A legjobb padló kutyákhoz - laminált, vinil, parketta, csempe vagy parafa?

Egy szőrös baráttal osztják meg otthonukat? Élvezik a jelenlétét, örülnek, amikor odabújik a kanapén, és szeretik a puha szőrét? Ez valószínűleg így igaz, de mit mond a padlójuk? Elég felkészült és tartós ahhoz, hogy ellenálljon négylábú pajtása mancsai és karmai támadásának?

Kutyához megfelelő padló

Mivel a háziállatok egyre gyakrabban élnek velünk együtt a lakásban, ezért ezt a tényezőt is figyelembe kell venni otthonunk berendezésénél. Tanácsot adunk Önnek, hogy melyik padló teszi boldoggá kedvencét és Önt is!

Vigyázzanak a nem megfelelő választással!

Ha padlóját le szeretné cserélni, vagy ha kutyája beköltöztetésével szeretné megszépíteni és feldobni az életét, akkor válassza a lehető legjobb padlóburkolatot. A nem megfelelő padlóburkolat tönkreteszi az ízületeket és a mancsokat, baleseteket, megfázást okoz. Vannak nagyon kényes padlók is, melyeken már a kutya első léptei után meglátszanak a karcolásnyomok. Ezért fontos, hogy ismerjük a piac kínálatát, és ötvözzük a gazdi és a kutya igényeit.

A padló kiválasztásakor elkövetett leggyakoribb hibák

Sok gazdi azt gondolja, hogy a kutyája mindig tiszta lesz. Igen, ez lehetséges, de a padlót néha mégis érheti vizelet vagy hányás. Mindenkinek vannak emésztési problémái, hasmenése, és a kölyökkutyák vagy az idősebb kutyák néha nem jutnak el a kijelölt helyre. Az is megeshet, hogy feltartják a munkahelyén, és a kutyusa nem bírja tovább. Bármi megtörténhet, ezért jó, ha minden lehetséges forgatókönyvre előre felkészülnek! Egy rossz padló, amely nem elég tartós, gyorsan átnedvesedik, deformálódik - gyakran gyorsabban, mint ahogyan Ön hazaér a munkából. Az ilyen károk általában javíthatatlanok, és csak annyit tehet, hogy kicseréli a padlót.

A padlóval kapcsolatos másik probléma, hogy mindent látni lehet rajta. Ezért olyan padlót kell választania, amely tartós, de színe nagyon hasonlít a kutyáéhoz, hogy ne látszódjon első pillantásra a szőr.

A padló kiválasztásának kritériumai

Amikor padlót választ, gondoljon a következő szempontokra:

 • Praktikusság - a padlónak ellenállónak kell lennie a kutya- és macskatársakkal szemben. Probléma nélkül kell megbirkóznia a nedvességgel, gyorsan és könnyen tisztíthatónak kell lennie. Inkább örömet, mintsem aggodalmat kellene okoznia!
  Higiénia - a padlónak ellenállónak kell lennie a szennyeződésekkel és a kosszal szemben. A szőr ne kavarogjon rajta, de ne is ragadjon rá. Tisztításkor a szennyeződéseknek könnyen eltávolíthatónak kellene lenniük. A legjobb megoldás az antiallergén padló, amely a por és a pollenek mellett a szőröket is taszítja, és nem károsítja az állatok vagy az emberek egészségét.
  Mérgező hatás - egyes padlókat különböző vegyszerekkel kell kezelni, ezért válasszon olyat, amely nem igényel lakkozást és bevonatot. Bár különböző természetes és organikus anyagok is kaphatók, sosem tudhatja, hogy a bennük lévő gyógynövények nem ártanak-e Önnek vagy kutyájának.
  Kényelem - ez azt jelenti, hogy ne történjenek baleseteket a csúszás miatt. A padlónak ezért csúszásmentesnek kell lennie! Csúszós felületen az egész mozgásszervi rendszer szenved, nemcsak az állaté, hanem a gazdájáé is. A padló puhasága is ezzel függ össze.
  A keménység mértéke - a padló ne legyen túl kemény, de ne is legyen túl puha, hogy ne károsítsa a háztartás tagjainak ízületeit. Mindig jobb azonban a puhább padlót választani, mivel az kevésbé lesz "zajos" is, és a karmok kopogása kevésbé lesz hallható.
  Tartósság - a padlónak erősnek kell lennie, ellen kell állnia az állandóan futkározó kutya támadásának, és nem szabad, hogy könnyen megkarcolódjon. Válasszon olyan padlót, amelyet mechanikai sérülések ellen kezeltek.
  Hőszigetelés - a hideg anyagokból, például kőből vagy kerámiából készült padlózat megfázást okozhat a háziállatoknál és gazdáiknál. A háziállat még nagyobb eséllyel betegszik meg, ha olyan padlón vagy ágyon alszik, amelynek nincs vagy csak kevés a hőszigetelése.

Parafa

A parafa padlóburkolat igazi luxus! Padlófűtés nélkül is viszonylag meleg, valamint antibakteriális és allergiaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Szilárd, tompítja a karmok hangját és egyéb zajokat. A megfelelően kezelt parafa padlóburkolat még vízálló is. Azonban kezelni és ápolni kell, mert ha valahol megsérül, és nem javítjuk ki időben, a kutya valószínűleg "lecsap" rá. Másrészt viszont szilárd, higiénikus és meleg padló, amelyen, ha a kutya szőrével azonos színárnyalatot választ, még a szőrszálak sem látszanak.

Elégedett kutya a laminált padlón

Ügy tűnik, a parafa padló lenne a legjobb választás? Ha igen, akkor mindenképpen olyan parafa padlót vásároljon, amelynek felülete kezelve van. Ez valamivel drágább lesz, de lényegesen tovább tart majd.

Csempe

Egy másik nagyon ésszerű megoldás háziállat esetén a csempe. A csempe karcálló és nem szívja magába a folyadékot. Nem áraszt kellemetlen szagot, nem maradnak foltok rajta, és könnyen tisztítható. A csempe hátránya, hogy hideg, de ez megoldható padlófűtés beépítésével. Ez után következik a csúszósság és a keménység, ami lehetetlenné teszi a mozgást rajta és rosszat tesz az ízületeknek. Ezen kívül hátrányt jelent a zajosság is. Mindig tudni fogja, hogy a kutyája a padlón futkos, mert a karmai minden alkalommal végigcsúsznak a padlón. Ha azonban a csempe jól szigetelt, akkor még a kopogó hang is minimalizálódik.

Amikor csempét vásárol, válasszon olyat, amely csúszásmentes kivitelezésű. A legideálisabbak azok, amelyek R11 és R12 jelöléssel rendelkeznek.

Vinil

A vinil padlóburkolat az egyik legjobb lehetőség a kutyatartók számára. Kevés mérgező anyagot tartalmaz, könnyen tisztán tartható, csak tiszta vízzel és egy kevés tisztítószerrel kell áttörölni. Erős, ellenáll a folyadékoknak. Alacsony zajszint jellemzi, és különböző kivitelben, különböző mintákkal kapható. Megbízhatóan imitálja a fát és más anyagokat (kő, parafa) is. Értékét növeli, hogy nem csúszik, és kiváló áron árulják. A vinil tökéletes megoldás a padlót kaparó kutyák számára is.

Fa

Az állat- és természetbarátokat a fa nyűgözi le leginkább - illata, rugalmassága, szilárdsága és egyedi, megismételhetetlen textúrája. Csak azért, mert a fa szép, illatos és tartós, még nem jelenti azt, hogy a fapadló és a kutyák összeillenek. Ennek fő oka a vegyi kezelés és a rendszeres impregnáláshoz szükséges lakkozás, olajjal és egyéb eszközökkel való folyamatos kezelés. A háziállat megszagolhatja, sőt meg is kóstolhatja a fát, ami végső soron mérgező lehet számára. Ráadásul a nagy nedvességállóságú fa drága, és még így is foltok maradnak rajta, ha folyadék éri. A fán hamar láthatóvá válnak a karmolásnyomok.

A kutya és a fa padló

Tehát ez egy luxus darab, nem lesz a legszerencsésebb választás, ha egy háziállattal él együtt. Ha azonban mégis fára vágyik, mindenképpen olyan textúrájú fát válasszon, amelyen kevésbé láthatóak a karomnyomok, ill. elég kemény és tartós. Ilyen tulajdonságok jellemzik például a cseresznye-, bükk- vagy tölgyfát. Még ennél is tartósabbak az egzotikus fák, pl. bambusz, cédrus. Még egy tanács a fával kapcsolatban - legyen óvatos a telepítésnél, ügyeljen arra, hogy az elemek közötti hézagok ne legyenek túl nagyok, mert a kutya karmai beleakadhatnak az illesztésekbe, ami kellemetlen sérüléshez vezethet!

Bambusz padló

Rendkívül tartós padlótípus a bambusz. Ellenáll a karcolásoknak, taszítják a vizet, ami azt jelenti, hogy nem szívja magába, így a vizelet sem jut be a bambuszfa szerkezetébe, és nincs kellemetlen szag! Egy szobakutya esetében kiváló választás, de van néhány hátránya. Amellett, hogy drága, különleges ápolást is igényel, és az állat mancsai könnyedén megcsúsznak rajta. Ez miatt ajánlunk a helyiségbe egy kisebb szőnyeget, amelyen a kutya szaladgálhat és pihenhet.

Katalógusunkból ajánljuk

Laminált padló

A laminált padló a legelterjedtebb jelenleg hazánkban. De vajon tényleg olyan jó, mint amilyennek látszik? A "jó öreg laminált" nem a legjobb választás, ha háziállattal él. Az ilyen padlók túlságosan csúszósak és alacsony a nedvességállóságuk. A laminált elég zajos, amikor az állat sétál, de az ember lába alatt is recseg, ropog. Ráadásul gyorsabb mozgáskor gyakran történnek balesetek, mert rendkívül csúszik, és a karbantartása sem rózsás. A kutya és a laminált padló nem túl jó barátok, de ez a típus elég meleg, puha és olcsó is.

Szőnyeg

És mit szól a szőnyeghez? Bár sok szakember és orvos nem ajánlja, megfelelő ápolással sokat segíthet. A szőnyeg csapdába ejti a port, a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vírusokat, sőt még a szőrszálakat is. És bár ma már kaphatók antiallergén szőnyegek, ezek gyorsan felszívják a folyadékokat, csúnya foltokat hagyva maguk után, és még az alapos porszívózás sem tisztítja őket olyan jól, mint kellene. A szőnyeg elfogadható választás lenne, de csak akkor, ha naponta gondoskodik a háziállatáról és a szőnyegről is. Nem olyan gondozásra gondolunk, ami etetésből és sétáltatásból vagy porszívózásból áll. Hanem a kutya vagy macska mindennapos fésüléséről, a karmok nyírásáról, a mancsainak megtörléséről, amikor bejön, a nemi szerveinek megtörléséről a sétáltatás után, és még a szőnyeg rendszeres karbantartásáról is, ami magában foglalja a napi száraz és nedves porszívózást. Tehát, bár a szőnyeg meleg, jó hangszigetelő és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, az otthoni tartása bizonyára munkaigényes és ezért meglehetősen életszerűtlen. De ez nem akadályozza meg abban, hogy egy kis futószőnyeget szerezzen kedvencének.

Kutya színes szőnyegen

A legjobb padló kutyához és macskához

A padlóburkolatok előnyeinek és hátrányainak mérlegelése után több mint nyilvánvaló, hogy a vinil a legjobb padlóburkolat egy kutya számára. Az egyik ilyen, "állatbarát padlóburkolatként" is emlegetett padlóburkolat a Designflooring designer vinil padlóburkolata. Hogy mitől olyan különleges? Egy speciális réteggel van bevonva, amely karc- és kopásállóvá teszi. Persze karcolás karcolás ezen is megjelenhet, de egy kutyakarmolásos vinil padló közel sem olyan kelt olyan hatást, mint egy fapadló. Pár karcolás nem jelent problémát egy ilyen padló esetében! Csak kezelje a megfelelő termékekkel, amelyek eltávolítják a karcolásokat. Ennek az egyedi padlóburkolatnak további előnyei a következők:

 • Puhább, mint a fa
  Tompítja a karmok zaját
  Vízálló és karcálló
  Nem csúszik
  Rugalmas
  Minimális és könnyű karbantartást igényel
  Többféle kivitelben kapható
  Maga a padló nem hideg
  Nincs magasságkülönbség lerakáskor, mint a járólap vagy a parketta esetében
  Javítható vagy azonnal cserélhető

A padlóról és a kutyáról is gondoskodni kell

Akárhogy is, ne felejtsük el, hogy ahogyan a padló kiválasztása, úgy a gondozása is fontos! Minden padlót ápolni kell, ahogyan kutyáját is. Az ápolás elengedhetetlen része a rendszeres karomvágás és a szőrzet kifésülése. A hosszú karmok nem csak a padlónak, de legjobb barátjának is ártanak. Nyáron pedig bozontos sörény feleslegesen stresszeli a kutyát és Önt is, amikor takarítania kell.

Végszó

Bármilyen padlóburkolat mellett is dönt, mindenképpen kérdezzen rá a boltban a minőségére, és arra, hogy mennyire felel meg a háziállat igényeinek. Ne hagyja magát azonban megtéveszteni az alacsonyabb árral! Az a padló, amelyért lényegesen kevesebbet fizet, valószínűleg egy kicsit rosszabb minőségű. A vinil padlóburkolatoknál leggyakrabban a felületi réteg hiánya a fontos egy háziállat esetében. A padlóburkolat tulajdonságait is szépen fel kell tüntetni a csomagolás betétlapján, mert csak így lehet fogalmunk arról, hogy valójában mit is vásárolunk.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 03.07.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?

Hogyan lehet szép és ragyogó akváriumunk bosszantó algák nélkül? A kulcs az egyensúly! Cikkünkben elmondunk minden lényeges tudnivalót arról, hogyan tisztíthatja meg akváriumát a...

Hogyan készítsük fel otthonunkat a háziállattal való együttélésre? Hogyan készítsük fel otthonunkat a háziállattal való együttélésre?

A háziállattal való együttélés sok örömet, de aggodalmat is jelent. Nemcsak a házát kell felkészítenie az érkezésére, hanem magát és a háztartás többi tagját is.

Hagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokatHagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokat

A kutyatulajdonosok gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy beengedjék-e a kutyát az ágyba vagy sem? A válasz nem egyértelmű, de a cikkben megismerheti az összes előnyt és hátrányt.