A konyha és a nappali egybenyitása: Előnyök és hátrányok

A konyha és a nappali egybenyitása még mindig nagyon közkedvelt! Megvannak az előnyei és a hátrányai, de pár tipp segítségével könnyedén kihozhatják ebből az elrendezésből a maximumot! 

A konyha és a nappali egybenyitása

Egységes hangulat

Két helyiség egybenyitásánál nem kellene harcolni a stílusokkal! Pontosan ezért, napjainkban a gyártók olyan egységes nappali és konyhabútor összeállításokat kínálnak, melyeknek köszönhetően tökéletes lehet az összhang. Ez főleg akkor nagyon fontos, ha kis méretű konyhát nyitunk egybe a nappalival. Megéri megszabadulni a tisztán konyhai közegtől is, legalább a konyhai gépek beépítésével! Az egybenyitott helyiségben semmiképpen sem mutatna jól egy szabadon álló tűzhely. 

Szemelőtt a gyermek

Az egyik előny, melyet főleg a kisgyermekes anyukák díjaznak az, hogy megfelelően rálátnak a gyermekre. A vasárnapi ebéd főzése közben is ellenőrizhetik, hogy gyeremekeik pihennek, tévéznek vagy éppen számítógépes játékot játszanak. Van lehetőségük játszani, viszont szem előtt is maradnak!

Nyitott és zárt

Egy modern megoldás, melynek köszönhetően a helyiség nyitott lesz, de szükség esetén el is választhatjuk a két helyiséget. Ez a tolóajtó. Amikor ki van nyitva, olyan, mintha egybe lennének nyitva a helyiségek, viszont egy húzással elválaszthaják őket. Az ajtó kizárja a zajt és a szagokat. Személyes teret alakíthatnak ki segítségével!

Tolóajtó a nappaliban és a konyhában

Ez a megoldás előnyösebb egy olyan házban, ahol minkét helyiség elég nagy területű, mint egy egybenyitott konyha és nappali esetében egy kisebb lakásban. 

A minőségi páraelszívó nem lesz elég

A probléma az, hogy a konyhai szagok eltűntetésére a legminőségibb páraelszívó sem lesz elegendő. A teljesítményát a következőképpen számoljuk ki: a helyiség szélessége x magassága x hossza x 10. Viszont egy nagy előcsarnokkal nem birkózik meg! Nagyon fontos a szellőztetés is! Legjobb, ha a nappaliban és a konyhában is ugyanazon az oldalon nyitják ki az ablakokat, így elkerülik a huzatot. 

Ügyeljenek a zajra

Egy átlagos páraelszívó a ventilláció mértékétől függően az 50 – 70 dB - es zajkibocsátást is eléri. Ez pontossan olyan hangos, mint a telvízió. A mixerek általában a 90 dB-t is meghaladják, tehát nem biztosítanak kellemes körülményeket a filmezéshez. Persze ezt meg lehet oldani egy jó időbeoszással, tehát felejtsék el a mixer használatát akkor, mikor a család filmes estét tart. 

A padló

Megfelelhet az ellenálló laminált padló, a PVC padló, esetleg az egyre modernebb linóleum, mely különböző színárnyalatokban is elérhető. Nagy plussz a természetesség is! Az egybenyitott helyiségek esetében a nappalit szőnyeggel is elválaszthatják. 

Szönyeg a konyhával egybekötött nappaliban

A legkönnyebben karbantarthatóak az olyan anyagok, mint a poliamid, polipropilén, akril, poliakril és nejlon. Előnyük az alacsony ár! A drágább verziók közé tartozik a gyapjú, pamut, tengerifű, de a kender- vagy a kókuszfonal is. Ezek ráadásul korrigálják a páratartalmat a helyiségekben, tehát egy nyitott konyha esetében csak jól jöhetnek!

Több fény

Több fény érkezik a lakásba, ha a konyha és a nappali egybenyitott! Ezt kevesen veszik észre, de a hiányzó válaszfal miatt az egész helyiség világosabb lesz. A fal kivételénél persze konzultáljanak egy statikus szakemberrel is! Egy lakásban enélkül semmilyen átalakítást nem végezhetnek! Kérvényük elbírálásra kerül és az eredményt az is befolyásolhatja, hogy Önök-e az elsők, akik ilyen átalkítást szeretnének végezni, vagy netán már a felső és az alsó szomszéd végzett ilyen munkálatokat. 

Bárpult válaszfalként

Egy esztétikusan egybenyitott konyha, étkező és nappali megköveteli, hogy az étkezőasztal valahol a határon legyen elhelyezve! Így természetesen kijelöli a konyha és a nappali területét. Ilyen funkciót a konyhasziget vagy bárpult is betölthet, melyet a konyhából és a nappaliból is használhatnak!

Étkezőasztal a nappalival összekötött konyhában

Figyeljen az egészségtelen étkezésre

A nappali és a konyha összekapcsolásánál az egészségügyi hatásokat is figyelembe kell venni! Az orvosok véleménye változó. A tévénézés közbeni evés semmiképpen sem járul hozzá az egészséghez. Ennek egyik oka az, hogy az agyunk nem az ételre koncentrál, tehát a jóllakottságról érkező jelzés késik. 

A televízió előtt ülve többet eszünk és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti az embert! Az a veszély, hogy az étkezőasztaltól közvetlenül a TV-re fogunk látni főleg a kisebb lakásoknál fenyeget. Figyeljenek arra, hogy ezt a hibát elkerüljék! Így egészségesebben élhetnek! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 27.03.2019
A cikk értékelése:
(85%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.