A meredek lejtő megerősítése és stabilizálása

A ház körüli lejtős terep nagyon jól néz ki, de mindennek ára van! Ebben az esetben megfelelően rendben kell tartani a lejtős területet annak érdekében, hogy az első tavaszi zápor után ne csak egy mocsár maradjon a helyén! 

A meredek lejtő stabilizálása

A kisebb lejtőkre a kövek is megfelelnek

A maximum 45%-os lejtőre bőven elegendő a természetes kőből készült támasz is kerti kövek formájában. A sziklák a legtermészetesebb megoldásnak számítanak, ráadásul minden kertben jól mutatnak. Rétegezve akár nagyobb magasságban, egy méterig is alkalmazhatóak. Egyszerű módon egymásra rakhatják a köveket. Az alapnak legalább 50 centiméter szélesnek kell lennie. Ez egy gyors és olcsó megoldás, mely nagyon jól mutat. Masszív sziklák használata ajánlott! 

 

A lejtő drasztikus stabilizálása sziklákkal

A meredekebb lejtők esetében a kövek rögzítésére cement habarcsra is szükség lesz. A legmegfelelőbb a gránit vagy a homokkő. A felhasznált anyagtól függetlenül a falhoz szükséges lesz egy 20 - 40 cm mély alap is! Homok és kavics használata is ajánlott, de amennyiben az alap nem vízátteresztő, akkor vízelvezető csőrendszer használata javasolt! A falat kicsit ferdén építsék, 10 - 15%-os lejtéssel a talajhoz viszonyítva. Ezzel megakadályozzák, hogy később ne dőljön előre! A falat beton alapra kell építeni, naponta maximum 50 centimétert építsenek hozzá! A következő lépcsőfokot mindig másnap csinálják meg!  

A lejtő megerősítése sziklákkal

Beton megoldás

A beton olcsóbb megoldás, mint a kő, és nem feltétlenül mutat rosszabbul! Választhatnak sima vagy műanyag hatásút, ráadásul különböző színű betont is! Annak érdekében, hogy megfelelően masszívak legyenek a beton falak acél rudakkal is ki szokták merevíteni. Ezt szakember szokta meghatározni az alapján, hogy milyen az alap teherbírása és a föld nyomása. A lejtő stabilizálásának másik módja a beton falazó blokkok használata. Az egyes szegmensek lehetnek tömörek vagy üregesek, melyeket feltölthetünk földdel. Így nagyon könnyen élettel teli, virágzó falat készíthetünk! 

Az ilyen helyekre a szárazságkedvelő, évelő növények passzolnak, mint pl. az aubrieta, a harangvirág, a kökörcsin vagy a szegfű. Ősszel kiültethetik az évelő és gumós növényeket. Tavasszal az egynyári virágokat és máris kész a gyönyörű, virágzó fal! 

A lejtő megerősítese fával

A fa nem a legmegszokottabb anyag ilyen célra, de nagyon esztétikusan néz ki. A fából készült palánkokat egyszerűen használhatjuk az enyhébb lejtők bebiztosítására úgy, hogy a farönköt dróttal vagy műanyag szalaggal rögzítjük. Ilyen helyre olyan fa passzol, amelyen nyomásimpregnálás volt elvégezve. Ez hosszú élettartamot biztosít! 

Bio alternatívák

Egy másik lehetőség, amellyel meggátolhatjuk, hogy a vízerózió kárt tegyen a lejtős területben, az a rézsű használata. A meredek lejtőkön segítenek megelőzni a vízeróziót, megerősítik magát a lejtőt és segítik a növények növekedését. Ennek köszönhetően a lejtőt növények segítségével stabilizálhatják! Ezek a szövetek általában kókuszból, jutából, szalmából vagy biomasszából készülnek. Élettartamuk néhány év, de természetes módon, maguktól lebomlanak. 

A lejtő stabilizálása rézsűvel

Minél meredekebb a lejtő, annál nagyobb súlyú rézsűre van szükség. Pl. egy 45°-os lejtőre általában 400g/m2-es kókuszhálót vagy 500 g/m2-es jutahálót használnak. Az ettől meredekebb lejtőre 700 g/m2 gramázsú rézsűt ajánlott használni. Amennyiben tartósan szeretnék stabilizálni a lejtőt, akkor műanyag hálót kell használniuk! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 10.11.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?