A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

Ebbe a családba sok varjúháj tartozik, melyek eltérnek leveleik formájában, virágzatukban és más tulajdonságokban. Mindegyik varjúháj évelő. Leggyakrabban sziklakertekben, előkertekben vagy parkokban találkozhatunk velük. 

A varjúháj nevelése és gondozása

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.

Mi az a varjúháj?

Általában a pozsgás növények közé tartoznak. Nálunk leggyakrabban a borsos varjúhájjal találkozhatunk. Ez a növény viszonylag alacsony növésű és kúszó szárral rendelkezik. Kivételt képeznek azok a fajok, amelyek felfelé nőnek. Virágzata sárga színű és formájával egy csillagra emlékeztet. 

Mivel rengeteg fajtája van, ezért akár más színben is találkozhatunk vele. A varjúhájjal több éghajlaton is találkozhatunk. Ellenálló képességeinek köszönhetően kevés vízzel is beéri, ill. a hegyvidékeken uralkodó fagyos körülményeknek is ellenáll. 

A legismertebb fajok

Bablevelű varjúháj (a legnagyobb)

Magasságával emelkedik ki, hiszen 60 - 80 cm-esre nő meg. Virágai rózsaszínes színezetűek. Valamelyik virágzat akár a 20 cm-es átmérőt is elérheti. 

Borsos varjúháj

Ugyan ezt nagyon kevesen tudják, de ez a varjújáj faj egy gyógynövény.  Kb. 150 mm magasra nő és gyönyörű, összefüggő szőnyeget alkot. Levelei húsosak, virágai száron helyezkednek el. Jótékony hatási gyomorsav problémák, fekélyek esetén érezhetőek, de vérnyomásproblémakor is hatékony. Vigyázat! Nagy mennyiségben mérgező is lehet és hányást okozhat. A levelek nedve szembe kerülve szintén látási nehézségeket idézhet elő. 

A borsos varjúháj sárga virágai

Októberi varjúháj

Levelei kékesszürke színűek piros szélekkel. 15 - 20 cm magasra nő. Jellegzetessége a piros színű kúszószár. A virágai világos rózsaszínűek. Ez a faj azonban eléggé érzékeny a fagyra. 

Kaukázusi varjúháj

A varjúháj alacsonyan kúszó fajai közé tartozik és teljes részeket fed le. Fogazott szélű levelei a zöldtől egészen a sötét piros árnyalatig terjedhetnek. A virágai sötét rózsaszínűek, olykor pirosak. 

További varjúháj fajok, melyekkel találkozhatnak: dúsvirágú varjúháj, pompás varjúháj és a kövi varjúháj. 

A kúszó varjúháj több helyen is kihasználható

A kúszó varjúháj nagyon közkedvelt. Levelei színesek, sok különféle faja van és gondozása sem bonyolult. A változatosság lehetővé teszi, hogy a varjúháj egy különleges vegetációs szőnyeget hozzon létre. A skandináv országokban az is megszokott, hogy a varjúhájat használják a tető szigetelésére. 

Varjúháj a tetőn

Nagy kár lenne őket csak egy kisebb területre korlátozni! Éppen ellenkezőleg! A legjobb, ha szabadon hagyjuk őket nőni. Díszítik a ház környékét, kitöltik az üres helyeket és praktikus szerepet is ellátnak. Természetesen leggyakrabban a sziklakertekben, előkertekben és parkokban találkozhatunk velük. 

A varjúháj gondozása

Ahogy azt már említettük a varjúháj gondozása egyáltalán nem bonyolult. Egyetlen igénye a fény. Sötétebb helyen növekedése lassabb és sok esetben virágzatuk sem olyan sűrű. A mégiddeálisabb körülmények elérése érdekében lazíthatunk a földjén is. Kiültetéskor rakjanak klasszikus földet a gödörbe. Emellett komposztot is tehetnek mellé. Ez bőven elegendő számára. 

A varjúhájat nem kell különösebben tápozni. Még rendszeres öntözést sem igényel! Pozsgás leveleinek köszönhetően kitűnően képes tartani a nedvességet. Szép színüket télen is megőrzik, amikor ugyan nem virágoznak, de kitűnően feldobják a téli tájat. Ebből adódóan az alacsony hőmérséklet sem probléma számukra. – 30 °C-ig semmi bajuk nem esik. 

A varjúháj szaporítása

A szaporítása a varjúháj esetében viszonylag egyszerű és gyors. Nagyon jól meg tudja tartani a tápanyagokat. Pont ez a könnyű szaporodásának fő oka is. Tavasszal távolítsák el a varjúháj pár levelét. Tegyék vízbe vagy homok és tőzeg keverékébe, melyet megöntöznek. Ez után már csak várniuk kell, hogy kigyökerezzen a növény. 

Varjúháj szaporítása cserépben

A gyökerzés viszonylag gyorsan végbemegy. Ez után ültessék virágföldbe, majd kb. egy hónapig öntözzék rendszeresen. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.05.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...