Gres padlólap a garázsba és a teraszra. Ellenáll a fagynak is!

Az emberiség már több ezer éve dolgozik otthonának tökéletesítésén. Mindenki a lehető legszebben és legkényelmesebben szeretné berendezni otthonát. A paradoxon az, hogy ehhez a kinti környezetből szerzünk inspirációt. A beltér elhanyagolhatatlan részét képezi a padló is. 

Gres padlólap a teraszra és beltérre is

Nagy körültekintéssel érdemes választani. A megfelelően kiválasztott padló az alapja a kellemes kinézetű kültérnek és beltérnek. Gres padlólap? Újdonság? Mennyire ellenálló? Mennyibe kerül? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből! 

A padló nagyon fontos

Sok lakberendező azt vallja, hogy a padló az egész helyiséget tükrözi. Még mielőtt elkezdenénk konkrétan a gresszel foglalkozni el kell mondanunk, hogy a padló nagyon fontos a lakberendezés szempontjából. A stílus mellett bizonyos minőségi paramétereknek is meg kell felelnie. Fizikai tulajdonságok, ellenállóképesség az ütésekkel és az időjárás viszontagságaival szemben. 

Vannak olyan anyagok, amelyek kültéren és beltéren is egyaránt használhatóak. Az egyéb paraméterek, mint a nedvszívóképesség, a hővezetés vagy a padló karbantartása is fontosak. A padló kiválasztásánál tehát ne csak a dizájnt, de a minőséget érintő kritériumokat is vegyék figyelembe! A hosszú élettartamú padlólap minden lakás, terasz vagy garázs lényege. Ehhez kitűnő anyag a gres is! 

Gres padlólap

Sokak számára ez egy idegen és ismeretlen kifejezés. Először meg szeretnénk nyugtatni mindenkit, ez nem egy szintetikus anyag. A gres egy kő típus. A kő össze van törve és porrá van őrölve, majd ez az anyag van csiszolva és magas hőmérsékleten kétszer kiégetve. 

Gres padlólap a nappaliba

A gres tehát homogén anyag, amely sima tapintású. A gyártók kölünféle színeket kínálnak, de a felüelet struktúrája is változó lehet. Leggyakrabban a felületi kezelés alapján szokták megülönböztetni a gres padlólapokat. Létezik csiszolt és glazúrozott gres padlólap. A különbség köztük az, hogy csiszolás esetén a gresnek nagyobb pórusai vannak, míg glazúrozáskor egy speciális anyaggal, glazúrral van bevonva. 

E anyag sok karakterisztikus tulajdonsággal rendelkezik, melyek a legnagyobb előnyeinek nevezhetőek. Cikkünkből azonban azt is megtudhatják, hogy milyen negatívumai lehetnek a gres padlólapnak. 

A gres padlólap előnyei

Ahogy azt már említettük a gres egy homogén anyag, amely darált kőből készül. Hatalmas előnye a mechanikus sérülésekkel szembeni ellenállás. Az ellenálló struktúrának köszönhetően a bútorok tologatása, az ütések vagy a nagy nyomás sem okoz problémát számára. Ebből adódóan az élettartama is hosszabb. 

Stílusos gres padlólapok bőséges választéka

Ezen kívül nagyon jól vezeti a hőt, tehát ellenálló a hőmérséklet változással szemben. Ez az egyik oka annak, hogy a gres padlólap kültéren és beltéren is egyaránt használható. A gresnek nem okoz problémát sem a magas, sem az alacsony hőmérséklet. 

Ez az ellenállás főleg azzal van összefüggésben, hogy a gres padlólap fagyálló, tehát nyugodtan használható pl. a teraszon vagy az erkélyen. A nedvszívóképessége nagyon alacsony. A gres padlólap csúszásmentes is! Olyan helyeken is használható, ahol vízzel kerül érintkezésbe. A gres padlólap egyik legnagyobb előnye a kellemes és időtálló dizájn. 

A gres padlólap hátárnyai

A hátrányoknak és előnyöknek köszönhetően jobban megismerhetik az anyagot - jelen esetben a grest. Honnan is tudhatnánk meg jobban, hogy milyen hátrányai vannak, mint azok tapasztalataiból, akik ilyen padlólapon járnak nap mint nap! 

A legnagyobb negatívumnak legtöbben a magas árat jelölik meg. Egy m2 gres padlólapot nem találnak 6 500 - 7 000 forint alatt. A glazúrral bevont változat persze még ettől is drágább! Amennyiben megbízható gyártótól szeretnénk vásárolni, aki nem áltat hamis ígéretekkel és minőségi gres padlólapot árul, akkor az ár kb. 10 - 13 ezer forintnál kezdődik. 

Gres padlólap az erkélyre

A legtöbben éppen a glazúrral bevont változatot ajánlják egy egyszerű okból kifolyólag. A csiszolt típus nagyobb nedvszívóképességű. A gres padlólap vastagsága kb. 10 - 13 mm, tehát viszonylag nagy a súlya és az átmérője is nagyobb, mint a klasszikus kő vagy kekrámia csempék esetében. Pár vásárló azt is megemlítette, hogy a gres padlólap karbantartása viszonylag igényes feladat. Ez a probléma inkább csak a csiszolt változatnál bukkanhat fel, mivel az anyag nyitot pórusaiba könnyebben bejut a kosz. 

Hová felel meg a gres padlólap?

Kültér vagy beltér a gres mindenhol megállja a helyét! Gazdag színskálájának köszönhetően különféle helyiségek stílusához is passzol. Lényegében nem is létezik olyan beltéri helyiség, ahová a gres padlólap ne illene. Általában a konyhában és a fürdőszobában használják, de a folyosón és a nappaliban is gyakori. Nagy felületen sokkal jobban mutat! 

Kültéren teraszokon és erkélyeken használják, de sokszor felbukkan garázsokban is. 

Galéria obrázkov

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.10.2020
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Rusztikus lakberendezési stílus - csempésszék be a természetet otthonukba! Rusztikus lakberendezési stílus - csempésszék be a természetet otthonukba!

A stílus, amely egyre többször bukkan fel napjainkban. Jellemző rá a praktikusság és a funkcionalitás. Hogyan rendezhetik be saját otthonukat is rusztikus stílusban? Cikkünkből...

Glamour stílus otthon: luxus mindenki számára!Glamour stílus otthon: luxus mindenki számára!

A glamour stílus nem csak a csillogásban, ragyogásban és tűsarkúban nyilvánul meg, hanem a lakberendezésben is, ahol szintén nagyon jól alkalmazható. Hogyan rendezzük be otthonunkat e...

Méretre gyártott redőny nappalra és éjszakára fúrás nélkül! Mit mondanak a vásárlók?Méretre gyártott redőny nappalra és éjszakára fúrás nélkül! Mit mondanak a vásárlók?

Az éjjeli és nappali roló nem csak esztétikai funkciót lát el, de a meleg és a kíváncsi szemek ellen is véd. Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és lehet, hogy Önök is...