Ajtótok felszerelése a régi, fém ajtófélfára

Az ajtófélfa kifejezésről valószínűleg mindenki tudja, hogy az ajtó körüli keretet jelenti, tehát ezzel semmi újat nem mondtunk! Viszont az ajtótok kifejezés hallatán lehet, hogy sokan nem tudják pontosan, miről is van szó. 

Ajtótok

Lehet, hogy valaki azt hiszi, az ajtókeret lényegtelen része otthonunknak, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz! Az ajtófélfa egy olyan részlet, amely egy bizonyos stílust ad otthonunknak és összeköti az egyes helyiségeket. Mi is az az ajtótok? Mennyibe kerül? Miért fontos a megfellő ajtónyílás? Minden fontos tudnivalót megtalálnak cikkünkben! 

Ajtótok - stílus és funkcionalitás 

Kezdjük a legelején! Az ajtótok és általánosságban véve az ajtókeret fontos részét képezi otthonunk stílusának és a beltér elhanyagolhatatlan részeként van jelen. Az ajtótok esetében sok méret közül választhatunk, így ez nem korlátozza a kivitelezhetőséget, ill. rengeteg különféle dizájnnal is találkozhatunk. Fa, fém, hideg, meleg, sötét vagy világos. Attól függ, melyik passzol az ajtóhoz, a bútorokhoz és a padlóhoz. Az esztétikai hatás viszont csak másodlagos funkció! 

Az elsődleges a funkcionalitás! Az ajtótok praktikus lehetőség, amellyel időt és pénzt spórolhatunk! Az ajtókeret e típusát az építkezés vagy a felújítás során a csupasz falra, de akár a már meglévő fém ajtókeretre is lehet rögzíteni. Tehát beszereléséhez nincs szükség rombolásra. Ily módon megspórolhatják az ajtónyílás vésését, amivel sok időt és erőfeszítést takaríthatnak meg. Ezenfelül az ajtótokot nem csak a beltéri, de a bejárati ajtóknál is lehet használni! 

Az ajtótok rögzítése

Gondoljanak az ajtónyílásra

Már a felújítás kezdetén érdemes gondolni az ajtónyílások méretére, hiszen a nem megfelelő méret problémákat okozhat az ajtótok beillesztésénél. Az ajtónyílás méretét a nyílás magassága és szélessége határozza meg. Ezt egyéb faktorok is befolyásolják, amelyek az építkezés alatt derülnek ki. A mennyezet, a vakolat vagy a padló. Ez mind hatással van az ajtónyílás méretére is! 

Hogyan előzzük meg a problémát? Az ajtónyílás mérete általában az ajtók méretétől függ. De már előre gondolni kell arra, hogy az ajtónyílás magasságát máshogy befolyásolja a parketta és máshogy a csempe. Tehát már a válaszfalak építésénél tudni kell, hogy mennyi helyet foglal majd a padló vagy maga az ajtókeret. 200 cm az ideális magasság, hogy maradjon egy kis tartalék is. Ezt a szélességnél is tartsuk be! Amennyiben 70 cm széles ajtót szeretnénk, akkor a szélesség legyen legalább 80 cm. Ebben az esetben biztosan nem lesz probléma az ajtótok beillesztésénél és a felújításnál sem! 

Lényegében méretre is készíttethetünk ajtótokot, de természetesen ez drágább megoldás! 

Falcos vagy falc nélküli

Ez az ajtótok fajtáját jelzi. Természetesen a festett, dekorált, matt, fényes, sima, durva vagy bármilyen más felületű ajtótok megszokott dolog. Ezek a változtatások általában fólia segítségével történnek, melyet a fém vagy a műanyag keretre helyeznek. Erre a célra akár bevonatot is használhatnak. 

Falcos vagy falc nélküli beltéri ajtó

A falcos ajtókeret az, amely maximális szigetelést biztosít. A falc nélküli ajtókeret egybefolyik az ajtóval. A köztük lévő különbség nem túl érdemleges, inkább esztétikai hatásról van szó. 

Válasszanak helyesen

Az ajtótokot az építkezés vagy a felújítás végén kell beilleszteni, tehát elég idejük van eldönteni, hogy kitől és mennyiért szeretnék megvásárolni. Olcsó ajtótokot találhatnak pl. az OBI-ban vagy a Merkury Market-ben. 

Ami az árat illeti, természetesen ahogy mindig, itt is sokat tesz a gyártó és a forgalmazó. Az is befolyásolja az árat, hogy fóliával, poliuretánnal vagy más anyaggal töténtek a módosítások. Az ár általában 6 000 forinttól 50 ezer forintig terjed az ajtótok méretétől függően. A beillesztés nem túl nehéz feladat, de ha mindenképpen el szeretnék kerülni az ajtótok sérülését, akkor inkább forduljanak szakemberhez. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.08.2019
A cikk értékelése:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőbőlFonott térelválasztók és kerítések fűzfavesszőből

E megoldás legnagyobb előnye a szép stílus. A fonott kerítések az esztétikus hatás mellett magánszférát is biztosítanak. Cikkünkből többet is megtudhatnak róluk. 

Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre. Tapéta a fürdőszobába? Öntapadós vagy 3D akármilyen felületre.

A fürdőszoba dizájnjának megtervezése ez egyik legnehezebb feladat, amely Önökre vár a ház építése vagy falújítása során. Miért ne választhatnának akkor egy különleges tapétát? 

A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.A Betlehem a karácsony szimbóluma. Közkedveltek a fából faragott és a megvilágított karácsonyi betlehemek.

A karácsonyi betlehem régen az ünnep fő szimbóluma volt, egészen a karácsonyfa elterjedéséig. Ma már több féle kivitelezésű betlehem közül választhatunk. A választás csak Önökön múlik -...