Hidropónia: milyen előnyei vannak? Milyen segédeszközökre van szükségünk hozzá?

Nem, a hidropónia nem egy különleges növényfajta. Ez a növények nevelésének egy módja. Hallottak már arról, hogy valaki klasszikus föld nélkül termesztene növényeket. A növényeket ebben az esetben speciális oldatban kell termeszteni. 

Hidropónia - zöldségek nevelése

Miért előnyös ez a módszer? Elsősorban azért, mert szinte mindegyik szobanövény esetében alkalmazható. A hidropónia lényegét, előnyeit és hátrányait megtudhatják a következő sorokból. 

Mi az a hidropónia? 

Sokaknál egy ismeretlen fogalom különféle érzéseket válthat ki. Ahogy azt már említettük, ez egy módszer a növények termesztésére, mely során nincs szükség klasszikus földre. Az helyett tápoldatot kell használni. Ez a módszer szinte minden szobanövény esetében alkalmazható. Amennyiben nem tápoldatban van elhelyezve a növény, akkor agyaggolyókat szoktak használni, mint amilyen a Keramzit is. Stabilizátorként működik, hogy a növény egyenesen álljon és úgy nőhessen, akár a földben. A tápoldat csak a növény gyökereivel kerül érintkezésbe. 

Agyaggolyók hidropóniához

A Keramzit egy speciális föld, ami egy különleges agyagból készül. Speciális forgó kemencébe gyártják, és vörösesbarna - barna színe van. Struktúrájával bebiztosítja, hogy a növény megőrizze formáját. A Keramzit lehetővé teszi a levegő és a tápanyagok bejutását. Tehát ez egy föld hidropóniához, amely nemzetközi szinten Leca néven terjedt el. 

A hidropónia fő előnyei

A hidropónia több előnyt is magával hordoz. Ez első és legfontosabb az egészséges növények. A hidropónia megfelelő alkalmazásával a növény kitűnően növekszik és ideális vitális tulajdonságai lesznek. Ez egy fajta spórolás és tápanyag szabályozás. Ezt a módszert olyan helyeken is alkalmazzák (bevásárlóközpontok, irodák...), ahol a növényekről nem gondoskodnak rendszeresen és professzionálisan. A hidropóniás oldatnak köszönhetően mindig tudhatják, hogy mekkora a vízszint, vagyis mennyi tápanyag áll a növény rendelkezésére. 

A természetbarátoknak az is biztosan nagy plusszt jelent majd, hogy a hidropóniás termesztési módszerrel elkerülhetik a kártevőket, herbicideket és peszticideket. Emellett rengeteg időt és pénzt is spórolhatnak. A hidropóniában nevelt növényeket átültetni sem kell! Valószínűleg ezt meglepőnek fogják tartani, de a hidropóniás módszert az űrben történő kisérletek során is hasznosítják. A zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkoznak. 

Saláta termesztése a hidropónia módszerével

Segédeszközök hidropóniához

A hidropóniához bizonyos segédeszközökre is szükségük lesz. Az egyik ilyen a Keramzit (Leca). 

Hidropóniás edények - ennél a módszernél duplafalú edényeket kell használni. A belső rész a gyökérrendszernek és a tápoldatnak szolgál. A belső rész oldalán lyukak vannak, hogy a gyökérrendszer tovább fejlődhessen. Az alsó részen lévő lyukak táptablettákra vagy tápoldatra szolgálnak. Az edényeknek vízállóaknak kell lenniük, ezért általában műanyagot vagy üveget használnak. 

Hidropóniás tápoldatok – főleg az öntözés során fontos. Ekkor kell hozzáadni a tápoldatot is. Léteznek speciális, kimondottan hidropóniához való tápoldatok. Ne használjanak klasszikus tápokat! Az agyaggolyók azokat nem tudják megfelelően felszívni és adagolni. Előbb említettük a táptablettákat is. A tápoldatok a hidropónia esetében nagyon hatékonyak és sokáig tartanak. 

Szintmérő - ez csak egy részlet, de mindenképpen jó, ha tudják, hogy milyen állapotban van az oldat vagy a táptabletta. A szintmérő a tápoldat állapotáról nyújt információt (a vízszint az edényben). 

A hidropónia öntözése

A szintmérőnek köszönhetően mindig pontosan tudhatják, hogy mennyi tápoldat áll még a növény rendelekzésére. A szintmérő jelzi, hogy mikor van a növénynek szüksége több nedvességre. Amennyiben nincs szintmérőjük, akkor a növény fajtájától függően rendszeresen ellenőrizzék a hidropóniás tápoldat állapotát és szükség szerint töltsék után. 

A hidroponikus föld utántöltése

Általában 7 napon keresztül tartja a nedvességet. A hidropóniához való tápoldatot is használhatnak. 

A klasszikustól a modern trendekig

Sokan nem biztosak benne, hogy a klasszikus földről át szeretnének térni a hidropóniás módszerre. Természetesen a növények között is van eltérés. Valamelyik jobban bírja ezt a módszert, míg mások kevésbé. A legjobb, ha ezt a változást a vegetációs időszak előtt viszik végbe. A növény akkor rendelkezik a legtöbb tápanyaggal. 

Az átültetéshez a növény gyökereit tisztítsák meg és öblítsék le róluk az agyagot. Ez után ültessék Keramzitba (hidropóniás föld, agyaggolyók). Az átültetés során figyeljenek arra, hogy a növény ugyanolyan mélyen legyen, mint az eredeti földjében, hogy ne érje felesleges sokk. Ez után tegyék a növényt egy edénybe, ahol van szintmérő is. Ott végezzék el a első öntözést és figyeljék a növényt. A legfonotsabb a gyökérrendszer fejlődése!

A hidropónia hátrányai

Lehet keresni a hátrányokat, hiszen mégis csak valami újdonságról van szó. Amennyiben mindneképpen ki kell emelnünk valami negatívumot, akkor megemlíthetjük a túltrágyázást. Ez azt jelenti, hogy a táptalaj túltelítődik és ezért nem alakul ki megfelelő pH érték a növények számára. Ilyen esetben a mikroorganizmusok és a folyamatok nem lesznek egyensúlyban. Ennek a növényre nézve fatális következményei lehetnek. Ezért fontos, hogy betartsuk a szabályokat! 

A növények termesztése alacsony hőmérsékleten nem lehetséges. A legideálisabb a szobahőmérséklet. A 35 °C feletti hőmérséklet szintén lelassíthatja a növény fejlődését. A hidropónikus termesztés kezdetekben drágának tűnhet, de az internetes áruházak kb. egy árban árulják a segédeszközöket és a befektetés idővel sokszorosan megtérül. 

A hidropónnia az egyik legkörnyezetbarátabb módszer növények termesztésére és még csak káros, mesterséges anyagokat sem kell hozzá használni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.04.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...