A konyhapult megfelelő magassága

A konyhapult a szekrények lappal történő lefedésével keletkezik. A magassága nagyon fontos tényező a konyha berendezése során. Főleg hosszútávú szempontból, ill. gyakori használat esetén. 

A konyhapult magassága

Nem csak a konyhában történő mozgást könnyíti meg, de az egészségüket is óvja. Elkerülhetik a felesleges hajolgatást, tehát a nem kívánt mozdulatokat főzés során. 

Konyhapult méretre

A méretre készült konyhapult nagyon jó megoldás. Amennyiben alacsonyabb a testfelépítésük, akkor biztosan örülni fognak egy alacsonyabban elhelyezett munkapultnak. Ezzel ellentétben, ha magasabbak, akkor nem a legjobb, ha a pult felett kell görnyedniük. Saját elképzeléseikhez igazíthatják a konyhapult magasságát és a szakemberek játszva megbirkóznak a feladattal. 

Amennyiben 165 - 175 cm magasak, akkor legalább egy 85 cm magas munkapultra lesz szükségük.

175 - 185 cm-es magasságnál a mukapult mérete legyen kb. 90 cm. 

185 cm felett 95 cm-es konyhapultot válasszanak . 

A konyhapult megfelelő mérete

A konyhapult különböző magasságai

Az a legideálisabb, ha a konyha különböző zónáiban lévő konyhapultok magassága változó. A főzőlapot jobb 10 cm-rel alacsonyabbra tenni, mint a munkapultot. Így jobban rálátunk a készülő ételre és az edényekkel történő manipuláció is könnyebbé válik, ill. a hosszas kavargatás sem lesz olyan kimerítő. A mosogató ennek pont az ellentéte - a mosogatótálcának 10 - 15 cm-rel magasabban kellene lennie, mint a konyhapultnak. Ennek oka, hogy megelőzzük a mosogatás közbeni hajolgatást. 

A konyhapult szélességénél sem szabad túlzásba esni, a legjobb a 60 cm-es szélesség. Ha folyamatosan előre hajolnánk, akkor könnyen megfájdulhatna a hátgerincük. 

Még ha a különféle magasságú zónák nagyon fontosak is lennének, nem lettek igazán népszerűek. Ennek oka, hogy nehezebben kivitelezhetőek, amiből adódik, hogy a konyha berendezésének ára is nagy mértékben megnő. Emellett egy kisebb konyhában a különböző magasságok nem hatékonyak és zavaró hatást keltenek.  

A konyhapult anyaga

A konyhapult gyártására természetes követ és műkövet is használnak, ill. fát, üveget vagy laminált lapot. 

Az üveg munkalap 10 - 12 mm vastag és alá préselt falapot szoktak helyezni. Keménysége és szép fénye igazán lenyűgöző. Az üveg nagyon érdekes modern stílust kölcsönöz a konyhának. Akár különféle motívumokkal, lenyomatokkal, kő vagy fa mintákkal is gazdagíthatják a konyhájuk dizájnját. 

A kőből készült konyhapult nagyon jó keménységgel és szilárd anyaggal büszkélkedhet. Vastagsága 40 - 100 mm között mozog. Ellenáll az ütésekkel és a karcolásokkal szemben. 

Konyhapult kőből

A műkő akril gyanta és kőpor kombinációjából jön létre, amelyhez különféle színeket kevernek. Karbantartása egyszerű és anyaga rendkívül stabil. Felülete kellemes, puha és érintésre meleg. 

A laminált lap mindennapi használatra lett kitalálva és különféle színekben is kapható. Nagyon népszerűek a fényes felületű laminált lapok, amelyek a fa vagy a kő mintázatát idézik. 

Laminált konyhai munkalap

A fa konyhapultnak megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Egyedi kinézetű, elegáns és kellemes hatású, így szép stílust kölcsönöz a konyhának. A fa azonban egy olyan anyag, amely folyamatosan dolgozik. Védőréteggel is be kell vonni, hogy hosszabb legyen az élettartama. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 26.02.2020
A cikk értékelése:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.