Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

Az új festékréteg meghosszabítja a radiátor élettartamát, ill. új ragyogást kölcsönöz a régi radiátornak felújításkor. Főleg az öreg otthonokban a megsárgult radiátorok lefestése teljesen más hangulatot teremthet a helyiségekben. 

A radiátor lefestése fehér festékkel

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják maguktól kérdezni, miért nem fogtak hozzá hamarabb?

Bevált termékek

A radiátor előkészítése

A legfontosabb a radiátor felületének megfelelő előkészítése. Ettől függ, hogy mennyire tapad meg a következő réteg festék és milyen lesz a végeredmény. Először meg kell szabadulni a portól, rozsdától és zsírtól. A következő lépésben az öreg festékréteget kell lecsiszolni. Ezt elvégezhetik drótkefe vagy csiszolópapír segítségével.  

A megfelelő festék kiválasztása a radiátorra

A radiátorra megfelelő festék kiválasztásakor több lehetőségük is van. Melyik a legjobb? Ez nagy mértékben függ attól, hogy Önök személyesen mit részesítenek előnyben. Olvassanak a radiátorra leggyakrabban használt festékekről és a köztük lévő különbségről. 

Szintetikus festékek radiátorra

A klasszikus szintetikus festékeket hígítóval kell hígítani, melynek karakterisztikusan kellemetlen szaga van. Ezeket a festékeket azonban nem ajánlott közvetlenül fémen használni, csak fedőrétegként. Amennyiben még jó állapotban van a radiátoron lévő eredeti festés, akkor használjanak szintetikus festéket az átfestéshez. 

Szintetikus festék radiátorra

Amennyiben a régi festékréteget el kell távolítani, akkor először alap színnel kell lefesteni a fémet, csak ez után jöhet a szintetikus festék. Ilyen festéket már 700 forinttól vásárolhatnak, de ehhez még hozzá kell számolni a hígító árát és az alap színt is. Ebből adódóan nem ez a legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás. 

Vízben oldódó festékek radiátorra

Az akril festékek sokkal nagyobb kényelmet biztosítanak. Szagmentesek és hígítás nélkül vagy vízzel oldva használhatóak. Felvitelükhöz nem kell alap szín, tehát közvetlenül felvihető a radiátorra. Pozitív tulajdonságainak köszönhetően jól tűri a magas hőmérsékletet és ellenálló a sárgulással szemben. 

Amennyiben lakásban szeretnék lefesteni a radiátort, akkor ez a szagmentes alternatíva lesz a legjobb megoldás. Ára 2 500 - 2 800 forint körül van. 

 Festékek széleskörű választéka radiátorra

NATRIMA! radátorra - festék radiátorra

A webáruházakban rengeteg radiátorra használható festéket vásárolhatnak. Válogassanak a szintetikus, vízzel hígítható és spray formában kapható festékek közül. Szag nélküli festékekkel is találkozhatnak, melyek kitűnőek lakásba vagy olyan helyre, ahol nem lehet szellőztetni. 

» nagyszerű választék
» megbízhatóság
» kitűnő vevőszolgálat

További infó

Radiátor festése festék spray-vel

Vásárolhatnak spray formában kapható festéket is, melyhez már semmilyen segédeszköz nem szükséges. Arra azonban készüljenek fel, hogy ez a festék nem szagmentes. Ezen kívül a radiátor környékét megfelelően le kell takarni, hiszen a spray nem annyira pontos, hogy ne kerüljön festék a közelben lévő bútorokra vagy falra. 

Használata tehát egyszerű, de elegendő helyre és szellőzésre van hozzá szükség, ami egy lakásban nem mindig megoldható. Amennyiben házukban ezzzel a módszerrel szeretnék felújítani a radiátort, akkor ez egy megfelelő megoldás lehet. A radiátorokat elég kivinni és ott lefújni, hiszen a szabadban kényelmesen hozzáférhetnek mindkét oldalhoz. Ilyen feséket kb. 2200 forintért vásárolhatnak. 

Hogyan fessük át a radiátort új színűre?

Festés előtt ne felejtsék el alaposan megtisztítani és lecsiszolni a radiátort. Amennyiben már a rozsda is megjelent rajta, akkor vigyenek fel rá egy rozsdagátló festékréteget, amire ráfesthetik a megálmodott színt. 

A radiátor előkészítése festéshez

A radiátor körüli egész területet fedjék le fóliával, a radiátorszelepet pedig ragasszák le. A festék felvitelekor a radiátornak hidegnek kell lennie, tehát le kell állítani és meg kell várni, amíg teljesen kihűlik. Ellenkező esetben a festék túl gyorsan megszáradna és elkezdene repedezni.

Minden réteg festéket hagyjanak alaposan megszáradni. Olvassák el az útmutatót és legalább 5-10 órán keresztül hagyják száradni a festéket. Általában legalább 2-3 réteg felvitele javasolt. Használhatnak ecsetet vagy festékhengert, mellyel a nehezen hozzáférhető helyekre is beérhetnek. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása




Közzétéve: 13.09.2020
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...

Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre? Hogyan fessük le a tetőt, ill. melyik festék a legalkalmasabb erre?

A megrepedezett és lepattogott festék nem néz ki jól, ráadásul ami még rosszabb, hogy így a tető sincs megfelelően védve. Ilyenkor szabad a pálya a rozsdának! Hogyan gondoskodjunk a fém...