A levelek gyors eltávolítása az ereszcsatornából? A megoldás az eresztisztító robot!

Megérkezett az ősz! A színes leveleken kívül azonban viharokat is hozott magával! Persze mai cikkünk nem az időjárásról fog szólni, de szoros összefüggésben lesz az esővel. Felkészítették már az ereszcsatornákat a nagyobb esőzésekre? 

Az ereszcsatorna tisztítása

A sok levél és más lerakódások megakadályozzák a víz elfolyását és az máshol tör utat magának. A végeredmény egy eldugult ereszcsatorna, sérült vakolat és elázott padlás. Hogyan tisztítható meg az ereszcsatona úgy, hogy elkerülhessük az említett kellemetlenségeket? 

Miért tisztítsuk az esővíz elvezetőt? 

Ne becsüljék alá az ereszcsatorna tisztításának fontosságát és készüljenek fel megfelelően az esőre és a hóra! A vakolat javítása vagy más külső és belső sérülés helyrehozása, amit a víz és a nedvesség okozhatnak pénzügyileg sokkal megterhelőbb lehet. Főleg akkor, ha nem veszik észre azonnal a hibát! Az ereszcsatorna megfelelő karbantartása hosszabb élettartamot biztosít nem csak a háznak, de magának az ereszcsatornának is. Nem megfelelő karbantartás esetén végül elkerülhetetlen az egész cseréje! 

Évente legalább kétszer ellenőrizzék!

Az ereszcsatornát mindenképpen fel kell készíteni az őszi és téli időszakra, de ellenőrizni ettől gyakrabban érdemes! Tavasszal győződjenek meg róla, hogy téle nem történt-e valami az eresszel. Soha nem lehet tudni, hogy mit hoz magával egy erősebb szél! Akadályt általában kisebb ágak, moha és levelek okoznak a sárral és a madarak ürülékével együtt. Vízzel keveredve eltömíthetik az ereszcsatornát. Az, hogy szemmel nem látható, még nem jelenti azt, hogy nincs eltömődve az eresz! A víz mindig talál magának utat, de a végeredménynek nem biztos, hogy örülni fognak. 

Amennyiben a ház körül sok lombhullató fa, madár vagy más olyan dolog van, ami kárt tehet az ereszcsatornában, akkor ajánlott még ennél is gyakrabban ellenőrizni! 

Tisztítani! De hogyan?

Az ereszcsatornát saját kezűleg három féle képpen tisztíthatják ki. Mindnek vannak pozitívumai és negatívumai. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a módszereket és Önök kiválaszthatják az Önöknek megfelelőt. 

Az ereszcsatorna kézi tisztítása

Ez a módszer fizikailag a legmegterhelőbb. Szükségük lesz egy létrára, amit ki kell biztosítani! Érdemes segítséget kérni egy ismerőstől, aki megtartja a létrát és feladja a szerszámokat, amikre szükségük lesz az ereszcsatorna tisztítása közben. 

A ház ereszcsatornájának kézi kitisztítása

Nem kell megijedni. Egy spatula, lapátka, kis méretű gereblye. Ezeket általában a kertben is használják, tehát semmilyen speciális eszközre nem lesz szükség. A felhalmozódott szennyeződéseket egyszerűen ki kell szedni. Kézzel, de természetesen kesztyűben dolgozzanak! Számoljanak vele, hogy a kézi tisztítás viszonylag hosszú időt vesz igénybe. Az előkészületek is sok időt vesznek igénybe, de persze a szennyeződés foka is meghatározó a tisztítás idejét illetően. 

Az ereszcsatorna tisztítása teleszkópos karral

Az ereszcsatorna tisztításakor két lábbal a földön állhatnak. A nagyobb szennyeződések eltávolításában a műanyag kaparó, a finomabb lerakódások eltávolításában pedig a kar másik felén lévő lágyabb sörték segítenek. Egy jól beállított teleszkópos karral egyszerűen hozzáférhetnek az ereszcsatornához! Kapcsolják hozzá a locsolócsövet, amivel teljesen kitisztítható az ereszcsatorna! Ezzel a módszerrel akár 5 méteres magasságig is elérhetnek. 

Eresztisztító robot

Nem mindenki szeretné kézzel tisztítani az ereszcsatornát. A magasságtól való félelem jó indok arra, hogy ne akarjanak felmászni a létrára! Ezen segíthet az eresztisztító robot! A szennyeződéseket egy tisztítófej segítségével távolítja el. 

Az apróbb szennyeződésekkel pedig a kefe veszi fel a harcot. A távvezérlésnek hála mindenhova eljuttathatják, ahova csak kell! Akár 10 - 15 méteres távolságba is! Dolgozzanak elővigyázatosan, hogy sokáig használhassák ezt a segédeszközt. Ezzel a módszerrel rengeteg időt és energiát spórolhatnak meg! 

Az eresz tisztításának ára

A kézi tisztítás nem igényel nagyobb befektetést. Valószínűleg mindenkinek van otthon létrája, vödre, kesztyűje és kerti szerszámai. Az eresztisztító robot ára azonban akár 88 ezer forint is lehet. 

iRobot Looj 330 eresztisztító robot

Minden attól függ, hogy mennyi pénzt szeretnének rááldozni és milyen elvárásaik vannak. A teleszkópos tisztító ára kedvezőbb, de persze a gyártótól és a felhasznált anyag minőségétől függ!

Tisztítás után óvják az ereszcsatornát!

Kitisztították az ereszcsatornát és minél tovább meg szeretnék őrizni jó állapotát? Takarják le egy hálóval vagy ráccsal. Ezzel megakadályozhatják, hogy belehulljanak az ágak és a levelek. 

A MI TIPPÜNK: Hagyják, hogy szakemberek végezzék el Önök helyett a munkát! Szólítsanak meg egy céget, aki ereszcsatornák tisztításával foglalkozik! Ez főleg a nagyobb épületek tulajdonosainak éri meg, ahol a tisztítás egyáltalán nem olyan egyszerű! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.08.2021
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni? Dübel téglához, poliészterhez, gipszkartonhoz: Tudják, hogy mikor melyiket kell használni?

Egy szekrényt vagy polcot szeretnének rögzíteni a falra? Akkor az egyik legfontosabb dolog a megfelelő dübel vagy tipli használata! A változatos anyagok miatt elengedhetetlen, hogy...

Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?Hogyan szoktassuk le kutyánkat a kaparásról és a jelölésről a kertben?

Egy kutya, aki a kertben kapar és jelöli a területét igazán nagy károkat képes okozni. Miért viselkedik így? Hogyan szoktathatják le kutyájukat az ásásról? Cikkünkből megtudhatják! 

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...