Fürdőszoba gipszkartonból - jó ötlet?

Amennyiben a régi fürdőszobát szeretnék átépíteni, akkor nagyon fontos döntéseket kell meghozniuk! A leggyakrabban feltett kérdés a következő: jó megoldás a gipszkarton használata? Vagy inkább Ytong és Porfix falazóelemeket használjunk? 

Fürdőszoba gipszkartonból

Azt már rögtön az elején el kell mondanunk, hogy a gipszkarton olcsóbb és kényelmesebb megoldás. Miért állítjuk ezt ilyen magabiztosan? Egyszerűen azért, mert ez az igazság! Természetesen a falalzásnak is megvannak az előnyei. Ráadásul, ha a fürdőszobát gipszkarton segítségével újítják fel, akkor olcsóbban, kevesebb munkával és kényelmesebben végezhetik el ezt a feladatot.  

A gipszkarton ezen felül sokkal kisebb súlyú is, tehát nem terheli meg annyira a lakás konstrukcióját, hiszen néhány tömbház esetében ez is problémát jelenthet, amikor építkezési engedélyt szeretnénk szerezni. 

Miért olcsóbb a gipszkarton fürdőszoba?

Gipszkarton segítségével falújítani a fürdőszobát sokkal olcsóbb, bár lehet, hogy elsőre ez nem így tűnik. Ha előzetes árkalkulációt végeznek, akkor lehetséges, hogy a gipszkarton ugyanolyan drágának tűnik, mint a Ytong vagy még valamivel drágbbnak, mint a Profix. 

Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy ha gipszkartonnal újítják fel a fürdőszobát, akkor nem kell ragasztót, hálót és egyéb kiegészítőket várásolniuk, amelyek a felület elsimításához szükségesek, ill. megakadályozzák, hogy a fal később berepedezzen! 

A gipszkarton esetében csak a gipszkarton lapok közötti réseket kell gipsszel elsimítani. Emellet csavarokra lesz még szükség, amelyekkel a gipszkarton lapok rögzítve lesznek. Így egyöntetű, sima felületet kapunk. 

Ráadásul sok építkezési vállalat magasabb órabérért vállal falazást, mint gipszkartonozást. Ez is fontos, hiszen a végleges árat is befolyásolja, ahol a különbség már nem elhanyagolható. 

Mindent összegezve olcsóbb gipszkartonnal átépíteni a régi fürdőszobát. Egyetlen hátránya a Ytonggal szemben, hogy hangosabb vele a munka és több por marad utánna. 

Az előnyök azonban ezt a pár hátrányt kompenzálják. Ha számításba veszik, hogy a fürőszoba átépítése egy erre szakosodott vállalatnak kb. egy hétbe telik, akkor rájönnek, hogy ezt az időt Önök és a szomszédok is képesek kibírni. 

A fürdőszoba átépítését inkább hagyjuk a szakemberekre!

Lehet, hogy azt tervezik, hogy saját maguk újítják fel a fürdőszobát. Ezt nem ajánljuk, mivel ha nincsenek megfelelő technikai ismereteik, akkor sok problémát okozhanak a fürdőszoba átépítése során. 

Ezek a problémák természetesen megoldhatóak, de lassíthatják a felújítás folyamatát és felesleges idegeskedést okozhatnak. A fürdőszoba átépítése során sokan rájönnek, hogy ki kell cserélni a vízvezetékeket, a lefolyót, ráadásol sok esetben a vezetékek cseréje is javasolt. Ezeket a munkálatokat semmiképpen nem végezhetik el egyedül, tehát szakembereket is kell majd alkalmazniuk! Amenniyben a fürdőszoba átépítésére egy tapasztalat vállalatot kérnek fel, akkor biztosan gördülékenyen fog menni a munka. Ezek a cégek általában előre meg vannak egyezve a vízvezeték- és a villanyszerelőkkel.  

Amennyiben a fürdőszoba méreteit vagy elrendezését is meg szeretnék változtatni, akkor elkerülhetetlen, hogy megszólítsanak egy építkezési vállalatot. Figyelmeztetnünk kell Önöket, hogy nem javasolt saját kezűleg végezni ezt a munkát! Végül többe kerülhet a hibák kijavítása, mint a munkabér. 

Végezetül még egy fontos dolog: a fürdőszoba átépítéséhez engedély is kell. Néha megesik, hogy nem kapnak engedélyt arra, hogy új téglafalakat húzzanak fel a fürdőszoba felújítása során. Ezt általában a súly miatt szokták megtiltani. Ez a gipszkarton egy fontos előnye, hiszen az sokkal kisebb súlyú, így megoldhatjuk vele ezt a problémát. 

Arra is gondoljanak, hogy mit szeretnének a gipszkarton falakra akasztani!

A gipszkarton esetében nem szükséges vájatokat csinálni a vezetékeknek, hiszen azok elférnek külső gipszkarton és belső fal között, tehát a gipszkarton és konstrukció között, melyre a gipszkartont erősítjük. A köztük lévő rést általában bazaltgyapottal szokták kibélelni, amely hangszigetelőként funkcionál. 

Rendkívül stabil falakra van szükség ott, ahová valamit rögzíteni szeretnének, pl. mosdókagylót, szekrényt, WC-t, stb. Ezért ezt előre át kell gondolni! A szakemberekkel részletesen meg kell beszélni, hogy hová szeretnék majd tenni a WC-t és az egyéb fürdőszobai bútort. Így a szakemerek a megbeszéltek alapján tudnak tervezni és speciális merevítést tesznek ezekre a megterhelt helyekre.

A fal konstrukciójának ott kell a legstabilabbnak és legszélesebbnek lennie, ahol a legnagyobb lesz a terhelés, ill. ahol a legtöbb vezeték helyezkedik el. Néhány vezeték akár 50 mm széles is lehet. Arra is kell gondolni, hogy szeretnének-e felső szekrényt, mivel erre is előre gondolni kell, hogy ez alapján tudják a szakemberek a munkákat végezni. 

A gipszkarton burkolása és festése nagyon egyszerű

A gipszkarton nagyon jó felületet biztosít a csempék felragasztásához. Nem szükséges csiszolni sem, rögtön elkezdhetjük a csempe felrakását. Az egyetlen feltétel az, hogy a csavarokat és a hézagokat gittel el kell simítani. 

Csempe ragasztása gipszkartonra

A festésre is kitűnő a gipszkarton felület, hiszen nem kell semmilyen speciális kezelés hozzá. A gittel elsimított hézagokat csiszolópapírral el kell egyengetni, ill. a diszperziós akril festék használata is ajánlott.

Azokat a helyeket, amiket feltételezhetően víz is fog érni érdemes hidroizolációs festékkel is lekenni. Ez után már csak elég felvinni a kiválasztott színt. Javasolt a minőségi, kopásálló, mosható falfesték használata. 

Tévhitek és tények a gipszkartonból készült fürdőszobákról

Főleg az internetes fórumokon terjengenek olyan hírek, hogy a gipszkartonnal történő fürdőszoba felújítás hosszabb ideig tart. Ez azonban nem igaz, mivel mindkét felújítási módszer ugyanannyi időt vesz igénybe. 

Egy másik, gyakran említett tévhit, hogy ha a szomszédnál csőtörés lesz, akkor elúszik az egész lakás. Ez sem igaz, hiszen a fürdőszobához zöld gipszkartont szoktak használni, amely impregnált, tehát ellenáll a nedvességenek. Ráadásul ez a típus stabilabb is. Az impregnált zöld gipszkartont a fürdőszoba belső falaira kell használni, de a külső falaknál is ajánlott! 

Az objektivitás érdekében azonban be kell vallanunk, hogy a gipszkarton fürdőszobának van egy kisebb hátránya is. Nem képes olyan jó hangszigetelésre, mint a téglafal. Igazából a praktikusság szempontjából ez tény nem is olyan fontos, hiszen az, hogy a lakásban nem fogja senki hallani, hogyan énekelnek a zuhany alatt, még nem jelenti azt, hogy a szellőző nem viszi el a hangot a tömbház többi lakójához. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.01.2020
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.