A Xiaomi Mi Robot Vacuum értékelése - a legjobb robotporszívó?

Semmit sem tehetünk az ellen, hogy a modern technológiával találkozzunk. Hasznát vesszük a munkahelyünkön, kapcsolatainkban és a háztartásban is. Most nem csak a TV-re, telefonra, Bluetooth fejhallgatóra vagy a tabletre gondolunk! Már Önök is biztosan hallottak a robotporszívókról! 

Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívó

Valószínűleg sokan még most is elég szkeptikusak és be kell vallanom, hogy én is pesszimistán álltam a dologhoz. Sokáig kerestem az a robotporszívót, ami biztosan megfelelő lesz. Sikerült a Xiaomi Mi Robot Vacuumnak telejsíteni az elvárásaimat? Olvassák el az értékelést! 

Van miből választani

Sokáig töprengtem a robotporszívó vásárlásán, hiszen már pár éve megtalálható a boltok polcain. Igazság szerint nem voltam túl biztos a dolgomban. Az olcsó robotporszívók a vélemények alapján nem megbízhatóak és nem látják el feladatukat megfelelően. Ami a gyártót illeti van pár nagyobb név az előtérben, amelyek garantálják a minőséget. Érdemes megemlíteni az iRobotot, a Sencort, a Robzonet vagy a Teslát. Ezekkel a márkákkal vette fel a versenyt a Xiaomi. 

Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívó

A vélemények pozitívak voltak róla, ráadásul egyesek elvárásain a Xiaomi Mi Robot Vacuum túl is tett. Ezért nem volt okom rá, hogy ne próbáljam ki. A cikk következő részében megtudhatják, hogyan teljesített a Xiaomi robotporszívó a 2 hónapos tesztelés alatt. Mi tetszett benne és hol lehetne változtatni rajta.

Technikai paraméterek

A Xiaomi Mi Robot az iRobot Roomba modelljének konkurenseként jelent meg. Miért? Azért, mert az innovatív technológiának köszönhetően a Xiaomi volt ez egyetlen, aki fel tudta venni a versenyt ezzel az ismertté vált gyártóval. Először megismerkedünk a technikai paramétereivel és funkcióival, melyeken biztosan elcsodálkoznak majd! 

Senkinek nincs szüksége egy olyan robotporszívóra, amelynek hosszú az üzemideje, speciális technológiákkal rendelkezik, de igazából nem funkcionális. A Xiaomi első ránézésre egy ügyes segédeszköznek tűnik. Tömege nem egész 4 kg. Mindössze 9,6 cm magas és 34, 5 cm átmérőjű. Tehát egy nagyon kompakt berendezés, amely bárhová képes eljutni. Még mielőtt rátérnénk a modern különlegességekre el kell mondanunk, hogy a gyártó garantálja a minimum 150 perces üzemidőt. A porszívót egy tölthető Li-On akkumulátor hajtja, melynek kapacitása 5 200 mAh. Ez biztosítja be a japán gyártású Nidec motor üzemelését. A töltöttség szintje fényjelzéssek van indikálva. Amikor a porszívó már majdnem lemerül, akkor sincs probléma! Érzékeli az akkumulátor állapotát és magától visszatér a töltőállomásra. Feltöltés után ugyanott folytatja, ahol abbahagyta. 

A Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívó funkciói

A motor szívóereje 1800 Pa percenként. Ez a teljesítmény szőnyegek, csempe és laminált padló porszívózásához is ideális. Nem minidg kell a porszívónak maximális teljesítménnyen működnie. Önök választhatják ki a három telejesítmény szint közül a legmegfelelőbbet. Minden szennyeződés egy 0,42 literes tárolóban gyűlik össze. Természetesen a telítettségjelző sem hiányzik. A porszívó része egy HEPA szűrő is, amely könnyen cserélhető. 

Innováció és funkcionalitás

Ez a technológiai rész speciális figyelmet igényel. A porszívó 12 ultraszonikus radarral van ellátva. SLAM algoritmust használ, amellyel a tárgyak távolságát határozza meg. Az érzékelők az egész környezetet észlelik 360°-ban. Része a lépcső és fal érzékelő, az iránytű, a giroszkóp, a távolság- és sebességmérő vagy az emelés érzékelő, amely bebiztosítja, hogy a porszívó leálljon, amikor felvesszük. A robotporszívó mozgása az említett radarokon alapszik. Azok SLAM szimulációt alakítanak ki, melynek köszönhetően a Xiaomi Mi Robot Vacuum képes tökéletesen átlátni a teret. 

Xiaomi Mi Robot Vacuum porszívó

Ezeket a hasznos funkciókat a Wifi csatlakozás és a Mi home applikáció egészíti ki. Ezeknek köszönhetően nem is kell otthon lenniük ahhoz, hogy beállítsák, mikor induljon el a porszívó, mikor álljon le és milyen gyakron porszívózzon. Beállíthatják a szívás erősségét és figyelhetik, hogy mekkora utat tett meg a porszívó, ráadásul azt is láthatják, hogy éppen a ház melyik pontján található. 

Tetszett!

Ezek a technikai paraméterek lenyűgözőek! Na de hogyan működött a porszívó a gyakorlatban? Be kell vallani, hogy a 12 ultraszonikus radar bebiztosítja, hogy a porszívó úgy mozogjon, mintha egy robotpilóta irányítaná. A helyiség lézeres érzékelése valóban lenyűgöző. A porszívó szisztematikusan végzi munkáját a nélkül, hogy megakadna a szőnyegeknél, falaknál, lépcsőknél vagy a bútoroknál. Váratlan ütközés tehát nem fenyeget. 

Ami a porszívózás hatékonyságát illeti a szívóerő felülmúlta az elvárásaimat. A nagy teljesítményű ventilátor a kisebb és nagyobb szennyeződésekkel is megbirkózik. A székek közötti vagy fal melletti morzsák sem okoztak neki problémát. Nagyobb szívóerőnél semmivel nem volt probléma! A 150 perces üzemidő valóban a maximum. 20%-os töltöttségi szint esetében a porszívó visszatér a töltőállomásra, amely a csomagolás része. Miután legalább 50%-ra feltölt a porszívó, folytatja a munkáját ott, ahol abbahagyta.

Az egyszerű vezérlés is nagyon hasznos. Először féltem, hogy éppen az innovatív technológiák miatt nehéz lesz kezelni a berendezést, de igazából gyerekjáték volt az egész. A gyűjtőedény kiürítése és a szűrő cseréje is nagyon egyszerű volt. Meg kell említenünk az automatikus vezérlést a Mi Home applikáción keresztül. Ugyan a vezérlés enélkül is könnyű volt, nagyon kényelmes telefonon keresztül irányítani a porszívót. Meghatározhatják, hogy mikor lásson hozzá a porszívó a munkához. Egyeseknek problémát jelenthet, hogy az applikáció csak angol nyelven érhető el. 

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Ki kell hangsúlyoznunk a csendes üzemelést és a neutrális dizájnt is. A porszívó zajkibocsátása 68 dB. Ez a porszívó valóban egy kitűnő segítő! Az ár-érték arány rendkívül jó, főleg az 110 ezer forintos ár tekintetében. Rendszeres, kb. két naponta történő porszívózással hibátlanul tisztán tarthatják otthonukat. 

Nem tetszett!

Ebben a részben nagyon tömörek leszünk. Személy szerint semmi olyat nem találtam a Xiaomi Mi Robot Vacuumban, ami ne tetszett volna. Kicsomagoláskor meglepett az eltérő típusú csatlakozódgó, hiszen ez egy ázsiai típus. A modellhez azonban európai csatlakozódugó is jár, tehát semmi probléma nem volt vele. 

Én személy szerint heti rendszerességgel tisztítottam a szűrőt, ezért nem alakultak ki nagyobb lerakódások. Ezt ajánlja a gyártó is. Felslegesen keresnénk tovább a negatívumokat, melyekkel a Xiaomi nem rendelkezik. 

Befejezés

Minden pozitívumot és negatívumot elmondtunk Önöknek, bár negatív tulajdonságból szinte alig volt. Én a két hónapos használat alatt telejesen elégedett voltam a porszívóval. A szkeptikus hozzáállás és a pesszimista nézet bebizonyította, hogy a személyes tapasztalat teljesen más rálátást ad a dolgokra. Csak ajánlani tudjuk ezt a porszívót! A kategóriáján belül nagyon megbízható, funkcionális és praktikus. Végső értékelésünk tehát 10/10. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 22.06.2020
A cikk értékelése:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A Delonghi Ecam 22.110 B értékelése - a legkeresettebb automata kávéfőzőA Delonghi Ecam 22.110 B értékelése - a legkeresettebb automata kávéfőző

Az automata kávéfőzőknek köszönhetően akár otthon is kényelmesen készíthetnek egy csésze finom kávét. Kitűnő társ ebben a DeLonghi ECAM 22.110 B.