Hogyan válasszunk kerti partisátrat egy bulihoz vagy a gyerekeknek?

Bár a partisátrakat inkább a nyári fesztiválokhoz és a nagyobb rendezvényekhez kötjük, határozottan nem csak oda tartoznak! Hiányzik egy pavilon vagy egy terasz? Nem számít! Egy partisátor nagyszerű alternatívát jelent, mivel szükség szerint összerakható és szétszedhető, így nem foglal felesleges helyet a telkén, de szükség esetén gyorsan és egyszerűen felállítható.

Hogyan válasszunk parti sátrat?

Chcete sa dozvedieť viac o výhodách a kúpe záhradného párty stanu? Čítajte ďalej.

Miért érdemes partisátrat vásárolni?

A partisátor nagyszerű alternatíva mindazok számára, akiknek nincs kerti teraszuk, de időről időre szeretnének grillezni, sütögetni vagy csak egy egyszerű kerti összejövetelt szeretnének a családdal és a barátokkal. Míg egy pavilon vagy más típusú faépítmény akár több, mint fél millió forintba is kerülhet, egy kerti partisátor sokkal kedvezőbb áron megvásárolható. Egy fémszerkezetből és egy ponyvából áll, amely fedi, és védelmet nyújt az erős napsütés, az eső és a gyenge szél ellen. A ponyva nemcsak a szerkezet tetejét fedi le, hanem gyakran az oldalfalakat is teljesen takarja, ami csökkenti a zavaró rovarok jelenlétét.

A partisátor sokféleképpen használható. Leggyakrabban kerti bulikra, születésnapi partikra, esküvőkre, grillezésekre és különféle szabadtéri rendezvényekre használják. A sátor azonban nem csak ülőhelyként szolgálhat, de rögtönzött játszótérként is használható, ahol a gyerekek az esküvő vagy a családi ünnepség alatt szórakozhatnak és játszhatnak. A partisátor szabadtéri bárként, standként, pihenőhelyként vagy bármilyen szabadtéri rendezvény alkalmával használható. A nagyobb sátrak alatt egy medence vagy hordozható jakuzzi is elfér, így a szórakozás és a pihenés egyedülálló helyszíne lehet.

Egy kerti partisátorba tehát nem csak a beszerzési ára miatt érdemes beruházni, amely valóban megéri a sátor bérléséhez képest, hanem a használat variálhatósága miatt is. A buli végeztével a sátrat újra összecsukhatja, és egyszerűen tárolhatja, például a pincében vagy a garázsban. Így nem foglal helyet az Ön ingatlanán, de bármikor rendelkezésre áll, amikor csak szüksége van rá. A sátor felállításának nem kell bonyolultnak lennie - csak attól függ, hogy milyen típusú sátrat választ. Ráadásul, ha sátrat vásárol, nem kell aggódnia amiatt, hogy megrendelhető-e a kívánt időpontra, és nem kell külön fizetnie az összeszerelésért, a szállításért vagy a sátor sérülése miatti díjakért.

Hogyan válasszunk partisátrat?

A megfelelő partisátor kiválasztása nem is olyan bonyolult dolog, ha tisztában van a fő szempontokkal. A legfontosabb azonban az, hogy előre tisztában legyen azzal, hogyan és milyen gyakran fogja használni a sátrat.

Kerti partisátor

Tippek

A leggyakoribb megkülönböztetés a csöves és az ollós sátorszerkezet. A különbség az összeszerelési módban és az árban van.

  • Csöves sátor - A csőszerkezetű sátor felállításához egy sor csövet kap, amelyeket megfelelően kell méretezni és összeszerelni. Egy ilyen sátor összeszereléséhez egy másik személy segítségére lesz szükség, de mindenképpen több időt vesz igénybe, mint egy ollós sátor felállítása. A csőszerkezet fő előnye az alacsony költség, de nehezebb felállítani és a teljes szerkezet általában instabilabb.
  • Ollósátor - Az ollós sátor összerakása sokkal egyszerűbb, mert a kezdők is elboldogulnak vele és egy ember is elég az összeszereléshez. A szerkezet könnyen felállítható, erősebben tart, szélállóbb, de jól tárolható, és gyorsan felállítható és összecsukható. Hátránya a magasabb ár.

Anyag

A partisátor egy fémszerkezetből áll, amelynek erősnek és stabilnak kell lennie, valamint egy ponyvából, amelynek meg kell védenie a sátrat a zord időjárástól. A fémszerkezet általában acélból vagy alumíniumból készül. Az acél az előnyben részesített anyag, mert nagyobb stabilitást biztosít, keményebb, nehezebb, és ezért jobban ellenáll a szélnek. Ezenkívül felületi bevonattal kezelik, hogy ellenállóbbá tegyék a nedvességgel és a környezeti hatásokkal szemben. Az alumínium viszont könnyű, így jól hordozható, de puhább is, így nagyobb valószínűséggel hajlik el. Az acéllal ellentétben az alumíniumot nem fenyegeti a rozsdásodás veszélye, és költségelőnye is van.

A ponyva anyagának időjárásállónak kell lennie, ezért általában PVC-ből, poliészterből vagy vinylből készül. A ponyva kiválasztásakor figyelembe kell venni a gramázst is - minél magasabb ez az érték, annál jobb a védelem. Kerülje a vékony, 100-200 g/m2-es ponyvákat és válasszon legalább 300-400 g/m2-es sátrat. Ellenőrizze azt is, hogy a ponyva vízállóként van-e feltüntetve, és elegendő UV-védelmet biztosít-e.

Az összeszerelés igényessége

Az összeszerelés nehézsége elsősorban a sátor típusától függ, és mindenképpen érdemes ellenőrizni ezt a tényezőt, különösen akkor, ha saját maga fogja összeszerelni. Ellenőrizze a termékleírásban, hogy a sátor önállóan összeszerelhető-e, vagy szükség van-e egy másik személy segítségére. Ellenőrizze a becsült összeszerelési időt is, amelyet nem mindig adnak meg, de a gyártók biztosan büszkélkednek a gyors és egyszerű összeszereléssel. Egyes sátrak felállításához szerszámokra is szükség lehet, amelyeket a csomag nem feltétlenül tartalmaz. Az ollós sátrak építése általában nem igényel szerszámokat, néhány perc alatt elkészül, és egy személy is elvégezheti.

Partisátor csöves konstrukcióval

Méretek

A kerti partisátrak különböző méretekben kaphatók, de a legnépszerűbb változatok közé tartoznak a 3 x 3 m-es és a 3 x 6 m-es sátrak. Az előbbi körülbelül 4-6 fő, az utóbbi 14-16 fő befogadására alkalmas. A kényelmes étkezéshez azonban személyenként legalább 1 m2-t kell biztosítani. Vannak más változatok is, kisebb sátrak 2 x 2 m-es, közepes sátrak 4 x 3 m-es, 4 x 4 m-es vagy 6 x 4 m-es, nagyobb sátrak 9 x 3 m-es és 6 x 12 m-es sátrakkal és így tovább. A méreteket illetően ne felejtse el kiszámítani annak a területnek a méreteit, amelyen a sátor felállításra kerül. Ennek síknak, göröngyöktől mentesnek, nem vizesedőnek kell lennie, és elég nagynak ahhoz, hogy az egész sátor elférjen rajta. Egyes sátrakat le kell rögzíteni, ezért a sátor teljes méretéhez mindkét oldalon legalább 1 m-t adjon hozzá.

Súly

A partisátor súlya olyan adat, amely azok számára érdekes, akik gyakran fogják a partisátrat cipelni, például különböző rendezvényekre, vagy akik gyakran kívánják felállítani és szétszerelni. Az egyes sátrak súlya egyedi, és a felhasznált anyagoktól függ. Ha könnyebb sátrat keres, válasszon alumíniumszerkezetű sátrat és kisebb súlyú vásznat. A sátor súlya a méreteitől is függ, tehát minél nagyobb a sátor, annál nehezebb lesz.

A feltételezett időjárás

A sátor kiválasztásakor arra is gondolni kell, hogy milyen időjárásra számít a használat során. Ha főként nyáron, forró, napsütéses napokon fogja használni, győződjön meg róla, hogy a ponyva elegendő árnyékot biztosít az összes személy számára, és hogy UV- és vízálló, ha esetleg mégis esne az eső. Ha egész évben, még kedvezőtlenebb időjárás esetén is használni fogja a sátrat, mindenképpen fektessen bele többet, és vásároljon egy olyan sátorat, amelynek szilárd acélszerkezete ellenáll a széllökéseknek és a heves felhőszakadásoknak vagy az alacsonyabb hőmérsékletnek.

Kinézet

A dizájn fontos eleme a különleges hangulat megteremtésének. A partisátrak sokféle kivitelben kaphatók, az egyszerű sátraktól kezdve az esküvőkre alkalmas elegáns kinézeten át a vidámabb és színesebb változatokig, amelyek gyermekzsúrok sátrainak is megfelelőek. Ünnepélyesebb alkalmakra fehér sátrak és semleges színű sátrak felelnek meg; gyermek- és születésnapi partikra élénk színű, pl. piros színű sátrak; alkalmi kerti partikra természetes színek, például zöld vagy semleges árnyalatok alkalmasak.

Nagy partisátor gyerekeknek

Ár

Egy partisátor ára több tényezőtől függ, például a méretektől, a felhasznált anyagoktól vagy a kialakítástól. A legolcsóbb sátrak a 9 - 26 ezer forint közötti árkategóriában találhatók. Ezek kisebb, 3 x 3 m-es sátrak, általában egyszerű négyzet alakúak, oldalsó ponyva nélkül, de ebben az árkategóriában találhatunk mindkét oldalon fedett sátrakat is. Olcsóbb modellek vásárlásakor ellenőrizze a felhasznált anyagok minőségét, hogy ne olyan sátrat kapjon, amely a szél nyomása miatt megsérül. Ha a 38 ezer forint körüli sátrakat nézzük, ezek többféle színű, mintájú és méretűek lehetnek. Az árakat tekintve az olcsóbb sátrak között rúdsátrakat, a drágább modellek között pedig ollós sátrakat találhatunk. Ha elegánsabb dizájnt keres, legalább 38 ezer forintos árral számoljon. A legdrágább sátrak akár 191-267 ezer forintba is kerülhetnek.

Kiegészítők

  • Kivehető oldalfalak - Nem tudja eldönteni, hogy oldalfalakkal vagy azok nélkül? A megoldást a levehető falakkal ellátott modellek jelentik, amelyeket fel lehet rakni, ha szeles idő vagy hideg van, és le lehet venni, ha süt a nap és jó az idő, így a levegő jobban mozoghat.
  • Súlyozás - A súlyozás üdvözlendő kiegészítő, különösen, ha rossz időjárásra és szélre számít. A súly biztosítja, hogy minden a helyén maradjon, ahogyan kell, ezért ha van rá lehetősége, mindenképpen szerezzen be egyet. Több éves használat során találja meg a maga hasznát.
  • Cövekek - A sátor felülről is rögzíthető, csak vásároljon extra cövekeket extra kötelekkel. Ezeket nagy szélben (40 km/h feletti) használják rögzítésre, a köteleket a fűzőlyukakon átfűzve és a földbe rögzített cövekekkel rögzítik.
  • Party sátorpadlók - Ez a tartozék nagyobb sátrakban lesz használható esküvőkön és partikon, ahol táncra kerül sor. Bérelhető fa- és műanyagpadló, valamint táncparkett, amely nemcsak simábbá és stabilabbá teszi a sátor felületét, hanem szigeteli is a sátrat a hidegtől és a talajból származó nedvességtől.
  • Hordtáska - Sok sátor esetében ez egy alaptartozék, amelyet a csomag tartalmaz, mások esetében viszont utólag kell megvásárolnia. Egy hordtáska praktikussá és könnyűvé teszi a sátor mozgatását, és a tároláshoz is jól jön.
  • Világítás - Ez egy olyan tartozék, amelyet érdemes megvásárolni. A sátorban is jól jöhet a világítás, ha az esemény elhúzódik, vagy ha az ég borús lesz. A világítás a legkülönbözőbb formákban vásárolható meg, a modern LED-szalagoktól a vintage lámpásokig.
  • Sátorjavító készlet - Ha a sátor megsérül és lyukak keletkeznek a vásznon, ezeket egy sátorjavító készlettel lehet befoltozni. Ez a foltozáshoz szükséges vászon szövetdarabokat, erős ragasztót, valamint javítási útmutatót tartalmaz. A legjobb, ha egy ilyen készletet ugyanabban a boltban vásárol, mint a sátra, hogy a foltok színben és anyagtípusban illeszkedjenek a sátorhoz.

Ápolás és karbantartás

Annak érdekében, hogy a megvásárolt partisátor a lehető leghosszabb ideig tartson, megfelelően kell kezelni és karbantartani. A sátor nem megfelelő kezelése esetén már a felszerelés során is keletkezhetnek károk. Ezért a sátor felállítása előtt olvassa el a kézikönyvet, és pontosan kövesse a lépéseket! Győződjön meg róla, hogy a sátor szilárdan rögzített, így jobban megbirkózik a széllökésekkel. Ha kedvezőtlenebb időjárásra számít, használjon plusz súlyokat, hogy növelje a sátor általános stabilitását. Ne hagyja kint a sátrat éjszakára, ha rossz idő várható - a sátor szerkezete megsérülhet..

Mielőtt úgy dönt, hogy összecsukja a sátrat, seperje le a szennyeződéseket egy seprűvel. Ha sárral vagy más szennyeződéssel szennyeződött, először mossa le és szárítsa meg. Ha úgy dönt, hogy kimossa a teljes sátorvásznat, ami akkor tanácsos, ha a sátor erősen szennyeződött, esőnek volt kitéve, vagy hosszabb ideig nem használja, használjon vízzel hígított enyhe mosószert és egy puha szivacsot. Öblítse le a mosószert, hogy száradás közben ne képződjenek foltok. Csak akkor hajtsa össze a sátrat, ha teljesen száraz, különben a tárolás során penészedni kezdhet. Mielőtt összehajtja a ponyvát, gondosan ellenőrizze annak állapotát is, hogy nincs-e rajta sérülés, pl. rovarlyukak, szakadások stb. A sátrat sötét, száraz és jól szellőző helyen tárolja, pl. pincében, garázsban, kerti házikóban stb.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 07.07.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megelőzni a bolyhokat és hogyan lehet eltávolítani őket? Segíthet egy boholytalanító, textilborotva, egy olló vagy egy mosogatószivacs.Hogyan lehet megelőzni a bolyhokat és hogyan lehet eltávolítani őket? Segíthet egy boholytalanító, textilborotva, egy olló vagy egy mosogatószivacs.

A bolyhok, szöszök sokunkat sújtanak, különösen, ha kedvenc ruhadarabunkon jelentek meg. Így szabadulhat meg tőlük finoman és gyorsan.

Kézi vs elektromos bors- és sóörlő: vélemények, tapasztalatok, tesztelésKézi vs elektromos bors- és sóörlő: vélemények, tapasztalatok, tesztelés

Azonban egyetlen szenvedélyes szakács és a jó ételek szerelmese sem hagyhatja ki a frissen őrölt fűszerek egyedülálló ízét és illatát! Hogyan válasszunk bors- és sóörlőt?

Dormeo iMemory S plus - hipoallergén matrac memóriahabbal. Vélemények, tapasztalatok, árDormeo iMemory S plus - hipoallergén matrac memóriahabbal. Vélemények, tapasztalatok, ár

Próbálja ki a rendkívüli technológiával rendelkező iMemory S PLUS kétoldalas matracot, amelyről mai cikkünkben mindent elmondunk, amit tudnia érdemes. Többek között beszámolunk a...