Csempék - fagyálló, csúszásmentes és kültéri. Milyen lehetőségek vannak?

A megfelelő csempe kiválasztásának fontossága általában nagyon alá van becsülve. A nem megfelelő csempe egy idő után megkarcolódhat, kifakulhat, de akár teljesen be is repedezhet. Az utólagos csere nagyon idő- és pénzigényes feladat. Hogyan válasszunk megfelelően? 

Fagyálló csempe

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, olvassák el a következő pár bekezdést, melyek segítenek orientálódni a csempék világában, így megtudhatják, hogyan választhatják ki a megfelelő kültéri és beltéri csempéket. 

A csempék paraméterei

A csempék esetében van pár paramétere, amelyet figyelni kell. Ezek arról árulkodnak, hogy hová érdemes használni az adott csempét. 

Fagyállóság

Csak olyan csempét használhatnak kültéren, ami fagyálló, mivel ellenkező esetben télen berepedne. Természetesen fagyálló csempét nem csak kültéren, de beltéren is használhatnak. Ezek a csempék általában hópihével vannak megjelölve. Azt, hogy mennyire ellenállóak a faggyal szempen a vízfelszívóképesség haározza meg. Hiszen ha a csempe sok vizet szív fel, ami megfagy, akkor megnő a térfogata és elreped. 

A csempék felosztása a vízfelszívóképesség alapján: 

 • Vízfelszívóképesség 0,5 %-ig – A csempe fagyálló, kültérre is megfelelő. 
 • Vízfelszívóképesség kb. 0,5 – 3 % - Padlóburkolatnak beltéren, de falburkolatnak akár kültéren is használható. 
 • Vízfelszívóképesség 10 % felett – Csak beltéren használható. Kültéri csempe

Csúszásmentesség

Döntött felületen tesztelik. E paraméter alapján, két csoportot különböztethetünk meg: 

Csempe, melyen cipőben járhatunk:

 • R9 – 6 - 10°-al döntött
 • R10 – 10 -19°-al döntött
 • R11 – 19 - 27°-al döntött
 • R12 – 27 - 35°-al döntött
 • R13 – több, mint 35°-al döntött

Csempe, melyen mezítláb járhatunk:

 • A – do 12 ° – folyosón és öltözőben használható
 • B – do 18 ° – fürdőszobába, zuhanyzóba, lépcsőn és medence szélén használható
 • C – do 24 ° – medence lépcsőkön, döntött medence széleken és rajttámlákhoz használható

Beltéri csempe

Elhasználódással szembeni ellenállás

A zománcozott csempe esetében kopási ellenállásként van feltüntetve. PEI jelzés és számok jelölik. A nagyobb szám nagyobb ellenállást jelent. 

A zománcozott csempe kopási ellenállása: 

 • PEI 1 – Főleg olyan helyre megfelelő, ahol semmivel nem karcoljuk a csempét, nem járunk rajta cipőben, inkább csak mezítláb - pl. fürdőszoba, medence, falak, stb. 

 • PEI 2 – Olyan helyre megfelelő, ahol nem járunk koszos cipővel, mint pl. a nappali vagy a hálószoba.  

 • PEI 3 – Szennyezett helyiségekbe is használható, mint a folyosó vagy az erkély (figyeljenek a fagyállóságra).

 • PEI 4 – Gyakran használt helyiségekben is alaklmazható, mint a konyha vagy a terasz, de pl. hotelek folyosóin és irodákban is kitűnően használható. 

 • PEI 5 – Olyan helyiségekben használható, ahová közvetlenül kintről megyünk. Ilyen az előszoba vagy a garász, de olyan helyiségekbe is jó, ahová rendkívül sok ember teszi be a lábát (üzletek, éttermek).

 • A zománc nélküli csempék esetében ez az érték Mohsnak (Mohs -féle keménységi skála) van nevezve. 10 fokozattal rendelkezik. Az 1 jelöli a legpuhább, míg a 10 a legkeményebb anyagokat. 

A csempék anyaga

Vágott csempe

Általában pirossasbarna színű. Egy darab anyagból áll és színe ugyanolyan kívül, mint belül. A vágott csempe előnye, hogy mechanikus sérülés esetén - pl. ha elpattan valahol, az nem igazán feltűnő, mivel ahogy azt már említettük, a zománc nélküli csempe színe kívül és belül is egyforma. Vízfelszívóképessége viszonylag magas! 

Csúszásmentes beltéri csempe

Kőporcelán csempe (gresburkolat)

Kőből készül, amely először porrá van őrölve, majd összepréselik és kiégetik magasabb hőmérsékleten, mint a kerámia csempét. Így egy homogén, módfelett kemény és ellenálló anyag keletkezik. A kőporcelán csempék modernnek és trendinek számítanak. Alacsony a vízfelszívóképességük, ill. ebből adódóan fagyállóak is! Kimondottan ellenállóak a kopással és a vegyszerekkel szemben is! A zománc nélküli verzió csúszásmentes. Univerzálisan használható kültéren és beltéren is. 

Zománcos csempe

A zománc nélküli csempével ellentétben dekoráló bevonattal vannak ellátva - zománccal, amely lehet színezett vagy mintázott. A zománcos csempék csúszósabbak, mint a zománc nélküliek, ill. esetükben a kopásállóságot is jobban figyelembe kell venni, mert a zománc elég sérülékeny. 

Csempe lerakása otthon

A zománcozott csempe sérülése sajnos elég feltűnő, mert a zománc lepattanásával látható válik a más színű alsó réteg. 

Zománcozott kőporcelán csempe

A technológiák és az eljárások kombinációjával készülnek, melyek a zománcozott és a kőporcelán csempék gyártása során használatosak. Jobb a dizájnjuk, mint az átlagos kőporcelán csempéknek, de nem olyan jók a tulajdonságaik. 

Klinker csempe

Ez a téglaburkolat egy speciális típusa, amely ellenálló a faggyal szemben. A klasszikus csempékkel szemben alacsony a vízfelszívóképsségük, amely miatt kültéren is nagyon jó lehet őket használni. Nem csak házak homlokzatán lehet használni, de lépcsőkön, teraszokon és kerti járdákon is. Amennyiben ez helyett inkább öreg téglákat szerenének használni, melyeket valahol a nagyszülőknél találtak, akkor tudniuk kell, hogy ez a megoldás maximum egy télig bírja ki. 

Hogy a csempe passzoljon

A csempék lerakásakor fontos, hogy egyforma méretűek legyenek, hiszen ellenkező esetben más méretű hézagok lennének közöttük. Ennek elkerülése érdekében a gyártók kalibrálják őket. Ez azt jelenti, hogy a csempéket a méretük alapján osztályozzák. Az egy csomagba rakott csempéknél meg van adva a tolerancia is. Ez a maximális méretbeli különbséget jelenti a csomagban lévő csempék között. 

Csempe ragasztása a folyosón

Nagyon modern hatást kelt, ha a csempéket majdnem hézag nélkül tesszük le - ebben az esetben nem elég kalibrált csempéket használni. Rektifikált csempéket kell keresni. Ezek mérete között egyáltalán nincs eltérés. Azonban ezeket sem lehet teljesen egymás mellé helyezni. Legalább  1 mm helyet kell közöttük hagyni. Természetesen ezek a csempék drágábbak. 

A csempe színtónusa

Ahogy a csempék mérete, így a színárnyalata is különbözhet. Ebből adódóan a gyártók általában több variációt kínálnak egy szériából: 

 • Fakóbb, mint az ideális – A1, A2, A3-as jelölés
 • Sötétebb, mint az ideális – B1, B2, B3-as jelölés
 • Színéltérés nélküli  – S0-as vagy B0-as jelölés

A kőporcelán csempék minden szériája más számmal van megjelölve, tehát a fakóbb darabokat mindig jelölhetik A1-el vagy A-val, míg a sötétebbeket B1-el vagy B-vel. Tehát olyan szituáció is adódhat, hogy az A7-es jelölésú csempe ugyanolyan színű lesz, mint az A26 jelölésű. 

Minőségi kültéri kő csempe

Milyen csempét, melyik helyiségbe? 

 • Lakóhelyiségek – a csempe kopásállóságának PEI 4 - 5-nek kellene lennie, ill. fontos, hogy színe állandó legyen, hogy ne alakuljanak ki foltok rajta
 • Fürdőszoba és WC – ebben az esetben a csempe csúszásmentességének legalább R 10-nek kell lennie, kopásállóságának PEI 2-nek, keménységének a Mohs skálán 5-7-nek. Ellenállónak kell lennie a fürdőszobában használt anyagokkal szemben. A legjobb a 0,04%-os vízfelszívóképességű kőporcelán csempe. 
 • Konyha – ide szintén megfelelőek a kőporcelán csempék, R10-es csúszásmentességgel, legalább PEI 4-es kopásállósággal, 5-8-as Mohs keménységgel. Ne feledjék a tisztítószerekkel szembeni ellenállóságot sem. 
 • Előszoba és folyosó – ezek a helyiségek nagyon meg vannak terhelve, ezért fontos, hogy a csempe kopásállósága PEI 5 legyen, keménysége 5-8. Ideálisak a kőporcelán csempék, 0,1% alatti vízfelszívóképességgel. 
 • Garázs, dolgozószoba, műhely – ide a legmagasabb kopásállóság kell, azaz PEI 5. A legjobbak a kőporcelán csempék 0,1%-os vízfelszívóképességgel. A 7-9 mm-es csempét ajánljuk a nagyobb teherbírás miatt. 
 • Terasz és egyéb kültéri helyek – itt a fagyállóság a legfontosabb, a kopásállóság PEI 5 legyen, mivel a kint használt csempék intenzív UV sugárzásnak vannak kitéve. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.01.2020
A cikk értékelése:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.