Hagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokat

A kutya már régen nem olyan állatnak számít, ami csak a szabadban, az udvaron él. Régen így volt, de ma már egyre több négylábú szőrmók él otthonunk kényelmében és melegében. Ez tulajdonképpen elég logikus. Ha szeretne egy szerető kutyát, aki a legjobb barátja és társa lesz, akkor időt kell vele tölteni. Igen, ebbe az otthonunk megosztása is beletartozik.

Kutya az ágyban

Van, aki a kanapéra engedi a kutyáját, van, akinek nem okoz gondot az sem, ha kutyája az ágyban fekszik. A kérdés az, hogy van-e helye a kutyának az ágyban?

A kutya ágyba történő beengedéséről eltérő véleményekkel találkozhatunk

Ha valaha is kereste már a választ arra, hogy biztonságos-e kutyával együtt aludni az ágyban vagy inkább kerülni kellene, akkor valószínűleg nem talált semmi egyértelműt. A szakértők véleménye eltérő és minden az Ön nézőpontján múlik. Az biztos, hogy egyetlen orvos vagy állatorvos sem fogja azt mondani, hogy teljesen rendben van, ha a saját ágyát kutyaágynak használja. Másrészt a pszichológusok szerint egy kutya az ágyadban garantálja a maximálisan pihentető alvást. Olvassa el az összes kockázatot és előnyt.

Okok, hogy miért ne aludjunk a kutyával az ágyban

Kosz, baktériumok, paraziták. Mindezzel kapcsolatba kerül, ha kutyája van. Egy dolog, hogy az említett lények a padlón vannak, más dolog viszont, ha az ágyban. Sokan egyszerűen nem szeretik ezt. Ez teljesen rendben van. Vannak, akik egyszerűen nem bírják a sarat az ágyban. És a szőrt! A kutya az ágyban nagyon gyakori lepedőcserét igényel és nem csak a szőr és a szag miatt. A kutyusok sétálnak a füvön, a földön, az úton. Ezek a területek különböző baktériumokkal vagy más állatok ürülékével szennyezettek, amelyeket valószínűleg nem szeretne az ágyában látni.

Kutya a gazdasszonyával az ágyban

Az atkák szeretik a szőrt

A kutyaszőr a poratkák táptalaja. Ugyanígy a szennyeződés és a por is, amely a szőrükről a paplanra vagy a matracra kerül. Ha allergiával küzdenek, akkor ezzel bizony vigyázni kell! Az állapota rosszabbodhat és nem éri meg. A kutyája is jól fogja érezni magát egy kényelmes kuckóban, így nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie. Ha nem bírja ki, akkor fürdesse rendszeresen kutyáját és válasszon hipoallergén kutyafajtát, például uszkárt, olasz vizikutyát, yorkshire terriert vagy tibeti terriert. Szőrük van, de nem vedlenek.

Vigyázzon a kullancsokkal és bolhákkal!

A kullancsszezon körülbelül fél évig tart. Tavasztól késő őszig. Különösen akkor fordítson erre fokozott figyelmet, ha odakint párás és meleg az idő. A kullancsok egyébként is elkerülhetetlenek kutyája számára. Kivéve, ha nem engedi a fűbe, de ez elég irreális. Minden jó kutyatulajdonos kullancs- és bolhariasztó szereket ad kedvencének, de ez nem jelenti azt, hogy nem hozza haza Önnek. Könnyen lehet, hogy a paplan alatt egyszer csak rábukkannak egy ilyen lényre.

Kutya az ágyban gazdasszonyával

Fertőzésveszély

A rendszeresen oltott és féregtelenített kutyák nem jelenthetnek kockázatot gazdáik számára. A fertőzés lehetősége azonban mindig fennáll. Nehéz ellenállni egy kutya tekintetének és elutasítani egy bújást, de vigyázat!. A kutyák számos betegséget, többek között leptoszpirózist, toxokariózist és rühességet is átadhatnak az embernek. Az ágyon való közös fekvés során is fennáll a fertőzés veszélye. Ha nem bírnak ellenállni, akkor legalább tartsa be ezt a szabályt: ne legyen kutya az ágyban együtt gyerekkel vagy terhes nővel!

A kutya az ágyban gyógyító hatású

ost egy pillanatra felejtse el az összes baktériumot és ijesztő dolgot, amit az előző sorokban olvashatott. Megfelelő higiénia és gondozás mellett a betegségek kockázata alacsony. És a szeretett kutyus mellett aludni pszichológiai szempontból az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Eltekintve attól a ténytől, hogy a szőrmókok legtöbbször szépen elnyúlnak az ágyban és kuckójuk megzavarójának tartanak, ill. megtanulnak horkolni, a velük való alvás több okból is örömteli.  

Jobb, mint az altató

A kutyusoknak rendkívüli nyugtató hatásuk van. Ha alvászavarokkal küzd, ez egy fantasztikus gyógymód lehet! Puha, meleg, bolyhos és otthonosság érzetét kelti. Csak néhány percbe telik, míg álomba szenderülnek egy kutya mellett. Probléma csak az eltérő alvási ritmus miatt fordulhat elő. A kutya éjszaka felébred, néha átköltözik, iszik. Ha nem mélyen alszanak, akkor ez miatt hamar felébredhetnek. Ráadásul a nyári melegben egyáltalán nem kellemes, ha a kutyus egész éjjel ránk tapad.

Kutya az ágyban gazdájával

Mindig mosollyal ébrednek

smeri azokat a szörnyű reggeleket, amikor megszólal az ébresztő, és a felkelés olyan, mint egy rémálom? Érdemes tudni, hogy amikor kutyája mellett ébred, akkor minden reggel mosolyogni fog. Mert annyira imádnivalóak, hogy még akkor sem fogod ránc kerülni a homlokára, ha nagyon szeretné. Gyakran a kutyák ébresztővé válnak. Egy bizonyos órában oda másznak és felébresztenek a reggeli sétához. A kutyák pontosak, mint az óramű. Többé nem fog elaludni! 

Az alvás erősíti a közös köteléket

Szeretne összhangban lenni kutyájával? Az együtt alvás segít ebben! A kutya szereti, ha a gazdája gyengédséget, szeretetet és odaadást mutat felé. Még azzal is, hogy beengedi a kutyát az ágyába. Fegyelem persze kell, hogy legyen, de valahogy nem hisszük, hogy egy igazi kutyatulajdonos ellenállna négylábú kedvence könyörgő, ártatlan bújásának. A kutya családtag, így ha úgy érzi, hogy egy ágyban kell aludnia, azzal egyáltalán nincs semmi baj! A kutyatulajdonosok majdnem 3/4-e egyet ért ezzel.

Ha azt remélte, hogy végleges választ kap tőlünk arra a kérdésre, hogy hagyja-e a kutyáját az ágyában aludni, nem fogunk csalódást okozni. Rendelkezik a szükséges információkkal, és ezek tekintetében magának kell mérlegelnie az összes érvet és ellenérvet. Nem kell úgy éreznie, hogy ha nem engedi be a kutyáját az ágyba, akkor nem szereti eléggé. Ne is törődjön a környezet elborzadt tekintetével, akkor sem, amikor bevallja, hogy a kutyával alszik. Ez a saját dolga! Végezetül azonban adunk egy jó tanácsot. A kutyának szabályokra van szüksége. Ha tilos ágyba mennie, akkor annak mindig így kell lennie. Ha egyszer beengedi, ne lepődj meg, ha magától is elkezd bemászni.

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 10.10.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?

Hogyan lehet szép és ragyogó akváriumunk bosszantó algák nélkül? A kulcs az egyensúly! Cikkünkben elmondunk minden lényeges tudnivalót arról, hogyan tisztíthatja meg akváriumát a...

A legjobb padló kutyákhoz - laminált, vinil, parketta, csempe vagy parafa?A legjobb padló kutyákhoz - laminált, vinil, parketta, csempe vagy parafa?

Eléggé ellenálló a padlója négylábú barátja mancsainak és karmainak támadásával szemben? Elmondjuk, melyik padló a legjobb, ha kutyával osztja meg otthonát.

Hogyan készítsük fel otthonunkat a háziállattal való együttélésre? Hogyan készítsük fel otthonunkat a háziállattal való együttélésre?

A háziállattal való együttélés sok örömet, de aggodalmat is jelent. Nemcsak a házát kell felkészítenie az érkezésére, hanem magát és a háztartás többi tagját is.