Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?

Még ma is sokan vannak, akik nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mire kell használni a bidét és inkább csak egy luxuscikként tekintenek rá. A bidé a fürdőszoba részét képezi és használata nem csak modern, de higiénikus is! Mi is tehát az a bidé és milyen előnyei vannak?

Fali WC és bidé a fürdőszobában

Azt, hogy mi az a bidé legegyszerűbben a Wikipédián található definícióval magyarázhatjuk el, melyből megtudhatjuk, hogy a bidé egy alacsonyan elhelyezett eszköz, ami a vízhálózatra van csatlakoztatva és a nemi szervek, ill. a végbélnyílás tisztítására szolgál. Leggyakrabban a WC használata után használják. 

Története a 17. századi Franciaországba nyúlik vissza. Az első bidéket a hálószobában használták és csak később kezdtek a fürdőszobában vagy a WC is megjelenni. Napjainkban közvetlenül a WC csésze mellett vannak elhelyezve. 

Bidé vs WC papír

Amennyiben elkondolkoztak a bidé vásárlásán, akkor érdemes elolvasni a következő tényeket és előnyöket. 

Higiénia és tisztaság. A higiénia a bidé egyik legnagyobb előnye. A WC papír használata után még maradhatnak bőrünkön nem kívánt szennyeződések különféle mikroorganizmusok formájában. Ezek miatt később fertőzések is kialakulhatnak. A bidé használata kimondottan előnyös hemoroidok esetén, az intim higiénia szempontjából nőknél és a hátrányos helyzetű személyek esetében. 

Környezetre gyakorolt hatás. A bidé csökkenti a WC papír használatot, ami kedvező a környezetre nézve. A WC papír gyártása, csomagolása és szállítása negatív hatással van a természetre. Maga a csomagolás folyamata is káros hatású, mivel olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek toxinokat hagyhatnak a papíron. 

Egy nő a WC-n WC papírral

Pénz spórolás. Ez is a bidé mellett szól. Bidé használatakor sokkal kevesebb WC papírt kell használniuk, ezért a bidébe fektetett összeg idővel biztosan megtérül. 

Kényelem. Éppen az előbb említett problémák esetén - mint pl. a hemoroidok - a WC papír használata sokszor kényelmetlen és fájdalmas. Ezzel ellentétben a bidéből jövő vizet saját igényeiknek megfelelően állíthatják be. 

Szennyvízelvezetés. A bidé korlátozza a WC papír használatát és ezzel megelőzi a dugulást. Bidé és száraz levegő kombinációjával a WC papír használata a minimumra csökkenthető. 

Tipp: Amennyiben hely szűke miatt vagy elvből nem szeretnének bidét vásárolni, akkor se használjanak illatosított WC papírt! Az azokhoz használt anyagok károsak lehetnek az egészségre, főleg a nők esetében. Vásárláskor győződjenek meg rőóa, hogy a WC papír semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, mint pl. a klór és annak derivátjai, hiszen ezek felszívódnak a szervezetbe a bőrön keresztül. 

A bidé típusa

Több bidé típus is létezik. Leggyakrabban a WC mellett, külön található, de napjainkban már sokkal több lehetőség közül választhatunk. Az egyik ilyen a WC és bidé egyben. Ez egy klasszikus WC csészét és egy bidé csaptelepet tartalmaz. Tehát a WC-t és a bidét egyben vásárolhatják meg. Nem igényel elektromos áramot sem, csak egy külső csaptelepet (lásd a képen). 

Egy ilyen WC csésze ára kb. 72 - 182 ezer forint körül van. Előnye főleg a helyspórolás. Az interneten egyszerűen rákereshetnek és összahasonlíthatják a különböző forgalmazók árait. 

Bidé és WC egyben

A fali vagy különálló bidé a WC mellett van elhelyezve. Ezek a modellek sokkal olcsóbban megvásárolhatóak, mint az előbb említettek. Átlagosan 72 ezer forintért kaphatóak. Ezt a típust akkor ajánljuk, ha a WC csésze mellett elegendő hellyel rendelkeznek. 

Fali WC és bidé a fürdőszobában

Amennyiben már van WC csészéjük, amellyel meg vannak elégedve és nincs hely mellette egy különálló bidének, akkor vásárolhatnak bidé WC ülőkét. Ez minden WC típusnál használható - fali és álló WC esetében is. Ez akkor is jó megoldást jelenthet, ha nem szeretnék megváltoztatni a WC és a fürdőszoba kinézetét. Nincs szükség semmilyen átépítésre! Egy ilyen bidé ára 35 ezer forintnál kezdődik. 

Az elektromos bidét nevezhetjük a legkényelmesebbnek. Előnye a vezérlésben rejlik, mely miatt a hátrányos helyzetű személyek is gond nélkül tudják használni. Az elektromos bidé szárítást és masszázst is biztosít. Az elektromos bidé öntisztító, tehát minden használat előtt és után is megtisztítja saját magát. Ára kb. 145 ezer forint. 

Egy másik típus a hordozható bidé, amely akár nyilvános WC-ken is használható. Egy ilyen berendezés ára kb. 21 ezer forint. 

Egy teljesen másik lehetőség a bidé zuhanyrózsával. Olyan fürdőszobákba ajánljuk, ahol kevés a hely, ezért nem férne el benne egy klasszikus bidé. A vízvezetékre kell rácsatlakoztatni. A bidé zuhanyrózsával egy megfelelő alternatíva, amely szintén tökéletes tisztaságot biztosít. Egy másik előnye, hogy lehet mozgatni, míg a beépített bidét nem. 

Bidé zuhanyrózsa

A boltok polcain különböző WC és bidé szettekkel találkozhatnak, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkező WC-t és bidét tartalmaznak. Amennyiben még csak most rendezik be othhonukat, akkor érdemes előre átgondolni, hogy szertnének-e bidét vagy nem. Ezzel jelentős összeget spórolhatnak, de persze sosincs késő a változtatásra! 

Ajánlás: A bidé árának meghatározásakor - főleg a fali és különálló modelleknél - ne felejtsék el a beszereléssel járó kiadásokat sem! 

Fürdőszoba WC-vel és bidével

Mindenkinek más felel meg. A WC és a bidé egyben, ill. a bizé zuhanyrózsa kitűnő megoldás olyan helyiségekbe, ahol nincs elegendő hely. A különálló bidé nagyobb fürdőszobákba felel meg, míg az elektromos bidé már egy magasabb szintet képvisel. 

Akármelyiket is választják, a lényeg, hogy mindegyik a cikkben említett hasznos funkciókkal rendelkezik. A bidé használata egyre elterjedtebb a higiénia, ill. az ekológiai és ekonómiai előnyök miatt. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 14.10.2020
A cikk értékelése:
(89.8%)

További cikkek a kategóriában:

Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig. Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez nagyon fontos az ún. párazáró tetőfólia használata. Olvassanak tovább és tudjanak...

A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek! A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek!

Kényelmesebben szeretnének zuhanyozni és szívesen spórolnának is a vízen? Cikkünkből megtudhatják, hogyan működnek a termosztátos csaptelepek és miért nem csak a fürdőszobában kellene...

Önöntöző cserép az erkélyen lévő fűszernövényekre. A függő virágcserép a legtrendibb!Önöntöző cserép az erkélyen lévő fűszernövényekre. A függő virágcserép a legtrendibb!

Manapság sokan használnak önöntöző virágcserepet az erkélyen vagy a teraszon. Nagyon közkedveltek a függő virágcserepek is! Mai cikkünkből megtudhatják, hogy miért jó döntés egy ilyen...