Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

A zajszint egy gyakran figyelmen kívül hagyott paraméter a készülék kiválasztásakor, amelynek fontossága csak hosszú távú használat után válik nyilvánvalóvá. Például, ha rövid ideig porszívózunk vagy egy konyhai robotgépet használunk, a zaj nem zavar minket, de egy éjszaka bekapcsolt légkondicionáló, hűtőszekrény vagy mosógép sok ember álmát űzheti el.

Konyhai készülékek

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogyan válasszuk ki a megfelelő készülékeket zajszintjük szerint, milyen zajkibocsátású készülékek ártalmatlanok hosszú távú használat esetén, ill. hogyan csökkenthetjük a készülékek zajszintjét egyszerű trükkökkel.

Hangerő és decibelek

A hangerőt decibelben (dB) adják meg. A decibelek logaritmikus egységet jelentenek, és számításuk bonyolultabb, de elég, ha megjegyezzük, hogy a hangerő 10 dB-es növekedése azt jelenti, hogy szubjektíven kétszer olyan hangosnak halljuk.

Az emberi fül nem egyformán érzékeli a mély, közép és magas hangok hangerejét. Ezért előfordulhat, hogy például egy 60 dB-es páraelszívó mély hangja halkabbnak tűnik, mint egy 56 dB-es botmixeré.

  • Megjegyzés: Egyes szövegek szerint 3 dB-es növekedés elegendő a hangerő megduplázódásához, de ez nem igaz, mivel ebben az esetben az akusztikai teljesítmény kétszereséről van szó, nem pedig a szubjektíven érzékelt hangerősségről.

Hozzávetőleges zajszint értékek decibelben a készülék fajtájától függően

A fenti táblázat modern készülékekre vonatkozik és a benne megadott értékek csak tájékoztató jellegűek.

 Zajszint dB-ben Készülék Ennek megfelelő összehasonlítás
39 – 50  hűtőszekrény, mosogatógép csendes utca, átlagos háttérzaj
51 mosógép mosás közben csendes beszélgetés, gyenge zápor
55  TV, botmixer
hangos beszélgetés

60 páraelszívó
60 – 80 porszívó


összejövetel, taps egy teremben,
hangos zene

70 – 75 mosógép csavartatás közben, gyorsforraló
90 vonat
110 disco
130 fájdalomküszöb

Amint a táblázatban is látható, ill. tapasztalatból is tudjuk, a legzajosabb háztartási készülékek közé tartoznak a porszívók, a mosógépek csavartatás során vagy a vízforralók.

A készülékek nagyobb zajszintjének oka

A zajnak több oka is van. Az első a forgó alkatrészek, tehát főként az elektromotorok, fogaskerekek és csapágyak. A legújabb trendet a szénmentes motorok jelentik, amelyek csendesebbek, de bonyolultabb elektronikus vezérlést igényelnek. Ezért főleg az olyan helyhez kötött készülékekben találkozhatunk velük, mint a mosógépek vagy a mosogatógépek.

Otthoni készülékek

Egy másik forrás a légáramlás, amelynek zaja hozzáadódik a forgó alkatrészek zajához, pl. porszívókban, páraelszívókban, de légkondicionálókban vagy ventilátorokban is. A gyártók a turbinalapátok vagy ventilátorok geometriájának javításával próbálják csökkenteni ezeket a zajforrásokat.

A harmadik fő zajforrás a hűtőszekrények, fagyasztók, légkondicionálók, hőszivattyúk és a beépített hőszivattyúval ellátott ruhaszárítók drágább modelljeihez tartozó dugattyús kompresszorok esetében jelenik meg. A gyártók ezeket az úgynevezett inverteres kompresszorok alkalmazásával próbálják csökkenteni, amelyek fokozatmentesen szabályozható fordulatszámmal rendelkeznek az aktuális igénynek megfelelően. Szintén új technológia a forgó alkatrészek nélküli, úgynevezett lineáris kompresszorok alkalmazása, amelyek szintén csendesebbek, és amelyekre az olyan gyártók, mint az LG is támaszkodnak.

Katalógusunkból ajánljuk

Az energiacímke sokat elárul

Bizonyára észrevette, hogy minden új készüléket energiacímkével látnak el. A gyártók azonban az energiahatékonyság mellett más információkat is feltüntetnek ezeken a címkéken, többek között a zajszintet dB-ben kifejezve.

A zajmérés során a gyártók az érvényes európai műszaki szabványok (EN) alapján járnak el. Mindazonáltal ezek a laboratóriumi értékek szubjektív módon változhatnak konkrét háztartási használatban. Ezt befolyásolják az emberi fül és a környezet fent említett jellemzői.

A magasabb zaj az egészségre is hatással van

A túlzott zaj negatív hatással van az ember fizikai és mentális egészségére. A rövid ideig ható 130 dB hangerősségű hang halláskárosodás veszélyének teszi ki Önt. A 70 dB vagy annál magasabb zajszintnek való hosszú távú kitettség fáradtságot, a figyelem csökkenését, általános teljesítménycsökkenést, sőt magas vérnyomást, a szívroham kockázatának növekedését, csökkent immunitást, krónikus fáradtságot és álmatlanságot is okozhat.

Decibel mérő

A maximálisan megengedett zajszinteket az Egészségügyi Minisztérium határozza meg. Olyan adatokat találhatunk, amelyek meghatározzák a lakásban megengedett zajszintet vagy a lakóövezetben megengedett zajszintet. Az ellenőrzéseket és iránymutatásokat ezen a területen a Közegészségügyi Hivatal végzi. A fent említett rendelet szerint a lakásokban a maximális zajszint nappal 40 dB, éjszaka pedig 30 dB. Nem kell azonban attól tartania, hogy a szomszédja "beköpné" Önt, amiért ésszerű keretek között zajosabb készüléket használ. Valójában a beton- vagy téglafalak a zaj jelentős részét visszatartják és visszaverik azt a helyiségbe. A rendeletek azt is meghatározzák, hogy hány decibeles hangerő a megengedett az utak, vasutak stb. közelében.

Tippek, a zajkibocsátás csökkentésére

Általános tipp: Legyen tisztában a készülékek körüli anyagokkal. A csupasz, sík, betonból vagy téglából készült falak megakadályozzák, hogy a hang áthatoljon a helyiségen kívülre, ugyanakkor visszaverik és így felerősítik azt.hangelnyelő a fa, a szekrénysor vagy más bútorokból álló masszív felület, valamint a függönyök, drapériák, szőnyegek és más textíliák. E tekintetben a fából készült konyhaszekrényekbe beépített készülékek egyértelmű előnyben vannak, mivel mindig csendesebbek, mint a szabadon álló készülékek.

Porszívók: győződjön meg róla, hogy a porszívó zsákja nincs teli vagy nem tömődött el a szűrője. Egy túlterhelt motor is okozhat fokozott zajt, amelyet például egy eltömődött tömlő, cső vagy légkivezetés okozhat. Ha ügyes barkácsoló és régebbi porszívója van, akkor megpróbálhatja szétszedni és kicserélni a csapágyakat újakra. Mielőtt azonban ezt megtenné, nézze meg, hogy kaphatóak-e cserecsapágyak.

Páraelszívó: Zajt okozhat csatornák nem megfelelő csatlakoztatása vagy a csatornában lévő akadályok (ha a levegő éles szélekhez ér, turbulencia keletkezik).

Egyéb készülékek: az olyan helyhez kötött készülékek esetében, mint a hűtőszekrények, fagyasztók, szárítógépek, mosógépek és mosogatógépek, győződjön meg róla, hogy mind a négy lábukkal szilárdan a földön állnak - általában állíthatóak, ha nem, akkor támassza meg őket egy megfelelő tárggyal. Kisebb készülékek esetében az elektromotor, a csapágyak vagy a fogaskerekek elhasználódott részei okozhatnak problémát. Sok ilyen alkatrész azonban pótalkatrészként kapható. Ha tehát nem akar azonnal új készüléket vásárolni, akkor keressen egy megfelelő szervizt, ahol árulják vagy akár ki is cserélik Önnek ezeket az alkatrészeket.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 25.11.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.4%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Hogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihozHogyan válasszuk ki a legjobb gofrisütőt? - vélemények, árak, tapasztalatok + recept a finom gofrihoz

Mi alapján válasszunk gofrisütőt, milyen paraméterekre kell figyelnünk? Mai cikkünkben több tippet is adunk, melyek segítenek kiválasztani a legjobb gofrisütőt.