Chilipaprika termesztése cserépben a lakásban, házban vagy a kertben

Nincs szükség kertre vagy akár üvegházra ahhoz, hogy ízletes, házi finomságokat kóstolhasson! A saját chilipaprikáját otthon, egy cserépben is termesztheti.Vannak olyan chilifajták, amelyek tökéletesen alkalmazkodnak az ablakpárkányon vagy az erkélyen lévő körülményekhez.

Piros chili cserépben

Lehetséges chilit termeszteni egy lakásban? Hogyan termesszünk chilit cserépben? Minden lényeges tudnivalót a chili gondozásáról megtudhatnak a következő cikkből.

Kedvelt darálók chili paprikára


Chilipaprika fajok lakásba 

Igaz, hogy sok tipikus chilifajta, például a Habanero, a Guntur, a Serrano vagy a Trinidad Moruga Scorpion nem fog megnőni lakásban. De ez nem jelenti azt, hogy más fajták nem képesek rá. Ezek a fajták jellemzően kisebb méretűek és kevésbé igényesek. A cserepes termesztésre ideális fajták beltéri környezetben a következők:

  • Loco (24 000 SHU)
  • Border (15 000 SHU)
  • Chinese Ornamental (30 000 SHU)
  • Pequin (30 000 SHU)
  • Praiere Fire (1 200 SHU)
  • Chyilly Chili (1 000 SHU)

(SHU - Scoville-féle csípősségi skála. A szám az egyes paprikatermésekben lévő kapszaicin mennyiségét jelzi.)

Sok más fajta is termeszthető beltéren. Csípősség szerint választhat. A magok elvetése előtt tartsa őket száraz, sötét és hűvös helyen. Ne ültessen három évnél idősebb magokat.

Kezdjük a termesztéssel!

Ha a chili csípősségét nyár végén szeretné érezni, akkor célszerű március elején vagy közepén elkezdeni az ültetést (a magok csíráztatását). A lakásban termesztett csilipaprikáknak nincs szükségük különleges fűtésre vagy speciális lámpákra és sugárzókra. Ha olyan helyen vannak, ahol sok fény éri őket, nem kell aggódni, hogy kárt okozna bennük!

Cserépben nevelt chilipaprika

Ültetéskor javasoljuk az úgynevezett Jiffy használatát. Ezek a tőzegtáblák a chilipaprika csíráztatására szolgálnak. Vízbe kell tenni és hagyni kell átázni. Ezután helyezze a magokat a tőzegbe és fedje be őket körülbelül 3 mm vastag tőzeggel. Ezután helyezze a táblákat bármilyen edénybe vagy tálcára és műanyag zacskóval fedje le őket.

Egy másik alternatíva a csíráztatáshoz egy nedves zsebkendő vagy vatta, amibe öntözheti a magokat és hagyhatja őket kicsírázni. Jobb megoldás azonban, ha a chilimagokat egy közönséges, nem sterilizált talajba vetjük, amelyet nedvesen tartunk és a hőmérséklet szabályozása érdekében műanyag zacskóval fedjük le. Körülbelül 14 nap múlva a magvaknak ki kell csírázniuk. Fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítsunk számukra. Ezért érdemes az elvetett chilimagokat olyan ablakpárkányra helyezni, ahol van radiátor és sok fény is. Szükség szerint öntözze, hogy a talaj nedves maradjon.

Druhou alternatívou pre klíčenie môže byť vlhká vreckovka či vata, kde semienka budete zalievať a necháte vyklíčiť. Lepšou možnosťou však je, ak chilli osivo zasejete do bežného substrátu bez sterilizácie, ktorý budete udržiavať vlhký a prekryjete igelitovým vrecúškom pre reguláciu teploty. Po približne 14 dňoch by semienka mali byť vyklíčené. Dôležité je, aby mali dostatočnú teplotu a vlhkosť. Preto je dobré, ak položíte vysiate chilli semiačka na parapet, kde je radiátor a zároveň dostatok svetla. Zalievajte podľa potreby, aby bola pôda neustále vlhká.

Kiültetés


Körülbelül három hónap múlva, amikor már látható, hogy a palánták életképesek, jön a következő szakasz. Elkészíthetik az cserepeket. Ideális esetben a vízelvezető lyukakat papírszalvétával kell betömni vagy az aljára vízelvezetőt kell tenni, hogy öntözéskor ne szivárogjon ki a víz. Az átültetéshez használjon klasszikus kertészeti földet. Átültetéskor ügyeljünk a gyökerekre, amelyek nagyon vékonyak. Ha sikeresen átültette a palántákat cserépbe, ne felejtse el megöntözni őket!

Chilipaprika termesztése lakásban

Ne felejtse el felcímkézni a cserepeket, ha több fajtát ültetett. Ha a chili levelei megnőnek, az nagyon jó jel. Ilyenkor megtrágyázható a növényt. A csilipaprika beltéri termesztése valószínűleg nem teszi lehetővé a túlságosan aromás műtrágyák használatát, ezért a paradicsom és a paprika számára megfelelő hagyományos műtrágyát ajánlunk folyékony vagy szemcsés formában. Ez idő alatt 4-5 naponta szükség szerint öntözze meg a chilit. Vigyázzon azonban, hogy ne áztassuk el a földet. Inkább kevesebbet és gyakran öntözze, minthogy megfojtsa a gyökereket.

Ez erkély is kihasználható!

Ha már "sötétedik", a chilipalántáknak jót tesz a közvetlen napfény. A növények erőteljes növekedésnek indulnak. Ha úgy érzi, hogy a chilipalánták kinőtték az eredeti cserepet, ideje nagyobb helyet adni nekik. Ha azonban az ideális edényméretet választotta, kevesebbet kell aggódnia. Hamarosan számíthat arra, hogy a növény elkezd rügyeket képezni.

Várjuk a virágokat

Június vége vagy július közepe körül örülhet, ha a chili virágzásnak indul. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ez így is lesz. A virágok színe általában a fehértől a liláig terjed és megfelelően beporozzák a szezonális rovarok az erkélyen.

Vigyázat! Káros rovarok lehetnek a levéltetvek. Néha észrevehetnek egy-két levelet, aminek letépésével megszabadulhatnak a levéltetvektől. Ez nem mindig van így. A levéltetvek megszabadulására bevált szer a mosogatószerrel kevert és vízzel hígított növényi olaj. Néha azonban a permetezés meglehetősen káros lehet, ezért csak akkor használjon a levéltetvek ellen kapható vegyszeres permetszert, ha már tényleg nincs más lehetőség. Kezelje a lehető leghamarabb, mert lehet, hogy már túl késő lesz!

Hullanak a virágok, mit lehet tenni? Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb ok a vízzel átitatott föld vagy a nitrogénnel való túltrágyázás. A hagyományos műtrágyák nitrogént tartalmaznak, de nem szükséges túltrágyázni. Öntözhet rendszeresen kisebb vízmennyiséggel vagy hetente egyszer kiadósabban. A virágok lehullásának oka ellenkezőképpen lehet a tápanyaghiány vagy a kártevők is (levéltetvek).

Közeledik a termés

Úgy tűnik, hogy munkánk gyümölcse már meg is érett. Július végére vagy augusztus első felére megláthatjuk az első terméseket. Természetesen ezek csak olyan termések, amelyek még nem alkalmasak feldolgozásra. Alakjuk és színük még nem állandó és csípősségük még kialakulóban van.

Zöld, otthon, cserépben nevelt chilipaprika

Augusztus vége azonban már az az időszak, amikor a chili elnyeri végső formáját és hamarosan örülhetnek munkájuk gyümölcsének! A termés teljes érését azonban még meg kell várni, mivel a chili folyamatosan érik. Ebben a fázisban nem járunk rosszul, ha a cserépben lévő chilit ismét paradicsom- és paprikatrágyával trágyázzuk.

Hogyan dolgozzuk fel a chilipaprikát?

Betakarítás, szárítás és őrlés. Ez az eljárás meglehetősen gyakori a chilipaprika feldolgozásánál. Betakarítás után a chilit alaposan meg kell mosni, majd egy rácsra kell tenni száradni. A helynek jól szellőztethetőnek kell lennie. Felfűzheti őket egy madzagra is. Ha a chilipaprikák túl nagyok, nyugodtan vágjuk félbe őket. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, amíg a chilipaprika megszárad. Ezt a keménység jelzi.

A száradási folyamatot felgyorsíthatja, ha gyümölcs- és zöldségszárítót használ, amelyben 40 °C-on szárítja a termést. Ezután áttérhet a chilipaprika őrlésére. Ha lehetséges, nyugodtan törje össze őket kisebb darabokra. Csak ezután használjon hagyományos kávédarálót és őrölje finom porrá. Így otthon is lehet finom, házi készítésű chilije, amit bármilyen ételhez hozzáadhat.

Szárított chilipaprika

TIPP: Házi chiliszósz

Remek alternatíva, ha nincs kedve várni a szárított termésekre. A chili termését akár azonnal feldolgozhatja.

Mire lesz szükség?

300 g chilipaprika

2 teáskanál só

4 evőkanál barna cukor

4 gerezd fokhagyma

80 ml borecet

Hogyan lássunk hozzá?

Mossuk meg a paprikákat, vágjuk le a szárukat és a felső (zöld) fejeket is. A fokhagymát vágjuk kisebb darabokra és tegyük turmixgépbe a sóval, a chilivel és a cukorral együtt. Adjunk hozzá körülbelül 100 ml vizet, a sűrűségtől függően. Ezután tegyük át a keveréket egy edénybe és zárjuk le. Meleg, sötét helyen 5-7 napig hagyjuk erjedni.

Ezután tegyük vissza a keveréket a turmixgépbe és adjuk hozzá a borecetet. Keverjük össze, szűrjük át egy szitán és töltsük üvegekbe. Tároljuk hűtőszekrényben. Több hónapig eláll.

Kedvelt darálók chilipaprikára


A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 13.05.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(87.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporításHogyan kell gondoskodni a begóniáról? - gondozás, öntözés, szaporítás

Az ilyen virágok gondozása egyáltalán nem nehéz, ezért még teljesen kezdők számára is megfelelő. Ne féljen beszerezni néhány magot, hogy tavasszal elkezdhesse a növény gondozását. Ebben...

Fehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőleFehér penész a virágcserépben - mi okozza és hogyan lehet megszabadulni tőle

A fehér penész nemcsak a cserépben a virágföldön, hanem a virágokon is megtelepedhet, ahol már fekete színű. Amint ezt észreveszi, azonnal el kell kezdenie a probléma kezelését! Mai...

Mi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenekMi riasztja a katicabogarakat? Öreganyáink tanácsai, amelyek biztos segítenek

Ez az aranyos kis fekete pöttyös, piros bogár azonban valószínűleg egy keleti katicabogárnak "köszönhetően" veszélyeztetett.