból is! Elmondjuk, hogyan fogjanak hozzá!

Egy szép kertről álmodoznak, de a rendelkezésükre álló hely nem felel meg az elvárásaiknak? Tegyék kertjüket praktikussá és stílusossá magaságyásokkal!

Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?Hogyan távolítsuk el az öreg festéket a fémről és a fáról?

Az öreg, látszólag értéktelen dolgokat is új köntösbe lehet öltöztetni, csak tudni kell, hogyan. Szabaduljanak meg az öreg festékrétegtől és adjanak helyet az újdonságnak! Cikkünkből...

Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől? Hogyan szabaduljunk meg a lótücsöktől?

A lótücsök jelenléte a kertben általában nagy problémát jelent, ráadásul sok esetben az ellene ajánlott védelem sem fejti ki a kellő hatást. Hogyan harcolhatnak e kártevő ellen?