A karos és automata kávéfőzők karbantartása. Nem csak a tisztítás de a vízkőtelenítés is fontos

Szóval vettek egy karos vagy automata kávégépet, kávét főznek vele és ízlik is önöknek. Viszont tudják, hogy a kávé ízét befolyásolja többek között a kávégép tisztasága és a víz minősége.

Čistenie a údržba automatických a pákových kávovarov

Olvassák el ezt a rövid útmutatást, hogyan gondoskodjunk a karos és automata kávéfőzőkről és hogyan tisztítsuk őket. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy azokra a hibákra, amelyek a nem megfelelő karbantartás által keletkeztek soha nem vonatkozik a jótállás.

Előkészületek a kávéfőző megfelelő karbantartására

Miért tisztítsuk a kávéfőzőt

A kávémagok olyan olajokat tartalmaznak, amelyek összekenik a kávéfőzők belsejét. A koszos kávéfőzőből származó kávénak avas és keserű íze lesz. Minden kávéfőző fajta más tisztítási módszert igényel.

Az automata kávéfőzőknél leginkább a víztartály és a kávékifolyó, a karos berendezéseknél pedig a kar és fej, ami leginkább szennyeződik.A rendszeres tisztítás mellet nem szabadna elfelejteni a mindennapi karbantartást sem.

A kávéfőző mindennapi karbantartása

Minden nap át kellene öblíteni a kávégép fejét vízzel az úgynevezett vak szűrő segítségével. Ezek után kitisztítják kefével a szűrőt is, hogy megszabaduljanak a felesleges kávétól. Szintúgy meg kellen tisztítaniuk a gőzadagolót úgy, hogy tiszta gőzt engednek át rajta és ronggyal megtörlik.

Nem kellene megfeletkezni a csepegtető-rács kiürítéséről, kitisztításáról és a tej tárolására szolgáló edénykéről sem. A víztartályból ürítsék ki a régi vizet és töltsék meg frissel. Amennyibe automata kávéfőzőjük van, tisztítsák ki a zacctartály és a lerakódásokat.

Az automata kávéfőző tisztítása

A magasabb kategóriájú automata kávéfőzők általában rendelkeznek automatikus tisztító programmal. A berendezés tehát maga említi meg, hogy helyezzék be a tisztításra szolgáló port (oldatot, tablettát). Az feloldja az üledékeket a kávéfőző belsejében. A port, oldatot vagy tablettát a tisztításra általában a darált kávé helyére kell tenni, de a tisztítás menete a kávégép modelljétől függően változik, ezért érdemes mindig betartani a kezelési útmutatóban leírt szabályokat.

Čistenie automatického espressa Delonghi Magnifica

Ha az ön kávéfőzője nem rendelkezik automatikus tisztító programmal, megpróbálhatjaeltávolítani azacctárolót és elmosni vízzel. Az eltávolítható részeket a megszáradásuk után be kellene kenni az ilyen célokra szánt vazelinnel, amivel meghosszabítják a gép élettartamát és elősegítik a sima működését. Amennyibe olyan kávéfőzőjük van, aminél nem hozzáférhető a zacctároló és nem rendelkezik automatikus tisztító programmal sem, mossák meg legalább az elérhető részeket – ürítsék ki a kávét, zacctartályt és a víztartályt.

A karos kávéfőző tisztítása háromjáratú szelep segítségével

Szükségük lesz tisztító porra, úgynevezett vakszitára (ami lényegében egy fém vakdugó). Elsősorban szórjanak kb. 2 kávéskanál tisztító port a szitába és tegyék a hagyományos szita helyére. A szűrőtartótrakják a fejbe és engedjék meg a vizet – mintha kávét készítenének. A víz elkeveredik a tisztító porral és oldatot alkot, ami a kávéfőző feje kőrül fog cirkulálni, tehát nem lesz hova elfolynia.

Slepé sitko na čistenie pákového kávovaru

A szivattyút hagyják menni kb. 10 másodpercig, majd kapcsolják ki – a víz utólag elfolyik a háromjáratú szelepen keresztül a gyűjtőedénybe. A maradék port hagyják pár percig hatni, majd újra indítsák el a szivattyút 10 másodpercre és kikapcsolás után megint hagyják hatni a port. A tisztítóciklus ismétlésének száma a kávéfőző szennyezettségétől függ. Erős szennyezettségnél muszáj lesz a ciklust többször megismételni és utántölteni a port. A tisztaságról úgy bizonyosodhatnak meg, hogy a csepegtető-rácsra csak tiszta fehér hab kerül, szennyeződés nélkül.

Ne felejtsék el kefével kitisztítani a görbületeket a kávéfőző fején. A víz kiengedésével átöblíthetik a készüléket. A tömítést és a keretet is ki kellene tisztítani, mégpedig úgy, hogy a víz megengedése elött kilazítják a szűrőtartót és amikor a szivattyú nyomja a vizet a szűrőtartót ide-oda forgatják. Ezután átöblíthetik a kávéfőzőt forró vízzel.

A szitát és a szűrőtartót áztassák forró vízben tisztító porral legalább 20 percig. Erős szennyeződés esetén a műveletet ismételjék meg friss vízzel és újabb adag tisztító porral. 20 perc után a szűrőtartót vegyék ki és öblítsék el. Az igényesebb tisztítás érdekében lecsavarozhatják a szűrőt a kávéfőző fejéről és ugyanilyen módszerrel megtakaríthatják.

A tisztítás befejezte után még egyszer öblítsék át a kávéfőzőt vízzel. A legjobb, ha az első elkészített kávét kiöntik, mivel az felszívhatta a tisztítószer maradékait és csak a másodikat fogyasztják el.

Karos kávéfőző tisztítása háromjáratú szelep nélkül

A túlnyomásos szűrőtartót az olcsóbb modelleken nem egyszerű szétszedni. Amennyiben sikerül, áztassák tisztító por oldatba (ahogyan az előző bekezdésben is). A kávéfőző fejét az oldattal átitatott kefével tisztíthatják. A tisztítást tiszta vízzel történő öblítéssel zárják és csak a második adag kávét igyák meg.

A kávégép vízkőtelenítése

A mindennapos használatnál a vízkő lerakódik a kávégép belső részein. Eltömít egyes vezetékeket és rárakódik a melegítő testre, amely ezután lassan és gyengén fog melegedni. A rendszeres vízkőoldás tehát ugyanolyan elengedhetetlen része a karbantartásnak, mint a takarítás.

Itt megint érvényes, hogy nem minden kávéfőző egyforma. A magasabb osztályú automata kávéfőzők el vannak látva automatikus vízkőtelenítés funkcióval is. A berendezés egy bizonyos mennyiségű kávé elkészítése után jelez, hogy vízkőoldásra lenne szükség. Az automatikus vízkőtelenítésnél ajánlott mennyiségű vízkőoldásra alkalmas szert kell a víztartályba önteni (esetlegesen port szórni vagy beletenni a tablettát). Ezután a kezelési útmutató tanácsait kéne követniük, de mindig kizárólag a gyártó által ajánlott vízkőoldóthasználják. A legtöbb gyártó ajánlja, hogy távolítsuk el a víz filtert a vízkőtelenítés előtt. Annak érdekében, hogy a kávégép pontosan jelezze a vízkőtelenítés szükségességét, be kell állítani a víz keménységét, amelyet a kávé készítésére használnak. Ezt megmérhetik tesztcsík segítségével.

A karos kávéfőzőknél manuálisan kell a vízkőoldást elvégezni. Amennyiben a használati utasítás mást nem mond, kapcsolják ki a kávéfőzőt és öntsék ki a tartájból a vizet. Szórják, adott esetben öntsék bele a vízkőoldó folyadékot és öntsenek hozzá vizet. Kapcsolják be a kávéfőzőt és engedjenek vizet úgy, mintha kávét készítenének. A vizet hagyják kb. 20 percig átfolyni, majd kapcsolják ki a kávéfőzőt és hagyják még 20 percig hatni az oldatot. Ezek után újból kapcsolják be a kávéfőzőt és a folyamatot ismételjék addig, amíg nem fogy el kb. a háromnegyede a tartályban lévő víznek. A maradék vizetengedjék ki a gőzkieresztőn. A tartályt öblítsék ki, töltsék meg tiszta vízzel, amivel az egész kávéfőzőt és a gőzkieresztőt átöblíthetik.

Milyen gyakran tisztítsunk

A tisztítás gyakorisága individuális, a gyártók általában pár 100 (általában 300-400) csésze után javasolják az alapos tisztítást, ami kb. havonta egyszeri alkalom. A kávé szerelmesi gyakran 100 csésze kávé után vagy maximum két hét használat elteltéve tisztítják a kávéfőzőt.

A vízkőoldást közepesen kemény víznél havonta egyszer, míg nagyon kemény víz esetében havonta kétszer kellene elvégezni.

Milyen tisztítótablettákat válasszunk a kávéfőzőbe

Mindig csak a gyártó által ajánlott tisztítószereket használják. A kávégép tisztítása ecettel, citromsavval vagy különféle kemikáliákkal nem jó ötlet – károsíthatják vele a kávégép részeit, ami meghibásodáshoz és a jótállás érvénytelenségéhez vezethet. A legtöbb gyártó (DeLonghi, Jura, Philips, Catler, Siemens) a saját termékeit ajánlja a kávéfőző tisztítására és vízkőoldásra – ha porról, oldatról vagy tablettáról is van szó.

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 11.03.2019
A cikk értékelése:
(92%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza. 

Hogyan tisztítsuk a kandalló üveget, a kandallóbetétet és kandalló belsejét? Hogyan tisztítsuk a kandalló üveget, a kandallóbetétet és kandalló belsejét?

Egy kandalló nem csak romantikus, de nagyon praktikus is! Na de hogyan tartsuk rendben, ill. hogyan tisztítsuk ki? Cikkünkből megtudhatják!