Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

Amennyiben a régi fürdőszobát szeretnék átépíteni, akkor nagyon fontos döntéseket kell meghozniuk! A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? 

Fürdőszoba gipszkartonból

Azt már rögtön az elején el kell mondanunk, hogy a gipszkarton olcsóbb és kényelmesebb megoldás. Miért állítjuk ezt ilyen magabiztosan? Egyszerűen azért, mert ez az igazság! Természetesen a falalzásnak is megvannak az előnyei. Ráadásul, ha a fürdőszobát gipszkarton segítségével újítják fel, akkor olcsóbban, kevesebb munkával és kényelmesebben végezhetik el ezt a feladatot.  

A gipszkarton ezen felül sokkal kisebb súlyú is, tehát nem terheli meg annyira a lakás konstrukcióját, hiszen néhány tömbház esetében ez is problémát jelenthet, amikor építkezési engedélyt szeretnénk szerezni. 

Miért olcsóbb a gipszkarton fürdőszoba?

Gipszkarton segítségével falújítani a fürdőszobát sokkal olcsóbb, bár lehet, hogy elsőre ez nem így tűnik. Ha előzetes árkalkulációt végeznek, akkor lehetséges, hogy a gipszkarton ugyanolyan drágának tűnik, mint a Ytong vagy még valamivel drágbbnak, mint a Profix. 

Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ha gipszkartonnal újítják fel a fürdőszobát, akkor nem kell ragasztót, hálót és egyéb kiegészítőket várásolniuk, amelyek a felület elsimításához szükségesek, ill. megakadályozzák, hogy a fal később berepedezzen! 

A gipszkarton esetében csak a gipszkarton lapok közötti réseket kell gipsszel elsimítani. Emellet csavarokra lesz még szükség, amelyekkel a gipszkarton lapok rögzítve lesznek. Így egyöntetű, sima felületet kapunk. 

Ráadásul sok építkezési vállalat magasabb órabérért vállal falazást, mint gipszkartonozást. Ez is fontos, hiszen a végleges árat is befolyásolja, ahol a különbség már nem elhanyagolható. 

Mindent összegezve olcsóbb gipszkartonnal átépíteni a régi fürdőszobát. Egyetlen hátránya a Ytonggal szemben, hogy hangosabb vele a munka és több por marad utánna. 

Az előnyök azonban ezt a pár hátrányt kompenzálják. Ha számításba veszik, hogy a fürőszoba átépítése egy erre szakosodott vállalatnak kb. egy hétbe telik, akkor rájönnek, hogy ezt az időt Önök és a szomszédok is képesek kibírni. 

A fürdőszoba átépítését inkább hagyjuk a szakemberekre!

Lehet, hogy azt tervezik, hogy saját maguk újítják fel a fürdőszobát. Ezt nem ajánljuk, mivel ha nincsenek megfelelő technikai ismereteik, akkor sok problémát okozhanak a fürdőszoba átépítése során. 

Ezek a problémák természetesen megoldhatóak, de lassíthatják a felújítás folyamatát és felesleges idegeskedést okozhatnak. A fürdőszoba átépítése során sokan rájönnek, hogy ki kell cserélni a vízvezetékeket, a lefolyót, ráadásol sok esetben a vezetékek cseréje is javasolt. Ezeket a munkálatokat semmiképpen nem végezhetik el egyedül, tehát szakembereket is kell majd alkalmazniuk! Amenniyben a fürdőszoba átépítésére egy tapasztalat vállalatot kérnek fel, akkor biztosan gördülékenyen fog menni a munka. Ezek a cégek általában előre meg vannak egyezve a vízvezeték- és a villanyszerelőkkel.  

Amennyiben a fürdőszoba méreteit vagy elrendezését is meg szeretnék változtatni, akkor elkerülhetetlen, hogy megszólítsanak egy építkezési vállalatot. Figyelmeztetnünk kell Önöket, hogy nem javasolt saját kezűleg végezni ezt a munkát! Végül többe kerülhet a hibák kijavítása, mint a munkabér. 

Végezetül még egy fontos dolog: a fürdőszoba átépítéséhez engedély is kell. Néha megesik, hogy nem kapnak engedélyt arra, hogy új téglafalakat húzzanak fel a fürdőszoba felújítása során. Ezt általában a súly miatt szokták megtiltani. Ez a gipszkarton egy fontos előnye, hiszen az sokkal kisebb súlyú, így megoldhatjuk vele ezt a problémát. 

Arra is gondoljanak, hogy mit szeretnének a gipszkarton falakra akasztani!

A gipszkarton esetében nem szükséges vájatokat csinálni a vezetékeknek, hiszen azok elférnek külső gipszkarton és belső fal között, tehát a gipszkarton és konstrukció között, melyre a gipszkartont erősítjük. A köztük lévő rést általában bazaltgyapottal szokták kibélelni, amely hangszigetelőként funkcionál. 

Rendkívül stabil falakra van szükség ott, ahová valamit rögzíteni szeretnének, pl. mosdókagylót, szekrényt, WC-t, stb. Ezért ezt előre át kell gondolni! A szakemberekkel részletesen meg kell beszélni, hogy hová szeretnék majd tenni a WC-t és az egyéb fürdőszobai bútort. Így a szakemerek a megbeszéltek alapján tudnak tervezni és speciális merevítést tesznek ezekre a megterhelt helyekre.

A fal konstrukciójának ott kell a legstabilabbnak és legszélesebbnek lennie, ahol a legnagyobb lesz a terhelés, ill. ahol a legtöbb vezeték helyezkedik el. Néhány vezeték akár 50 mm széles is lehet. Arra is kell gondolni, hogy szeretnének-e felső szekrényt, mivel erre is előre gondolni kell, hogy ez alapján tudják a szakemberek a munkákat végezni. 

A gipszkarton burkolása és festése nagyon egyszerű

A gipszkarton nagyon jó felületet biztosít a csempék felragasztásához. Nem szükséges csiszolni sem, rögtön elkezdhetjük a csempe felrakását. Az egyetlen feltétel az, hogy a csavarokat és a hézagokat gittel el kell simítani. 

Csempe ragasztása gipszkartonra

A festésre is kitűnő a gipszkarton felület, hiszen nem kell semmilyen speciális kezelés hozzá. A gittel elsimított hézagokat csiszolópapírral el kell egyengetni, ill. a diszperziós akril festék használata is ajánlott.

Azokat a helyeket, amiket feltételezhetően víz is fog érni érdemes hidroizolációs festékkel is lekenni. Ez után már csak elég felvinni a kiválasztott színt. Javasolt a minőségi, kopásálló, mosható falfesték használata. 

Tévhitek és tények a gipszkartonból készült fürdőszobákról

Főleg az internetes fórumokon terjengenek olyan hírek, hogy a gipszkartonnal történő fürdőszoba felújítás hosszabb ideig tart. Ez azonban nem igaz, mivel mindkét felújítási módszer ugyanannyi időt vesz igénybe. 

Egy másik, gyakran említett tévhit, hogy ha a szomszédnál csőtörés lesz, akkor elúszik az egész lakás. Ez sem igaz, hiszen a fürdőszobához zöld gipszkartont szoktak használni, amely impregnált, tehát ellenáll a nedvességenek. Ráadásul ez a típus stabilabb is. Az impregnált zöld gipszkartont a fürdőszoba belső falaira kell használni, de a külső falaknál is ajánlott! 

Az objektivitás érdekében azonban be kell vallanunk, hogy a gipszkarton fürdőszobának van egy kisebb hátránya is. Nem képes olyan jó hangszigetelésre, mint a téglafal. Igazából a praktikusság szempontjából ez tény nem is olyan fontos, hiszen az, hogy a lakásban nem fogja senki hallani, hogyan énekelnek a zuhany alatt, még nem jelenti azt, hogy a szellőző nem viszi el a hangot a tömbház többi lakójához. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.01.2020
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól? Hogyan tisztítsuk meg a térkövet az olajtól és a zsírfoltoktól?

Létezik olyan dolog, ami kárt tehet a térkőben? Milyen készítményeket használjunk a tisztítására? Hogyan érhetjük el, hogy a térkő úgy nézzenk ki, akár az új? Cikkünkben minden kérdésre...

A konyhapult megfelelő magasságaA konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Cikkünkből megtudhatják, hogyan határozhatják meg a megfelelő magasságot úgy, hogy az új konyha ne legyen káros...

Anatómiai párnák - minden, amit tudni érdemesAnatómiai párnák - minden, amit tudni érdemes

Az anatómiai párna tökéletes választás azoknak, akik éjjel nem tudják magukat rendesen kialudni és fájdalommal kelnek, ami az egész napos tevékenységüket is befolyásolja.