Babafürdőkád vagy fürdető vödör? Segítünk a baba fürdetésében!

A fürdés általában a nap tökéletes befejezése nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is. A kicsik nagyon tudják élvezni a pancsolást és a szülő számára is egy kellemes rituálé válhat belőle. 

A legjobb babakád

Amennyiben többet szeretnének megtudni a fürdetéshez szükséget eszközökről, a kád kiválasztásáról vagy magáról a fürdetésről, akkor olvassanak tovább!

Kád vagy vödör? 

A babák fürdetésének esetében több lehetőségünk is van. A kínálatban találhatunk fürdető vödröt, nagy vagy kis méretű babakádat, de valakinek a mosdó vagy a klasszikus kád is megfelelő. Az elsőgyermekes szülők sokszor aggódnak a fürdetés miatt. A felmerülő kérdéseket még a szülés előtt tisztázni kell, hogy minden kéznél legyen, amikor eljön az idő. A legtöbben a babakádat vagy a Tummy tubot választják, amelyel alatt a fürdető vödröt (dézsát) kell érteni. Mindegyik lehetőségnek megvannak az előnyei. 

Kedvelt kádak és vödrök fürdetésre

Milyen babakádat válasszunk? 

Az újszülöttek fürdetésére szolgáló babakád az alapfelszereltség közé tartozik. Több típus közül választhatnak - babakád babatartóval, csúszásgátlóval vagy akár pelenkázó pulttal együtt is. Mindegyik nagyon praktikus. Annak tekintetében, hogy a babát fürdetés után pelenkázni kell jó, ha ezt a kádhoz közel tudjuk megtenni. A csúszásgátló megakadályozza, hogy a baba a fürdetés során megcsússzon és megsérüljön. 

Fürdés fürdető vödörben

A babakádak általában viszonylag anatómiai formájúak, ill. valamelyikből a vizet is ki lehet alul engedni. A klasszikus modellek esetében van hely a tusfürdőnek és a szivacsnak is. Valemelyik kád csúszásmentes bevonattal is el van látva, amely fontos a baba biztonságát nézve. Felfújható kád is létezik, amelyet könnyű elrakni és utazáshoz is ideális. Ennek általában egy felfújható ágyacska is a részét képezi. A hőmérővel rendelkező babakád lehetővé teszi, hogy könnyebben meghatározzuk a baba tesétnek megfelelő vízhőmérsékletet. 

Fürdetés babakádban

A babakád vásárlása előtt át kell gondolni, hogy mennyi helyük van rá és hogy hol szeretnék pontosan használni. Tehetik a klasszikus kádba, a zuhanyfülkébe vagy a konyhaasztalra is. Nagyon praktikus az álvánnyal rendelkező babakád, hiszen annak segítségével szinte bárhová tehetik a babakádat. Amennyiben a fürdőszobában csak zuhanyfülkéjük van és azt szeretnék, hogy gyermekük kényelmesen érezze magát fürdetés közben, akkor kitűnő választás a zufanyfülkébe való babakád. Formájából adódóan 15 - 36 hónapos gyermekek számára ideális. 

Hogyan járjunk el kádban fürdetéskor? 

A fürdetésben a gyermeknek és a szülőnek is örömöt kellene lelnie. Még akkor is, ha ez a nap fénypontja, nem feltétlenül kell a babát minden nap fürdetni. Elég kétnaponta is. Kimondottan nagy figyelmet fektessenek a popsi részére, ill. a pelus környékére. 

Újszülöttek esetében a 36 – 37˚C-os vízhőmérséklet az ideális. Ezt a 6. hónaptól fokozatosan lehet csökkenteni kb. 30˚C-ra. A helyiségben ugyanakkor 22 - 24˚C-nak kellene lennie. A víz mélysége csak pár centiméteres legyen. A babát 5 - 7 percig ajánlott fürdetni hidratáló jellegű szerek használatával. A baba haját elegendő hetente egyszer megmosni. Használhatnak babáknak való fürdőhabot, amelynek nem szabadna szappant tartalmaznia, ill. nem szabadna irritálnia a szemet. Használjanak két szivacsot - egyet a testre és egy másikat az arcra. 

Minőségi babakád

Fürdetés előtt el kell készíteni a baba pelenkázására, megtörlésére szolgáló helyet, a szivacsot, a tiszta pelenkát, ill. a hidratáló és ápoló krémeket. Ne feledjék a hajkefét és a fültiszítót sem. Miután levetkőztették a babát és megtisztították a popsiját óvatosan tegyék őt a vízbe. Bal kézzel fogják meg a bal karját a hát alatt átnyúlva. Jobb kézzel fogják a bal combját. Fürdés után tegyék a babát az előkészített helyre és törölgessék meg, majd takarják be, hogy ne fázzon meg! Ez után kenjék őt be babaolajjal, mely fürdés utáni használatra való. Tisztítsák meg a füleit, pelenkázzák be és öltöztessék fel. Ne feledjék alaposan megtörölni és megtisztítani a kényesebb területeket is. Végezetül fésüljék meg a baba haját. 

Újszülött fürdetése fürdető vödörben

Kitűnő választás a fürdető dézsa is. A pici babák úgy érezhetik magukat benne, mint az anyukájuk hasában. Tetszik nekik a kis tér és biztonságbam érzik magukat. A fürdető dézsa alsó része csúszásmentes és alja görbített. 6 hónapnál fiatalabb babák számára is megfelelő. Fürdetés előtt gondoskodjunk róla, hogy a vödörben elegendő víz legyen, hiszen annak a gyermek válláig kellene érnie. A dézsában a babák úgy érezhetik magukat, mint az anyaméhben, de a fejüket tartani kell! Amennyiben a gyermek leér a vödör aljára, akkor tegyenek bele több vizet. 

Baba fürdetése fürdető vödörben

A víz lassabban hűlik le a vödörben. A meleg víz sokat segíthet hasfájás esetén. A dézsa használatára kevesebb hely szükséges, mint a kád esetében. Felrakhatják magasabbra is, hogy ne fájjon a hátuk fürdetés során. A fürdetés a dézsában teljesen biztonságos, de kimondottan erre a célra gyártott vödröt kell használni, nem pedig klasszikus, otthon talált vödröt! A fürdető dézsa előnye a takarékosság is, hiszen elég bele 1,3 liter víz. 

Az egyetlen probléma, amely a fürdető vödör használatakor felmerülhet, hogy nem férnek oda olyan kényelmesen a baba minden részéhez, ill. a használat ideje is meglehetősen korlátozott. Az újszülött számára nagyon kellemes benne a fürdés, mivel az sz anyaméhre emlékezteti. Ennek az apróságnak köszönhetően a szülők csodálatos élménnyekkel gazdagíthatják csemetéjüket. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.06.2020
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Világító vagy projektoros kiságyforgó? A vélemények a Fisher Price és a Chicco modelljeit dicsériVilágító vagy projektoros kiságyforgó? A vélemények a Fisher Price és a Chicco modelljeit dicséri

 A kiságyforgó felkelti a babák figyelmét és a kellemes dallamoknak köszönhetően meg is nyugtatja őket. Miért vásároljuk meg és hogyan válasszuk ki a kiságyforgót?