A termosztátos csaptelepek csökkentik a vízszámlát. Tudják meg, hogyan működnek!

Megtörtént már Önökkel, hogy zuhanyoztak és közben valaki elkezdett mosogatni a konyhában? A kellemesen meleg víz rögtön hidegre vagy éppen ellenkezőleg, forróra váltott. 

A víz hőmérsékletének szabályozása a zuhanyban

Ez a szituáció kellemetlen és veszélyes is. Manapság már szerencsére meggátolható az ún. termosztátos csaptelepekkel, amelyek kényelmesebbé és olcsóbbá teszik a víz használatát. A következő pár bekezdésből megtudhatják, hogyan működnek a termosztátos csaptelepek és miért nem csak a fürdőszobában kellene használniuk. 

Kényelmesebb zuhanyzás és spórolás

A klasszikus csaptelepek esetében a hideg és meleg víz áramlását külön kell szabályozni. Ebből adódóan a megfelelő keveréket kell létrehozniuk az adott tevékenységhez, mint pl. a zuhanyzás vagy a mosogatás. Ez a beállítás általában eltart egy kis ideig. A felmérések alapján kb. 15 másodpercig. 

Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt azonban akár 1 liter vízet is kiengethetünk teljesen feleslegesen. Ez a víz így kárba megy. Ez nem hangzik túl takarékosan, nem igaz? Most pedig képzeljék el, hogy naponta hány alkalommal kell ily módon beállítaniuk a víz hőmérsékletét. Akár több liter vizet is elpazarolhatnak naponta! A víz pazarlása pedig szoros összefüggésben van a víz melegítésére szolgáló energia pazarlásával. 

Termosztátos csaptelep kádhoz

A termosztátos csaptelpek segítségével sokkal könnyebben beállítható a víz hőmérséklete. Az egyik szabályzóval a víz nyomását, a másikkal a víz hőmérsékletét állíthatjuk be. Ez azonban még nem minden! Ezek a csaptelepek képesek megtartani a víz hőmérsékletét és nyomását még akkor is, ha változik a hideg vagy a meleg víz nyomása. 

A termosztátos csaptelepek típusai

Mechanikus termosztátos csaptelep

A termosztátos csaptelepek két szelepet tartalmaznak. Az egyik egy átlagos szelep, amely a kevert, adott hőmérsékletű víz nyomását szabályozza. A másik szelep kettős - két rugóval rendelkezik - szabályozza a hideg és a meleg víz mennyiségét. 

Az egyik rugó egy speciális anyagból van, amit SMA-nak neveznek. Ez meleg hatására kitágul. Amennyiben túl forró víz áramlik körülötte, akkor kitágul, csökkenti a meleg víz mennyiségét, a hideg víz mennyiségét azonban növeli. 

Hogyan működik a termosztátos csaptelep?

Ha a meleg víz nyomása csökken, akkor a rugó megint lehűlik és több meleg víz áramlását teszi lehetővé. Ez így megy körbe-körbe. Így bebiztosíthatjuk a víz hőmérsékletének automatikus szabályozását. 

A hőmérséklet szabályzó egy tekervényt tartalmaz, amely beállítja az SMA rugó előfeszítését - tehát beállítja, hogy milyen körülményeket tartson a rugó. Ez egy mechanikus folyamat. A termosztátos csaptelepek alapjában véve nem tartalmaznak elektromos részeket. 

A mechanikus termosztátos csaptelepek hátránya az elektromos modellekkel szemben, hogy lassabban reagálnak és nem annyira pontosak. 

Elektromos termosztátos csaptelep

Elektromos termosztátos csaptelepet általában a luxus minőségű zuhanyzóknál és kádakná láthatunk.

Elektromos termosztátos csaptelep kádhoz

Elektromos rendszert használ a víz nyomásának és hőmérsékletének szabályozására, ezért pontosabb és gyorsabb, amivel a minimumra csökkenti a víz és az energiaveszteséget.

Burkolat alatti vagy feletti?

Termosztátos csaptelepet több kivitelezésben is vásárolhatunk - mosdóhoz, kádhoz vagy zuhanyzóhoz. A zuhanyzóba a beépített csaptelepeket ajánljuk, melyek viszonylag nagy helyet spórolhatnak Önöknek. 

A termosztátos csaptelepek kínálatának megtekintése

A termosztátos csaptelep funkciói

Védelem forrázás ellen – a nagyobb méretű csaptelepeknél egy harmadik szabályozót is találnak, amely a forrázás elleni védelmet garantálja. Ez csak akkor engedi egy adott hőmérséklet fölé a víz hőfokát, ha kikapcsolják a szabályzót. Általában egy gombnyomással megoldható, ami azonban gyerekbiztos. Így ki van zárva, hogy gyermekük leforrázza magát fürdés közben. 

Termostatická podomietková vaňová batéria

Hideg felületű csaptelep – a jobb minőségű csaptelepek felülete a szigetelésnek vagy a hideg víz elvezetésének köszönhetően nem melegszik fel. Ennek hála nem fogják magukat megégetni a csapteleppel. 

A víz paraméterei

A termosztátos csaptelepnek megfelelő minőségű vizre van szüksége ahhoz, hogy hosszú ideig megfelelően tudjon működni. 

  • A víz hőmérséklete – Figyelembe kell venni, hogy a vizet magasabb hőmérsékletűre kell beállítani, mint amilyenre a gyakorlatban szükségük lesz. Ha 35 - 40°C-os vizet szeretnének használni, akkor 50°C-ra kell beállítani. Ha alacsonyabbra van állítva, akkor meg kell változtatniuk ezt a beállítást. Nem ajánlott maximumra sem állítani a melegítőt, mivel akkor a cseptelepnek a maximumon kell dogloznia és a kimeneti hőmérséklet nem lesz mindig egyforma. A lakóházakban is probléma lehet a víz hőmérséklete, tehát előre érdemes ellenőrizni a maximális és minimális vízhőmérsékletet. 
    A víz nyomása – A termosztátos csaptelep a víznyomást is egyenletes szinten tartja még akkor is, ha az változik a vízvezetékben. Természetesen ez csak bizonyos eltérésig működik és ebben az esetben is érvényes, hogy a bemeneti nyomásnak nagyobbnak kell lennie a kimenetinél.
  • A víz tisztasága – ami a vízkövet illeti nem olyan káros a csaptelepre nézve, mint a mechanikus szennyeződések. Ha meg szeretnék védeni a csaptelepet, akkokr legalább egy egyszerű vízszűrőt használjanak, főleg akkor, ha kútból származó vizet használnak.  

A termosztátos csaptelep ára és hátránya

Ami az árakat illeti logikus, hogy a bonyolultabb kivitelezésű termosztátos csaptelepek drágábbak lesznek, mint az egyszerűbbek. A legolcsóbb modellek 36 ezer forinttól kezdődnek, de nem túl tartósak. A minőségibb modellek ára ennek a sokszorosát is meghaladhatja, de cserébe egy megbízhatóbb modellt használhatnak. 

A magasabb ára mellett a drágább karbantartással is számolni kell, hiszen a termosztátos csaptelep mechanizmusa összetettebb, mint a klasszikus csaptelepek esetében. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.10.2020
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig. Párazáró tetőfólia akár gipszkartonba vagy pléhbe is - útmutató A-tól Z-ig.

A tetőtér beépítéséhez új vagy öregebb ház esetében is megfelelően szigetelt tetőre van szükség. Ehhez nagyon fontos az ún. párazáró tetőfólia használata. Olvassanak tovább és tudjanak...

Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?Bidé és WC egyben, külön vagy bidé zuhanyrózsa?

A bidé a fürdőszoba részét képezi és használata nem csak modern, de higiénikus is! Mi is tehát az a bidé és milyen előnyei vannak? Cikkünkből megtudhatják! 

Önöntöző cserép az erkélyen lévő fűszernövényekre. A függő virágcserép a legtrendibb!Önöntöző cserép az erkélyen lévő fűszernövényekre. A függő virágcserép a legtrendibb!

Manapság sokan használnak önöntöző virágcserepet az erkélyen vagy a teraszon. Nagyon közkedveltek a függő virágcserepek is! Mai cikkünkből megtudhatják, hogy miért jó döntés egy ilyen...