Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni?

Egy szekrényt vagy polcot szeretnének rögzíteni a falra? Akkor az egyik legfontosabb dolog a megfelelő dübel vagy tipli használata! A változatos anyagok miatt elengedhetetlen, hogy mindig ki tudjuk választani a legmegfelelőbb tipli típust. 

Dübel különböző építőanyagokhoz

A dübel elengedhetetlen, ha valamit stabilan szeretnénk rögzíteni a falra. Mai cikkünben a dübelek típusaival, használatával és tulajdonságaival fogunk foglalkozni. 

Mi az a dübel és mire való?

A dübelt, más néven tiplit arra használják, hogy a csavar megfelelően rögzítve legyen a falban. Műanyagból, poliamidból vagy akár fémből is készülhet - rozsdamentes, sárgaréz vagy acél típusok léteznek. 

Sokszor megesik, hogy az emberek alábecsülik a dübel kiválasztását és nem fordítanak rá kellő figyelmet. A valóságban azonban ez egy nagyon fontos lépés, mivel bebiztosítja, hogy a polc stabilan tartson és ne essen le. 

Választáskor a fal anyaga a legfontosabb

Még mielőtt kiválasztanák a dübelt fontos tudni, hogy milyen anyaggal fognak dolgozni. Téglából, gipszkartonból, vasbetonból vagy fából készült az adott fal? Minden építőanyaghoz más típusú tipli való, hiszen pontosan annak tulajdonságaihoz lett kialakítva. 

Persze minidig választhatják az univerzális tiplit, amit szinte bármilyen anyaghoz lehet használni. Ügyeljenek arra, hogy a tipli mindig stabilan helyezkedjen el a falban. Ez azt jelenti, hogy nem lehet elforgatni és kihúzni sem! 

Univerzális dübel

Mit kínál az univerzális dübel? Úgy van kialakítva, hogy szinte minden anyagban képes stabilan tartani. Főleg akkor érdemes használni, ha nem biztosak a fal anyagában. 

Univerzális tipli zöld színben

Poliamidból készül és a barázdák megakadályozzák, hogy elforogjon a falban. Az olyan anyagok esetében is kiválóan használható, mint a fa lapok, OSB lapok vagy a préseltfa. Akár szekrényt, képet vagy akasztót szeretnének a falra tenni, az univerzális dübel biztosan megfelelő választás lesz! Zöld szín jelöli ezt a típust.

Tipli tömör anyagokhoz

Ezek a dübelek sárga és narancs színben kaphatóak. A sárga tömör anyagokhoz használható, míg a narancs inkább üreges anyagoknál nyújthat segítséget. Tömör anyagnak számít pl. a tégla, a beton, de az üreges tégla is! A téglafalak esetén nagyon fontos, hogy a lyuk pontosan a téglában, ne pedig két tégla között legyen. Ez úgy határozható meg, hogy a téglából tégla színű por fog kiszóródni. 

A tömör vagy üreges anyagokhoz való dübelek általában barázdáltak és félig bevágottak. A szárnyak sem hiányozhatnak. A tömör anyagoknál kettő, az üregeseknél négy. Nagyobb megterheléshez olyan tiplik használata ajánlott, amelyek négy oldalra húzódnak szét. 

Beütő dübel

Ha gyorsabb és egyszerűbb munkára vágynak, akkor a beütő dübelt ajánljuk! Speciális csavarokkal együtt kapható, amelyek erősebbek a klasszikus csavaroknál. A lyuk kifúrása után egyszerűen beüthető kalapáccsal és szükség esetén a csavart be lehet csavarozni. 

Beütő dübel tömör falakhoz

Főleg tömör falhoz felel meg, de gipszkartonhoz is használható. Viszonylag nagy súlyt képes megtartani és széleskörűen kihasználható - fa keretek, burkolat, fólia vagy pléh rögzítése, ablakkeretek berakása. 

Tipli gipszkartonhoz

A gipszkarton abból a szempontból különleges, hogy kisebb terhelést bír, mint pl. a tégla vagy a beton. Ez miatt olyan tiplik kerültek kifejlesztésre, amelyek tökéletesen együtt tudnak dolgozni ezzel az anyaggal. Kék színben kaphatóak. Formájuk kúpra emlékeztet és általában műanyagból vagy fémből készülnek. 

Dübel gipszkartonhoz

Közvetlenül a mennyezetre vagy falra rögzíthető, tehát nem kell külön lyukat fúrni. Minél szűkebb a hely, annál jobb! A csavar behúzása után az alsó rész kiszélesedik és esernyő szerűen kinyílik. 

Kisebb súly esetén klasszikus, gipszkartonba való dübelt érdemes választani, míg közepes súly esetén inkább a fém változatot ajánljuk! Amennyiben egy lámpát szeretnénk rözgíteni, akkor kampós dübelt kellene választanunk!

Egy másik lehetőség a vegyi csavarrögzítő, amely univerzális és nagy súlyokat is képes megtartani. Minden építőanyag esetén használható kültéren és beltéren egyaránt. Hátránya a magasabb ár, azonban nagyban megkönnyíti a munkát és olyan helyeken is használható, ahol a dübel nem. 

Mindennel megbirkózik!

Az emberek sokszor nem bíznak a vegyi csavarrögzítőkben, pedig speciális kémiai alappal készülnek, ezért felvitel után akár egy nehéz acél konstrukciót is képesek megtartani. A háztartásban használahtóak radiátorok, mosdókagylók vagy korlátok rögzítésére. 

Kémiai ragasztó rögzítéshez

Nem rozsdásodnak, ellenállnak a rezgéseknek, a nedvességnek, ráadásul nem kell egyszerre elhasználni az egész csomagot. 20°C-os hőmérséklet esetén kb. 20 perc alatt köt meg. Megtartja formáját és térfogatát, ezért nem tesz kárt a falban. Használatakor érdemes védőöltözéket használni és alaposan kiszellőztetni!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 08.09.2021
A cikk értékelése:
(91.8%)

További cikkek a kategóriában:

A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot! A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot!

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Egy kutya, aki a kertben kapar és jelöli a területét igazán nagy károkat képes okozni. Miért viselkedik így? Hogyan szoktathatják le kutyájukat az ásásról? Cikkünkből megtudhatják! 

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...