Fonott vagy rattan bútorok kültérre és beltérre is

A kertbe igen, de a nappaliba inkább ne? A rattan bútor nagyon stílusosan mutat akár beltéren is! Természetesen a legtöbb ember inkább csak a teraszokról ismeri. Tudták, hogy a rattan bútorok nagyon jól tudnak mutatni akár a nappaliban is? 

Rattan bútor a nappaliba

Beltéren domináns, könnyed és légies hatást tud kelteni, ráadásul ugyanolyan kényelmes, mint bármelyik másik kanapé. A természetes rattan egy ellenálló és tartós anyag, tehát időtálló is!

A rattan vagy Calamus rotang (rattanpálma) főként Délkelet-Ázsiában nő. Törzse akár a 200 méteres magasságot is elérheti. Az általunk ismert formáját gőzőlés és formázás után veszi fel. 

Mi minden készül rattanból és miért illik beltérre is? Hogyan kell tisztítani a rattan bútorokat? Olvassanak tovább, hogy megtudják miért minőségi anyag a rattan, ill. milyen előnyei és hátrányai vannak beltéri használatkor. 

A természetes rattan előnyei

Az egzotikus fa, amelyből a bútor készül nagyon ellenálló és hálás anyag. A beltéri bútorokhoz konkrétan hámozott rattant használnak. Ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben és az UV sugárzásnak is. Nagyon szellős és könnyű anyag, amely természetes hatású és esztétikai szempontból nem igényel speciális ápolást. Megfelelő karbantartással azonban megőrizhetjük kényelmi és esztétikai tulajdonságait. A rattan bútorok ellenállóak a magas páratartalommal szemben is! 

Vessző bútor a teraszon

Beltéren leggyakrabban rattan ülőgarnitúrával találkozhatunk, de mindenképpen megéri körbenézni a fotelek és puffok között is! Az árat illetően több ajánlattal is találkozhatnak és akármikor rátalálhatnak egy kedvező ajánlatra. A megszokott bútoroktól valószínűleg többet kell rászánni, de biztosan nem fogják sajnálni a befektetést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a rattan kezelt és lakkozott, ami nagyba nmegkönnyíti a további ápolást. 

Műrattan bútorok

A rattannak persze szintetikus változata is van. A műrattan poliuretánból készül, ami kimondottan ellenálló és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez. Ellenáll az UV sugárzásnak, a nedvességnek és az időjárási viszontagságoknak is. Beltéren persze semmi ilyen nem fenyeget, de az ellenálló anyag mindenhol előny. A beltéri műrattan bútor minden elvárást teljesít. 

Első vagy második ránézésre biztosan nem mondanák meg róla, hogy nem valódi. Rattan fotelek, puffok, asztalkák. Mind nagy részletességgel készül és fel sem tűnik, hogy poliuretánból, alumíniumból, teflonból vagy poliészterből készül. A műrattan ráadásul olcsóbb is, mint a természetes változat. 

Rattan kanapé a nappaliban

Mi a fő különbség a mű és a természetes rattan között? A magasabb ár mellett a természetes rattan ellenállóbb, kicsit eltérő a kinézete és az anyag keménysége is. Első ránézésre nem mondható meg a különbség, de tapintásra teljesen eltérőek. A műrattan kevésbé rugalmas, tehát elmondható, hogy a természetes rattan azért mégiscsak többet nyújt. 

A fonott bútor a rattanra emlékeztet

Ez egy másik bútortípus, amely a rattanra emlékeztet. A fonott bútorok felülete általában nincs semmilyen anyaggal kezelve, ezért tapintásra könnyen meg lehet őket különböztetni. A fonott bútorok általában kültéren használatosak, de persze bent is nagyon jól mutatnak. A fonott bútorok legtöbbször rattan hatásúak, de ez nem minden esetben igaz. A rattan egy külön kategóriát alkot. 

A fonott bútor készülhet bambuszból, banánlevélből, fűzfából vagy égerből. Az ilyen fajta bútorok természetbarátok és a beltér ékeként is funkcionálhatnak. 

Mi készül rattanból?

Még jobb kérdés, hogy mi mindenünk lehet otthon rattanból? A teraszon is használt ülőgarnitúrákon kívül beltérre ajánljuk a kényelmes és praktikus rattan foteleket vagy puffokat. Amennyiben egész otthonukat ilyen neutrális és természetes stílusban szeretnék berendezni, akkor nézzenek körül a rattan komódok, asztalok és ágyak között is!  

Rattan szennyestartó kosár

Bútorokon kívül rattanból különféle dekoráció vagy kiegészítő is készülhet. Szennyestartó kosár, virágcserép, képek vagy állványok. A tervezők előszeretettel játszadoznak ezzel az anyaggal. 

A rattan mindenhova illik

Minden csak Önökön múlik! A rattan bútor szinte bármelyik helyiségben megtalálja helyét. Egy rattan ülőgarnitúra és asztalka biztosan nagyon jól mutatna a nappaliban! Egy rattan ágy és komód kitűnő a hálószobába. Az előszobába és a télikertbe pedig a rattan dohányzóasztalt ajánljuk. 

Rattan asztalka az előszobába

A fürdőszobában nagyon jól mutathat egy rattan szennyestartó kosár. A konyhában pedig gyakori a rattan étkezőasztal és szék. A dizájnt illetően nincsenek nagy eltérések. A legfőbb különbség a szövés sűrűsége, amely lehet ritkás vagy sűrűre szőtt. 

Hogyan ápoljuk a rattant?

A rattan bútor ápolása nem igényel nagy erőfeszítést. Ez az egyik legnagyobb előnye, hiszen a bútronak a kényelmet kell szolgálnia. Amennyiben meg szeretnék akadályozni a bútor elhasználódását, akkor használjanak olajat. Ezzel fényesebbé tehetik, ill. egy védőréteget alakíthatnak ki rajta. 

Ha valahogyan véletlenül összekoszolják a rattan bútort, akkor egyszerűen használjanak egy rongyot vagy kefét és tiszta vizet. Elég csak lemosni a bútort és nem is kell mással foglalkozni. A rattan számára ugyanis nem ártalmas a nedvesség. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 29.03.2021
A cikk értékelése:
(92.4%)

További cikkek a kategóriában:

Fogantyú nélküli konyhaszekrényekFogantyú nélküli konyhaszekrények

Elég egy laza mozdulat és már ki is nyílik a konyhaszekrény. Nagy előny a tisztaság, mivel nem szennyeződik a szekrény és könnyebb a takarítása is. A fogantyú nélküli konyhaszekrény nagy...

Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek! Hogyan válasszuk ki a legjobb íróasztalt gyermekünknek? A magasra állítható asztalok egyre elterjedtebbek!

Nehezen tudják eldöntetni, milyen íróasztalt kellene választani a gyerekszobába? Nem tudják, hogy a stílusra vagy a funkcionalitásra figyeljenek inkább? Mai cikkünkből megtudhatják, hogy...

Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!Konyhai sarokpad nem csak kis konyhába!

Manapság már több fajta sarokpad is kapható. Miért válasszuk inkább a retro kinézetet? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden fontosat megtudhatnak!