A jakuzzi vizének karbantartása. Milyen vegyszerekkel találkozhatunk?

A jakuzzi ideális hely a relaxációra és kellemes pihenésre. Leginkább a meleg nyári hónapokban használatos, amikor máshol szinte ki sem lehetne bírni. 

A jakuzzi vizének tisztítása

A víz és a jakuzzi karbantartása nagyon fontos, ezért pár pontban összefoglaljuk Önöknek, hogyan tarthatják tisztán és egészségesen a jakuzzijukat! 

Milyen vegyszerekkel találkozhatunk? 

Nagyon sok a lehetőség, de ha összegezni szeretnénk, akkor lényegében két kategóriába sorolhatjuk a vegyszereket. Léteznek klórtartalmú és klórmentes tisztítószerek. A köztük lévő ellentétről már ha nem is sokat, de biztosan hallottak. Amennyiben nem, akkor cikkünkben megismerkedhetnek a problémával! 

Sok készítmény tartalmaz klórt, brómot vagy aktív oxigént és ezek valóban nagyon hatékonyak, de sajnos több negatív hatásuk is van! Ezzel ellentétben a klórmentes vegyszerek sokkal kíméletesebbek a környezettel szemben, ráadásul a jakuzzi használók egészségére sincsenek káros hatással. 

Nézzék meg a jakuzzi vegyszerek kínálatát

Klór használata a jakuzziban

Kezdjük a rosszabb, vagyis a kevésbé egészségkímélő lehetőséggel. Ne hagyják magukat megtéveszteni, hiszen a klór még mindig a leggyakrabban használt anyag a víz fertőtlenítése során. Mit értünk pontosan a fertőtlenítés szó alatt? Lényegében a baktériumoktól történő megszabadulást jelenti, amelyek a meleg vizet nagyon kedvelik. Ezen kívül a többi szennyeződés eltüntetése is nagyon fontos! Mi is hát a probléma a klórral? 

Nézeteltérés adódhat az adagolás miatt. Összegezve a klór negatív hatási - irritálja a nyálkahártyát és a bőrt, ingerli a légutakat, ill. organikus anyagokkal keveredve, mint amilyen pl. a húgy veszélyes karcinogéneket hoz létre. A terhes nők számára is veszélyes. Ha tehát ezeket a tulajdonságokat összekapcsoljuk a túladagolással, akkor rájövünk, hogy nagyon könnyen probléma adódhat a klór használatából. 

Klórtabletta jakuzziba

Éppen ezért óvatosnak kell lenni, főleg nagyon meleg időben a kisebb térfogatú medencék esetében. Ami a fertőtlenítés hatékonyságát illeti a pH érték növekedésével csökken a fertőtlenítés effektivitása. Amennyiben a víz lúgos, tehát 7,5 felett van a pH értéke, akkor a fertőtlenítés nem olyan hatékony. 8-as értéknél a megfelelő hatás elérése érdekében akár háromszoros adag használata is szükséges lehet. 

Fertőtlenítő akár tabletta formában is vásárolhatnak - króm, bróm vagy aktív oxigén tabletta. Mindegyik valamiben különbözik a többitől. Valamelyik hamar feloldódik, míg a másiknak több idő kell. A klórnak jellegzetes szaga van, míg a bróm szaga nem olyan intenzív. Az aktív oxigén természetesebb és jobban kíméli a hajat és a bőrt. Választás előtt olvassák el a tabletták tulajdonságait majd hasonlítsák őket össze. Adott esetben az eladótól is kérhetnek tanácsot. 

Klórmentes vegyszerek a jakuzziba

A klórmentes vegyszerek nagy versenyben vannak a klórtartalmú készítményekkel. Előnyük, hogy egészségesebb tisztítást biztosítanak. Természetesen a klórnak nagyon jó fertőtlenítő hatása van, de más készítmények is lehetnek hatékonyak. Legnagyobb előnyük, hogy nem irritálják annyira az érzékeny bőrt, az allergiások és a gyerekek számára is megfelelőek. Mit nyújthatnak ezek a termékek? 

A legerősebb a nátrium-hipoklorit, amely nátriumra és klór-dioxidra bomlik szét. Ne tévessze meg Önöket a név, hiszen ez a vegyszer lényegében nem tartalmaz klórt! Hogyan lehetséges ez? A ClO2 vegyületben a klór csak az oxigén hordozójaként van jelen. A szennyeződések és baktériumok hatására az oxigén leválik és oxidálja a szennyeződést. A klór ilyenkor összekapcsolódik a megmaradt nátriummal, tehát só keletkezik. Lehet, hogy ez a folyamat bonyolultan hangzik, de csak arról van szó, hogy a klór ebben az esetben nem káros. 

Mi elől nyújtanak védelmet a klórmentes készítmények? Lényegében mindentől megóvnak! Baktériumok, mikroorganizmusok, penész, moszat, fenolok és egyéb organikus vegyületek. 

Klórmentes vegyszerek a jakuzziba

A klórmentes szett megrendelése

Klórtartalmú vs klórmentes készítmények

Most, hogy megmagyaráztuk, melyik kategória mit takar, itt az ideje, hogy összehasonlítsuk tulajdonságaikat. A két legfontosabb dolog a hatékonyság és a szag. Hiszen egy valóban hatékony, de nem átható szagú készítményt keresünk. Ezt a kategóriát mindenképpen a klórmentes szerek nyerik. Ezek a termékek szinte szagtalanok és a pH egész skáláján hatékonyak. A klórnak egyébként erős baktericid és virucid hatása van. 

A cikkben már párszor említettük a káros hatásokat, így nem meglepő, hogy a klór karcinogén anyagokat hoz létre, irritálja a nyálkahártyát, a bőrt. Erős befolyásoló tényező a hőmérséklet is! Az meghatározza az anyagok arányát a vízben. A klór 30°C felett a gyors reakcióknak köszönhetően rövid idő alatt elpárolog. A klórmentes készítmények ezzel ellentétben sokkal stabilabbak és 30°C - 45°C körül is hatékonyak. 

Melyik paraméterekre figyeljünk? 

Megtudhattuk, hogy a klórnak számos negatív hatása van, de ennek ellenére hatékony fertőtlenítőszer, amely a piaci kínálaton is megmutatkozik. Amennyiben egy klórtartalmú termék vásárlása mellett döntenek, akkor figyeljék a hőmérsékletet, a víz pH értékét és ügyeljenek a megfelelő adagolásra. 

A jakuzzi vizének pH értéke és a vegyszerek adagolása

A klórmentes lehetőségek azonban több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek - nem annyira károsak, ráadásul legalább annyira hatékonyak, mint vetélytársaik. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.05.2020
A cikk értékelése:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.