Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

Hallott már a kapszulás kávéfőzőkről? Ezeknek a berendezéseknek köszönhetően mindig kiváló kávét fogyaszthat, még a reggeli rohanásban is!

Kapszulás kávéfőző

Tanácsot adunk, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonra, milyen paraméterek fontosak, és milyen típusú italokat készíthet vele.

Kedvelt kapszulás kávéfőzők


 

Kapszulás kávéfőző vagy más típus?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé elkészítésének gyorsasága. A kávézaccot (vagy más italt) már előre eldobható kapszulákba adagolják, amelyeket egyszerűen behelyez a gépbe, friss vizet tölt a tartályba, és megnyom egy gombot.

Így a karos eszpresszógépekkel ellentétben nem kell először megőrölnie a kávét, megfelelően adagolnia, a karos kávéfőzőbe nyomkodnia, vagy kiszámítania az extrakciós időt. Másrészt nem tudja az ital ízét saját ízlése szerint alakítani, és ki van szolgáltatva annak, hogy a kapszulakészítő mit készít Önnek. Az előre őrölt kávézacc, még ha légmentesen csomagolt is, sok tapasztalt "kávéivó" szerint nem ér fel a frissen őrölt kávé ízével.

A kapszulás kávéfőzők másik hátránya, hogy az eldobható kapszulák felesleges műanyaghulladékot termelnek. A kapszulák felelősek az így elkészített kávé árának nagy részéért.

A kapszulás kávéfőző paraméterei

 • Nyomás - A minőségi eszpresszó elkészítéséhez (még kapszulából is) 9 bar állandó nyomás szükséges. Ez azonban az ital elkészítése során változik, ezért a csúcsminőségű kapszulás kávégépeknek legalább 15 bar nyomást kell tudniuk előállítani. Óvakodjon a 3 bar körüli nyomású gépektől - az ilyen alacsony érték azt jelzi, hogy a gép nem tartalmaz víznyomásszivattyút, hanem csak a felmelegített víz gőznyomását használja. Egy ilyen géppel soha nem lesz képes minőségi eszpresszó ízt elérni.

Kávé készítése kapszulás kávéfőzővel

 • A víztartály kapacitása - 0,5 l és 1,5 l között változik. Ha több kávéimádó van otthon, válasszon egy nagyobb térfogatú tartályt, így nem kell olyan gyakran újratöltenie a vizet.
  Teljesítmény - 900 és 1700 watt között változik. Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban melegszik fel az ital elkészítéséhez szükséges víz a kívánt hőmérsékletre, és annál gyorsabban lesz kész a kávé vagy a csokoládé.

Najdôležitejšie funkcie kapsulových kávovarov

 • Tryska na napenenie mlieka – Vďaka tlaku pary dokáže vytvoriť z mlieka krémovú penu. Tá je nevyhnutnou súčasťou nápojov ako capuccino či latté.
 • Plocha na nahrievanie šálok – Dokonalé espresso patrí do teplej šálky. Z toho dôvodu sú niektoré (nielen kapsulové) kávovary vybavené vyhrievanou plochou na vrchu zariadenia, ktorá slúži na nahrievanie šálok. Vďaka nej môžete taktiež udržavať váš už pripravený nápoj teplý.
 • Nastaviteľná výška šálky – Je nevyhnutnosťou pre dávkovanie nápojov (napr. latté) do vysokej šálky, resp. pohára. Na väčšine kapsulových kávovarov je to vyriešené nastaviteľnou výškou odkvapkávacej misky pod šálkou.
 • Inteligentné kapsule – Kávovar z nich „prečíta“ informáciu o ideálnom tlaku, ktorý má pre prípravu daného nápoja použiť.
 • Príprava studených nápojov – Umožní vám pripravovať aj nápoje ako napr. ľadový čaj a pod.
 • Úsporný režim – Automaticky vypne prístroj po nejakom čase, čím šetrí el. energiu.
 • Ovládanie cez smartfón – Umožňuje ovládať kávovar pomocou výrobcom dodanej aplikácie cez smartfón či tablet. Môžete si tak načasovať prípravu kávy napr. tak, aby vás ráno prebudila jej vôňa, spravovať svoje obľúbené recepty či sledovať zásobu kapsúl.

A legkedveltebb kapszulás kávéfőzők

Mi a helyzet a kapszulákkal?

Ha italokról van szó, az eszpresszó az egyik legfontosabb, amelyet bármelyik kávéfőző elkészít. Sok gyártó azonban más típusú kávészemekkel vagy italokkal, mindt például csokoládéval is kínál kapszulákat. A kapszulák árai az "alap" típusú italok esetében 112 forint körül kezdődnek (ez nagyobb kiszerelésben - pl. 90 darab 10 ezer forint- érvényes), és az ízesített kávéitalok esetében 26 ezer forint körül végződnek.

Espresso pripravené v kapsulovom kávovare

Óvakodjon az olyan kávéktól, mint a cappuccino és a tejeskávé, amelyek tejet is tartalmaznak. Tejhabosító fúvóka hiányában marad a tejporos kapszula. Így a tapasztalt kávéfogyasztók szerint közel sem lesz olyan íze, mint a frissen felhabosított tejjel.

A tejhabosító fúvóka elsősorban a drágább Nespresso és Tchibo Cafissimo modellekben található meg.

A legtöbb kapszulát közvetlenül a kapszulás kávéfőzők gyártói értékesítik saját márkanevük alatt. Sok közülük nem kompatibilis egymással - az egyetlen kivétel néhány Nespresso és Dolce Gusto modell, amelyekben más gyártók kapszulái is használhatók.

Katalógusunkból ajánljuk

Tassimo vagy Dolce Gusto? Na és mi a helyzet a többi márkával? 

A hazai piacon kapható kapszulás kávéfőzők legismertebb márkái a BOSCH Tassimo, a Nescafé Dolce Gusto, a Nespresso és a Tchibo Cafissimo.

A Tassimo és Dolce Gusto kapszulás kávéfőzőket kedvező, 16 ezer forintos áron lehet megvásárolni. Ennyi pénzért azonban ne várjon csodákat, általában csak az alapfunkciókat és az egy vagy néhány gombbal történő vezérlést kapja meg.

A Nespresso és a Tchibo Cafissimo gépek árai 30 ezer forint körül kezdődnek, de ennél sokkal drágább, szebb kivitelű modellek is léteznek, amelyek tartósabb anyagokból készülnek, és olyan korszerű funkciókkal rendelkeznek, mint a tejhabosító fúvókával ellátott tejadagoló, okostelefonos vezérlés stb.

Régebbi modellek, melyek már nincsenek forgalomban

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 30.01.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...

Hogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihozHogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihoz

Mi alapján válasszunk gofrisütőt, milyen paraméterekre kell figyelnünk? Mai cikkünkben több tippet is adunk, melyek segítenek kiválasztani a legjobb gofrisütőt.