Hidropónia: milyen előnyei vannak? Milyen segédeszközökre van szükségünk hozzá?

Nem, a hidropónia nem egy különleges növényfajta. Ez a növények nevelésének egy módja. Hallottak már arról, hogy valaki klasszikus föld nélkül termesztene növényeket. A növényeket ebben az esetben speciális oldatban kell termeszteni. 

Hidropónia - zöldségek nevelése

Miért előnyös ez a módszer? Elsősorban azért, mert szinte mindegyik szobanövény esetében alkalmazható. A hidropónia lényegét, előnyeit és hátrányait megtudhatják a következő sorokból. 

Mi az a hidropónia? 

Sokaknál egy ismeretlen fogalom különféle érzéseket válthat ki. Ahogy azt már említettük, ez egy módszer a növények termesztésére, mely során nincs szükség klasszikus földre. Az helyett tápoldatot kell használni. Ez a módszer szinte minden szobanövény esetében alkalmazható. Amennyiben nem tápoldatban van elhelyezve a növény, akkor agyaggolyókat szoktak használni, mint amilyen a Keramzit is. Stabilizátorként működik, hogy a növény egyenesen álljon és úgy nőhessen, akár a földben. A tápoldat csak a növény gyökereivel kerül érintkezésbe. 

Agyaggolyók hidropóniához

A Keramzit egy speciális föld, ami egy különleges agyagból készül. Speciális forgó kemencébe gyártják, és vörösesbarna - barna színe van. Struktúrájával bebiztosítja, hogy a növény megőrizze formáját. A Keramzit lehetővé teszi a levegő és a tápanyagok bejutását. Tehát ez egy föld hidropóniához, amely nemzetközi szinten Leca néven terjedt el. 

A hidropónia fő előnyei

A hidropónia több előnyt is magával hordoz. Ez első és legfontosabb az egészséges növények. A hidropónia megfelelő alkalmazásával a növény kitűnően növekszik és ideális vitális tulajdonságai lesznek. Ez egy fajta spórolás és tápanyag szabályozás. Ezt a módszert olyan helyeken is alkalmazzák (bevásárlóközpontok, irodák...), ahol a növényekről nem gondoskodnak rendszeresen és professzionálisan. A hidropóniás oldatnak köszönhetően mindig tudhatják, hogy mekkora a vízszint, vagyis mennyi tápanyag áll a növény rendelkezésére. 

A természetbarátoknak az is biztosan nagy plusszt jelent majd, hogy a hidropóniás termesztési módszerrel elkerülhetik a kártevőket, herbicideket és peszticideket. Emellett rengeteg időt és pénzt is spórolhatnak. A hidropóniában nevelt növényeket átültetni sem kell! Valószínűleg ezt meglepőnek fogják tartani, de a hidropóniás módszert az űrben történő kisérletek során is hasznosítják. A zöldségek és gyümölcsök termesztésével foglalkoznak. 

Saláta termesztése a hidropónia módszerével

Segédeszközök hidropóniához

A hidropóniához bizonyos segédeszközökre is szükségük lesz. Az egyik ilyen a Keramzit (Leca). 

Hidropóniás edények - ennél a módszernél duplafalú edényeket kell használni. A belső rész a gyökérrendszernek és a tápoldatnak szolgál. A belső rész oldalán lyukak vannak, hogy a gyökérrendszer tovább fejlődhessen. Az alsó részen lévő lyukak táptablettákra vagy tápoldatra szolgálnak. Az edényeknek vízállóaknak kell lenniük, ezért általában műanyagot vagy üveget használnak. 

Hidropóniás tápoldatok – főleg az öntözés során fontos. Ekkor kell hozzáadni a tápoldatot is. Léteznek speciális, kimondottan hidropóniához való tápoldatok. Ne használjanak klasszikus tápokat! Az agyaggolyók azokat nem tudják megfelelően felszívni és adagolni. Előbb említettük a táptablettákat is. A tápoldatok a hidropónia esetében nagyon hatékonyak és sokáig tartanak. 

Szintmérő - ez csak egy részlet, de mindenképpen jó, ha tudják, hogy milyen állapotban van az oldat vagy a táptabletta. A szintmérő a tápoldat állapotáról nyújt információt (a vízszint az edényben). 

A hidropónia öntözése

A szintmérőnek köszönhetően mindig pontosan tudhatják, hogy mennyi tápoldat áll még a növény rendelekzésére. A szintmérő jelzi, hogy mikor van a növénynek szüksége több nedvességre. Amennyiben nincs szintmérőjük, akkor a növény fajtájától függően rendszeresen ellenőrizzék a hidropóniás tápoldat állapotát és szükség szerint töltsék után. 

A hidroponikus föld utántöltése

Általában 7 napon keresztül tartja a nedvességet. A hidropóniához való tápoldatot is használhatnak. 

A klasszikustól a modern trendekig

Sokan nem biztosak benne, hogy a klasszikus földről át szeretnének térni a hidropóniás módszerre. Természetesen a növények között is van eltérés. Valamelyik jobban bírja ezt a módszert, míg mások kevésbé. A legjobb, ha ezt a változást a vegetációs időszak előtt viszik végbe. A növény akkor rendelkezik a legtöbb tápanyaggal. 

Az átültetéshez a növény gyökereit tisztítsák meg és öblítsék le róluk az agyagot. Ez után ültessék Keramzitba (hidropóniás föld, agyaggolyók). Az átültetés során figyeljenek arra, hogy a növény ugyanolyan mélyen legyen, mint az eredeti földjében, hogy ne érje felesleges sokk. Ez után tegyék a növényt egy edénybe, ahol van szintmérő is. Ott végezzék el a első öntözést és figyeljék a növényt. A legfonotsabb a gyökérrendszer fejlődése!

A hidropónia hátrányai

Lehet keresni a hátrányokat, hiszen mégis csak valami újdonságról van szó. Amennyiben mindneképpen ki kell emelnünk valami negatívumot, akkor megemlíthetjük a túltrágyázást. Ez azt jelenti, hogy a táptalaj túltelítődik és ezért nem alakul ki megfelelő pH érték a növények számára. Ilyen esetben a mikroorganizmusok és a folyamatok nem lesznek egyensúlyban. Ennek a növényre nézve fatális következményei lehetnek. Ezért fontos, hogy betartsuk a szabályokat! 

A növények termesztése alacsony hőmérsékleten nem lehetséges. A legideálisabb a szobahőmérséklet. A 35 °C feletti hőmérséklet szintén lelassíthatja a növény fejlődését. A hidropónikus termesztés kezdetekben drágának tűnhet, de az internetes áruházak kb. egy árban árulják a segédeszközöket és a befektetés idővel sokszorosan megtérül. 

A hidropónnia az egyik legkörnyezetbarátabb módszer növények termesztésére és még csak káros, mesterséges anyagokat sem kell hozzá használni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 13.04.2020
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigényHogyan gondozzuk a szobanövényeket télen - öntözés, hőmérséklet, fényigény

A tél a szobanövények számára is a pihenés időszakát jelenti. Elég betartani pár szabályt és a szobanövények minden probléma nélkül átvészelik a telet, majd tavasszal visszatér beléjük...

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot?

Ez a szépség Dél-Amerikából származik. Egész évben nevelhető és minden évben szebbé teheti a karácsonyt. Egy kis gondoskodásért cserébe nagyon hálás tud lenni! 

Hogyan gondozzuk az amarilliszt?Hogyan gondozzuk az amarilliszt?

Nálunk az Amaryllis belladonna általában szobanövényként jelenik meg, de nyugodtan ültethető ágyásba is. Hogyan gondozzuk megfelelően? Hogyan ültessük át és szaporítsuk? Tudjanak meg...