Parafa padló a fürdőszobába vagy a konyhába - előnyök, hátrányok és tapasztalatok

A parafa padlóburkolat az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül és valóságosan újászületett, ezért napjainkban nagy népszerűségnek örvend, hiszen sok egyedi tulajdonsága van és a környezetbarát padlóburkolatok közés sorolható, hiszen természetes, megújuló anyagokból készül. 

Parafa padló a nappaliban

Ha padldóburkolat vásárlásán gondolkoznak, de nem biztosak benne, hogy a parafa padlóburkolat megfelelő lesz, akkor a következő sorok meggyőzhetik Önöket arról, hogy a parafa már régen nem tabu és a modern gyártási módnak köszönhetően bármelyik helyiség stílusos kiegészítőjévé válhat. 

Milyen a parafa padló és milyen előnyei vannak?

Haladjunk szépen, sorba! Először a bevezetőre szeretnénk hivatkozni, ahol elmondtuk, hogy a parafa padlóburkolat környezetbarát - ez az anyag egyik legnagyobb előnye. A parafa a parafatölgy kérgéből készül. Ennek előállításához nem szükséges kivágni a fákat, amely nagy előny a környezetvédelem szempontjából. 

A természetes eredet más tulajdonsággal is összefügg - a parafát nem támadja meg a penész, nem képez kellemetlen gázokat (mint pl. a legtöbb linóleum burkolat). Ebből adódan akár antiallergénnek is nevezhető. Hosszú az élettartama és karbantartása sem bonyolult - felújításához használhatnak egyszerű padló polírozót. 

Parafa lapok a padlóra

Tisztítására bőven elég egy söprű, porszívó vagy felmosó, de a szakemberek nem ajánlják, hogy a parafát nedvességnek tegyük ki! Lerakása is viszonylag egyszerű, hiszen az alapvető lépések áttanulmányozása után akár az amatőrök is megbirkózhatnak vele! 

A parafa padlóburkolat jobban alkalmazkodik a helyiség hőmérsékletéhez is, ezért sokkal jobb választásnak bizonyul, mint a fa padlóburkolat. Ellenáll a víznek, hiszen nem indul be a rothadási folyamat még hosszabb idő elteltével sem. Ha nem hiszik el, akkor csak gonodljanak bele, hogyan záródnak a legminőségibb borosüvegek is! 

Egy másik  lényeges előny a hőszigetelés - ezért a tulajdonságért egész évben hálásak lesznek, akár fagyos kint az idő, akár forroság van - a parafa padló esetében nem kell aggódni a hőveszteség miatt! 

Parafa padló

Ez a padlóburkolat típus sokkal puhább, ezért kényelmesebb, mint a klasszikus fa padlóburkolatok. Rugalmassága miatt alkalmazkodik a talphoz és kíméli a hátgerincet és az ízületeket. Kitűnően elnyeli a hangot és a rezgéseket, tehát a rajta történő járás a fülnek is kedvez. 

A parafa padló hátrányai

A prafa padlóburkolaton nagyon kényelmes sétálni rugalmassága és puhasága miatt, de éppen ezek a tulajdonságok okozzák azt is, hogy viszonylag könnyen megsérül. Amennyiben tökéletesen sima padlóburkolatra vágynak, akkor nem a parafa lesz Önöknek a legidálisabb választás! 

A parafát lényegében bármelyik szobában lehet használni - konyha, hálószoba vagy fürdőszoba - de minden helyiség esetében ugyanazt a szabályt kell figyelembe venni. A bútorok alatt a parafát ki kell merevíteni - erre használhatunk különféle alátéteket. A fórumokon arról is olvashatunk, hogy a világos parafa padlóburkolaton sokkal kevésbé látszanak a bútorok által okozott nyomok. 

Parafa padló a konyhában

Amennyiben macskájuk vagy kutyájuk van, akkor készüljenek fel arra, hogy a parafa nem sokáig lesz sérülésmentes, mivel az állatok karmai nagyon könnyen megsérthetik és tönkretehetik a padlóburkolatot. 

A víz is problémát jelenthet. A parafa ismert arról, hogy ellenálló a vízzel szemben, de rossz szigetelés és sok víz jelenléte esetén megváltozhat eredeti formája vagy mérete. Lerakásakor fontos figyelni a megfelelő védelemre. 

Hálószobába, konyhába vagy fürdőszobába? 

Amennyiben egy univerzális választ szeretnének, akkor rossz hírünk van. A szakemberek véleménye eltérő, mert a rengeteg pozitív tulajdonság ellenére a parafa sem tökéletes és nem megfelelő lerakás esetén több problémával is szemben találhatjuk magunkat. 

Parafa padló a hálószobában

A hálószobában és gyerekszobában a vízzel általában nincs probléma, tehát ide a parafa ideális. A konyhában megfelelő szigetelés és lakkozás mellett nem lehet gond - a fürdőszobában azonban más a helyzet. Amennyiben mindenképpen parafa padlóburkolatot szeretnének a fürdőszobába, akkor válasszanak keményebb típust és legyen tökéletes a szigetelés is! 

Parafa padló a fürdőszobában

Parafa padló és padlófűtés

Különböző parafa padlóburkolat típusok közül lehet válogatni, azért megfelelő döntés után (pl. kemény parafa padlóburkolat) semmi probléma nem lehet a padlófűtéssel sem! Ezt vélemények és vásárlói tapasztalatok is megerősítik. 

A parafa a legmelegebb padlóburkolat típus, de nagy a hőellenállása (nagyobb, mint a vinyl, a kerámia, a fa vagy a laminált padló esetében). Ez azt jelenti, hogy nem a legidálisabb döntés padlófűtés esetén. Másfelől azonban az egyedi struktúra védi a helyiséget a hideggel szemben. A melegítés kezdetekor több energia felhasználására lesz szükség, de amikor kifűtik a helyiséget, akkor az sokkal tovább lesz képes tartani a meleget. 

A parafa padló előnyei

Végezetül a leglényegesebb - az ár. Ahogy azt már említettük, rengeteg típus és változat közül lehet választani, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Parafa padló lakásba

Hatszögű parafa lapok

Vannak cégek, amelyek 5 500 forint/m2-es áron kínálják termékeiket, de ez az ár akár 18 - 22 ezer forint is lehet! Minden a minőségtől függ! Egy négyzetméter parafa padlóburkolat átlagos ára 10 ezer forint. 

a képek forrása: pinterest.com

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.04.2021
A cikk értékelése:
(91%)

További cikkek a kategóriában:

Katlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbeKatlan vagy bogrács gulyáshoz a házhoz, nyaralóhoz vagy a kertbe

Már itt a nyár és Önök még nem is főztek gulyást, mert nem tudják eldönteni, hogy réz, zománcozott vagy rozsdamentes bográcsot vásároljanak? Milyenre is van igazából szükségük?...

Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!Öko-vízpalack: a vélemények a Equa termékeit dicsérik!

Nehezen tudják ellenőrizni a napi bevitt vízmennyiséget? Felejtsék el a PET palackokat és igyanak vizet praktikusan, egészségesen és stílusosan. Válasszák ki saját üvegüket még ma! 

Travertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változataTravertin mészkő burkolat. A márvány olcsóbb változata

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap. Miért olyan népszerű a travertin? Milyen a travertin burkolat? Minden fontosat megtudhatnak mai cikkünkből!