A macskaalom kapható szűrővel és tetővel is. A legjobb a szilikát macskaalom.

A macskák a tisztaság kedvelő álltatok közé tartoznak. Hogy tudják tartani magukat szokásaikhoz, megfelelő felszerelésre és körülményekre van szükségük. Ehhez elkerülhetetlen a macskaalom. Cikkünkből megtudhatják, melyek a legjobbak. 

Macskaalom kiscicának

Akár már van macskájuk, akár csak fontolgatják egy cica befogadását az alapvető felszerelésre mindenképpen gondolni kell.

Kedvelt macskaalmok

Megnevezés Értékelés Részletek
Litter Robot IIITermék mutatása

Macska wc- melyik a legmegfelelőbb?

A macska kényelmi igényeit akár két szóval is ki tudjuk fejezni - macska wc és macskaalom. Erre a célra bármilyen edény használható. Akár saját kezűleg is készíthetnek egyet fából, tepsiből, tálból, de üzletben is vásárolhatnak egy tökéletes darabot. 

A választás során pár alapvető dolgot kell figyelembe venni. Előszöris az edény oldalának magasságára figyeljenek. Ne legyen túl magas, hogy a macska probléma nélkül hozzáférjen. Másfelől viszont ne legyen túl alacsony sem, hogy legyen benne hely a maccskaalom számára és akár kaparhasson is benne cicánk. A macska wc-nek könnyen hozzáférhetőnek és tisztíthatónak kell lennie. Olyan anyagból kell készülnie, ami nem káros az egészségre és lehet fertőtleníteni is. 

Különböző méretekben, színben, formában vásárolhatunk macska wc-t, de valamelyik még egyéb funkciókkal is el van látva. A legalapvetőbb a fedél nélküli műanyag, téglalap alakú macska wc. Egy ilyet a gyártótól függően már akár 900 forinttól is beszerezhetnek. Valamelyikhez külön oldalfalat is vásárolhatnak, hogy a biztosan semmi ne potyogjon ki belőle. Ezek a macska wc-k kedvező árúak, könnyen tisztíthatóak. A színeket illető választék is nagy. 

Fedett macska wc

A másik lehetőség a fedett macskaalom, amely már valamivel nagyobb kiadást jelent, de sokkal praktikusabb! Választhatnak szűrős és sarok macskaalmok közül is. Az aktív szénnel ellátott szűrő megakadályozza a kellemetlen szagok terjengését. Olyan modellekkel is találkozhatnak a piacon, amelyeket macska hordozóvá is át lehet alakítani. 

A macskaalom

A macskák elég konzervatív teremtmények, ezért az állandóságot részesítik előnyben. Akár kiscicájuk, örögbefogadott vagy vásárolt cicájuk van mindenképpen vegyék figyelembe a már meglévő szokásiat. Amennyiben olyan macskaalmot vásárolnak a cicának, amelyet már egyszer megszokott, akkor kisebb esélyel csinál koszt a lakásban. A választék nagy, de cikkünk alapján kiválaszthatják a megfelelő maccskaalmot. 

Szilikát macskaalom

A szilikát macskaalom különböző méretű kristályokból áll, amelyek nem csak a nedvességet szívják fel, de a kellemetlen szagokat is magukba zárják. Ez a macskaalom pórusos struktúrájának köszönhetően majdnem ugyanannyi nedvességet képes magába szívni, mint amennyit nyom. A szilikát szinte pormentes és nagyon hatékony. 

Macskaalom

A macskaalmot nem kell gyakran cserélni. Az elszíneződés és a kinézet alapján megállípítható, hogy mikor jön el a csere ideje. Hátránya, hogy a szilikát gél elfogyasztva mérgező hatású és nem lehet lehúzni a WC-n. 

Homok macskaalomnak

A macskák nem csak eredetükből adódóan vannak hozzászokva a homokhoz. Pár éve még nem volt ilyen nagy macskaalom választék, ezért akkor a homokkal kellett berniük kedvenceinknek. Semmit nem ronthatunk el vele. Amennyiben a macska kedveli, akkor felesleges lecserélni. 

Bentonit macskaalom

Ez egy ökologikus, természetes, agyagos anyagból készült macskaalom, melynek különböző formája, mérete és tulajdonságai lehetnek. Szemcsenagyság alapján is megkölünböztethető. Létezik illatos vagy szag mentes is. Van csomósodó és nem csomósodó típus. Akármilyet is választanak a macskaalomnak környezetbarátnak kell lennie, fel kell szívnia a nedvességet, el kell nyelnie a szagokat és nem szabadna porzania. Ezt a típust nem húzhatják le a Wc-n. Erre vásárláskor is gondoljanak! 

Nagyon kedvelt a Zverlit macskaalom, amely szárított, osztályozott bentonitból készül. Ez egy csomósodó, jó nedszívóképességgel rendelkező macskaalom, amely nem okoz allergiát. Használat után összecsomósodik. Ezt a részt elég eltávolítani és kipótítani. 

A macskaalom tisztítása

A Zverlit macskaalom főleg a környezetbarát elvárást teljesíti, hiszen akár a szembéde is kidobható, de a kerti komosztban is megállja a helyét. 

Egyéb lehetőségek

Faforgács, kukorica vagy szalma maccskaalmot is vásárolhatnak. Nagyon jól elnyelik a szagokat és a nedvességet. Ezek között is vannak finom vagy nagyobb szemcséjűek, csomósodóak és nem csomósodóak is. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a bentonit macskaalmok, de valamivel drágábbak. Mivel természetes anyagokról beszélünk, ezért ezeket általában a WC-be is dobhatjuk. 

Vásárlási lehetőségek

Már van cicájuk és egy macska wc vásárlása mellett döntöttek? Macska wc-t és almot az interneten, de akár állatkereskedésben is vásárolhatnak, ahol kérdezhetnek a különféle anyagokról. Az állatkereskedések mellett több olyan üzletben is találhatnak macskaalmot, ahol állatokkal kapcsolatos kellékeket is árulnak. 

Macskaalom

Amennyiben az interneten keresztül szeretnének vásárolni, akkor sok lehetőségük van. Ha rákeresnek a macskaalom vagy macska wc kifejezésekre, akkor biztosan megtalálják azt, amire szükségük van! 

Hogyan szoktassuk a cicát a macska wc-re?

A legfontosabb dolog - megtanítani a macskát wc-re járni. Mivel tisztaság kedvelő, természetesen intelligens állatok, ezért ezzel nem lesz probléma. 

A macska wc-t olyan helyre tegyék, ahol a cicának nyugalma lesz. Ne rakják elektromos készülékek közelébe, amelyek kellemetlen hangot adnak ki. A macska táljától is távol helyezzék el. Egy cica sem szeretne oda piszkítani, ahol eszik. Gondoljanak arra is, hogy a wc elég nagy méretű legyen és a maccska kényelmesen meg tudjon benne fordulni. Így elkerülhetik, hogy véletlenül a szennyezett macskaalomba lépjen. Ne felejtsék el rendszeresen tisztítani a macskaalmot!

Műanyag macskaalom

Amennyiben új cicájuk van, akkor adjanak neki egy kis időt, hogy először megszokja a házat. A lakás minden pontját át kell kutatnia és meg kell ismerkednie új gazdáival is! Amikor már körbenézett, akkor segítsenek neki megtalálni a wc-t. A macska általában gyorsan rájön, hogy az mire is szolgál. Amennyiben véletlenül máshol végezné el a dolgát, akkor azt tegyék a macskaalomba. Ha látják, hogy a macska a wc-n kívül szeretné elvégezni a dolgát (sompolyog és kissé felemeli a farkát), akkor óvatosan vigyék át a macska wc-be. 

Tippek macskaalomhoz

Először arra kell rájönni, hogy a macska a fedett vagy a nyitott macska wc-t szereti-e jobbam. A macska wc-t könnyen elérhető helyre tegyék, de kerüljék a túlzott meleget, mivel ott jelentős bűzt áraszthat a macskaalom. Vegyék figyelembe, hogy a macskának is magánszférára van szüksége a dolga elvégzéséhez. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 01.05.2020
A cikk értékelése:
(88.2%)

További cikkek a kategóriában:

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...

Hogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbakHogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbak

Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára? Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára?