Ételhordó termosz: Válasszák ki a legjobbat a vásárlók értékelései alapján!

A mai rohanó világban nehéz időt találni egy nyugodt ebédre. Ebből kifolyólag sokszor nincs más választásunk, mint magunkkal vinni az otthon elkészített ételt. Hogyan biztosíthatjuk be, hogy az étel friss és meleg legyen?

Minőségi ételhordó termosz

Akár a klasszikus, műanyag ételhordót is választhatják, de nem mindenhol van lehetőség az étel melegítésére! A megoldás az ételhordó termosz, amely az összes kritériumnak megfelel. Az ételhordó termosz a gyerekeknek is praktikus lehet az iskolában. Milyen funkciót lát el? Miért olyan közkedvelt? Olvassanak tovább! 

Kedvelt termoszok

A termo csoda eredete

A termosz egyáltalán nem újdonság! Persze vannak új formák, anyagok és dizájn, de magát az ételhordó termoszt már nagyszüleink is ismerték! A termosz első formáját a skót James Dewar alkotta meg, mégpedig duplafalú üveg formájában. A falak közül elszívta a levegőt. A vákuum megakadályozta a hőátadást és az ital tovább megőrizte eredeti hőfokát. 

A termosz ma is ismert formája Németországból ered. Reinhold Burger üveg helyett fémet használt és egy fedőt is hozzáadott. Szabadalma a Thermos nevet kepta, amely görögül meleget jelent. Azóta a termosz sok ember szívét elnyerte, akik a mai napig előszeretettel használják. Sőt, népszerűsége egyre nő, mivel egyre többen keresik ezt a praktikus eszközt.

A termosz rendeltetése

Még mielőtt kiválasztanák saját termoszukat, érdemes átgondolni, hogy mire és hol fogják használni. Munkába szeretnének ételt hordani benne, a gyerekeknek szeretnének tízórait csomagolni, egy túrára vagy kirándulásra készülnek? Az ételhordó termosz feladata, hogy megtartsa az étel kívánt hőmérsékletét. A hőszigetelés és a hőveszteség minimalizálása a termosz fő célja. 

Ételhordó termosz minőségi anyagból

A termosz rendeltetése alapján meg lehet határozni a szükséges méretet, térfogatot és formát. A részletekre is érdemes gondolni, mint pl. a fedő. Csavarós vagy benyomós? Ez a kettő típus jelenik meg leggyakrabban. Ha jól választanak, akkor a termosz sokáig megőrzi az étel vagy ital hőmérsékletét. Ne keverjék össze azonban a termoszt a hűtőszekrénnyel vagy a mikróval! Olyan állapotban tartja az ételt, amilyenben beletették! 

A termo edény anyaga

A felhasznált anyag és a kidolgozás minősége alapján meg lehet határozni a legfontosabb paramétert, mégpedig hogy milyen hosszan tartja meg a termosz az élelmiszer hőmérsékletét. Természetesen a hőmérséklet nem örökös, de a minőségi anyag meghosszabbíthatja ezt az időt. 

Műanyag ételhordó termosz

Az utóbbi időszakban, főleg a 21. században nagyon elterjedtek a műanyag ételhordó termoszok. A külső azonban nem minden! A műanyag termoszok rendelkeznek a legrosszabb szigetelő tulajdonságokkal! A falai között lévő szigetelőanyag idővel elvezeti a hőt. A termosz tehát szigetel, de nem sokáig! A kidolgozás minősége alapján 4 - 6 óráig őrzi meg a hőt. Amennyiben hosszabb idő elteltével szeretnének enni, akkor érdemes egy rozsdamentes vagy fém termoszt választani! A fém falak között vákuum van kialakítva és az élelmiszerek akár 12 - 16 órán keresztül is megtartják a hőmérsékletüket. A legjobb a titán ételhordó termosz. Ára magasabb, de akár 24 óráig is melegen tartja az ételt! 

A termoszok típusai - forma és űrtartalom

Rengeteg gyártóval találkozhatnak, akik egyedi dizájnt, formákat és színeket kínálnak különleges részletekkel! A legfontosabb azonban a praktikusság! Elsőként mindig az ételhordó termosz térfogatát kell ellenőrizni! Általában 0,2 - 2,5l között van. A nagy termoszok akár 10 literesek is lehetnek. A térfogat mellett figyelembe kell venni a méretet és a súlyt is! Olyat válasszanak, ami megfelel elvárásaiknak és lehetőségeiknek!

Ételhordó termosz

A legtöbb ételhordó termosz duplán zárható. Csavarás és nyomás. Léteznek ún. intelligens termoszok is, amelyek egy benyomható zárral rendelkeznek és ivásra vannak kifejlesztve. Nem kell belőlük kiöntetni az italt, hanem az közvetlenül belőlük fogyasztható! Általában üveg vagy bögre formájúak. Olykor még fülük is van, hogy könnyebb legyen kézbe fogni. Akár környezetbarát termoszokkal is találkozhatunk, amelyek újrahasznosított anyagból készülnek és újra feldolgozhatóak. Ezek általában gyermekek számára felelnek meg. 

Specifikus formájúak és térfogatúak az ételhordó termoszok. Akár levest is önthetnek bele, de ha főételt szeretnének enni, akkor ez a típus nem megfelelő! Alacsonyabb és forró ételekhez is használható. Egyesek szerint még főzéshez is megfelelő, de tűzre semmiképp ne tegyék! Kitűnő azonban akkor, ha pl. a felszeletelt zöldséget leöntik forró vízzel, letakarják és hagyják a termoszt dolgozni. Általában meleg ételekhez használják munkába vagy iskolába menet. A legismertebb minőségi termoszokat a Salewa gyártja, de népszerű a Husky és a Built is. 

A legjobb ételhordó termoszok felnőtteknek

A legjobb ételhordó termoszok gyerekeknek

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.09.2021
A cikk értékelése:
(90.8%)

További cikkek a kategóriában:

Sonkafőző edény házi sonka készítéséhez. A rozsdamentes acél a legjobb!Sonkafőző edény házi sonka készítéséhez. A rozsdamentes acél a legjobb!

Finom és friss sonkát egy kis ügyességgel akár otthon is készíthetnek! Ebben sokat segíthet a sonkafőző edény. Mai cikkünkben bemutatjuk a jelenleg elérhető legkedveltebb modelleket. 

A legjobb drónok kamerával - a vélemények és értékelések segítenek választani!A legjobb drónok kamerával - a vélemények és értékelések segítenek választani!

Drónok kamerával munkához vagy játékhoz? Mindenki megtalálja a számára megfelelőt! Mielőtt megvásárolnák a drónt fontos megismerkedni a legalapvetőbb paraméterekkel. Cikkünkből minden...

A legjobb hotdogkészítő gépek a vélemények alapján. Az Orava modellje a győztes!A legjobb hotdogkészítő gépek a vélemények alapján. Az Orava modellje a győztes!

Ha étvágyuk támad egy minőségi hot dogra, akkor nem kell a legközelebbi gyorsétterembe sietniük! Ezt a kedvelt ételt akár otthon is elkészíthetik. Hogyan választhatják ki a legjobb...