Hogyan készítsük fel otthonunkat a háziállattal való együttélésre?

A háziállattal való együttélés sok örömet okoz - a közös kutyasétáltatás, a macska simogatása a tévé előtt, vagy az a lelkesedés, amellyel a háziállat üdvözöl hazaérkezéskor. A háziállattal való együttélés azonban aggodalmakkal is jár.

Háziállattal való együttélés - hogyan kezdjünk hozzá?

Nemcsak a házát kell felkészítenie az érkezésére, hanem magát és a háztartás többi tagját is.

Az háziállattal való együttélésnek vannak előnyei

Tudta, hogy számos előnye van annak, ha egy állattal osztozik otthonán? Nem csak az új családtag okozta örömről beszélünk. Tudományos kutatások megerősítették, hogy az állattal való együttélésnek egészségügyi előnyei is vannak. A mentális betegségben, függőségben, krónikus betegségekben szenvedők, vagy azok számára, akik magányosnak és egyedül érzik magukat, egy háziállat örökbefogadása csökkentheti a kortizol, a stresszhormon termelődését, és növelheti a boldogsághormon, az oxitocin szintjét. Így egy kutyával vagy macskával való együttélés gyakran jelentős hatással lehet a depresszió és a szorongás kezelésére, valamint az ember általános lelki jólétére.

Az állatok azonban sokkal erőteljesebb hatással vannak az emberi egészségre. Egyes országokban a kardiológusok még azt is javasolják, hogy magas vérnyomás esetén fogadjunk örökbe kutyát vagy macskát. Valójában a vizsgálatok megerősítették, hogy azoknál a betegeknél, akik ezt tették, a vérnyomás csökkent, vagy bizonyos esetekben akár a kívánt értékeket is. A kutyával vagy macskával rendelkező háztartásban felnövő gyermekek viszont bizonyítottan kevésbé allergiásak vagy asztmásak, és erősebb az immunrendszerük.

A háziállatok még a különböző betegségek általános előfordulását és a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is csökkenthetik. A háziállatok is többet mozognak. Játékosak és igénylik a testmozgást, a kutyáknak sétákra van szükségük, a macskák pedig szeretnek vadászni. Az állatoknak köszönhető, hogy többet mozgunk és több időt töltünk a friss levegőn, ami nemcsak a testsúlyszabályozásra és a fizikai egészségre, hanem a pszichére is hatással van.

Az örökbefogadással még csak kezdődik a felelősségvállalás

A kutyával vagy macskával való együttélés sok szempontból gazdagíthatja a tulajdonos életét, de egy állat megvásárlásával vagy örökbefogadásával sok felelősséget is vállal. Az állat a család teljes jogú tagjává válik, ezért gondoskodni kell az egészséges és minőségi táplálásáról, biztonságáról, egészségügyi ellátásáról, valamint arról, hogy sok mozgást, játékot és tevékenységet kapjon.

Cica és kutya a kanapén

Akár úgy dönt, hogy kutyát, macskát vagy más háziállatot vásárol, mindenekelőtt át kell gondolnia, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy teljes és minőségi életet élhessen, ill. ugyanakkor mérlegelnie kell, hogy Ön képes és hajlandó-e biztosítani és kielégíteni ezeket az igényeket. A következő sorokban néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mire kell felkészülnie az állat érkezése előtt, mit kell szem előtt tartania leendő négylábú kedvencével kapcsolatban, és hogyan igazítsa életvitelét, illetve hogyan készítse fel magát és a család többi tagját.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaeledelt?

Dátum:

Van egy négylábú háziállatuk, családtagként kezelik és a legjobbat szeretnék nyújtani neki? A minőségi eledel kiválasztása kihívást jelenthet! Ebben a cikkben megtudhatják, hogy mire kell figyelnie a választás során.

Cikk olvasása

Fontolja meg, hogy milyen háziállatot vagy fajtát vásárol

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy mérlegelje, hogy álmai háziállata egyáltalán megfelel-e otthonának, életmódjának és személyiségének. Minden háziállatnak megvannak a maga sajátosságai - míg a halak nem igényelnek túl sok figyelmet, egy kutyával naponta több órán át kell foglalkozni. Egyes állatok, mint például a nyulak és a tengerimalacok, társas lények, amelyeknek párban kell élniük, hogy ne érezzék magányosnak vagy frusztráltnak magukat. Más állatoknak, például egyes halfajoknak külön akváriumban kell élniük.

Amikor kutyát vagy macskát választ, vegye figyelembe a fajtát - mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Egyes kutyák aktívabbak, gyakoribb és hosszabb sétákra van szükségük, mások figyelmesebb kiképzést, gyakori fésülést vagy speciális megközelítést igényelnek. Az asztmásoknak és az allergiásoknak ügyelniük kell arra, hogy szőrzet szempontjából válasszanak állatot - egyes fajták, bár bolyhosak, hipoallergének, mint például a szamojéd. A gyermekes családoknak figyelembe kell venniük, hogy az állat hogyan kezeli a gyermekek jelenlétét. Egyes állatok nyugodtan reagálnak, még akkor is, ha a gyermek óvatlanul játszik, mások ingerülten, harapással vagy karmolással válaszolnak.

Kis barna kutya játékokkal körülvéve

A kutya kiválasztásakor gondoljon a szomszédokra is. A kutyaürülék eltakarításának a közös közterületeken természetesnek kell lennie. Mielőtt azonban kutyát venne, tájékozódj arról, hogy mennyire zajos az adott fajta. Vannak kutyák, amelyek sokat és hangosan ugatnak, és vannak olyanok, amelyek szinte teljesen csendesek. Ha van egy család a szomszédban, ahol kisbaba van, vagy egy szomszéd, akinek aludnia kell az éjszakai munka után, és az Ön kutyája egész nap ugat, az biztosan nem tesz jót a jó szomszédi viszonynak.

A szagok minimalizálása

Ha tapasztalt tenyésztőtől vásárol cicát vagy kölyökkutyát, akkor olyan korban kapja meg, amikor már hozzászokott a vécére járáshoz, vagyis kivárja, hogy kimehessen. Más esetekben ez nem biztos, hogy így van, és némi időbe telik, mire megtanítjuk erre az állatot. Ezenkívül, ha hím macskát vesz, fontolja meg az ivartalanítást. Ennek oka, hogy 6-12 hónap elteltével elkezdi megjelölni a területét. Súlyától függően az ivartalanítás körülbelül féléves korban elvégezhető, mielőtt még jelölni kezdene.

Azonban még a szobatisztaság kialakulása után is előfordulhat, hogy az állat időről időre máshová vizel, vagy gyomorproblémák miatt hányást hagy a szőnyegen vagy a padlón. Erre számítani kell, és fel kell készülni rá - de ez nem jelenti azt, hogy hozzá kell szokni a kellemetlen szagokhoz. Vannak olyan termékek, amelyek elfedik és minimalizálják a vizelet vagy hányás szagát, még a szövetekből is! Csak fújja őket a megtisztított szőnyegre vagy más helyre, és hagyja rajta. Itt-ott használhat ilyen terméket azon a területen is, ahol a macskaalom van, mivel egy idő után a körülötte lévő terület is átveszi a szagot.

Használhat illatgyertyákat vagy légfrissítőket is, hogy felfrissítse a szoba levegőjét, de próbáljon meg természetes termékekhez és bio alternatívákhoz nyúlni. Az ezekben a termékekben gyakran található vegyi anyagok vagy akár toxinok irritálhatják az állatot - mind a kutyák, mind a macskák szaglása fejlettebb, allergiás reakciót válthatnak ki, és egészségügyi komplikációkat okozhatnak. Fontolják meg a macskaalom elhelyezését is! Egy nagyobb, jól szellőző helyiségben kell elhelyezni az almot, ahol a szagok nem halmozódnak fel. A rendszeres tisztításnak azonban természetes követelmény.

Szokjanak hozzá a szőrhöz!

Ha kutyát vagy macskát fogad örökbe, néhány szőrtelen fajta kivételével számolnia kell azzal, hogy szőrt hagy majd maga után. Egyesek többet, mások kevesebbet, de a legtöbbet tavasszal és ősszel vedlenek. A hosszú szőrű fajták rendszeres fésülést és ápolást igényelnek. Akárhogy is, a szőr biztosan rátapad a bútorokra és a ruhákra. Ha fekete kanapéja van, és egy fehér hosszú szőrű macskát akar örökbe fogadni, akkor hozzá kell szoknia, hogy a fekete nem sokáig marad fekete.

A megfelelő eszközökkel azonban még ez a probléma is kiküszöbölhető. A ruhákról és a szövetekről a szőrszálakat ruhatisztító henger segítségével távolíthatja el, amelyekhez a szőrszálak egyszerűen odaragadnak. Ha mosás után szőrrel borított ruhákat húz ki a mosógépből, próbáljon beruházni egy olyan szárítóba, amely hatékonyan megszabadítja a ruhákat a szőrtől. A kanapéról és az ágyról is megszabadulhatsz a szőrtől és a szennyeződésektől egy egyszerű trükkel. Használjon takarókat és lepedőket, amiket egyszerűen kimoshat!

A szőrös háziállatok esetében tényleg érdemes egy jó minőségű porszívóba is beruházni. Erősnek kell lennie, hogy megbirkózzon például a szőnyegben lévő szőrszálakkal. Érdemes azonban egy kézi porszívót is beszerezni, hogy gyorsan és hatékonyan távolítsa el a szőröket és egyéb szennyeződéseket, például mielőtt látogató érkezik. A rendszeres karbantartáshoz a robotporszívókat ajánljuk, amelyeket egyszerűen csak be kell indítani, és ők elvégzik a munkát Ön helyett. Amire azonban gondolnia kell, az a porszívó hangereje. A hangerőt mindig tartsa a lehető legalacsonyabban, mivel mind a kutyák, mind a macskák érzékenyek a hangokra, és a rendes tisztítás stresszes élménynek lehet számukra.

Hogy a bútorok egészben maradjanak...

Egy megkarcolt kanapé vagy egy megrágott párna - az ilyen balesetek csak egyszerűen megtörténnek a háziállatokkal. Erre a kiképzés során különös figyelmet kell fordítani, de amíg a háziállat ezt meg nem tanulja, addig kénytelenek lesznek feláldozni néhány dolgot. A bútorok összekarmolása és tönkretétele általában csak a játék része, vagy az unalom jele. Ezért fontos, hogy sokféle tevékenységet és játékot adjon kedvencének, hogy lefoglalja őt.

Különösen a macskák esetében szükséges a kaparófák megfelelő elhelyezése - ha elkezdi kaparni a kanapét, egyszerűen helyezze át a kaparófához. Ugyanez a helyzet a bútorok tönkretételével is. Ha ez történik, terelje a macska vagy kutya figyelmét egy olyan játékra, amelyet büntetlenül harapdálhat és kapargálhat. A bútorok tönkretétele szintén az unalom és a túl sok energia jele. Vigyük tehát a kutyát egy hosszabb sétára, és játsszunk a macskával annyi ideig, hogy a macska az energiáját játékra fordítsa, ne pedig a bútorokat rongálja.

Figyeljen a bútorok és a lakás tényleges elrendezésére is. Ha az asztalon van egy váza, kristályszobor vagy bármilyen más tárgy, amely könnyen eltörhet és megsérülhet, helyezze azt egy magasabb helyre, ahová az állat még a mellső mancsaival sem tud felérni. A gyermekekhez hasonlóan a háziállatokat is biztonságban kell tartani, és az otthon egyes elemeit egyszerűen hozzá kell igazítani a jelenlétükhöz és az esetleges játékukhoz.

Alakítsák az állathoz otthonukat!

Nagyszerű, ha az otthonukat a saját kedvük szerint rendezik be, és jól érzik magukat benne. De ha új taggal bővül a háztartás, gondoskodni kell arról, hogy ők is biztonságban és otthon érezzék magukat. Meg kell győződni arról, hogy a háziállat nem sérül meg a lakásban. Különösen az elején, amíg szokatlan számára a környezet. Van olyan elektromos tűzhelye, amely érintésre kapcsol be? Győződjön meg róla, hogy a macskája nem ugrik rá, és nem kapcsolja be a mancsaival. Hasonlóképpen a háztartás más készülékeivel is. Vagy akadályozza meg, hogy az állat belépjen az ilyen helyiségbe, vagy rejtse el a készülékeket, vagy más módon biztosítsa, hogy azok véletlenül se lépjenek működésbe.

Szökés ellen is be kell biztosítani otthonát! Ne hagyja az állatokat egyedül olyan nyitott ablakú szobában, ahonnan kiugorhatnak, biztosítsa az erkélyt vagy a kertet. Nagyszerű, ha az állatnak van ketrece és hozzáférése a friss levegőhöz, de gondolnia kell a biztonságára is. Ahhoz, hogy otthon érezze magát, gondoskodjon arról, hogy rengeteg játéka legyen, hogy ne csak odúja, hanem pihenőhelye, játszóhelye is legyen. Az együttélésnek mindkét fél számára kellemesnek kell lennie. Ha például aggódik, hogy a fal, ahol az étel- és itatótál található, piszkos, fesse át vízálló festékkel, amelyet könnyen lemoshat.


Hozzászólás írásaKözzétéve: 24.04.2023
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?Hogyan távolítsuk el az akváriumból az algát - fekete alga, zöld alga, békanyál. Hogyan kezeljük őket?

Hogyan lehet szép és ragyogó akváriumunk bosszantó algák nélkül? A kulcs az egyensúly! Cikkünkben elmondunk minden lényeges tudnivalót arról, hogyan tisztíthatja meg akváriumát a...

A legjobb padló kutyákhoz - laminált, vinil, parketta, csempe vagy parafa?A legjobb padló kutyákhoz - laminált, vinil, parketta, csempe vagy parafa?

Eléggé ellenálló a padlója négylábú barátja mancsainak és karmainak támadásával szemben? Elmondjuk, melyik padló a legjobb, ha kutyával osztja meg otthonát.

Hagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokatHagyni vagy nem hagyni a kutyának, hogy az ágyadban aludjon? Összegyűjtöttük az előnyöket és hátrányokat

A kutyatulajdonosok gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy beengedjék-e a kutyát az ágyba vagy sem? A válasz nem egyértelmű, de a cikkben megismerheti az összes előnyt és hátrányt.