A karos és automata kávéfőzők karbantartása. Nem csak a tisztítás de a vízkőtelenítés is fontos

Szóval vettek egy karos vagy automata kávégépet, kávét főznek vele és ízlik is önöknek. Viszont tudják, hogy a kávé ízét befolyásolja többek között a kávégép tisztasága és a víz minősége.

Čistenie a údržba automatických a pákových kávovarov

Olvassák el ezt a rövid útmutatást, hogyan gondoskodjunk a karos és automata kávéfőzőkről és hogyan tisztítsuk őket. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy azokra a hibákra, amelyek a nem megfelelő karbantartás által keletkeztek soha nem vonatkozik a jótállás.

Előkészületek a kávéfőző megfelelő karbantartására

Miért tisztítsuk a kávéfőzőt

A kávémagok olyan olajokat tartalmaznak, amelyek összekenik a kávéfőzők belsejét. A koszos kávéfőzőből származó kávénak avas és keserű íze lesz. Minden kávéfőző fajta más tisztítási módszert igényel.

Az automata kávéfőzőknél leginkább a víztartály és a kávékifolyó, a karos berendezéseknél pedig a kar és fej, ami leginkább szennyeződik.A rendszeres tisztítás mellet nem szabadna elfelejteni a mindennapi karbantartást sem.

A kávéfőző mindennapi karbantartása

Minden nap át kellene öblíteni a kávégép fejét vízzel az úgynevezett vak szűrő segítségével. Ezek után kitisztítják kefével a szűrőt is, hogy megszabaduljanak a felesleges kávétól. Szintúgy meg kellen tisztítaniuk a gőzadagolót úgy, hogy tiszta gőzt engednek át rajta és ronggyal megtörlik.

Nem kellene megfeletkezni a csepegtető-rács kiürítéséről, kitisztításáról és a tej tárolására szolgáló edénykéről sem. A víztartályból ürítsék ki a régi vizet és töltsék meg frissel. Amennyibe automata kávéfőzőjük van, tisztítsák ki a zacctartály és a lerakódásokat.

Az automata kávéfőző tisztítása

A magasabb kategóriájú automata kávéfőzők általában rendelkeznek automatikus tisztító programmal. A berendezés tehát maga említi meg, hogy helyezzék be a tisztításra szolgáló port (oldatot, tablettát). Az feloldja az üledékeket a kávéfőző belsejében. A port, oldatot vagy tablettát a tisztításra általában a darált kávé helyére kell tenni, de a tisztítás menete a kávégép modelljétől függően változik, ezért érdemes mindig betartani a kezelési útmutatóban leírt szabályokat.

Čistenie automatického espressa Delonghi Magnifica

Ha az ön kávéfőzője nem rendelkezik automatikus tisztító programmal, megpróbálhatjaeltávolítani azacctárolót és elmosni vízzel. Az eltávolítható részeket a megszáradásuk után be kellene kenni az ilyen célokra szánt vazelinnel, amivel meghosszabítják a gép élettartamát és elősegítik a sima működését. Amennyibe olyan kávéfőzőjük van, aminél nem hozzáférhető a zacctároló és nem rendelkezik automatikus tisztító programmal sem, mossák meg legalább az elérhető részeket – ürítsék ki a kávét, zacctartályt és a víztartályt.

A karos kávéfőző tisztítása háromjáratú szelep segítségével

Szükségük lesz tisztító porra, úgynevezett vakszitára (ami lényegében egy fém vakdugó). Elsősorban szórjanak kb. 2 kávéskanál tisztító port a szitába és tegyék a hagyományos szita helyére. A szűrőtartótrakják a fejbe és engedjék meg a vizet – mintha kávét készítenének. A víz elkeveredik a tisztító porral és oldatot alkot, ami a kávéfőző feje kőrül fog cirkulálni, tehát nem lesz hova elfolynia.

Slepé sitko na čistenie pákového kávovaru

A szivattyút hagyják menni kb. 10 másodpercig, majd kapcsolják ki – a víz utólag elfolyik a háromjáratú szelepen keresztül a gyűjtőedénybe. A maradék port hagyják pár percig hatni, majd újra indítsák el a szivattyút 10 másodpercre és kikapcsolás után megint hagyják hatni a port. A tisztítóciklus ismétlésének száma a kávéfőző szennyezettségétől függ. Erős szennyezettségnél muszáj lesz a ciklust többször megismételni és utántölteni a port. A tisztaságról úgy bizonyosodhatnak meg, hogy a csepegtető-rácsra csak tiszta fehér hab kerül, szennyeződés nélkül.

Ne felejtsék el kefével kitisztítani a görbületeket a kávéfőző fején. A víz kiengedésével átöblíthetik a készüléket. A tömítést és a keretet is ki kellene tisztítani, mégpedig úgy, hogy a víz megengedése elött kilazítják a szűrőtartót és amikor a szivattyú nyomja a vizet a szűrőtartót ide-oda forgatják. Ezután átöblíthetik a kávéfőzőt forró vízzel.

A szitát és a szűrőtartót áztassák forró vízben tisztító porral legalább 20 percig. Erős szennyeződés esetén a műveletet ismételjék meg friss vízzel és újabb adag tisztító porral. 20 perc után a szűrőtartót vegyék ki és öblítsék el. Az igényesebb tisztítás érdekében lecsavarozhatják a szűrőt a kávéfőző fejéről és ugyanilyen módszerrel megtakaríthatják.

A tisztítás befejezte után még egyszer öblítsék át a kávéfőzőt vízzel. A legjobb, ha az első elkészített kávét kiöntik, mivel az felszívhatta a tisztítószer maradékait és csak a másodikat fogyasztják el.

Karos kávéfőző tisztítása háromjáratú szelep nélkül

A túlnyomásos szűrőtartót az olcsóbb modelleken nem egyszerű szétszedni. Amennyiben sikerül, áztassák tisztító por oldatba (ahogyan az előző bekezdésben is). A kávéfőző fejét az oldattal átitatott kefével tisztíthatják. A tisztítást tiszta vízzel történő öblítéssel zárják és csak a második adag kávét igyák meg.

A kávégép vízkőtelenítése

A mindennapos használatnál a vízkő lerakódik a kávégép belső részein. Eltömít egyes vezetékeket és rárakódik a melegítő testre, amely ezután lassan és gyengén fog melegedni. A rendszeres vízkőoldás tehát ugyanolyan elengedhetetlen része a karbantartásnak, mint a takarítás.

Itt megint érvényes, hogy nem minden kávéfőző egyforma. A magasabb osztályú automata kávéfőzők el vannak látva automatikus vízkőtelenítés funkcióval is. A berendezés egy bizonyos mennyiségű kávé elkészítése után jelez, hogy vízkőoldásra lenne szükség. Az automatikus vízkőtelenítésnél ajánlott mennyiségű vízkőoldásra alkalmas szert kell a víztartályba önteni (esetlegesen port szórni vagy beletenni a tablettát). Ezután a kezelési útmutató tanácsait kéne követniük, de mindig kizárólag a gyártó által ajánlott vízkőoldóthasználják. A legtöbb gyártó ajánlja, hogy távolítsuk el a víz filtert a vízkőtelenítés előtt. Annak érdekében, hogy a kávégép pontosan jelezze a vízkőtelenítés szükségességét, be kell állítani a víz keménységét, amelyet a kávé készítésére használnak. Ezt megmérhetik tesztcsík segítségével.

A karos kávéfőzőknél manuálisan kell a vízkőoldást elvégezni. Amennyiben a használati utasítás mást nem mond, kapcsolják ki a kávéfőzőt és öntsék ki a tartájból a vizet. Szórják, adott esetben öntsék bele a vízkőoldó folyadékot és öntsenek hozzá vizet. Kapcsolják be a kávéfőzőt és engedjenek vizet úgy, mintha kávét készítenének. A vizet hagyják kb. 20 percig átfolyni, majd kapcsolják ki a kávéfőzőt és hagyják még 20 percig hatni az oldatot. Ezek után újból kapcsolják be a kávéfőzőt és a folyamatot ismételjék addig, amíg nem fogy el kb. a háromnegyede a tartályban lévő víznek. A maradék vizetengedjék ki a gőzkieresztőn. A tartályt öblítsék ki, töltsék meg tiszta vízzel, amivel az egész kávéfőzőt és a gőzkieresztőt átöblíthetik.

Milyen gyakran tisztítsunk

A tisztítás gyakorisága individuális, a gyártók általában pár 100 (általában 300-400) csésze után javasolják az alapos tisztítást, ami kb. havonta egyszeri alkalom. A kávé szerelmesi gyakran 100 csésze kávé után vagy maximum két hét használat elteltéve tisztítják a kávéfőzőt.

A vízkőoldást közepesen kemény víznél havonta egyszer, míg nagyon kemény víz esetében havonta kétszer kellene elvégezni.

Milyen tisztítótablettákat válasszunk a kávéfőzőbe

Mindig csak a gyártó által ajánlott tisztítószereket használják. A kávégép tisztítása ecettel, citromsavval vagy különféle kemikáliákkal nem jó ötlet – károsíthatják vele a kávégép részeit, ami meghibásodáshoz és a jótállás érvénytelenségéhez vezethet. A legtöbb gyártó (DeLonghi, Jura, Philips, Catler, Siemens) a saját termékeit ajánlja a kávéfőző tisztítására és vízkőoldásra – ha porról, oldatról vagy tablettáról is van szó.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.03.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.