Élő vagy mű? Hogyan válasszunk karácsonyfát? Hol vásároljuk és hogyan tároljuk?

A karácsonyfa a karácsony egyik klasszikus szimbólumának számít, amely nélkül el sem tudnánk képzelni az ünnepeket! Kiválasztása nagyon egyénre szabott - míg valakit nem zavar a kisebb rendetlenség és a pár lehullott tűlevél a nappaliban, addig mások inkáb a praktikus műfenyő mellett döntenek. 

Hogyan válasszunk élő karácsonyfát?

Mindenki egy tökéletes karácsonyfát szeretne otthonába, amely kiegészíti a karácsonyi hangulatot és nem kell bonyolult módon eltakarni hiányosságait sem! Nézzük meg, hogyan intézhetik el egyszerűen a fenyőfa vásárlását!

Hol vásároljunk karácsonyfát?

A választ erre a kérdésre nagyban befolyásolja, hogy mű vagy élő karácsonyfát szeretnének-e. Műfenyő esetében nem annyira fontos az időzítés, mivel megfelelő karbantartás mellett a fa évek múlva is úgy fog kinézni, mint az új! Persze decemberben, közvetlenül karácsony előtt a legnagyobb a kínálat, de az árak elég magasak lehetnek. Amennyiben tudnak várni a fa vásárlásával, akkor inkább a januári kiárusításokat ajánljuk. Ilyenkor akár az eredeti ár töredékéért is vásárolhatnak karácsonyfát. Az év többi részében nehezebb karácsonyfát vásárolni, de persze a webshopok mindig sok lehetőséget kínálnak. 

Az élő karácsonyfa esetében figyelembe kell venni, hogy idővel elkezd kiszáradni, ezért nem őrzi meg szépségét örökre. Egy frissen kivágott fenyő, kb. 4 - 5 hétig bírja ki. Sokan inkább az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyfa vásárlását, hogy az tovább kibírja. A probléma azonban az, hogy a fákat általában még hamarabb kivágják, tehát a december elején vagy közvetlenül karácsony előtt vásárolt fenyőket valószínűleg ugyanakkor vágták ki. Ezért nem érdemes várni a vásárlással, inkább válasszák ki nyugodtan az Önöknek leginkább megfelelő fát már november végén vagy december elején. Ilyenkor még nagyobb a választék, ráadásul megfelelő gondoskodás mellett sokkal szebb állapotban tud maradni a fa, mint egyes árusoknál. Ilyenkor még azon sem kell aggódniuk, hogy hol szerezhetik be a karácsonyfát. Rengeteg helyen kapható, pl. a hobbi kereskedésekben, piacokon, bevásárlóközpontok mellett vagy kertészetekben. 

Hogyan válasszunk élő karácsonyfát?

Az élő karácsonyfa nagyon közkedvelt, mivel a műfenyőtől eltérően jellegzetes illattal rendelkezik, ami egész otthonukat átjárhatja. A megfelelő fenyő kiválasztása ráadásul éves családi hagyománynak is megfelelő. Az elő fenyőfa környezetbarátabb, mivel a műfenyőt vagy nem lehet, vagy nagyon nehéz újrahasznosítani. A karácsonyfának tartósnak, egészségesnek, sűrűnek és szimmetrikusnak kell lennie - ezek mellett még egyéb kritériumok is vannak, melyeket érdemes figyelembe venni. 

Elő karácsonyfa

A fa típusa

Kezdjük a fa típusával vagyis fajtájával. A 3 legkeresettebb közé tartozik a jegenye, a lucfenyő és a boróka. Pontosabban a normandiai jegenye, a fraser-jegenyefenyő, a közönséges lucfenyő, a szürke luc, az erdeifenyő és a feketefenyő. Az egyes fajok különböző kinézetűek és eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

  • Jegenye – a legkedveltebb karácsonyfa, mivel formája egyenletes, tűlevelei sűrűek, olykor puhák. Viszonylag sokáig megőrzi szépségét és tűlevelei nem hullanak le rögtön a kiszáradás után. 
  • Lucfenyő – a lucfenyő gyönyörű színű és kellemes illatú. Előnye az alacsonyabb ára a többivel összehasonlítva. Hátránya, hogy a tűlevelek hajlamosak a lehullásra, főleg egy jól kifűtött helyiségben. 
  • Boróka – a boróka tűlevelei hosszabbak, tehát nem teljesen sűrű fáról van szó, ami nem mindenkinek tetszik. Illata azonban nagyon erőteljes és sokáig szép állapotban marad. 

Kivágott vagy cserepes?

A kivágott fák mellett, amelyek karácsony után hamar elszáradnak a cserepes karácsonyfák is egyre népszerűbbek! Ezeket nem csak megvásárolni, de akár bérelni is lehet! Ilyen esetben karácsony után egyszerűen vissza lehet vinni a fát és nem kell azon töprengeni, hogy mit is kezdejenk vele. Amennyiben mégis vásárolni szeretnének, akkor a cserepes fenyőfát karácsony után kiültethetik a kertbe vagy odaajándékozhatják valakinek, akinek van kertje. Vásárláskor legyenek körültekintőek, mivel az olcsó cserepes fenyőfák gyökérzete sok esetben károsodott és a fa hamar kiszárad. 

Méretek

Amennyiben piacon vásárolják a fenyőfát, akkor könnyen megeshet, hogy nem megfelelő méretet választanak és végül a fa nem fog elférni otthonukban. Már vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy hova fogják pontosan tenni a fát és mérjék le a belmagasságot. Hagyjanak pár cm tartalékot, mivel az állványnak is oda kell férnie. A magasság mellett a szélességet is vegyék figyelembe - a helyiség közepén fog állni a fa vagy a fal mellett? Mennyi helyre lesz szüksége? Azt is fontos átgondolni, hogyan fogják hazaszállítani a fát. Befér-e az autóba? Hol fogják tárolni karácsonyig (sokan az erkélyen hagyják)?

Az elő karácsonyfa méretei

A tűlevelek állapota

A tűlevelek állapotát már első ránézésre meg lehet állapítani. Élénk, zöld színűnek kell lenniük és inkább sötét, mint világopos árnyalatot keressenek! A világos szín akár a kiszáradás jele is lehet. Tapintásra rugalmasnak, viaszosnak és flexibilisnek kell lenniük. Amennyiben a tűlevelek szárazak, eltörnek vagy a kezükben maradnak érintés után, akkor azt a fát inkább ne vásárolják meg! Akár enyhén meg is rázhatják a fát - ha könnyen lehullanak a tűlevelei, akkor bizony nem fog sokáig szép maradni!

Sűrűség és forma

Mindenki sűrű, rendzett és szép formájú karácsonyfát szeretne. Az élő fenyőfák esetében azonban ez nem mindig lehetséges, hiszem a fák formája változatos lehet. A lelgfontosabb szabály, hogy ne vásároljanak előre csomagolt fenyőt, mivel ilyen esetben csak otthon láthatják meg a fa igazi formáját. A becsomagolt fák ráadásul sokáig vannak a kevés levegőt átengedő csomagolásban, ami gyorsabb kiszáradáshoz vezet. 

Ár

A fa választását persze az ár is befolyásolja, ami eltérhet fajtától, mérettől, formától és eredettől függően. A legkisebb fák (120 - 150 cm) kb. 7 - 13 ezer forintba kerülnek. A 150 - 190 cm magas fák kb. 13 - 19 ezer forint körül kaphatóak. A legmagasabb, 200 cm magas karácsonyfák több, mint 19 ezer forintnál kezdődnek. Az árat a fa állapota és minősége is befolyásolja, ami lehet alap, standard, prémium vagy luxus. Ez főleg a fa formájával és sűrűségével függ össze. Az árat a csoamgolás, a szállítás vagy az állvány is növelheti. 

Állvány

A karácsonyfa elengedhatetlen tartozéka az állvány. A legfontosabb a biztonság, a stabilitás és az anyag, amelynek megfelelően erősnek és nehéznek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a karácsonyfát. Lehet ez klasszikus fa vagy fém állvány csavarokkal, de ma már más anyagokból készült állványokkal is találkozhatnak, amelyek törékenyebbek. A legrosszabb valószínűleg a műanyag, mivel törékeny és nem eléggé stabil. Amennyiben most fontolgatják az állvány vásárlását, akkor olyat válasszanak, amelyhez víztartály is van! Ennek köszönhetően a fa mindig nedves lesz és lassabban szárad ki.  

Katalógusunkból ajánljuk

Hogyan válasszunk műfenyőt?

Műfenyőt általában a praktikusság miatt választanak az emberek - egyszerű szállítan, nem szúrós, könnyen elrakható és nem kell minden évben újat vásárolni. A műfenyő nem szúrja meg az ujjukat és lehullott tűleveleket sem hagy maga után. Ez a fő oka annak, hogy gyakran esik rá a választás otthon, de a boltokban és a vendéglátó egységekben is. A műfenyő kiválasztása az élővel összehasonlítva szinte gyerekjáték, de nézzük csak meg, mire kell figyelni! 

A fa típusa és anyaga

A műfenyők esetében is több fajtát különböztetünk meg a forma, a kinézet és a hasonlóság alapján. Forma alapján választhatunk telt, klasszikus, vékonyabb, de akár olyan fát is, amelynek csak egy fele van. Az ilyen karácsonyfát a fal mellé lehet tenni és nem foglal sok helyet. 

Ami az anyagot illeti, leggyakrabban PVC-t és polietilént használnak, ill. azok kombinációját. A klasszikus műfenyők PVC-ből készülnek. Olcsóak, nem veszítik el színük élénkségét és nagyon tartósak is! Hátrányuk, hogy olcsó hatást kelthetnek, mivel a tűlevelek egyszerűen a drótra vannak rögzítve, ezért kefére emlékeztethetnek. A PE műfenyőket 3D karácsonyfának is szokták nevezni, mivel sokkal realisztikusabb kinézetűek és természetes hatásúak. Hátrányuk, hogy idővel színük kifakulhat. Kedvevző árú karácsonyfát az említett anyagok kombinációjából lehet vásárolni. A fa nagy része általában PVC-vel van borítva, míg az ágak vége PE-vel készül és sokkal kidolgozottabb. Annak alapján, hogy melyik fára hasonlítanak, találkozhatunk luc, jegenye vagy boróka műfenyővel. 

Méretek

A műfenyők esetében is fontos a méret - vásrlás előtt meg kell tudni, hogy hova és milyen céllal szeretnék elhelyezni a fát. Amennyiben ez lesz a fő karácsonyfa, akkor a nagyobbakat ajánljuk, de mindig vegyék figyelembe a helyiség méreteit is! A nagyobb fa nagyob súlyú is lesz, ill. több helyet fog elfoglalni elrakás után. Amennyiben csak kiegészítésre szeretnének egy karácsonyfát vásárolni, akkor a kisebb, pl. asztali műfenyőket ajánljuk figyelmükbe. 

Hogyan válasszunk műfenyőt?

Forma és dizájn

A műfenyő gyártók arra törekszenek, hogy fáik minél inkább az élő fenyőkre hasonlítsanak, ezért fontos figyelembe venni az ágak sűrűségét, rendezettségét, a fa kinézetét és formáját. Az olcsó műfenyők olykor kefe hatását kelthetik, mivel a tűlevelek rendezetlenek és olcsó anyagból készülnek. A jobb minőségű műfenyők esetében legalább az ágak végén lévő tűlevelek szépen lesznek kialakítva és ezért jobban fognak hasonlítani egy élő fára. A dizájnhoz persze a szín is hozzátartozik - az olcsóbb fák általában teljesen egyszínűek, ami egyáltalán nem kelt természetes hatást. Ezzel ellentétben léteznek olyan műfenyők, amelyek több árnyalatot használnak, ill. egyéb kiegészítőket, pl. tobozokat is tartalmazhatnak. A fának nem kell feltétlenül zöldnek lennie! Nagyon kedveltek a fehér, színes, pasztell színű fák, mint pl. a rózsaszín, a kék vagy a lila. 

Díszítettség

A karácsonyfa feldíszítése csak Önökön múlik - de ennek sem kell mindig így lennie! Mivel a műfenyő a praktikusságot képviseli, ezért sok modellt már részlegesen vagy teljesen feldíszítve lehet megvásárolni. A legtöbb már rendelkezik előre felrakott LED világítással, tehát nem kell az égők egyenletes elrendezésével bajlódniuk! Olykor műhóval, tobozokkal, bogyókkal és zenélő díszekkel is lehet találkozni. Hozzá kell tenni, hogy a kevésbé minőségi műfenyők esetében a műhó pl. nem kelt természetes hatást és idővel elkezdhet lepotyogni. 

Állvány

A műfenyők nagy részét állvánnyal együtt lehet megvásárolni. A kisebb fák esetében persze az állvány nem olyan fontos szempont, de ha már egy 150 - 200 cm-es fájuk van, amely nagyobb súlyú, akkor mindenképpen érdemes figyelni az állvány minőségére! Főként stabilnak és erősnek kell lennie, hogy megtartsa a fa súlyát. Meg kell akadályoznia, hogy könnyen felboruljon a fa. Ez főleg akkor lényeges, ha gyermekeik vagy benti háziállataik is vannak. Nagyon szépek a fából készült állványok, ill. a fatörzsre vagy virágcserépbe helyezett karácsonyfák is! 

Ár

A műfenyők általában nagyobb kezdeti befektetést jelentenek, de mivel több évig használhatóak, ezért az áruk még mindig előnyös! Az ár nagyon változó. Főleg a felhasznált anyagtól, a kidolgozottságtól, a mérettől és a formától függ. A legkisebb, kb. 1 méteres karácsoynfák 3 - 16 ezer forint között vásárolhatóak meg. Ebből látható, hogy az ár valóban változó! Ez érvényes a nagyobb, 150 - 200 cm-es fák esetében is. Áruk 18 - 73 ezer forint körül van. Minél jobban kidolgozott fát szeretnének, annál nagyobb összeget kell rászánni. Az árat persze a díszek, égők, az állvány és az egyéb dekorációk is megemelik. 

Hogyan tartsuk rendben az élő fenyőt?

A hazahozatal után áztassák egy vödör vízbe és hagyják kint, pl. a teraszon vagy az erkélyen. Legalább egy éjjelen át kint kellene lennie, de inkább minél tovább kint kell hagyni. Ennek köszönhetően sokkal tovább friss marad, mivel a fűtött helyiségben gyorsabban kiszárad. A házba is fokozatosan kell bevinni! Először vigyék be egy fűtetlen helyiségbe, pl. a pincébe, garázsba vagy egy hűvös folyosóra. Hagyják ott pár órán keresztül, hogy ne érje sokként a házban lévő meleg a kinti, zord időjárás után. 

Gondoskodás a karácsonyfáról

A fát érdemes egy vödör vízbe állítani, hogy ne száradjon ki feleslegesen. A legjobb, ha egy víztartállyal rendelkező állványt vásárolnak, hogy a fa beltéren is hidratált maradhasson. Mielőtt az állványba helyeznék ajánlott egy kicsit bevágni a törzset, hogy jobban fel tudja szívni a vizet. A vizet természetesen rendszeresen pótolni kell, hogy ne ürüljön ki. A fát minél távolabb kell elhelyeznni a hőforrástól, mint pl. a radiátor, a melegítő vagy a kandalló, hiszen ezek gyorsítanák a kiszáradás folyamatát. A helyiségben, ahová a fát teszik, minél jobban csökkentsék le a hőmérsékletet! Amennyiben otthonukban száraz a levegő, akkor használjanak párásítót. Ha el szeretnék kerülni, hogy a fa kibontásakor az egész lakásban szétszóródjanak a lehullott tűlevelek, akkor bontsák ki még az előtt, hogy elkezdene száradni!

Hogyan tároljuk a műfenyőt?

A műfenyő semmilyen speciális gondozást nem igényel, de annak érdekében, hogy sokáig szép maradjon érdemes tudni, hogyan kell megfelelően tárolni. Először el kell róla távolítani a díszeket, ki kell kapcsolni az égőket és szét kell szedni a fát az utasítások alapján. A kisebb méretű fák általában egyben szoktak lenni, de a nagyobbak akár 2 vagy 3 részből is állhatnak. Az ágakat be kell hajtani, hogy kevesebb helyet foglaljon a fa. A csomagolsát vagy dobozt sem szabad elfelejeteni, amelybe a fát csomagolják, hogy megvédje a portól egészen a következő karácsonyig. A legjobb, ha műanyag zsákot használnak, ami zárható, így nem csak a portól, de a rovaroktól is megvédi a fát. Ezek után tegyék a fát egy száraz, sötét és jól szellőző helyre! 


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.12.2021
A cikk értékelése:
(88.6%)

További cikkek a kategóriában:

Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!Természetes luffa szivacs nem csak mosogatáshoz. Vásárolja meg a magokat, hiszen termesztése egyszerű!

A hagyományos szivacsok, rongyok, kefék és drótkefék lecserélése a háztartás és a környezet szempontjából is nagyon hasznos. A luffa, a környezetbarát mosogatószivacs biztosan...

Ötletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykorÖtletes és nem megszokott ajándékcsomagolás karácsonykor

Milyen lenne a karácsony ajándékok nélkül? Nem csak az ajándékkal, de egy különleges csomagolással is meglephetik szeretteiket! A lehetőségek tárháza határtalan! Inspirálódjanak...

Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit! Hogyan készítsünk adventi koszorút? Próbálják ki az Atelier Papaver tippjeit!

Az adventi koszorú varázslatos és nyugodt hangulatot teremt otthonukban már karácsony előtt pár héttel. Önök még nem szerezték be az ideit? Készítsenek egyet velünk együtt kizárólag...