A biokandalló lakásba is ideális! Az értékelések segítenek a választásban!

Az utóbbi években nagyon népszerű fűtési módszerré vált a biokandalló. A biokandallót fűtésre használjuk, de otthonunk díszeként is szolgál. Ezen kívül nagyon szép és praktikus ajándék is lehet. 

Biokandalló a nappaliban 

A biokandalló legnagyobb előnye, hogy nincs szükség kéményre hozzá. Működésének alapelve egy rozsdamentes égő, amely bioalkohollal van megtöltve. Ennek fő alkotóeleme az etanol, amely a biomassza erjesztésével hozható létre. 

Kétzónás és elektromos kandallók

Hogyan működik a biokandalló?

A biokandalló megfelelő működéséhez bioetanolra vagy 96%-os denaturált szeszre van szükség. Amikor az etanol ég, akkor egy természetes láng keletkezik, amely nem okoz sem kellemetlen szagot, sem füstöt. Csak víz és szén-dioxid keletkezik, amely ugyan nem egészséges, de nem keletkezik belőle jelentős mennyiség. A mindennapokban is találkozunk vele akkor is, ha csak levegőt veszünk. A lényeg az, hogy rendszeresen szellőztessük a helyiséget. Ez miatt is fontos, hogy a biokandalló egy nagyobb helyiségben legyen elhelyezve. 

Mindegyik biokandalló tartalmaz egy alkoholtartályt. Ebbe kell beleönteni a bioetanolt. A láng méretét is szabályozhatjuk, de vigyázat - az olcsóbb biokandallók esetében ez a funkció gyakran hiányzik! 

A biokandalló fogyasztása az égő méretétől függ. Általában 1 liter bioetanolt fogyaszt el 3 - 6 óra alatt. Ennek ára kb. 900 ft. 

Beépített biokandalló üveggel

Annak ellenére, hogy a biokandalló főleg stílusos kiegészítőként használatos természetesen fűtő szerepe is van, mivel igazi tűz ég benne. A fűtés hatékonysága az égők mennyiségétől, méretétől és beállításától függ. 3 kW telejsítménynél egy óra leforgása alatt 3 - 5 °C-kal nő a hőmérséklet egy 20 m2-es helyiség esetében. A biokandallóval azonban nem helyettesíthető a fűtés. Fő funkciója, hogy kellemes hangulatot teremtsen ott, ahol nincs lehetőség egy kandalló kialakítására - lakásban, étteremben, bevásárlóközpontban vagy irodában. 

Milyan biokandalló típusokat ismerünk?

A biokandallók általában három típusba sorolhatóak:

  • Függesztett biokandalló - ahogy arra az elnevezésből is következtethetünk, ezek a kandallók a falon függenek. Általában üvegből készülnek, melyek megóvják a gyerekeket és az állatokat a tűztől. Ezen típus beszereléséhez ajánlott szakember segítségét kérni. 
  • Beépített biokandalló üveggel - a legigényesebb típus, mivel a falba kell beépíteni. Fontos, hogy a fal tűzálló legyen. Akár gipszkartont is használhatnak, de ügyeljenek a tűzállóságra! 
  • Szabadonálló biokandalló - szabadon állnak, ezért egyszerű a beszerelésük, mivel akárhova elhelyezhetőek. 

A kínálatban találhatnak asztali biokandallókat és méretre gyártottakat is, melyek kifejezetten az Önök igényeihez vannak igazítva. 

 Voľne samostatne stojaci biokrb

A kandalló beszerelésekor mindig kövessék a gyártó biztonsági utasításait. Ezek az utasítások általában a kandalló elhelyezésére vonatkoznak. Ilyen pl. a kandalló távolsága a bútoroktól. Ezeket a szabályokat fontos betartani, főleg ha nyitott biokandallót vásároltunk. A beszerelésre vonatkozó utasításokat is ajánlott megfogadni. Sarok kandalló és szabadonálló kandalló esetében érdemes szakemberhez fordulni. Az elhelyezés magassága is lényeges, mivel a meleg 90%-a felfele száll. A TV alá is elhelyezhető a kandalló, de akkor speciális biokandallót kell vásárolniuk és a egy polcot is kell rakniuk fölé. 

Katalógusunkból ajánljuk

A biokandalló előnyei és hátrányai

A biokandallónak rengeteg előnye van, de akad pár hátránya is. Melyek a leglényegesebbek? 

A legnagyobb előny az, hogy beszereléséhez nem kell semmit átépíteni és engedélyre sincs szükség hozzá. A biokandallóhoz nem kell kémény sem, mivel cseppfolyós tüzelőanyaggal működik. Akár lakásban is használható! Az egyik legnagyobb előny a már előbb említett tény, miszerint a biokandalló nem termel füstöt, nem áraszt kellemetlen szagokat és hamut sem, ezért biztonságosabb, mivel nem pattognak belőle szikrák. A legutolsó előny pedig, hogy a tűz abban a pillanatban gyúlik meg és alkszik el, amikor azt Önök szeretnék. 

A biokandallóknak azonban pár hátránya is van...

Ahogy azt már említettük a biokandalló inkább csak stílusos kiegészítőként használatos, mivel otthonos hangulatot teremt. Nem termel annyi hőt, ami elég lenne egy helyiség kifűtésére. Használatához speciális tüzelőanyagra van szükség. A legfőbb hátrány, hogy biokandalló mellett nem érezhetjük az égő fa illatát és a fa pattogását, ami határozottan csökkenti a különleges atmoszférát. 

A biokandallók előnyei és hátrányai nagyon szubjektívek, hiszen mindenkinek más felel meg. Alapos megfontolás után mindeki el tudja dönteni, hogy szeretne-e otthonra egy ilyen dekoratív kandallót vagy inkább nem. 

Beépíthető biokandalló

A vásárlóknak eltérő tapasztalataik vannak a biokandallókkal. Ahogy minden más esetben, itt is vannak támogatók és ellenzők is. A legfőbb előnynek az esztétikus kinézetet tartják. Rengeteg típus van, így a legtöbb otthonba megtalálhatják a megfelelő dizájnt. Azt is előnyként szokták emlegetni, hogy segítenek a helyiség fűtésében. Negatívumnak a magas árat tartják, ill. azt a tényt, hogy nem fűthető ki vele a helyiség. 

Manapság már kedvező áron is lehet biokandallót vásárolni. Azzal is számolni kell, hogy a helyiség hőmérsékletét kb. 5°C-kal növeli a biokandalló. 

A biokandallók ára

A biokandallók ára valóban változatos. A legolcsóbbak már 10 ezer forinttól megvásárolhatóak, de egy valóban dizájnos modellért 550 ezer forintot is elkérhetnek. Választhatnak falazott, minimalista vagy művészi modellek közül. 

Pár tipp

A bikoandallókhoz különféle kiegészítőket is lehet vásárolni, amik hozzátesznek a kellemes atmoszférához. A speciális tárolóba öntött illőolajoknak köszönhetően a tűz illatát is érezhetjük. Ehhez egy speciális rozsdamentes tálkára és állványra van szükség - az olajat vízzel keverve oda kell öntetni. A biokandalló égője mellé vagy közvetlenül rá kell helyezni. 

A közvetlenül a kandallóba való dekoráció is nagyon jól mutat - farönkök vagy kövek. Azok számára, akik teljes kényelemre vágynak nagyon jó döntés a távirányítóval működő biokandalló. 

A biokandalló tehát azoknak jó, akik otthonos hangulatot szeretnének teremteni és olyan atmoszférára vágynak, amit máshogy nem tudnának megteremteni. Ez a megoldás sokak számára elérhető. A biztonságról azonban nem szabad megfeletkezni, hiszen a biokandallóban igazi tű ég! Ebből adódóan kényelmet, de bizonyos mértékű veszélyt is hordoz magával. 

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.10.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek Hogyan válasszunk masszázsfotelt? A legjobbak a fűthető modellek

Amennyiben olyan munkájuk van, ami megterhelő a mozgásrendszer számára, akkor próbálják ki a masszázsfotelt! Ennek a berendezésnek köszönhetően minden nap megmaszíroztathatják fáradt...

Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel Hogyan válasszuk ki a legjobb étkezőasztalt akár kis konyhába is? Sokan keresik az összecsukható asztalokat vagy az étkezőasztal szetteket székekkel

Amennyiben tökéletes körülményeket szeretnének otthonukban teremteni az étkezéshez, akkor az étkezőasztal kiválasztásakor több változót is figyelembe kell venni! Tudják meg cikkünkből,...

Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában? Hogyan használható ki a komód a fürdőszobában?

A fürdőszoba berendezésénél nem feltétlenül kell az otthonuk többi részének berendezési stílusából kiindulniuk. Nyugodtan válasszák azt a bútordarabot, amelyik a legjobban elnyeri...