Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre?

A fém tető magasan van, ezért sokan azt gondolhatják, hogy úgysem látszik rajta semmi. Ennek ellenére mégis meglátszik rajta az idő vasfoga! Már olyan rosszul néz ki, hogy rá se bír nézni? Akkor ideje egy kicsit foglalkozni vele! 

Fém tető lefestése festékszóróval

A megrepedezett és lepattogott festék nem néz ki jól, ráadásul ami még rosszabb, hogy így a tető sincs megfelelően védve. Ilyenkor szabad a pálya a rozsdának! Hogyan gondoskodjunk a fém tetőről, hogy úgynézzen ki, mint új korában?

Az első lépés a tető előkészítése 

Be kell kenni! Ez világos. Még mielőtt felvinnék az új színt a tetőre, megfelelően készítsék elő! Ily módon hosszabb ideig bírja majd az új festék, ill. az apró hiányosságok kiküszöbölése jelentősen megkönnyíti munkánkat. Ne féljenek felmászni a tetőre és értékelni a tető állapotát!

Az öreg festéknek mennie kell! 

Az öreg festéket teljes mértékben távolítsák el, úgy, hogy látszódjon a fém. Ebben segítségükre lehetnek a festékeltávolítók vagy használhatnak festékkaparót és drótkefét. 

Van vibrációs csiszológépük? Szuper! Az öreg festék lecsiszolása rendkívül egyszerű! Hosszú éveken át, míg a tető Önöket védte apró sérülések és rozsda keletkezett rajta, amit le kell csiszolni és gittel ki kell javítani! Ha ezt nem tennénk meg, víz kerülhetne oda és az újrafestés felesleges lenne. 

A tetőt is le kell tisztítani! 

Az öreg festéket és a rozsdát már eltávolították, most ideje takarítani! A tetőt alaposan söpörjék és öblítsék le, majd hagyják megszáradni. A száraz tetőre applikáljanak rozsdamentesítőt. Ez védőréteget alakít ki és hozzájárul az anyag megújulásához. 

Ebben a fázisban több lehetőségünk is van. Az első lépés az alapozó festék majd az általunk választott szín következik. Amennyiben meg szeretnék könnyíteni a munkát, akkor vásároljanak 2 az 1-ben vagy 3 az 1-ben festéket. 

Milyen festéket válasszunk a fém tetőre? 

Az első lehetőséget választották, így a tetőt először rozsdamentesítővel festik le? Válasszanak olyat, amely az adott tetőre megfelelő! Klasszikus vagy állókorcos lemeztetőjük van? A festék válsztásában döntő szerepe van annak, hogy miből készült a tető. 

Festék a fém tetőre

A sárga szín könnyen megreped és lehámlik. A rossz választás növeli a kiadásokat és sok időt emészt fel. A klasszikus fém tetőre válasszanak minőségi antikorróziós fémalapozót, állókorcos lemeztetőre pedig a kimondottan erre a célra gyártott festékek közül válasszanak. 

Ne hagyják ki a fedőlakkot sem! 

Ezt is megfeleően kell kiválasztani! A szintetikus alap festékre használjanak szintetikus bevonatot. Minden gyártó kínál ilyet különféle árkategóriában. Amennyiben festés előtt a tetőt megfelelően letisztítják és zsírtalanítják, akkor a tető 5 - 8 évig hibátlan lesz! 

Poliuretán alap festékre szintén poliuretán színt használjanak. A festék kitűnően színez - olyan színt keverhetnek ki, amilyet szeretnének. Ezek a festékek két alkotórészből állnak. 

A másik alkotóelem a keményítő. Megfelelő arányban kell a festékhez adni. A festéket jól keverjék el a keméynítővel és hagyják 15 percig, hogy reagáljanak egymással az anyagok. Csak akkora mennyiséget készítsenek, amennyit még aznap elhasználnak. A festék 12 óra után megszilárdul. Másnap a tetőre már nem tudják felkenni. A poliuretán festék élettartama 8 - 15 év, de csak abban az esetben, ha a tetőt megfelelően előkészítették festés előtt. 

2 az 1-ben és 3 az 1-ben festékek tetőre 

A legkeresettebb tető festékek egyike a STRECHONA 2 az 1-ben. Ez egy alap- és fedőréteg egyben. Ez egy félsötét, antikorróziós alkid festék. A 2 az 1-ben azt jelenti, hogy elég egyszer lefesteni vele a tetőt. De ne örüljenek túl hamar! Annak érdekében, hogy sokáig kitartson, applikálják legalább két rétegen! Fém felületeken használatos, mint a vas, acél és cink. A tető festés után kb. 6 - 8 évig őrzi meg szépségét. 

A 3 az 1-ben festékek tartalmazzák az alap festéket, a kitöltőt és a fedőszínt is. Nem kell külön megvásárolniuk ezt a három komponenst! Mindent elintézhetnek egy csapásra! A legkedveltebbek közé tartozik a Primalex 3 az 1-ben. Ebben az esetben is érvényes, hogy a tökéletes hatás elérése érdekében legalább két rétegen le kell festeni vele a tetőt. Applikálják ecsettel vagy festékszóróval. A festék élettartama kb. 6 - 10 év. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő festéket? 

A festéket az alapján válasszák ki, hogy milyen anyagból van a tető.  Erről már beszéltünk. Amennyiben megújítani szeretnék a már meglévő festéket, akkor vegyék figyelembe az eredeti festék típusát is. Nem tudják biztosra, hogy milyen festéket használtak? Hiszen ki tartaná ezt észben annyi éven át? Vásároljanak festéket kis kiszerelésben és fessék le a tető egy kevésbé látható részét vele! Egy hét után ellenőrizzék, hogy mutat a festék a tetőn, teljesen megszáradt-e és hogy nem lépett-e reakcióba az alatta lévő réteggel. 

A fém tető és árnyalatai

Ha minden rendben van, akkor ezzel a festékkel lefesthetik az egész tetőt. 

Miért válasszunk vízzel higítható festéket? 

A tető külső bevonatára a legjobbak a vízzel higítható festékek. Ezek jobban ellenállnak a hőmérséklet változásainak, nehezebben pattannak el és rugalmasabbak. Ezen felül munka közben nem okoz kellemetlenséget a festék szaga, ill. könnyebb is manipulálni ezzel a festékkel. 

Ecset, henger vagy festékszóró? 

A festéket úgy vigyék fel, hogy a ne látszódjon a fém és a víz se juthasson be alá. A festés során leginkább a görbületekre, illesztésekre és egyeneltenségekre figyeljenek. Ezek elfedésére ecsetet használjanak! Ecsettel könnyen elkenhetik a festéket és tényleg mindenhová eljuttathatják. 

Nagy felületen hengerrel tudják a legjobban eloszlatni a festéket, ráadásul így egyenletesen festhetik le a tetőt. Egy festékszóró vásárlása jobban megterheli a pénztárcát, de egy nagy felületre is gyorsan felvihetik vele a festéket, még a nehezen hozzáférhető helyekre is. Az ecsettel ellentétben foltok és csíkok nélkül dolgozhatnak vele. 

Várjanak az ideális körülményekre

A festékekkel 20 – 25°C-os hőmérséklet mellett a legjobb dolgozni, ill. legfeljebb 75 %-os relatív páratartalomnál. Amennyiben tetőt szeretnének festeni, várják meg a kicsit hűvösebb, felhős időt. A higító így nem fog olyan gyorsan elpárologni, tehát nem kell olyan gyakran higítani a festéket. El tudják képzelni, milyen lehet 30°C-os melegben a tetőn? Ez a legfőbb ok arra, hogy miért tavasszal vagy ősszel ajánlott tetőt festeni. 

A biztonság az elsődleges

Soha ne feletkezzenek meg a biztonságról! Hiszen a tetőn vannak és akármi történhet. Látják a kéményt? Barátkozzanak össze vele, hogy tudják magukat biztosítani a magasban. Elég rözgíteni egy kötelet a kéméynhez a kötél másik felét pedig a testükhöz. Kellemes festést! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 02.09.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...