Az autó karbantartása télen és téliesítése - mosás, karosszéria huzat, gumik ellenőrzése

Tudták, hogy azt az autót, amit nem használnak télen, téliesíteni kell? A téliesítés vagy garázsolás akkor is ajánlott, ha dízeles autójuk van és naponta csak pár percet használják, tehát az autó általában kint áll a parkolóban. Ilyenkor az öregebb autók esetében gyakran előfordul, hogy nem indulnak be. Ez annak következménye, hogy az akkumulátor sokáig hideg környezetben van és nem tud hogyan feltöltődni, mivel ahhoz hosszabb időn át kellene menni az autóval. Az autót akkor is lehet téliesíteni, ha nincs garázsuk vagy más helyük, ahova beállhatnának vele. 

Hogyan téliesítsük az autót?

Hazánkban az autóval rendelkező lakosok ötöde nem használja a gépjárművet télen. Félnek a téli utaktól, spórolni szeretnének a gumicserén, a téli gumi vásárlásán vagy több autójuk is van otthon és nem mindet használják a tél folyamán. Több magyarázat is van, de csak kevesen tudják, hogy az autót érdemes téliesíteni! Ettől függ ugyanis, hogy milyen állapotban lesz az autó, amikor újra be szeretnék majd indítani. 

Miért téliesítsük az autót?

A veterán autók szerelmesei előnyben vannak, hiszen ők valószínűleg pontosan tudják, hogyan téliesíthetik autójukat úgy, hogy az minden probléma nélkül készen álljon a tavaszra. Az autó akkor is megfelelő karbantartást és téliesítést igényel, ha egész télen a garázsban fog állni. 

Az autó téliesítését főleg az élettartama miatt érdemes megtanulni. A megfelelő módszer elsajátításával az autó élettartamát és hibátlan működését több évvel meghosszabbíthatják. Még akkor is tökéletesen nézhet majd ki, ha már kerek éve az Önök szolgálatában áll! A téliesítés védi az akkumulátort, a motort, az ékszíjat, de az autó külsejét is, mint a lakkozást, a gumik kinézetét és funkcionalitását, a lámpákat, a karosszériát és a rozsdásodást is csökkenti. Mivel minden összefügg, ezért nem csak az autó belsejét, tehát a motorházat, de az autó külsejét is megfelelően téliesíteni kell! Amennyiben csak az autó egyik részét télliesítik, akkor a sok erőfeszítés feleslegessé válik, mivel ezzel nem védik meg az autót. Tudják, hogyan tarthatják karban az autót télen? Ha nem, akkor olvassanak tovább! 

Az autó téliesítése lépésről lépésre

A rossz téliesítés ugyanannyira rossz lehet az autónak, mintha egyáltalán nem téliesítenénk, ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljuk a helyes eljárást! Amellett, hogy így nem lesz problémájuk az autó tavaszi beindításával a téliesítésnek egyéb előnyei is vannak, mint pl. a magasabb eladási érték. Egy rendszeresen téliesített autót biztosan jobb áron tudnak majd eladni, mint egy olyat, ami sosem volt felkészítve a télre! A téliesítésnek azonban hátrányai is vannak! Az egyik a befektetés, hiszen a téliesítéshez pár kiegészítőt is be kell szerezniük. Ráadásul az autó téliesítését nem tudhatjuk le egy nap alatt, hiszen folyamatos karbantartásra van szükség. 

Tudják, mi értendő a megfelelő téliesítés alatt és hogyan végezhető el? Itt van pár lépés, amelyek segítségével Önök is játszva téliesíthetik autójukat!

1. A folyadékok ellenőrzése

Tartsák magukat ahhoz a szabályhoz, hogy az autót a téliesítés folyamán is olyan állapotban kell tartani, mint amikor használják. A legnagyobb rizikót a folyadékok jelentik. Megfelelően kell őket téliesíteni, mert ellenkező esetben megfagynak és tönkretehetik a gépjármű egyes részeit. Ez azt jelenti, hogy a téliesítést a folyadékok ellenőrzésével és feltöltésével kell kezdeni. 

Ellenőrizzék a fagyálló folyadékokat! Minél nagyobb arányban vannak jelen, annál kisebb a befagyás esélye. 

Az autó ellenőrzése tél előtt

2. Olajcsere

Téliesítés előtt cseréljék ki a régi olajat, mert különféle szennyeződések lehetnek benne, mint pl. üledékek, amelyek a tél folyamán könnyen kárt tehetnek a motorban. Ha az autót csak pár hétig használták (3 - 4), akkor nem szükséges lecserélni az olajat. 

Olajcserekor ügyeljenek arra, hogy szintetikus, észter alapú olajat használjanák, amely megfelelően beolajozza az egész gépjárművet és megakadályozza a kiszáradást az egész tél folyamán. 

3. A lakkozás ellenőrzése

Ez után a lakokzást és króm alkatrészeket kell ellenőrizni! Nézzék meg, hogy mindenhol hibátlan-e a lakkozás. Amennyiben találnak kisebb hibákat, akkor azokat a részeket újra kell lakkozni, mert a tél folyamán a sérülés hatására elkezdhet leválni a lakk, ami rozsdásodáshoz és drága javíttatáshoz vezethet. 

4. Az autó külsejének karbantartása

A következő lépés az autó külsejének megtisztítása, ami után waxolni is kellen. Ez megvédi az autót a hideg és a rozsdásodás ellen. Növelhetjük az autó ellenállóképességét a faggyal, hideggel, hőingadozással szemben, de a felverődő kavicsok és az útra szórt só miatt is kevésbé kell aggódnunk. 

Azt ajánljuk, hogy menjenek el az autóval egy speciális autómosóba, ahol alaposan megtisztíthatják az autót, különféle tisztítószerek közül válogathatnak és viasszal is kezelhetik. Ami kézzel órákig eltartana, azt az autómosóban pár perc alatt elvégezhetik. 

Az autó megfelelő szárítását sem szabad elfelejteni, viszont sokan alábecsülik! Előfordulhat, hogy valahol rossz a tömítés és olyan helyre jut víz, ahova nem kellene. Ha megfagy, akkor hamar problémát okozhat!

5. Az autó belsejének tisztítása

A külső karbantartás után a beltérrel is foglalkozni kell! Porszívózzák ki, tisztítsák meg az üléseket, mossák ki az üléshuzatokat. Töröljék le a port, dobják ki a szemetet és a felesleges holmikat, leveleket, számlákat, parkolójegyeket, amelyek az év folyamán felhalmozódtak. 

Az autó porszívózása ipari porszívóval

Amennyiben autójukban speciális kiegészítők is vannak, amelyek nem megszokott anyagból készülte, mint pl. a fa, akkor az arra megfelelő szerrel takarítsák meg! Ne feletkezzenek meg a gumi tömítésről sem az ablakoknál, ajtóknál és a csomagtartónál. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a gumi részeket gumi spray-vel vagy szilikon olajjal ápoljuk. Ha nem megfelelően kezelik ezeket a felületeket, akkor a hideg hatására megkeményedhetnek, ezért érdemes a tél folymán párszor kinyitni és becsukni az ajtókat. 

6. A gumiabroncs karbantartása

Ez után a gumiabroncs következik. Annak nem a hideg, inkább a hosszas egy helyben állás okoz gondot. Ha azok közé tartoznak, akik télen egyáltalán nem ülnek autóba, akkor a gumicserével nem kell foglalkozniuk! Ha nem fogják télen használni az autót, akkor teljesen felesleges lenne lecserélni a nyári gumit. Érdemes azonban tudni, hogy ha az autó sokáig egy helyben áll, akkor a gumin lapos részek alakulhatnak ki, amelyeket érdemes kezelni. Erre speciális spray-t érdemes használni! 

Ha már lefújták spray-vel a gumi tömítéseket, akkor ellenőrizzék, hogy ugyanaz a spray megfelel-e a gumiabroncsra. Egyes szerek, amelyek a gumi tömítés ápolására szolgálnak a gumiabroncson is használhtaóak. 

7. Az abroncsnyomás ellenőrzése

Azt is ellenőrizni kell, hogy mennyi levegő van a gumiabroncsban. Ha puha a gumi, akkor fújjanak bele egy kis levegőt! Mivel egy kis levegő akkor is távozik a gumiból, ha nem használják az autót, ezért érdemes beszerezni egy kompresszort, mert a tél folyamán többször fel kell majd fújni a gumikat. A kompresszor egy hasznos és ügyes berendezés, amiért kb. 5000 forintot fizetnek, de segít a kerékpár és a babakocsi kerekeinek felfújásában is. 

A szakemberek azt ajánlják, hogy az előírtnál jobban fújjuk fel a gumikat és legalább havonta egyszer változtassunk a gumiabroncs állásán. Ez azt jelenti, hogy legalább egy kicsit ki kell mozdulni a garázsból. 

8. Az akkumulátor téliesítése

Az autó akkumulátort kifejezetten érzékenyen érinti a téli időszak. Mit tehetünk az érdekében? Két lehetőségünk van. Az autóban hagyjuk vagy kivesszük. Amennyiben inkább az autóban hagyják, akkor teljesen fel kell tölteni, mivel a nem teljesen feltöltött akkumulátor nem fogja kibírni a telet és tavasszal újat kell majd venniük. Emellett az is fontos, hogy az autó garázsban, meleg környezetben legyen! Kültéri téliesítésnél vagy nem fűtőtt garázs esetében érdemes az akkumulátor kivétele mellett dönteni. Ebben az esetben is teljesen fel kell tölteni az akkumulátort, majd egy száraz, viszonylag állandó, fagypont felett lévő helyre kell tenni. Amennyiben biztosak benne, hogy az autót nem fogják használni télen, akkor inkább az utóbbi lehetőséget ajánljuk.

Az autó akkumulátor kivétele

Az akkumulátor rendszeres téli ellenőrzése

Akár az első, akár a második lehetőséget választják az akkumulátor állapotát mindenképpen ellenőrizni kell! A megfelelő eszközzel nem lesz bonyolult. Létezik egy nagyon hasznos műszer - az akkumulátor töltő. Ez egy olyan berendezés, amely pár óra leforgása alatt teljesen feltölti az akkumulátort. Kb. 11 ezer forintba kerül, de ha ezt soknak érzik, akkor vásárolhatnak egy indítókábelt, ami kb. fele ennyibe kerül. Az igényesebbek számára az energia állomást ajánljuk, amely ugyan drágább - 18 ezer forint, de általában több funkcióval rendelkezik. 

Pozor! V prípade, že sa rozhodnete vybrať akumulátor, jeho odpojením deaktivujete aj alarm. Preto, ak nie je auto na bezpečnom mieste, radšej ju nevyberajte, len pravidelne dobíjajte.

9. Teli tartály

Tankolni vagy nem tankolni? Ezt egy nagy dilemma, mivel valaki ezt ajánlja, mások pedig amazt. Amennyiben új autójuk van, akkor az üzemanyag tartály valószínűleg kezelve van rozsdásodás ellen, de ennek ellenére is...Az autót télen teli tankkal kellene pihentetni. Ne lepődjenek meg azon, hogy beindítás után az üzemanyag mennyisége láthatóan alacsonyabb lesz! Ez a párolgás eredménye. 

Az öregebb autó esetében az üzemanyag tartály általában alumíniumból készül, amit egy betéttel vagy cinkezéssel védenek. Ez azt jelenti, hogy rozsdásodhat és rozsdás színanyag oldóthat fel az üzemanyagban. Ennek oka a félig üres üzemanyag tartály, amelyben az üzemanyagon kívül levegő is van. Ez nedvességet tartalmaz, ami lecsapódik a tartály falán. Ennek elkerülése érdekében érdemes tele tankolni az autót. 

Minőségi üzemanyag

Télre mindig jobb minőségű üzemanyagot tankoljanak és üzemanyag stabilizátort is adjanak hozzá! Az öregebb autók esetében ne tankoljanak bioüzemanyagot! Inkább adjanak hozzá olyan adalékanyagot, ami gátolja a rozsdásodást. Ennek köszönhetően az autó a következő szezont is tökéletesen indíthatja! Ezek olyan ismert adalékanyagok, amelyek javítják a motor működését és benzin, ill. dízel esetében is alkalmazhatóak.

Vedeli ste, že aditívum bráni tvorbe povlakov, zabraňuje oxidácii, teda hrdzaveniu a pomáha udržiavať čisté plaváky a vstrekovače? Možno ho aplikovať do snežných skútrov, sekačiek na trávu, do kosačiek, motocyklov, dokonca aj do lodí.

10. Na húzzák be a kéziféket!

A fékezés nagyon fontos a téliesítés során. Valaki az autó téliesítésekor kiengedi a fékszíjat, ill. a kézifék egyes részeit is. Önöknek ezzel nem muszáj foglalkozniuk, ha nincs tapasztalatuk ilyen téren, de az fontos, hogy téliesítéskor ne húzzák be a kéziféket és ne tegyék sebességbe az autót! 

Kézifék használata parkoláskor

11. Olajozás és a motor bemelegítése

Amint 0°C alá csökken a hőmérséklet indítsák be az autót és kicsit járassák át a motrot. Ezt persze anélkül is megtehetik, hogy sebességbe tennék az autót, tehát nem kell kimozdulni a garázsból miatta. Ez a pár perces beindítás azonban nem tesz túl jót a motornak. Igaz, jobb, mint a semmi, de amikor nem fagy, érdemes az autóval pár kört tenni. Ezzel a módszerrel ráadásul az akkumulátort is újratölthetik. A vékony rozsda rétegtől is megszabadulhatnak, ami a tárcsákon jelenik meg, ill. a gumiabroncs állásán is változtathatnak. Egy kis autózással tehát igazán felfrissíthetik a járművet, de fontos, hogy a hőmérséklet 0°C felett legyen! 

12. Szellőztetés

Nem minden garázs egyforma! Attól, hogy garázsban van az autó, még nem biztos, hogy védve van a hideggel, nedvességgel és rozsdával szemben. Igaz, jobb az autónak, ha meleg van, de a megfelelő szellőztetést is be kell biztosítani. Amennyiben túlságosan nedves a garázsban a levegő és lehűlik a hőmérséklet, akkor egyhamar megjelenhet a rozsda az öregebb, de akár az új autókon is. A legjobb a szigetelt garázs. Mivel ez nagy befektetést jelent, ezért az is elegendő, ha a garázsban nem lesz nedvesség és megfelelően lesz szellőztetve. Ezt például bebiztosíthatják úgy, hogy ásnak az autó alá egy megfelelő méretű gödröt, amit fa lapokkal lefednek és ez felett, a mennyezeten nyitnak egy szellőző ablakot. 

13. Ablaktörlők

Az ablaktörlő kiemelt figyelmet igényel. A fagyálló hozzáadásán kívül az is fontos, hogy kihajtsák az ablaktörlő lapátokat, mivel gumi van rajtuk, ami hozzáfagyhat az ablakhoz. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a sofőr megfeletkezik róla, bekapcsolja az ablaktörlőt és megsérti vagy rögtön le is szaktítja a gumikat. Kezelhetik szilikon olajjal, mint a gumi tömítéseket is.  

Amit érdemes tudni:

Megtudtuk, hogyan téliesíthetjük sikeresen a gépjárművet. A következő fejezetben kérdésekre válaszolunk, melyek bebiztosítják, hogy autójuk egész télen jól érezze magát! 

 • Hogyan parkoljuk le az autót téliesítéskor?

A legkímélőbb a természetes állapot - stabilan, négy keréken állva, leengedett kézifékkel és neutrális állapotban lévő sebességváltó. Hogya az autó ne guruljon odébb akaratlanul, ki kell támasztani a kerekeit fa ékekkel előről és hátulról is!

 • Hogyan téliesítsük az autót garázs nélkül?

Kevés lakástulajdonosnak van garázsa is. A lakáshoz általában csak parkolóhely jár, amivel pénzt és helyet lehet spórolni. Ez miatt sokan nem téliesítik az autójukat. De valóban nincs semmilyen megoldás? Természetesen van - az autótakaró ponyva. Különböző anyagból készülhet és eltérő méretekben kapható. Akár a konkrét modellre való ponyvát is vásárolhatnak! 

 • Mennyibe kerül egy téli használatra megfelelő autóponyva? 

Egy vízálló autótakaró ponyva, amely téliesítésre is használható kb. 12 ezer forintba kerül. Amennyiben soknak találják és inkább a pincében talált katonai takaróval szeretnék lefedni az autót, akkor se tegyék - nem fog segíteni!

Autóponyva az autó kinti téliesítéséhez

 • Más autóponyva is létezik?

Létezik speciális autótakaró ponyva jégeső ellen, ami drágább, mivel vastagabb anyagból készül. Vásárolhatnak ponyvát, ami az autó túlhevülését gátolja nyáron vagy olyat, amivel az éppen nem használatos gumiabroncsokat védhetik. A téliesítéssel kapcsolatban még a pamut autóponyvát kell megemlítenünk, amely kültéri használatra való, de a garázsban is hasznos lehet, mert védi az autót a porosodás ellen. 

 • Miért ne használjunk bio üzemanyagot télen?

Azért nem ajánlott bio üzemanyaggal tankolni téliesítés előtt, mert ezt a fajta üzemanyagot nem jó sokáig tárolni. Már akár 30 nap után elkezdhet tönkremenni, ami kárt tehet a motorban és az egész autóban is! Nem stabilizált bio anyagokat tartalmaz, ami vizesedést és üledékek kialakulását okozhatja. Ennek következményeként kárt tehet az egész rendszerben, rozsdásodást is okozhat, amit csak drága szervizeléssel lehet helyrehozni. Inkább tankoljanak klasszikus üzemanyagot és tegyenek hozzá adalékanyagot. 

 • Hogyan indítsuk be télen az autót?

Ha az autó több napon keresztül egy helyben állt, akkor főleg télen az indítás problémát jelenthet. Ebből kifolyólag nem ajánlott beindítani az autót a nagyon hideg napokon. Inkább csak akkor, ha a hőmérséklet fagypont felett van. Ennek oka, hogy a rendszerben lévő olaj egy helyen gyülemlett fel és már nincs olajozva az egész gépezet. A helyzet akkor a legrosszabb, ha nincs szintetikus észtereket tartalmazó olaj az autóban. 

A hideg motor beindítása nagy rizikót jelenthet, ha a motorolaj összekeveredik a maradék üzemanyaggal. Az olaj nem tud felmelegedni az optimális hőmérsékletre és az olajban lévő üzemanyag nem tud elpárologni. A végeredmény a rossz minőségű üzemanyag és olaj, amely kárt okozhat az egész rendszerben. 

Ezt soha ne csinálják!

 • Ne hagyják télre az autót a füvön, még akkor sem, ha ponyvával van védve! A földből és a fűből áradó nedvesség hozzájárulhat a rozsdásodáshoz. 
 • Ne használjanak gumis ponyvát vagy műanyag zsákot. Ez az anyag jól szigetel, de mivel a ponyva külseje nagyon hideg, ezért a ponyva alatt lévő autó szó szerint izzadni kezd, ami rozsdásodáshoz és penész kialakulásához vezet. Ezen kívül, ha egy ilyen réteg alá akár csak egy kis méretű szemét is kerül, akkor könnyen megkarcolhatja a lakkozást. 
 • Ne álljon az autó téglán! Az első és a hátsó tengelyt túlságosan leterhelné. 
 • A lemerült akkumulátor hamar megfagy és tönkre teheti a motrot. Semmiképpen na hagyják az autóban a lemerült akkumulátort! 

Pár hasznos tipp

 • Amennyiben van garázsuk, de túlságosan nagy a páratartalom, akkor használjanak egy jó minőségű páraelszívót. 
 • Ha nincs garázsuk, de mégis garázsban szeretnék téliesíteni autójukat, akkor akár kölcsönözhetnek is egyet. Nem túl drága, hiszen egy garázst már akár havi 11 ezer forintért is kölcsönözhetnek. 
 • Igaz, hogy egy jó minőségű autótakaró ponyvával megvédhetik az autót, de ez a védő hatás csak akkor érvényesül, ha a gépjármű kint telel. Garázsban éppen az ellenkezőjét érhetjük el! Védelem helyett inkább csak kárt tennénk az autóban. A garázsban ne takarják le az autót vízálló ponyvával, mivel bent ragadhat a nedvesség alatta. 
 • Téliesítés előtt takarítsák le az összes szennyeződést az autóról, a foltokat, sarat és hasonlókat. Legyenek felelősségteljesek, mivel ha a szennyeződések ráfagynak az autóra és ez után el vannak távolítva, akkor kárt tehetnek a lakkozásban és az üvegen is foltot hagyhatnak. 
 • Annak érdekében, hogy ne használódjanak el a gumik, valaki át szokta cserélni régiekre, amelyeket már nem használnak. 
 • Az EVAP rendszerrel rendelkező gépjárműveknél nem kell aggódni, ha csak félig van az üzemanyag tartály. Ezzel a funkcióval már a legtöbb új autó rendelkezik, de amennyiben az Önök autójában nincs, akkor egyszerűen tetethetnek bele. 
 • A szélvédő tisztító folyadékot ne keverjék fagyállóval kevert oldattal. Ez helyett inkább távolítsák el a nyári keveréket és töltsék meg a tartályt a fagyálló keverékkel. Az védi az autót a fagytól és a rozsdásodástól is. 
 • Amennyiben ponyvát szeretnének vásárolni, akkor ne olyat válasszanak, amivel csak a szélvédőt és az autó tetejét lehet letakarni. Fektessenek egy olyanba, amivel az egész autót megvédhetik. A legjobb, ha a gumiabroncsra is ráhúzható! A kedvezőtlen időjárási körülmények kárt tesznek a lakkozás védtelen részeiben. 

Katalógusunkból ajánljuk


Hozzászólás írása
Közzétéve: 17.01.2022
A cikk értékelése:
(87.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?Hogyan lehet megszabadulni a szarkalábaktól a kertben?

Tele van a kerted édes gyümölcsökkel, de nem élvezed a termést, mert évről évre leszedi egy szarka? Csatlakozz hozzánk és nézd meg, hogyan védhetőek hatékonyan és egyszerűen a...

Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!Birkagyapjú, szőrme és bőr mosása és tisztítása. Nem kell tisztítóba vinni!

Olyan takarókat vagy párnákat keres otthonába, amelyeket egész évben használhat, hipoallergének és természetes anyagból készülnek? Válassza a birkagyapjút! Ma tanácsokat is adunk az...

Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?Mérgező növények a macskák számára. Veszélyes az Aloe Vera?

Mely növények nem megfelelőek a macskák számára, mit tegyünk velük és hogyan derítsük ki, ha cicánkat megmérgezték? Olvassa el tanácsainkat és teremtsen biztonságos otthont szőrös...