A kígyó terrárium berendezése olcsó - kígyótartás kezdőknek.

Kígyók. Sikamlós, undorító teremtmények, melyek harapása mérgező. Egyes fajok fojtanak is! Ez valóban igaz? Sokak számára a kígyók gusztustalanok, míg mások lenyűgöző teremtményeknek tartják őket, így háziállatként is szokták tartani.

Kígyó terrárium

Lehet, hogy egy részletesebb megfigyelés után Önöket is annyira elvarázsolta ez az állat, hogy a nevelésével is szeretnének foglalkozni. Cikkünkben egy rövid útmutatót találhatnak a kígyó terrárium berendezését illetően. 

Praktikus terrárium hüllőknek

Miért tartsunk kígyót? 

Az előítéletek ellenére a kígyók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az állattartók körében. Sok faj rendkívüli színekben pompázik, kellemes megérinteni őket, nem bűzlenek és nem igényelnek különösebb gondozást. A kígyókra jellemző a higgadtság és a nyugodt természet. Visszavonulóak, ezért a kutyákkal és macskákkal ellentétben nem igényelnek folyamatos figyelmet. Fontos különbség még, hogy nincs szőrük, ami jó hír az allergiásoknak. Sok faj élettertama akár a 30 évet is elérheti (pl. királypiton). A kígyó tartása tehát hosszútávú és felelősségteljes feladat. 

A terráriumok típusai

A kígyó tartásához nélkülözhetetlen a terrárium. Ez egy üveges tartály, amely az akváriumra hasonlít, de nem kell vízállónak lennie. Az adott kígyó számára ideális körülmények fenntartására szolgál.  

 • Sivatagi terrárium – Száraz terrárium, amely homokot, ill. száraz ágakat tartalmaz. Növények vagy nincsenek benne, vagy szukkulensek formájában találkozhatunk velük. Néhány kígyófajon kívül a gekkók, agámák és kirgizi teknősök is jól érzik magukat ebben a környezetben. 
 • Trópusi terrárium – Jellemző rá a folyamatos nedvesség, amelyet fent kell tartani. Az talaj lehet tőzeges, kókuszrostos vagy kérges. Olyan élő növényeket érdemes ide telepíteni, mint a moha, a páfárny vagy a bromélia. Ebben a típusú terráriumban sok kígyófaj, béka, lacerta vagy gerinctelen otthonra lelhet. 
 • Paludárium – A trópusi terrárium kombinációja egy kis tavacskával, amelyben különféle halakat nevelhetnek. Megfelelő kígyóknak, lacertáknak, melyek kellemesen érzik magukat a víz közelében. 

A kígyó terrárium paraméterei és felszereltsége

  • A terrárium méretei – Természetesen a kígyó méretétől függ! Pl. egy vörös gabonasikló párnak elég egy 80 - 100 x 40 x 40 cm-es terrárium, míg egy pár királypitonnak 100 x 50 x 50 cm-es terráriumra lesz szüksége. Nagyobb kígyók esetében vagy több kis kígyó tartásakor nagyobb terráriumot válasszanak. 
  • Terep és dekoráció – A kígyók szeretnek rejtőzködni és kedvelik a nyugodt helyeket. Annak érdekében, hogy az Önök kígyója is kellemesen érezze megát alakítsanak ki neki egy kis magán területet. A kígyók a falakon is előszeretettel kúsznak, ezért ajánlott legalább a terrárium egyik oldalát domborzatosra csinálni. Arra is kell ügyelni, hogy a terrárium felső része zárt legyen - a nyitott fedélen keresztül a kígyó egyszerűen ki tud jutni. 
  • A terrárium világítása – Minden terrárium típus esetében két fajta világításra van szükség - amennyiben nem éjszakai állatot tartanak, akkor az első típus a fehér nappali világítás UVB fénnyel. A második a melegítő izzó, amely kitűnő hőforrás. Minél magasabb a terrárium, annál erősebb fényre van szükség. A speciális takarót se feldjék, amely meggátolja, hogy az állat megégjen az izzótól. 

Kígyó terrárium

  • A terrárium fűtése – A terráriumban nem szabadna 28 °C alá süllyednie a hőmérsékletnek. Nem hiányozhat a lokális fűtés sem, mely alatt 40 °C-os hőmérsékletnek kell lennie (az említett izzó). A speciális boltokban melegítő köveket is találhatnak, amelyek nagyon kedveltek pl. a királypiton által. A terráriumban több eltérő hőmérsékletű területre van szükség, hogy adott esetben a kígyó ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. 
  • Nappali és éjszakai üzemmód – A kígyók számára be kell biztosítani a nappal és az éjszaka váltakozását. Ebben segít az időzítő, melyre ráköthetik a világítást, a fűtést és a párásítást. Emellett sok energiát is spórolhatnak ezzel, hiszen a felsleges kiegészítők nem lesznek folyamatosan bekapcsolva. 
  • A terrárium szellőztetése – A terráriumban a levegő természetes áramlását is be kell biztosítani. Ellenkező esetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok benne. Ez a fő oka annak, hogy miért nem szabad vízálló terráriumot használni! Ügyeljenek arra is, hogy ne legyen huzat a terráriumban! A legtöbb boltban megvásárolható modell a felső részen el van látva szellőztető nyílásokkal. 
  • Növények – A száraz terráriumokba általában Epipremumot, Crassulát, Peperomiát vagy Tillandsiát szoktak ültetni. A trópusi terráriumokba a Dracena, a Nephrolepis, a Chlorophytum, a Tradescantia és az Antúria passzol. A növények ne legyenek mérgezőek! 
  • A paraméterek nyomonkövetése – Ne feledjék a hőmérő és a páratartalom-mérő beszerelését. Így figyelemmel tudják követni ezeket a fontos adatokat, hogy a kígyó mindig jól érezze magát. 

A legkedveltebb kígyó fajok és tartásuk feltételei

Vörös gabonasikló

Latinul Elaphe Guttata – nyugodt természete van és nem igényel szokatlan körüményeket, ezért ez az egyik leggyakrabban tartott kígyófaj. Nem mérgező, de gyakran próbálkozik szökéssel. 12 - 15 évet él és felnőtt korára eléri a 150 - 180 cm-t. A számára megfelelő terrrárium mérete 50 x 40 x 40 cm. Az ideális nappali hőmérséklet számára a 25 °C, amelynek éjjel sem szabadna 20 °C alá süllyednie. Érdemes egy nagyobb követ is elhelyezni a terráriumban, hogy legyen hova elbújnia a kígyónak. Egy kis tavacskáért is nagyon hálás tud lenni. Hetente egyszer megfelelően be kell nedvesíteni a terráriumot párásítóval vagy egy, a lámpa alatt elhelyezett tál vízzel. Ami az étkezést illeti 1 egér havonta 2 - 3x megteszi. A nem kifejlett egyedeket havonta 3 - 4x etessük kisegérrel. Evés után három napos nyugalomra van szüksége. 

Királypiton

Nem olyan hosszú, mint a gabonasikló, de vastagabb testtel rendelkezik. Latin neve Python regius és a 80 - 120 cm-es hosszt éri el. A jó hír az, hogy nem mérgező és nem harap. 

Kígyó

A királypiton terráriumának mérete legyen legalább 80 x 50 x 50 cm. A 25 – 31 °C az ideális számára, míg éjjel a 22 °C-os hőmérsékletet kedveli. A királypiton tartása hosszútávú elköteleződés, hiszen akár a 30 éves kort is megérheti. Ne keverjék össze a szalagos tigrispitonnal, amely akár 6 méteresre is nőhet! 

Közönséges óriáskígyó

Latinul Boa constrictor – tipikus háromszög alakú feje és erős teste van. Szintén nem mérgező. Felnőtt korára eléri a 250 - 300 cm-t, tehát ez egy igényesebb kígyófaj. Egy 160 x 90 x 90 cm-es terráriumban érzi magát kellemesen, 28 °C-os nappali és 22 °C-os éjszakai hőmérséklet mellett. Szívesen tartózkodik ágakon és egy tavacska is jól jön neki, melyben megmártózhat. Ez akár több napig is tarthat. Felnőtt korában egereket, patkányokat, pulykafiókákat, nyulakat vagy csibéket eszik. 

Királysikló

Latinul Lampropeltisnek nevezik. Nem mérgező. Szárazság kedvelő éjszakai állat. Nappal szívesen rejtőzködik a homok vagy a kövek alatt. Mivel kedveli a szárazságot, ezért nincs szüksége tavacskára. Felnőtt korára is csak 100 cm-esre nő, ezért elég számára egy 80 x 45 x 45 cm-es terrárium. Jól érzi magát 25 - 30 °C-os nappali hőmérsékleten, mely éjjel jó, ha szobahőmérsékletre csökken. Rágcsálókkal táplálkozik, de a kanibalizmus sem idegen számára, ezért nem ajánlott párban tartani. 

A terrárium karbantartása

A terrárium berendezésével még nincs vége a feladatunknak. Vannak olyan tevékenységek, melyeket naponta végre kell hajtani annak érdekében, hogy a kígyónak elég vize legyen, megfelelő páratartalom mellett és hőmérsékleten éljen, ill. a világítás és melegítés funkcionalitása is elengedhetetlen. 

Terrárium alap a kígyó számára

Ellenőrizzék, hogy a terrárium jól be legyen zárva. Azt is ellenőrizzék, hogy nem jelentek-e meg paraziták a kígyó testén, ill. hogyan vedlik. Hetente egyszer fertőtleníteni kell a lakhelyet, meg kell tisztítnani az ágakat és más tárgyakat a terráriumban. Amennyiben öreg újságokat használnank alapnak, akkor azt is cseréljék ki - más alap esetében elég havonta cserélni. 

Ne feldjék, annak ellenére, hogy a kígyót nem ismerhetik meg olyan jól, mint egy kutyát vagy macskát és nem igényel annyi figyelmet, de a kígyó is egy élő állat és megfelelő körülményeket érdemel. Igyekezzenek elérni, hogy tisztán, biztonságban és kényelmesen érezze magát. 

Praktikus terráriumok hüllők számára

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 15.06.2020
A cikk értékelése:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?