A puszpángot (buxus) gyakran támadják meg betegségek és kártevők

A puszpáng, más néven buxus hazánkban is egyre elterjedtebb. Ez a bokor kitűnő élősövénynek vagy díszfának is! Előnye a könnyen formálhatóság, alakíthatóság, az élénkzöld szín és a könnyű gondozás. 

A puszpáng gondozása

Pont ragyogó zöld levelei mitt nevezik örökzöldnek a puszpángot. A buxus egy nagyon hálás növény, mely egészen a bonszaioktól ered. A legjobb hely számára kint, a bejárati ajtó előtt van, esetleg élősövényt vagy különféle formájú bokrokat is alakíthatunk ki belőle. Akár bentre is ültethetjük virágcserépbe! 

Hogyan gondozzuk megfelelően a puszpángot? Fontos a teleltetése? Mire figyeljünk oda? Ebben a cikkben mindenre választ kapnak! 

Puszpáng – örökzöld puszpáng

A puszpángnak egy eredeti faja létezik, az összes többi csak egy jelző hozzáadásával keletkezett. A Buxus microphylla vagy a Buxus sempervirenis különféle jelzőkkel, mint a "aureovariegata" vagy "Morris Midget". Nálunk leggyakrabban a kislevelű puszpánggal vagy az örökzöld puszpánggal találkozhatnak. Persze léteznek különböző fajok, melyek leveleik színében különböznek. Ezek lehetnek zöldesfehérek, sárgászöldek, sötétzöldek vagy világoszöldek. 

Ez a bokor a fajtól függően 40 - 80 cm magasra nő. Természetesen, vannak nagyobbra növő fajok, melyek idővel akár a néhány méteres magasságot is elérhetik. Léteznek csenevész fajok is, melyeket minden probléma nélkül nevelhetünk virágcserépben is. 

A puszpáng ültetése és gondozása

A buxus egyáltalán nem igényes növény. Kitűnően érzi magát napos helyeken, de akár árnyékban is. A földet illetően sincsenek nagy elvárásai. A lazább, de a nehezebb talaj sem okoz neki problémát. A tőzeges talajt is kedveli. A telet könnyedén átvészeli! Nem szükséges teleltetni. A növekedés alatt alakíthatjuk formáját, magasságát és sűrűségét. Kora tavasszal ajánlott kiültetni. Nagyon jól mutat a bejáratnál, a sziklakertben vagy a virágágyásban is. 

Gyakran használják élősövényként. Ebben az esetben a különálló bokrokat 25 - 35 cm távolságra kell egymástól ültetni! Minél magasabb élősövényt szeretnének, annál nagyobb helyet hagyjanak ki az egyes növények között! Metszéssel olyanná alakíthatják, amilyenné csak szeretnék. A rendszere öntözést természetesen meghálálja, de nem szabad túlzásba esni! Képes hosszú időn át elraktározni a tápanyagokat. 

A puszpáng ültetése cserépbe

A cserépbe történő ültetést is tavasszal ajánlott elvégezni. A virágföld pH értéke legyen 5 - 6 körül. Akár tőzeggel is összekeverhetik. A földbe érdemes hidrogélt is keverni, mely segít jobban megtartani a nedvességet. Még mielőtt a buxust elültetik, alakítsanak ki egy kavics réteget, mely bebiztosítja a felesleges víz távozását. 

Puszpáng cserépben

A puszpángot nyomják bele a földbe és tegyenek rá még földet. A föld tetejének szigetelésére a fakéreg is megfelelő. 

A puszpáng kártevői

Több olyan kártevő is van, mely megtámadhatja a puszpángot. Az egyik ilyen a buxuszlégy vagy buxusszúnyog, mely a leveleket támadja meg. Főleg a levelek belső részét falja fel. A levelek elveszítik színüket és foltok jelennek meg rajtuk. A buxuslégy elleni ideális készítmények felől érdeklődjenek a kertészetekben! 

Amennyiben a puszpángon hernyót találnak, akkor a selyemfényű puszpángmolyról lesz szó, mely képes az egész növényt felfalni pár nap alatt! A hernyóktól kizárólag kémiai készítményekkel szabadulhatnak meg. Érdeklődjenek a kertészetekben! 

Selyemfényű puszpángmoly - a puszpáng kártevője

A puszpáng levélbolha is okozhet kellemetlenséget. Szintén a buxus leveleit támadja meg. Hatására a levelek fodrosak lesznek, elveszítik eredeti formájukat és lepotyognak. 

Ez a puszpáng-takácsatkára is igaz, melyet könnyen felismerhetünk. Apró esztétikai kárt okoz, de hosszantartó aktivitásának köszönhetően a buxus elveszíti színét és vitalitását. Kártevők és rovarok elleni szerekkel meggátolhatjuk, hogy megtámadja a puszpángot. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.06.2019
A cikk értékelése:
(88.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...