Kézi vs elektromos bors- és sóörlő: vélemények, tapasztalatok, tesztelés

Abban az időben, amikor az őrölt fűszerek minden szupermarketben és kisebb boltokban is kaphatók, a fűszerdarálók meglehetősen kihasználatlanok maradnak. Azonban egyetlen lelkes szakács és a jó ételek szerelmese sem engedheti meg magának, hogy nélkülözze a frissen őrölt fűszerek egyedülálló ízét és illatát.

Fehér borsörlő

Ma a klasszikus kézi borsőrlők versenyeznek az elektromos őrlőkkel. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tudja, hogy melyik a megfelelő Önnek és kulináris alkotásainak?

Kedvelt só- és borsörlők


Mi mindenre lehet használni az őrlőt?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért vásároljon egész fűszereket és örlőt, ha megspórolhatja magának a munkát, ha egyszerűen már őrölt fűszereket vásárol? A fő ok az, hogy a minőséget tekintve egyértelműen az egész bors nyer. Ha a fűszereket közvetlenül a felhasználás előtt őröljük meg, megmarad az aromájuk, amely csak a főzési folyamat során szabadul fel teljesen. Az egész fűszerek tárolásával a fűszerek hosszabb ideig megőrzik aromájukat, ellenállóbbak más szagok felvételével szemben, és hosszabb ideig tárolhatók.

Ha a fűszerörlőről rögtön a sötét fekete bors jut eszébe, ne feledje, hogy nem ez az egyetlen fűszer, amire használni fogja a darálót! A darálókat durva szemcsés só őrlésére is használják, amely a már őrölt sóval ellentétben nem tartalmaz felesleges csomósodásgátló vegyszereket. Így egészségesebb alternatívákhoz, például tengeri sóhoz vagy rózsaszín himalájai sóhoz is nyúlhat. Édesség sütése közben értékelni fogja a frissen őrölt fahéj, szegfűszeg vagy szerecsendió jellegzetes aromáját. Fokozza a húsok, levesek vagy mártások ízét kézzel őrölt kardamommal, kurkumával, korianderrel, édesköménnyel, mustármaggal és köménymaggal.

Kézi vagy elektromos: Hogyan válasszuk ki a megfelelő borsörlőt? 

Ha Ön szívesen és gyakran főz, és egy fűszerdaráló vásárlását fontolgatja, valószínűleg azon gondolkodik, hogy melyik típus felel meg az Ön igényeinek. A piacon számos különböző kialakítású, anyagú, nagyobb és kisebb méretű, egy és több tárolós, valamint különböző funkciójú darálót talál. Nézzük tehát, mi a fontos egy daráló kiválasztásakor.

A borsörlők alapvető felosztása általában az őrlési és működési mód. A daráló vagy beépített motorral rendelkezik, amely egy kapcsolóval gyorsan ledarálja a fűszereket, vagy kézi működtetésű, ahol saját erőt kell kifejteni a fűszerek darálásához. Így az elektromos daráló gyors megoldást kínál, de szem előtt kell tartani, hogy csak rövidebb idejű használat mellett hatékonyabb. Ez azért van, mert a motor gyorsan túlmelegszik, és várni kell egy kicsit vele, mielőtt újra darálna.

Elektromos vagy kézi borsörlő?

A klasszikus kézi daráló azonban bármikor és bárhol használható - nem kell az elemekre gondolni! Az elektromos darálók tehát leggyakrabban akkumulátorral, elemekkel működnek, vagy hálózatra csatlakoztathatók, és valamivel nehezebben tisztíthatók, mint a kézi darálók, ami nem biztos, hogy a legpraktikusabb megoldás, ha a nyaralóban vagy útközben főznek. Ha azonban ízületi gyulladásban vagy kéztőalagút szindrómában szenvednek, akkor az elektromos daráló biztosan jobb megoldás.

Anyag

A daráló kiválasztásakor nagyon fontos szempont az anyag. Nem csak az a kérdés, hogy dizájn szempontjából illik-e a konyhájába, hanem az anyag nagyban meghatározza a daráló funkcionalitását és tartósságát is. Bár egy műanyag daráló garantálhat verhetetlenül alacsony árat, tudnia kell, hogy nem bírja sokáig. Bár sokan tartós és hőálló műanyagot ígérnek, ez egy puhább anyag, amely könnyen hajlik és törik, ezért nem igazán bírja a keményebb fűszerek őrlését.

A klasszikus darálók tipikus anyaga a fa, amely rusztikus enteriőrökbe és modern konyhákba egyaránt illik. Kellemes megjelenése mellett tartósságot is kínál, de könnyen átveszi a fűszerek illatát. A rozsdamentes acél, az üveg, a kerámia vagy több anyag kombinációja szintén népszerű. Ezek kemény és tartós anyagok, amelyek hosszú élettartamot garantálnak. Az üvegnek köszönhetően láthatja, hogy mennyi fűszer maradt még a darálóban, így főzés közben nem érheti semmi meglepetés.

Az őrlés mechanizmusa

A klasszikus borsörlők általában őrlőkövekkel rendelkeznek. Ez mind a kézi, mind az elektromos darálókra igaz. Az őrlőkövek biztosítják, hogy a fűszerek porrá őrlődjenek. A kézi darálóknál a köveket kézi csiszolással hajtják, az elektromos modellek esetében ezt a munkát motor végzi. Az őrlőkövek hatékonyak, de egyes fűszereket jobban (fekete bors), másokat rosszabbul (fahéj) tudnak őrölni.

Fa kézi borsdaráló

Az elektromos darálók kategóriájában fémkésekkel ellátott modellek is vannak. Ezeket a darálókat gyakran kávédarálóként árulják, de fűszerek őrlésére is használják. A köszörűköves elektromos őrlővel ellentétben, amely csak kis mennyiségű fűszert képes őrölni, a pengés őrlő nagyobb mennyiséggel is megbirkózik, hosszabb ideig használható egyszerre, és az őrölt fűszerek minősége gyakran sokkal jobb.

Kapacitás és a tartályok száma

Az őrlőkövekkel ellátott fűszerdarálókat általában azonnali használatra tervezték, ezért a tartályok általában kisebbek és alkalmasak és a ledarált fűszermennyiség rögtön felhasználható. Még ha a daráló elég nagynak is tűnik, mindenképpen ellenőrizze a tartály térfogatára vonatkozó információkat! Első pillantásra talán nem úgy tűnik, de a daráló jelentős részét az őrlőszerkezet és a motor foglalhatja el.

Mivel a borsdaráló könnyen felfogja a fűszerek illatát, sok modell 2 tartályból áll, így egyszerre 2 különböző fűszerhez - általában fekete borshoz és durva sóhoz - használható. A drágább és fényűzőbb modellek azonban 3-4 tartállyal is kaphatók. De a több tartály nem mindig jelent jobb őrlőt. Ha fahéjat, fekete borsot, szegfűszeget és édesköményt egy darálóban tartanánk, érdekes illatok keverékét kapnánk. Ezért néha jobb, ha különböző célokra különböző őrlőket használunk.

Az őrlés sebessége és minősége

Ha a sebességről van szó, az elektromos darálók egyértelműen nyernek. A kézi darálóval nehézségekbe ütközhet, különösen a keményebb fűszerek esetében, másrészt viszont nem kell aggódnia a túlmelegedés miatt. Az őrlés minősége a őrlőkövek vagy pengék típusától függ. Az éles rozsdamentes acél pengék igazán becsületes munkát végeznek. Ezenkívül az elektromos darálók őrlési minősége a motortól is függ - nagyon erősnek kell lennie ahhoz, hogy a legkeményebb fűszereket is le tudja őrölni. Ha a darálónak elemekre van szüksége, ne válasszon olcsó és gyenge elemeket, amelyek nem adnak elég energiát a motornak csiszolás közben.

Tisztítás

A tisztítás nehézsége minden bizonnyal fontos tényező a daráló kiválasztásakor, nemcsak az időmegtakarítás szempontjából, hanem a daráló tartóssága miatt is! Sok modern modell ezt a tényezőt tartja szem előtt, ezért könnyen kivehető tárolókkal rendelkezik, amelyeket egyszerűen betehet a mosogatógépbe. Más modellek fix tárolókkal rendelkeznek, amelyek nem távolíthatók el teljesen, ami a mosogatást egy kicsit nehezebbé teszi. Ezért a daráló kiválasztásakor keresse az öblíthetőségre, a mosogatógépbe rakásra és a kivehető tárolókra vonatkozó információkat.

Rozsdamentes elektromos bors- és sóörlő

További aspektusok

 • Üvegtároló - Még ha fából vagy kerámiából készült őrlőre vágyik is, nem árt megfontolni az olyan anyagkombinációt, amelyben a tároló üvegből készült. Értékelni fogja, hogy látni lehet, hogy mennyi fűszer maradt még.
  Csúszásmentes felület - Különösen a fémkésekkel ellátott elektromos darálóknál jön jól, amelyeknek hosszabb ideig kell dolgozniuk.
  Zaj - Az elektromos csiszológépek szükségtelenül zajosak lehetnek.
  Szag - Néhány elektromos daráló esetében a felhasználók kellemetlen fémes szagról számolnak be az őrlési folyamat során.
  Multifunkcionalitás - A kávédarálóként értékesített elektromos darálók több felhasználási lehetőséget garantálnak.
  Könnyű használat - Az elektromos darálóknál értékelni fogja a könnyű használatot és azt, hogy a darálót egyetlen gombbal kapcsolhatja be, ahelyett, hogy az egész darálás alatt a gombot kellene tartania.
  Garancia - Minél hosszabb a garanciaidő, annál valószínűbb, hogy minőségi termékről van szó, amely nem csak néhány használatot bír ki.

A daráló karbantartása

Minél könnyebb a daráló tisztítása, annál hosszabb lesz az élettartama. A tartályok rendszeres tisztítása magától értetődő, de ne feledkezzen meg magáról az őrlőszerkezetről sem. Ez az a rész, amely a tisztítás során problémás lehet. Egy egyszerű trükkel megbirkózhatnak a feladattal. Töltse meg a darálót rizzsel, a maradék fűszerek nélkül. A rizs őrlése nemcsak a szagok keverékétől szabadítja meg a rizst, hanem a rizs a fűszerekből vagy magvakból visszamaradt olajokat is képes magába szívni. A darálókövek tisztításakor tehát csak annyit kell tennie, hogy meg kell darálnia a rizst, meg kell tisztítania a tartályát, és egy száraz ruhával vagy vékony kefével meg kell szabadulnia a maradék szennyeződéstől a daráló belsejéből. Rendszeres használat esetén ezt a tisztítást hetente egyszer ajánlott elvégezni.

Összefoglalás

Elektromos daráló 

Klasszikus daráló 

+ gyorsabb

+ több fűszert képes leőrölni

+ multifunkcionális

+ modernkinézet

- zajosabb

- elemekre van szükség hozzá

- drágább

- könnyen túlhevül

- fémes szagot áraszthat

+ elérhetőbb

+bármikor, bárhol könnyen használható

+ alacsonyabb ár

+ klasszikus kinézet

- lassabb

- nehezebb vele őrölni

- a kemény fűszereket nehezebb vele megőrölni

- korlátoltabb használat

Kedvelt só- és borsörlők


Hozzászólás írásaKözzétéve: 03.04.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megelőzni a bolyhokat és hogyan lehet eltávolítani őket? Segíthet egy boholytalanító, textilborotva, egy olló vagy egy mosogatószivacs.Hogyan lehet megelőzni a bolyhokat és hogyan lehet eltávolítani őket? Segíthet egy boholytalanító, textilborotva, egy olló vagy egy mosogatószivacs.

A bolyhok, szöszök sokunkat sújtanak, különösen, ha kedvenc ruhadarabunkon jelentek meg. Így szabadulhat meg tőlük finoman és gyorsan.

Hogyan válasszunk kerti partisátrat egy bulihoz vagy a gyerekeknek? Hogyan válasszunk kerti partisátrat egy bulihoz vagy a gyerekeknek?

Szeretne többet megtudni a kerti partisátor előnyeiről és megvásárlásáról? Olvassa el cikkünket!

Dormeo iMemory S plus - hipoallergén matrac memóriahabbal. Vélemények, tapasztalatok, árDormeo iMemory S plus - hipoallergén matrac memóriahabbal. Vélemények, tapasztalatok, ár

Próbálja ki a rendkívüli technológiával rendelkező iMemory S PLUS kétoldalas matracot, amelyről mai cikkünkben mindent elmondunk, amit tudnia érdemes. Többek között beszámolunk a...