Fűtőtestek különböző helyiségekbe + elhelyezésük

Otthonunk felújításakor, építkezéskor vagy a fűtés cseréjekor érdemes gondolni arra, hogy mely fűtőtest használata lenne a legmegfelelőbb. Nem az a fő kérdés, hogy legyen-e fűtőtest, hanem hogy melyik helyiségbe milyen fajta a legmegfelelőbb. Cikkünkből megtudhatják, hol érdemes függőleges fűtőtestet és nem radiátort elhelyezni, hogyan rendezhetik el cselesen és esztétikusan, ill. milyen fűtőtestek közül lehet választani. 

Melyik helyiségbe milyen fűtőtest?

Ezeket a témákat fogjuk érinteni mai cikkünkben, ill. azt is megtudhatják, hogyan hangolhatják össze a fűtőtestet a helyiség hangulatával, hogy a lakberendezési stílust is kiegészítse! Meglepő, hogy mennyi lehetőség közül lehet választani! 

Közkedvelt elektromos kandallók

A fűtőtestek felosztása helyiségek alapján

Ha nem modern fűtési rendszerük van (talajfűtés vagy meleglevegős fűtés), akkor muszáj minden helyiségben elhelyezniük egy fűtőtestet. Nem mindegyik típus felel meg az összes helyiségbe. A fűtőtesteket tehát feloszthatjuk az alapján, hogy mely helyiségekben lehet őket hatékonyan kihasználni: 

  1. Fűtőtestek a folyosóra
  2. Fűtőtestek a nappaliba
  3. Fűtőtestek a fürdőszobába
  4. Fűtőtestek a konyhába

1. Fűtőtestek a folyosóra

A fűtőtest nem minden folyosóra felel meg. Ez különösen érvényes a lakásokban lévő folyosókra, amelyek szűkösek és kicsik. Ilyen helyre nem kell egy külön fűtőtestet elhelyezni. Természetesen az olyan folyosókon, amelyek nagyobbak, a ház középpontját jelentik és a körülöttük lévő helyiségeket is ki kell fűteniük, ott elhanyagolhatatlan a fűtőtest! 

Tükör a fűtőtest részeként

Kisebb és nagyobb méretű folyoskóhoz is van megfelelő megoldás. A lakásokban lévő szűk folyosókra gyártanak speciális, lapos fűtőtesteket, amelyek nem foglalnak sok helyet. Érdekes kivitelezésben is megvásárolhatóak, pl. valamelyik típusnál egy beépített tükörrel is találkozhatunk. A fűtőtestet fel lehet tenni a falra attól függően, hogy milyen magasra szeretnék tenni a tükröt. 

Folyosó egy házban klasszikus radiátorral és fa tükörrel

Érdekes és meleg fogas

Ugyanolyan érdekes megoldás, ha a fűtőtestből ruhafogast készítenek. Ilyet vásárolhatnak, de akár készíthetnek is! Elég hozzá egy klasszikus bordázott vagy lapos fűtőtest, amelynek elejére és oldalaira vékony fa lapokat kell rögzíteni. Erre felszerelhetik az akasztókat és már készen is van! Egy ilyen fűtőtestet használhatnak nedves ruhák szárítására vagy a kabátok felmelegítésére. Ezzel két legyet üthetnek egy csapásra. Hasonló képpen akár ruhásszekrényt is készíthetnek. 

2. Fűtőtestek a nappaliba

A legtöbben az ablak alá szokták elhelyezni a fűtőtesteket, de akár az ajtó mellé vagy bárhova máshova is lehet tenni! 

Egybenyitott helyiségek esetében a fűtőtest ketté oszthatja a szobát pl. nappali és étkező részre. Erre a célra a bordázott, magas fűtőtestek a legmegfelelőbbek, melyek hajlított kivitelezésben is megvásárolhatóak. Modern megoldásnak számítanak pl. a fali infrapanelek. 

A nappaliba a klasszikus fűtőtestek helyett válaszhtanak inkább kandallót vagy kályhát. Ahogyan a fűtőtestek esetében, úgy itt is rá lehet csatlakoztatni a helyiséget a fűtési rendszerre. Előnyük, hogy szinte minden helyiségbe illenek a gyerekszobán kívül. Megfelelő kialakítással és elrendezéssel még a fürdőszobában is jól tudnak mutatni! 

3. Fűtőtestek a fürdőszobába

Sok olyan fürdőszoba van, főleg a lakásokban, amely nem rendelkezik ablakkal, mivel egyik fal sem külső vagy ha van is ablak, akkor nagyon kis méretű. Ebből kifolyólag nem lehetséges ugyanolyan alapelvek alapján elhelyezni itt a fűtőtesteket, mint a többi helyiségben. Az is megtörténhet, hogy a fürdőszoba olyan kicsi, hogy el sem fér benne a fűtőtest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy pár trükkel nem lehet oda fűtőtestet elhelyezni. 

Törölközőszárító radiátor

Praktikus megoldás, ha a fürdőszobában elhelyezett fűtőtest másra is kihasználható. Ilyen pl. a törülközőszárító radiátor, amely nem csak hőforrásként szolgál, hanem a törölközőket is rá lehet tenni. Ennek köszönhetően gyorsan megszáradnak. Ezzel a trükkel csökkenthetjük a felesleges pára mennyiségét a fürdőszobában. 

Törölközőszárító radiátor

Kis fürdőszoba, nagy fűtőtest

Ne aggódjanak azon, hogy a kicsi fürdőszobájukba semmilyen fűtőtest nem fog elférni! Találhatnak különböző magasságú, formájú és változatos csatlakozású fűtőtesteket. Egy másik praktikus lehetőség, ha hasonlóan, mint a folyosóra, úgy a fürdőszobába is tükörrel kombinált fűtőtestet választanak. Ez abból a szempontból is kiváló döntés, hogy így a tükör nem fog párásodni. 

Az öregebb házaknál a fürdőszoba sokszor nincs a fűtési rendszerre csatlakoztatva. Ilyen esetben nem lehet ott elhelyezni központi fűtésre csatlakoztatható fűtőtestet, kályhát, bojlert vagy elektromos fűtőtestet, amelyet rá kellene kötni az elektromos hálózatra. 

4. Fűtőtestek a konyhában

A konyhában nagyon praktikus megoldás, ha olyan fűtőtestet választunk, amelyre fel lehet akasztani a nedves konyharuhákat. A fűtőtestnek nem feltétlenül kell úgy kinéznie, mint egy radiátor. Olyan stílusos modellekkel is találkozhatnak, amelyek egyéb praktikus elemekkel vannak kiegészítve, mint pl. az akasztók. Valamelyiket akár a konyhapult alá is lehet tenni. Amennyiben ezt a lehetőséget választják, akkor ügyeljenek arra, hogy a fűtőtest legalább 10 cm-rel a munkalap alatt legyen elhelyezve. Ezzel megfelelő légáramlást biztosíthatnak be a helyiségben. 

A még jobb levegőáramlás miatt érdemes egy szellőző rácsot beépíteni a konyhapultba, amelyen keresztül a meleg könnyedén áramolhat felfele. 

Katalógusunkból ajánljuk

Hova helyezzük a fűtőtestet?

Ugyan már szó volt róla, hogyan használhatjuk ki érdekesen a fűtőtesteket, de ahhoz, hogy minél hatékonyabban fűtsenek meg kell találni a megfelelő helyet elhelyezésükre. Leggyakrabban az ablak alatt szokták elhelyezni. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a fűtőtestet a külső falakra kellene tenni, mivel onnan jön a legtöbb hideg. A másik ok a megfelelő levegőáramlás. Az ablakoktól jövő hideg lefele, a fűtőtestből áradó meleg pedig felfele megy. Ideális esetben a hideg és a meleg levegő keveredik, amely lehetővé teszi, hogy a az egész helyiségbe eljusson a meleg. Ez főleg a nagy helyiségekben fontos! Ettől lényegesebb azonban a fűtőtest megfelelő mérete és szélessége. Az ablak alatt elhelyezett fűtőtestnek le kellene fednie az ablak egész szélességét, de a legjobb, ha még egy kicsivel meg is haladja azt.

A fűtőtest ideális magassága

Persze nem csak az ablak és a fűtőtest szélességét kell figyelembe venni, de azt is, hogy milyen magasságban van a fűtőtest elhelyezve. Ha az ablak alatt túl sok vagy túl kevés hely van elhagyva, akkor a levegőáramlás nem lesz ideális. A fűtőtestet kb. 15 - 20 cm-rel az ablak alatt kell elhelyezni és a padlótól is hasonló távolságot érdemes tartani. Semmiképpen ne tegyenek fűtőtestet az ablak elé. Egyáltalán nem lesz hatékony és nem is mutat esztétikusan. Inkább válasszanak alacsony fűtőtestet!

A fűtőtestek típusai az elhelyezés flexibilitása alapján

A fűtőtestek lehetnek hordozhatóak vagy rögzítettek. A rögzítettek közé sorolhatóak a klasszikus fűtőtestek, amelyek csövekkel csatlakoznak a fűtési rendszerre. A hordozhatóak közé pedig az elektromos radiátorok és melegítők tartoznak. 

A hordozható fűtőtestek előnyei és hátrányai

A hordozható fűtőtestek legnagyobb előnye, hogy át lehet őket tenni egyik helyiségből a másikba. Amennyiben minél hatékonyabban szeretnék őket elhelyezni, akkor hasonlóan kell eljárni, mint a többi típusnál. Amennyiben ventillátor is van a fűtőtestben, akkor mindenképpen az ablak alá kell elhelyezni, hogy megfelelő levegőáramlást alakítsunk ki a helyiségben. 

Elektromos radiátor a hálószobában

A hordozható fűtőtestek hátránya a magas fogyasztás és az ebből adódó negatív hatás a természetre nézve. Egy központi fűtésre csatlakoztatott fűtőtest, amely meleg vizet vagy valamilyen fűtőanyagot használ az elektromos fűtőtestekkel összehasonlítva fele annyit fogyaszt. Ebből adódóan nem ajánljuk, hogy hordozható fűtőtesteket használjanak hőforrásként. Inkább csak ott kapcsolják be őket, ahol nincs más fűtésre lehetőség vagy nem tartózkodnak ott gyakran. Ideális kiegészítő fűtésként nagy hidegek esetében. 

A helyhez kötött fűtőtestek előnyei és hátrányai

A helyhez kötött fűtőtestek előnyei és hátrányai összefüggenek a hordozható fűtőtestek tulajdonságaival. Ami utóbbi előnyei közé sorolható, az a helyhez kötött fűtőtestek hátránya és fordítva. Ezt azt jelenti, hogy a helyhez kötött fűtőtestek hátránya az immobilitás, tehát az, hogy nem vihető át egyik helyiségből a másikba, mivel stabilan van rögzítve. Nagy előny azoban, hogy sokkal gazdaságosabb, mint a hordozható fűtőtestek. 

Mi az a mennyezeti infrapanel?

Speciális elektromos fűtőtes, amely gazdaságos és a falra vagy a mennyezetre kell rögzíteni. Az elektromos infrapanelek a por felkeverése nélkül melegítenek, ami főként az allergiások számára fontos. Az infrapanelek nem rendelkeznek semmilyen ventilllátorral vagy más eszközzel, ami áramoltatná a meleget a helyiségben. Speciális módon állítják elő a meleget - infrasugárzással, ami nem melegíti fel a levegőt, hanem a tárgyakat és az embereket. Amint minden felmelegedett a belőlük áramló meleg a helyiséget is felmelegíti. Ennek eredménye a száraz meleg, ami tökéletes, hiszen pár perc alatt felmelegíti az embert és nem vezet izzadáshoz. 

Mennyezeti panelek

Különféle motívumok és színek

A speciális, lapos kialakítás miatt érdekes eleme lehet a beltér stílusának. Választhatnak egyszínűt, lenyomatosat, mintákat vagy motívumokat. Ez az oka annak, hogy szinte minden helyiségbe passzolnak. A fűtőtestből csinálhatnak egy műremeket vagy tapétát - bármelyik helyiséget otthonossá tehetik vele!

Infrapanel és funkciói

Az infrapanelek nagyon modern és időtálló fűtőtestnek számítanak, amit a távirányítás és a telefonos applikáció használatának lehetősége tesz tökéletessé. Bárhonnan állíthatják velel a helyiség hőmérsékletét, ha rendelkeznek internetes kapcsolattal. 

Az infrapaneleknek a nedvesség sem okoz problémát, mivel ellenállnak a spriccelő víznek (IP54). Ez lehetővé teszi, hogy a fürdőszobába is elhelyezhetőek legyenek. Természetesen biztonsági elemeket is tartalmaz, mint pl. a túlmelegedés-gátló. 

Katalógusunkból ajánljuk

Gáz fűtőtestek

A következő típus a gáz fűtőtest, vagyis a gázkályha. Hasonlóan néz ki, mint a kandalló, de a hőtermeléshez földgázt használ. Úgy működik, hogy a fűtőtest belsejében van egy csatlakozó, amire ráköthetjük a gázpalackot egy alacsony nyomású szelep segítségével. Ezt követően az elektromos rendszer beindítja a gáz égését és már meg is született a meleg. Egyes gázkályhák infravörös hőtermelésre is képesek. Ennek alapján működnek a fali infrapanelek is. Egy ilyen fűtőtest vásárlása akkor jó döntés, ha asztmás is van a családban. 

A gáz fűtőtestek előnyei és hátrányai

A gáz fűtőtestek egyik legnagyobb előnye, hogy kevés vagy semennyi áramot nem fogyasztanak, hiszen a meleg termeléséhez földgázt használnak. Bárhol fűthetnek vele - a benti helyiségekben, de akár kültéren is a romantikus esték alkalmával. Különféle kivitelezésekkel találkozhatunk, vásárolhatunk kandalló kinézetű, radiátorra emlékeztető vagy más formájú fűtőtestet is! Rendelkezhet kerekekkel, melyek megkönnyítik az áthelyezését. A legjobb pedig az, hogy sok fali gáz fűtőtestet gáz és elektromos fűtésről gázpalackos fűtéssé lehet alakítani, így csökkenthetőek a költségek. Ha már a költségeknél tartunk - tudták, hogy a gáz fűtés az egyik legköltséghatékonyabb módja a ház hatékony kifűtésének? 

A gáz fűtőtestek hátránya, hogy beltéren csak nyomásszabályozóval és rendszeres szellőzetés mellett lehet használni.

Biokandallók

A biokandallót is a fűtőtestek kategóriájába lehet sorolni, mivel működéséhez etil-alkoholra vagy bioalkoholra van szükség. Ezt a stílusos kiegészítőt bárhova el lehet helyezni és nem csak jól néz ki, de otthonos hangulatot is teremt. 

Biokandalló a nappaliban

A biokandalló előnyei és hátrányai

Előnye a flexibilis elhelyezési lehetőség. A biokandallónak nincs szüksége egy különleges helyre, elég, ha rá tudják csatlakoztatni az elektromos hálózatra. Nem okoz rendetlenséget, kifűt egy kisebb helyiséget és jó ránézni! A működéshez bioalkoholra van szüksége, amely az elektromosság által okozott szikra hatására begyullad. A bioalkohol viszonylag drága és gyorsan elhasználódik. Ezért a biokandallót nem ajánlatos fő hőforrásként használni! Mivel az égés során szén-dioxid keletkezik, ezért muszáj szellőztetni a biokandalló használatakor. Ilyen típusú kandallót sok változatban vásárolhatunk. Léteznek szabadon álló, falra rögzíthető vagy beépíthető változatok is. 

Elektromos kandalló

Amennyiben nem tudják elengedni a kandalló gondolatát, de nincs kéményük, akkor az elektromos kandalló ideális megoldás. Elektromos árammal működik és bioalkoholt sem fogyaszt! Ez nem a legköltséghatékonyabb módja a fűtésnek, de vannak olyan energiatakarékos elektromos kandallók, amelyek ésszerű áron képesek kifűteni egy kisebb helyiséget. Kellemes, romantikus hangulatot teremtenek és melegséget árasztanak. Sok érdekes funkcióval rendelkezhetnek, pl. 3D láng, különféle fényeffektusok, hőszabályozó, hanghatások, stb. 

Hogyan spóroljunk a fűtésen?

A gazdaságos fűtés lényege az, hogy megfelelő módon fűtsünk. Most már tudják, hogy elektromos kandallóval és ventillátoros fűtőtesttel nem éri meg fűteni, de arról még nem volt szó, hogyan spórolhatnak a fűtési rendszerre csatlakoztatott fűtőtestekkel. A legfontosabb, hogy a fűtőtest megfelelően legyen szigetelve. 

Az ablak alatt elhelyezett fűtőtesteket nem megszokott módon is lehet izolálni. Érdemes egy hőszigetelő réteget rögzíteni rá acél pléh formájában, melynek belsejében styropor (vagyis poliészter) van. Ez az anyag jó szigetelőképességéről híres. Különféle vastagságban megvásárolható attól függően, hogy mennyi hely van a fűtőtest és a fal között. Vásárolhatnak szigetelő fóliát vagy panelt, amely a fűtőtest által termelt hőt nem engedi ki a helyiségből. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:


Hozzászólás írása
Közzétéve: 05.01.2022
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Beko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptekBeko, Domo, Tefal vagy Tescoma automata levesfőző? Vélemények + receptek

Hallott már olyan konyhai készülékről, amely a levesek elkészítésére specializálódott? Egy leveskészítővel a levesek főzése egyszerű, gyors és akár távolról is elvégezhető lesz.

Szabadon álló vagy elektromos fali kandalló? A Klarstein elektromos kandallói illenek a nappaliba!Szabadon álló vagy elektromos fali kandalló? A Klarstein elektromos kandallói illenek a nappaliba!

Az elektromos kandalló felmelegíti Önt, tűz hatását kelti és szinte semmi rendetlenséget nem okoz. Kíváncsi? Akkor nézze meg, milyen kérdéseket kell feltennie magának, ha a legjobb...

Hogyan válasszuk ki a legjobb turmixgépet smoothiekhoz?Hogyan válasszuk ki a legjobb turmixgépet smoothiekhoz?

Válassza ki a legjobb turmixgépet, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek a napi étrendje részévé váljanak. Mire figyeljünk a turmixgép kiválasztásakor?