Az a legjobb festőhenger, amelyik nem csepeg

Amennyiben saját kezűleg szeretnék kifesteni otthonukat, akkor jegyezzék meg, hogy egy jó festőhengerrel igazán megkönnyíthetik munkájukat! A boltok polcain rengeteg festőkelléket találhatnak.

A fal festése festőhengerrel

Egy megfelelően kiválasztott festőhengerrel spórolhatunk, ill. hatékonyabban és egyszerűbben dolgozhatunk. Melyek a legjobb festőhengerek?

Kedvelt festőhengerek

A festőhenger mérete

Általában 3 méretet különböztethetünk meg - kicsi (mini), közepes (midi) és nagy (maxi). Olykor az egyszerű kicsi és nagy megkülönböztetéssel is találkozhatunk. Mi alapján határozható meg a megfelelő méret? Döntő fontosságú az, hogy mit fognak festni - a festőhenger mérete összefügg a festeni kívánt terület méretével. 

  • Kis festőhenger: Nehezen hozzáférhető helyek festésére alkalmas, mint a sarkak, de apróbb javításokhoz is megfelelő egy nagyobb festőhenger használata után.
  • Közepes festőhenger: méretben a kicsi és a nagy festőhengerek között van. Szélessége kb. 10 - 15 cm és viszonylag nagyobb felületeket lehet vele festeni.
  • Nagy festőhenger: Klasszikus festőhenger beltéri falak és homlokzat festésére. Szélessége akár 45 cm is lehet.

A szálhosszúság

Az ideális szálhossz a felület fajtájától függ. Érdes vagy inkább simább falat fognak festeni? A szálhossz szerint két festőhenger típust különböztethetünk meg: 

  • Hosszú szálhosszúság: 18-22mm. A hosszúságnak köszönhetően több festéket képes magába szívni, ezért nagyobb felületet tudnak vele egyszerre lefesteni. Durvább felületek festésére használják - homlokzatok, alagsorok, pincék vagy nem megmunkált fa. 

Festőhengerek

  • Rövid szálhosszúság: 4-13mm. Lényegében az előző kategória ellentétét jelképezi - kevesebb festéket szív magába, ezzel a lefestett felület simább lesz. Nem tudunk vele egyszerre nagy felületet lefesteni, mint a hosszabb szálú festőhengerekkel, de nagy előnye, hogy nem csepeg belőle a festék. Megfelelő ajtók, bútorok, padló vagy gipszkarton felületek festésére. 

Az anyag

Viszonylag sok fajta anyag közül lehet választani. Mindegyik más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért eltérő felületek festésére alkalmas. A festőhenger anyagát az alapján lehet kiválasztani, hogy milyen festékkel fognak festeni. 

  • Természetes anyag: egy bőrből vagy gyapjúból készült festőhengert az alapszín felvitelekor lehet használni. Nagyon jól magábaszívja a festéket és finom struktúrát alakít ki. Hátránya a magasabb ár. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy más, hasonló tulajdonságú anyagokkal szokták helyettesíteni. 
  • Hab festőhenger: Gyors munkát tesz lehetővé. Gyanta alapú, vízálló vagy más szintetikus festékek felvitelére szokták használni. Lakkozáshoz és festéshez is alkalmas különböző felületeken. A nagy pórusú modellek apró lyukakat hagynak a falon, ami miatt narancshéj-szerű felület jön létre. 
  • Poliakril festőhenger: A legkeresettebb típus, mivel nagyon jó minőségű az árához képest. A szálai szintetikus anyagból készülnek és a sarkak lefestését is lehetővé teszi. Tisztítása nagyon egyszerű! Latex, diszperziós festékek, pácok és korróziógátló felvitelére is alkalmas. 
  • Poliamid festőhenger: Szintetikus anyagból készült festőhenger, amely a legjobb minőségű az összes közül. Nagy felületek lefestésére is használható és tisztítása egyszerű! Latex, diszperziós, korróziógátló festékek és pácok felvitelére alkalmas. 
  • Poliészter festőhenger: Kevésbé igényes felületekhez ajánlott, mivel nehezebben viszi át a festéket és a szálai is gyorsabban elhasználódnak. Ezzel a típussal a következő festékeket használhatják: diszperziós, latex, vízálló, korróziógátló és akrilát. 

A minőség ellenőrzése miatt győződjenek meg róla, hogy a festőhenger szálai nem hullanak és egyéb részei sem pogyognak le. A felületének simának és egyenletesnek kell lennie. A jó fajta szálak kellemes tapintásúak és sűrűek. 

A fogantyú súlya és típusa

Fontos szerepe van a festőhenger fogantyújának, vagyis annak súlyának. Első ránézésre a súlybeli különbség elhanyagolhatónak tűnhet, pl. a nagy festőhengerek esetében 120-280g között mozog. 

Festőhenger

Ha azonban egy nagyobb helyiséget szeretnének kifesteni, akkor a kis különbség is észrevehető lesz. Az ismétlődő mozdulatok során - belemártás a festékbe, felvitel a falra - kettő vagy három helyiség kifestése után a karjaik már biztosan érezni fogják az eltérést. 

A fogantyúnak két fajtája létezik és a festőhengerek is ehhez alkalmazkodank. Az egyik típus szűk a másik pedig üreges. 

A festőhenger ára

Nagyban függ a forgalmazótól és a festőhenger minőségétől. Sok esetben egyéb kiegészítőkkel vagy festékekkel együtt lehet megvásárolni. Ilyen esetben az ár 10 - 14 ezer forint. Magát a festőhengert már 360 - 3600 forintért meg lehet vásárolni! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.06.2021
A cikk értékelése:
(91.8%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!Hogyan fessük le a radiátort? A legjobb festék radiátorra szagmentes!

A radiátor lefestésével bárki megbirkózik! Elég pár ezer forintot rászánni. A munkát természetesen a kimondottan radiátorra gyártott festékek is megkönnyítik. Lehet, hogy azt fogják...

Mélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauzMélyalapozó bevonat betonra és gipszkartonra - mélyalapozó kalauz

A mélyalapozás egy olyan eljárás, mely során a felületet előkészítik a további felületi kezelésre. Hogyan válasszuk ki a konkrét mélyalapozót? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról? Hogyan távolítsuk el a tapétát és a tapétaragasztót gipszkartonról vagy panelról?

A tapéta megfelelő módon történő eltávolítása és a felület megtisztítása bebiztosítja, hogy egyszerűbben ragaszthassuk fel az új tapétát vagy a hordhassuk fel a vakolatot. A cikkünkben...