Hogyan fessük ki a hálószobát, gyerekszobát vagy a nappalit saját kezűleg?

A festés egészen új hangulatot adhat egy helyiségnek és ami még ennél is jobb az az, hogy ezt a feladatot saját kezűleg is elvégezhetik, így nem kell sok pénzt professzionális festőre költeni.

A helyiség kifestése saját kezűleg

Még ha a festés elég egyszerű feladat, akkor is be kell tartani pár szabályt, amelyeket mai cikkünkben egyszerűen elmagyarázunk. 

Hasznos segédeszközök festéshez

Miért fontos a festés? 

Lassan megérkeznek a meleg nyári napok és talán ez a legalkalmasabb idő arra, hogy a falakat "új ruhába öltöztessék", tehát átfessék. Nappal nagyon világos van, így kitűnően láthatjuk, hogyan változik a szoba, hol vannak még világos helyek és hol sötétebbek. Ráadásul ebben az időszakban sokkal gyorsabban megszáradnak a falak, mint télen!

Nem csak Önök fogják magukat jobban érezni a frissen festett szobában, kiváltképpen azért, mert saját kezűleg készítették, de a festés a falaknak is jót tesz - elfedi a repedéseket, a vízfoltokat, zsírfoltokat, a penészt, de ha gyeremekük is van, akkor az ő mesterműveiket is eltünteti (legalább egy kis időre). Mivel a legjobb a falakra rajzolni, nem igaz? Akkor sem kell félni, ha nincs semmilyen tapasztalatuk a festés terén, hiszen nagyon könnyen bele lehet jönni!

A helyiség és a fal előkészítése

Még mielőtt nekilátnánk a festésnek fontos, hogy előkészítsük a helyiséget, ahol festeni szeretnénk. Minden könnyebb bútort vigyünk át egy másik helyiségbe, de ha házban laknak, akkor akár az udvarra is kivihetik ezeket a bútordarabokat. A nagy szekrényeket tolják a helyiség közepére és fedjék le őket fóliával, hogy ne legyenek koszosak! A talaj védelme érdekében helyezzünk el kartonpapírokat vagy vastagabb fóliát a padlón. A kapcsolókra és szegélyekre ragasszanak mázolószalagot. 

A bútorok letakarása festés előtt

A helyiség előkészítése után jön a falak előkészítése. Fonts, hogy a falakat megszabadítsuk az egyenetlenségektől, öreg tapétától, lepattogó festéktől. Portalanítjuk a falakat és a plafont, ill. gittel kijavítjuk a repedéseket. Ebben a szakaszban még mindig szárazon dolgozunk. Ez után jön a következő lépés, a penetráció - egy védő és stabilizáló réteg. 

E bevonat feladata a felület stabilizálásán kívül a vízfelszívóképesség kiegyenlítése is, melynek köszönhetően a festék jobban fog tartani az egész felületen. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően nem keletkeznek majd foltok, amelyek egyébként a gipszkartonozott helyeken jelenhetnek meg. A heterogén felület így egyenletes alappá változik, amely készen áll a festésre. 

Festés ecsettel vagy hengerrel? 

A helyiséget és a falakat már előkészítettük, de még mindig van egy fontos feladat, amit a festés megkezdése előtt el kell végezni. Ki kell választani az eszközöket! A leggyakrabban használt eszközök az ecset és a henger. Mi közöttük a különbség? Az ecset mérete és formája a felület paramétereitől függ. Tehát, ha nagyobb felületet festenek, akkor értékelni fogják a nagyobb ecsetet. Az ajtófélfánál vagy az ablakkeretnél pedig inkább a lapos, de kerek ecsetek használatát javasoljuk, amelyek kisebbek, tehát sokkal könnyebb velük dolgozni szűk helyeken is, így nem fogják összekoszolni az ajtókeretet sem! 

Napjainkban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a festőhengerek. Mi ennek az oka? Az ok nagyon egyszerű! Sokkal könnyebb dolgozni vele, mint az ecsettel. Ebből adódik minden. Gyorsabb és kényelmesebb vele a munka a kezdőknek is! A puha, rövidebb szőrrel rendelkező hengerrel sima felületet érhetnek el, míg a keményebb, hosszabb szőrű henger használata után durvább struktúrájú felületet kapnak. Válasszanak az alapján, hogy milyen falat szeretnének a szobában. 

Az első soron történő festésre jobb az ecset, mivel segítségével jobban beivódik a festék a felületbe. A következő rétegek felvitelére használhatunk hengert, bár a boltokban találhatnak festékszórókat is, melyek azért jók, mert semmilyen nyomot nem hagynak. Elég nagy felületre fújnak, így mindenképpen jobb letakarni a környező bútorokat és a padlót. A festéket használat előtt ajánlott leszűrni. 

A színek kiválasztása

Amennyiben úgy döntöttek, hogy nem a klasszikus fehér színt választják, amivel nem ronthatnak el semmit, de egy idő után unalmassá válhat, akkor a színek pontos árnyalatának kiválasztása nagyon fontos. Színkombinációra végtelen lehetőségük van, de fontos, hogy olyan színeket válasszanak, melyek egymáshoz, ill. a bútorokhoz, padlóhoz és szőnyeghez is illenek. Azzal is kell számolni, hogy a szín száradás után nem lesz olyan élénk, főleg ha olcsóbb árkategóráról van szó. Amennyiben a költségvetésük megengedi, akkor vásároljanak minőségi festéket, amely biztosan megőrzi élénk színét. 

A színek kiválasztása saját kezűleg történő festés előtt

Nagyon sok szín közül válogathatnak és ha a boltban elmondják elképzeléseiket, akkor biztosan segítenek majd az eladók. Mi annyit tudunk mondani, hogy bentre inkább a matt színek ajánlottak, mivel a fényes színek kihangsúlyozzák az egyenetlenségeket a falon. A színekek funkcionális szerepük is lehet, mert akár különböző részekre is feloszthatják a helyiséget vagy kiemelhetnek egy nagyobb bútordarabot. 

A színek felvitele

A bútor elrakva, a penetráció is kész, az eszközök kiválasztva, már indulhat is a festés! Az első réteget jól fel kell higítani vízzel, hogy jobban beivódjon a falakba és ne peregjen le. A plafontól kezdjük a festést, konkrétabban az ablakoktól a szoba közepe felé, hogy megfigyelhessük, hogy egyenletesen vittük-e fel a festéket. Olyan gyorsan kellene festeni, hogy az átfedéseknél nedves legyen a festék. A plafon sarkait úgy fessük, hogy a falakra is kerüljön festék, persze csak akkor, ha egyforma színűre festjük őket. 

Ha kész a plafon, akkor átmehetünk a falakra - az ablakoktól az ajtók felé. A festés során ne felejtsük higítani a festéket! A csomagoláson általában fel van tüntetve a festék és a víz pontos aránya. A hengert vagy az ecsetet festékbe mártás után mindig végighúzzuk a festőrácson vagy kicsit kirázzuk. Ha túl sok festék marad az ecsetben vagy a hengerben, akkor könnyen elfolyhat a festék, ami csúnya foltot hagyhat maga után. Festésnél mindig legalább 2 réteg festéket viszünk fel a falra. Amikor az első réteg megszárad, felvihetjük a másodikat, mely még tökéletesebbé teszik a színt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.08.2019
A cikk értékelése:
(88.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...