Biztonságos utazás az autóban kutyával: Milyen kiegészítők jönnek jól?

Négylábú barátjuk a belföldi és külföldi utakra is gyakran Önökkel tart, de mivel nem tudják, hogyan kell az előírásoknak megfelelően szállítani, ezért mindig fenáll a büntetés veszélye? 

Hogyan szállítsuk a kutyát az autóban?

Azzal az érvvel, hogy kutyájuk nyugodt, senkinek nem árt és az egész utat végigalussza valószínűleg nem győzik meg a rendőröket. Hogyan is kellene helyesen szállítani a kutyát az autóban? 

Kedvelt kutyaszállítók és kutyahordozók autóba

Az autóban kutyával - mit mond a törvény? 

A kutya autóban történő szállításával nem foglalkozik részletesen a törvény. Meghatározza, hogy a kutya a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetheti. Nem létezik kimondottan a kutyák szállítására vonatkozó törvény. Csak a sofőrön múlik, hogy betartsa az előírást és a kutyát az előbb említett szabálynak megfelelően szállítsa. Az előírás megszegését akár 20 000 forintos helyszíni bírsággal is böntethetik. 

Mire figyeljünk a kutya szállításakor?

A kutyát megfelelően rögzítsék az autóban, hogy megakadályozzák a szabad mozgását. Próbálják ki a kutya biztonsági övet, amelyet az üléshez lehet csatolni. Mielőtt egy hosszú útra indulnának, csináljanak pár kisebb kiruccanást, hogy a kutya megszokja a körülményeket. Önök pedig megbizonyosodhatnak róla, hogy a kutya nem fogja Önöket zavarni vezetés közben. A legkevesebb meglepetés akkor érheti Önöket, ha a kutyával éjjel közlekednek. Még a legaktívabb kutyának is kell aludnia. 

A kutya biztonságos szállítása autóban

Egy beteg, sérült vagy ideges kutya kiszámíthatatlanul fog viselkedni az autóba, ha nem szoktatják hozzá. Biztosak benne, hogy a kutya bírni fogja a tervezett utat? Nem lenne megfelelőbb otthoni környezetben hagyni és a szomszéd segítségét kérni? Tegyék fel maguknak ezeket a kérdéseket, mielőtt útnak indulnának. A kutyának és saját maguknak is sok aggodalmat spórolhatnak. 

Magyarország vagy külföld?

Csak a magyar utakatt tervezik járni a kutyával? Ne feledjék magukkal vinni a kutya oltását igazoló okmányokat. A kutya szállítását az utasbiztosítás kötésekor is észben kell tartani. Olyan biztosítást kössenek, amely a kutya orvosi kezelését vagy esetleges elpusztulását is fedezi. Legjobb, ha minden eshetőségre felkészülnek. 

A kutya szállítása autóban külföldön

Kutyával szeretnének a tengerhez menni? Ne vegyék félvállról és a kutya szállítására készüljenek fel megfelelően. Összegyűjtöttük pár pontba, hogy mihez kellene magukat tartani: 

  • Ellenőriztessék a kutyát egy állatorvossal, aki útlevelet állít ki a kutyának - Pet Passport. Maximum három nappal az utazás előtt vigyék az ellenőrzésre. Külföldön nem biztos, hogy elfogadják a régebbi igazolást. A Pet Passport minden fontos információt tartalmaz a kutyáról. Eredet, oltások, azonosításhoz szükséges adatok, információk a kutya tulajdonosáról. A kutya mikrochip száma is fel van tüntetve. Minden országnak saját szabályai vannak a kutyák szállítását illetően. Ne csak a célország előírásiat nézzék át, de azon országok szabályait is, melyeken keresztül haladnak. A rendőrök nem fogják elfogadni azt a kifogást, hogy az előírásról nem volt tudomásuk. Lehet, hogy Horvátországba teljesen más elvárások vannak, mint pl. Ausztriában. Még akkor is, ha a kutyával csak átutazóban vannak sok országban laboratóriumi vizsgálatra is szükségük lesz a vérben található ellenanyagokat illetően. Jó, ha kéznél vannak az ilyen vizsgálatok eredményei. Az utazásra jól készüljenek fel! Pakolják oda a kutyus kedvenc játékát, egy pokrócot, amelyet a kutya már ismer, hogy kellemesebben érezze magát az autóban. Az apró szenyneződésekről se feletkezzenek meg, de védekezhetnek ellenük egy huzattal.

A kutya biztonságos szállítása autóban

  • A kutya szállításakor ne csak az ő biztonságát és kényelmét vegyék figyelembe. Első sorban saját magukra figyeljenek! Vagy talán fél napot az autó tisztításával szeretnének tölteni? Tegyék egyszerűbbé az életüket! Pakoljanak nedves törlőkendőket, légfrissítőt, tálat, jó nedvszívóképességgel rendelkező rongyot és elegendő vizet. Még akkor is, ha csak pár helyen szeretnének megállni, pakoljanak rovarírtót és parazitaellenes készítményeket. Vannak olyan készítmények, amelyek elbbódítják a kutyát az utazás idejére. Ezeknek a szereknek köszönhetően a kutya észre sem veszi az utazást, de csak az állatorvossal történő egyeztetés után adjanak ilyen készítményt a kutyának. 
  • Ne feldjék az etetést sem! Mi van akkor, ha külföldön nem tudják megvásárolni a megszokott márkát? Tudják, hogyan reagál a kutya a táp cseréjére? Pihenni mennek, nem pedig a kutya miatt aggódni! 
  • 2 - 3 óránként tervezzenek be egy pihenőt és ne feledjék a megfelelő folyadékbevitelt. Ne adjanak a kutyának enni közvetlenül indulás előtt! Rosszul sülhet el! 
  • Ne hagyják a kutyát a meleg autóban! Soha nem tudhatják, hogy mikor érnek vissza és ennek a kutyára nézve katasztrofális következményei lehetnek. Engedélyezték a kutya belépését az országba? Horvátországba pitbull terrierrel vagy annak hibridjével nem engedik be. 

A menetszél élvezete

Valószínűleg mindenki ismeri a kutya boldog arckifejezését, amikor kinyomja a fejét az ablakon és élvezi a menetszél okozta szórakozást. Ezt csak egy mellékúton engedjék meg neki, ahol nincs rá nagy esély, hogy észreveszi Önöket a törvény szolgája. 

Kutyaszállító box kis termetű kutyának

A főutakon inkább ne hajoljon ki a kutya az ablakon. A büntetés nem az egyetlen veszély. A felpattanó kövek vagy törmelékek meggsebezhetik a kutyust. Ezen felül a szem és fül gyulladását is kockáztatják és az már valóban nem játkék. 

Hogyan szállítsuk a kutyát? 

Általában a kutya szállítása a hátsó ülésen történik. Több lehetőség is van a biztonságos szállításra. 

  • kisebb termetű kutyák esetében válasszák a kutya autóülést. Ennek köszönhetően a kutya az egész út során a saját helyén marad és nem fog az autóban mászkálni. 
  • a nagyobb (közepes méretű) kutyáknak a speciális pokróc/ponyva a legjobb, amely megvédi a kárpitot és az autó többi részét a szennyeződésektől.
  • Tisztasági szempontból a csomagtartó a legjobb döntés. Helyezzenek el benne egy hordozható kutya ketrecet vagy rácsot és a kutya pontosan tudni fogja, hogy hol az ő helye. Így biztonságos lehet az utazás a kutyának és a gazdájának is! 
  • A kutyát akkor se szállítsák az első ülésen, ha meg vannak bizonyosdva róla, hogy nem okoz veszélyt. Soha nem tudhatják, hogy mi fog történni és a légzsák miatt megsérülhet a kutya. 

Melyik kutyahordozó a legjobb?

A megfelelő kutyahordozó kiválasztásakor vegyék figyelembe, hogy nem csak egy alkalomra vásárolnak, ezért időtálló modellt kell választani. Induljanak ki a kutya fajából és természetéből. Egy kis termetű, nyugodt kutyát felesleges a csomagtartóba tenni egy ketrecbe. Azt is gondolják át, hogy milyen gyakran utaznak és mennyi hely áll rendelkezésükre az autóban. 

Textil szállítóbox kutyáknak

Egy ilyen szállítóboxban bárhol vihetik a kutyát. Autóban, autóbuszban vagy repülőben. A kutya mozgása korlátozva van, de mindent lát maga körül. A szállítóbox nem nehéz és könnyű bárhová elvinni. Olyan méretet válasszanak, amely megfelel a kutyájuk számára és akkor tényleg mindenhová magukkal vihetik majd kedvencüket. 

Kutyarács az autóba

Kutyarács az autóba

A kutyarács bebiztosítja, hogy kutyájuk végig biztonságosan utazhasson, még egy váratlan fékezéskor is. Az utat egy behatárolt térben tölti, így nem veszélyezteti saját vagy az Önök épségét, sem a közúti biztonságot. Ellenálló műanyag vagy fém rácsot válasszanak!

Kutyaketrec az autóba

A kutya nem fogja Önöket zavarni az út során. Helyezzék őt a csomagtartóba, hiszen így biztonságban lesz és mozgása be lesz határolva. Ideális megoldás nagyobb termetű kutyák szállítására vagy kiállítási kutyák esetében. Amennyiben hosszabb ideig terveznek maradni, akkor ideiglenes kutyaólként is funkcionálhat. Az összerakható hordozót könnyű elrakni, amikor nincs rá szükségük és nem foglal nagy helyet. 

Kutyahordozó táska

Kutyahordozó táska az autóba

Ez a fajta kutyahordozó inkább a kisebb termetű kutyáknak ideális. Kényelmesen és biztonságosan utazhat benne a kutya és máshová is vihetik benne. Több minta és kivitelezés közül választhatnak. Önöknek melyik tetszik a legjobban? 

Szerencsés utat!

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.05.2020
A cikk értékelése:
(90.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.